Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Türkiye-İtalya İlişkileri

Türkiye-İtalya İlişkileri

Osmanlı İmparatorluğu, yükseliş döneminde Akdeniz’de egemen olan Ceneviz ve Venedik gibi İtalyan yarımadasındaki Cumhuriyetlerle yakın ilişkiler içinde olmuştur.

Türkiye-İtalya İlişkileri
Osmanlı İmparatorluğu, yükseliş döneminde Akdeniz’de egemen olan Ceneviz ve Venedik gibi İtalyan yarımadasındaki Cumhuriyetlerle yakın ilişkiler içinde olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu’nun Venediklilerle ilişkileri 1381 yılına dek uzanmaktadır. Türkiye ile İtalya arasındaki diplomatik ilişkiler ise 1856 yılında kurulmuş ve bu çerçevede 2006 yılında Türkiye-İtalya arasındaki diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 150. yıldönümü kutlanmıştır. 

Türkiye ve İtalya, Akdeniz Havzası’nda ortak çıkarları bulunan, ortak tarih ve değerleri paylaşan iki bölgesel güçtür. İki ülke ilişkilerini stratejik ortaklık olarak tanımlamak mümkündür. İki ülkenin bölgesel ve küresel meselelere çözüm bulunması hususunda işbirliği içinde çalışma iradesi mevcuttur. Nitekim Türkiye ve İtalya, Afganistan’dan Libya’ya geniş bir coğrafyada barış ve istikrarın sağlanması amacıyla çaba göstermekte ve işbirliği yapmaktadırlar. 

İtalya ile ilişkilerimiz, Akdeniz Havzası’nda ortak çıkarlar ve değerleri paylaşan iki bölgesel güç sıfatıyla stratejik ortaklık boyutu taşımaktadır. İkili ilişkilerde, her alanda farklı düzeylerde görüş alışverişine imkân veren Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirve Toplantıları, Türk-İtalyan Forumu ve Türk-İtalyan Medya Forumu olmak üzere üçayaklı bir süreç başlatılarak, işbirliği kurumsallaşma yolunda ilerlemiştir. Türkiye-İtalya Hükümetler Arası Zirvesi bugüne kadar iki defa toplanmıştır. 

AB’nin kurucu üyeleri arasında bulunan İtalya, ülkemizin AB üyelik sürecini güçlü ve görünür şekilde destekleyen ülkelerin başında gelmektedir. 

İtalya ülkemizin en önemli ticaret ortaklarından biridir. İhracatımızın %4,4’ünü İtalya’ya yaparken ithalatımızın %5,2’sini İtalya’dan gerçekleştirmekteyiz. AB üyesi ülkelere gerçekleştirdiğimiz ihracatta İtalya’nın payı %10,7 iken, AB ülkelerinden yapılan ithalatta İtalya’nın payı %14,1’dir. 

İkili ticaret hacmimiz 2014 yılı itibariyle 19,19 milyar dolardır (ihracatımız 7,14 milyar dolar, ithalatımız 12,05 milyar dolar). 

Ülkemizde yaklaşık 1.200 İtalyan firması faaliyet göstermektedir. 2002 yılından bu yana İtalya’dan ülkemize gelen toplam yatırım miktarı 2 milyar 699 milyon dolar olmuştur. 

2014 yılında ülkemizi 697.360 İtalyan turist ziyaret etmiştir. İtalya’da yaklaşık 35 bin vatandaşımız yaşamaktadır.
İtalya Ekonomisi
Başlıca ticaret ortakları: Almanya, Fransa, Hollanda, İspanya
Başlıca ihracat kalemleri: Mühendislik ürünleri, tekstil ve giyim, üretim makineleri, motorlu araçlar, ulaşım araçları, kimyasallar
Başlıca ithalat kalemleri: Kimyasallar, ulaşım araçları, enerji ürünleri, mineraller ve demir dışı metaller, tekstil
İkili ilişkiler:
YILLAR İHRACAT İTHALAT DENGE HACİM
2013 6.718 12.885 -6.167 19.603
2014 7.141 12.056 -4.915 19.197
2015 6.891 10.640 -3.749 17.531
2014/2015
% Değişim
-3,50 -11,74 23,71 -8,67
Kaynak: TÜİK (milyon dolar)
 
Başlıca İhraç Ürünlerimiz: Binek otomobilleri, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, diğer kabuklu meyveler
Başlıca İthal Ürünlerimiz: Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, kara taşıtları için aksam, parçaları, ilaçlar
İtalya ile 2015 yılında ticaret hacmimiz, 2014 yılına kıyasla % 8,6 azalarak, 17,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Ülkemizde yaklaşık olarak 1.300 İtalyan firması faaliyet göstermektedir. İtalya’nın 2002-2015 döneminde ülkemizdeki toplam yatırımlarının tutarı 2 milyar 880 milyon dolar olmuştur.
İtalya’da faaliyet gösteren 52 Türk şirketi bulunmaktadır. 2002-2015 döneminde ülkemizdeki yerleşik kişilerin İtalya’daki yatırımlarının toplamı ise 329 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
2015 yılında ülkemizi ziyaret eden İtalyan turist sayısı 507.897’dir.
İtalya'nın Siyasi Görünümü

İtalyan siyasi birliği, 1861 yılında İtalya Krallığı’nın yeninden ihdasının (Risorgimento) ardından, 1866’da Garibaldi öncülüğünde başlatılan Bağımsızlık Savaşı sonucunda sağlanmıştır. 1870-71 Prusya-Fransa Savaşı’nın ardından son kalan Fransız güçlerinin de ülkeden atılmasıyla bağımsız ulus-devlet kurulmuştur. 

Krallık, İkinci Dünya Savaşı’nın bitimine kadar sürmüş, bu süre zarfında İtalya’nın günümüzdeki toprak bütünlüğü ortaya çıkmıştır. Tarihsel olarak “Güney Tirol” ismiyle bilinen Trentino-Alto Adige Bölgesi ve tarihsel olarak “Istria” ismiyle bilinen Friuli-Venezia Giulia Bölgesi Birinci Dünya Savaşı’nın mağluplarından Avusturya’yla 1919 yılında imzalanan St. Germain Antlaşması sonucunda İtalya siyasi birliğine katılmıştır. 

Mussolini dönemindeki faşist yönetimine müttefikler tarafından son verilmesinin ardından, 1946 yılında İtalya’da Cumhuriyet kurulmuştur. Bu tarihten 1993 yılına kadar süren dönem Birinci Cumhuriyet”, 1993 yılından sonraki dönem ise “İkinci Cumhuriyet” olarak adlandırılmaktadır. 

Ülkede son hükümet 22 Şubat 2014 tarihinde merkez sol koalisyonun lideri Demokratik Parti (PD) ile Yeni Merkez Sağ-Nuovo Centro Destra Partisi’nin koalisyonuyla kurulmuştur. Başbakan, aynı zamanda PD’nin de Genel Sekreteri olan Matteo Renzi’dir. 

İtalya Parlamentosu, her ikisi de eşit güç ve yetki ile donatılmış Temsilciler Meclisi (Camera dei Deputati) ve Cumhuriyet Senatosu’ndan (Senato della Repubblica) müteşekkildir. Temsilciler Meclisi’ndeki 630 milletvekili ile Senato’daki 315 senatör genel seçimlerle beş yıllık süre için seçilmektedir. 

Devlet yapısında serbest seçimlerle işbaşına gelen bölge (regione), vilayet (provincia) ve belediyeler (comune) yer almaktadır. Bölge idareleri, tarım, ormancılık, enerji, sağlık, ulaşım, turizm ve çevre sorunları ile sınırlı boyutta ekonomi, ticaret ve vergi toplama konularında yetkilere sahiptir. 

Abruzzo, Basilicata, Calabria, Campania, Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lazio, Liguria, Lombardiya, Marche, Molise, Piemonte, Puglia, Sardunya, Sicilya, Toscana, Trentino-Alto Adige, Umbria, Valle d'Aosta ve Veneto olmak üzere 20 Bölge Yönetimi bulunmaktadır. (İtalik yazılan 5 bölgeye anayasal çerçevede özerklik tanınmıştır.) Bölge Yönetimlerinin altında, 107 vilayet ve bunlara bağlı 8.101 adet belediye (comune) bulunmaktadır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Corona Virüsten Korunmada Ambalajlı Gıda Önerisi

    Corona Virüsten Korunmada Ambalajlı Gıda Önerisi

    Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, dünyanın ve Türkiye’nin dengesini alt üst eden COVID-19’la ilgili kritik uyarısını yineledi: “Bu virüsten korunmanın en önemli yollarından biri ambalajlı ürünler. Fabrikalarımızın üretime devam etmesi, ülkemizin ve yaşadığımız dünyanın bu zor zamanları atlatmasına yardımcı olacak.”... Devamı »