Gıda sektörüne ve özellikle süt ve süt mamulleri üretimine yönelik anahtar teslimi projeler sunuyorsunuz. 1969 yılından günümüze uzanan bu tecrübe, bilgi ve birikimleri bizlerle paylaşır mısınız?
GEMAK günümüze kadar nasıl bir yol izlemiş, hangi süreçlerden geçmiştir?
Başlangıçta inşaat dâhil süt ve ürünleri tesisi kuran firmamız, 1986 yılından sonra inşaat sektörünü bırakıp, makine üretimi ve tesis kurulumu işlerine yönelmiştir. Şirketimiz, süt ve meyve suyu tesisleri başta olmak üzere, sıvı gıda tesislerini anahtar teslimi kurmakta olup, gıda, kimya ve ilaç sektörlerine de paslanmaz çelik her çeşit makine ve ekipman üretimi ile birlikte, endüstriyel tesislerin mekanik ekipman ve elektrik montajlarını, komple otomasyon sistemlerini kurarak, devreye alma, eğitim hizmetlerini vermektedir.
Şirketimiz, yukarıda değindiğim gibi, anahtar teslimi süt ve ürünleri tesisi kurmak ile işe başlamıştır. Depolama tankları, yardımcı üniteleri yurt içinden, diğer pastörizasyon, standardizasyon, UHT, peynir ekipmanlarını yurt dışından temin ediyor, mekanik ve elektrik montajını da bünyemizde yaparak, tesisi teslim ediyorduk.1984 yılında, proje ve montaj hizmetlerimiz, Ankara Ostim’de 450 m2' lik bir atölyede, depolama ve proses tankları, peynir ve soğutma ekipmanları imalatına başladık. 1990 yılında Hasanoğlan Fabrikamıza taşındık. Üretimlerimizi çeşitlendirerek devam ettirdik. 1994 yılında Alfa Laval’in Bölge Distribütorlüğünü almamız, şirketimiz için bir dönüm noktası oldu. Alfa Laval plakaları, hijyenik ekipmanlarını kullanarak, plakalı ısı değiştiricileri ve pastörizatör üretimlerine başladık. Ürün çeşitliliğimiz ve üretim kalitemiz arttı. Alfa Laval'den almış olduğumuz eğitim ve uygulama bilgileri ile de ekibimizin teknik ve satış alanlarında uzmanlaşması sağlandı. Bu konuda Alfa Laval'in şirketimizde büyük emeği bulunmaktadır. AndritFrautechTemizleme ve Krema Seperatörleri, Bertoli ve HPMHomojenizatörleri, Tecnoice Grubu ile dondurma paketleme, freezer makineleri, Elecster firması ile UHT Süt İşleme ve Paketleme hatları antlaşmasını yaparak, Grundfos Pompa ve Hidrofor sistemleri temsilcilikleri alarak eksik makina parkımızı tamamladık. Şirketimiz çatısı altında, müşterilerimize komple çözüm imkânı sunmaya başladık. Bu da bize ihracat kapısını açtı. Yeni bir yatırım ile 15000 m2 lik kapalı alanı olan yeni tesisimizde üretime başladık.
Kapasitemizi ve ürün kalitemizi arttırdık. Ülkemiz sektörüne hizmetin yanında İngiltere, Fransa, Romanya, Ukrayna, Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, İran, Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, Cezayir, Libya, Nijerya gibi birçok dünya ülkesinde Anahtar Teslimi süt ve meyve suyu işleme tesisleri kurduk. Kurduğumuz tüm sistemlerimiz başarıyla çalışmaktadır ve yeni projeleri de hazırlamaktayız. Ülkemiz süt ve meyve suyu sektörüne verdiğimiz emekten ve ülkemizi yurt dışı pazarlarda başarı ile temsil ettiğimiz için şirket mensuplarımız ve ben gurur duymaktayız.
2014 yılı içerisinde hedef ve planlarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?
2014 yılına hızlı başladık. Yılın ilk yarısında almış olduğumuz projelerle kapasitemizi tam kullandık. Bu yıl süt ve meyve suyu tesislerinin yanı sıra, kimya ve ilaç sektörüne yönelik projelerimizi arttırmayı hedeflemekteyiz. Ürün gruplarımız geniş bir yelpazeye yayılmaktadır. Yeni bir ürün ile ilgili olarak da proje çalışmalarımız devam ediyor. 2015 yılı başında piyasaya çıkaracağız.
Ürün gruplarınız ve üretim modelleriniz hakkında neler söylersiniz? Gıda sektörüne yönelik sunduğunuz çözüm önerilerinizden biraz bahseder misiniz?
Sıvı gıda, çikolata, bisküvi, kimya ve ilaç sektörüne paslanmaz çelik ekipmanlar yapmaktayız. Plakalı ısı değiştirici, pastörizatör, plakalı ve borulu evaporatör, paslanmaz çelik pompa, depolama ve proses tankları, yer süzgeci ve kanalları, özel süt ve ürünleri üretim ekipmanları, kazıyıcılı ısı değiştiricileri, blenderler, mikserler, dondurma üretim hatları, reçel ve karamel ekipmanlarını sürekli olarak üretmekteyiz. Ayrıca seperatör, homojenizatör, dondurma dolum makinaları, freezerler, UHT hattı ve UHT Dolum makinaları, hijyenik akış ekipmanlarını ve otomasyon sistemlerini müşterimize uygun olarak hesaplayıp seçerek tedarik etmekte, bunların montajlarını yapmakta, sonrasında servis hizmetlerini vermekteyiz. Genel olarak müşterimizin istek ve uygulamasına göre üretim ve tasarım yapılmaktadır.
AR-GE çalışmaları günümüzde giderek önem kazanırken siz bu çalışmalara nasıl yaklaşıyorsunuz? AR-GE çalışmaları ve gelişen teknolojinin Türk sanayisine katkıları hakkında neler söylersiniz? Teknolojiyi üretiminize nasıl yansıtıyorsunuz?
Şirket olarak, TÜBİTAK’ın desteklediği AR-GE çalışmaları bize güç veriyor. Yeni projeler ve üretimler yapmamızı sağlıyor. İlk yapmış olduğumuz projelerden bir tanesi olan, Maraş tipi dondurmanın endüstriyel olarak üretilmesi projesinde, yöre firmalarının desteği ile güzel sonuçlar elde ettik ve bizim bu konuda gelişmemizi sağladı. Buradan elde etmiş olduğumuz deneyimleri diğer süt mamulleri üretiminde de kullanmaktayız. Bu bakımdan, AR-GE destekleri şirketimiz ve sektörümüz için büyük bir güç kaynağıdır. Başta Alfa Laval olmak üzere, dünyanın en iyi firmalarının Türkiye distribütörüyüz. Teknoloji yeniliklerini, ürünlerimize yansıtmaktayız. Ayrıca konusunda uzman danışmanlarımızdan yardım alarak AR-GE, ÜR-GE bölümümüzle teknolojik gelişmeleri ürünlerimize uygulamaktayız.
Müşterilerinize anahtar teslimi projeler sunuyorsunuz. Peki, satış sonrası sağladığınız teknik destek çalışmalarınız var mı? Periyodik servis hizmetleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Yöneticiliğini Makine Mühendisi arkadaşımızın yapmış olduğu makine, elektrik, otomasyon dallarında tekniker ve teknisyenlerden oluşan bölümümüz bulunmaktadır. Yapılan anlaşmalara göre, arkadaşlarımız periyodik olarak koruyucu bakımları yapmaktadırlar. Bir prensibimiz var; yurt içinde 24 saatte, yurt dışında ise 36 saatte arızaya müdahale ediyoruz. Servis vermeden önce teknolojik gelişmeler sayesinde, ekipmana acilen uzaktan erişim sağlayarak, sorunu yerine gitmeden analiz edebiliyoruz. Üretmiş olduğumuz makinelerin ya da ithal ederek, satmış olduğumuz makinelerin, yedek parçaları devamlı olarak stoklarımızda mevcuttur. 20.000 kalemden oluşan çok geniş bir yedek parça stoğumuz bulunmakta ve hemen teslim imkânı vermekteyiz. Bu nedenle, bakım ve arızada yedek parça değişimi kolaylıkla yapılmaktadır.
GEMAK olarak, müşterilere satın almalarda nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
Müşterilerimizin öncelikle ne üretmek istediklerini, ihtiyaçlarını, üretimlerini nasıl bir teknoloji ile yapmak istediklerini belirlemeleri gerekiyor. Bu konuda gerekirse uzman bir danışmandan ya da deneyimli kadrosu olan, üretici firmadan yardım almalıdırlar. Ülkemiz enerjiyi dışardan büyük paralarla alıyor. Bu nedenle minimum enerji harcayan makine ve ekipmanları tercih etmeleri gerekiyor. Süt işleme makinaları pahalı yatırımlardır. Yedek parça stoklarının ve servisinin olması ve uygun fiyatla olması gerekmektedir. Buna dikkat etmelerini özellikle tavsiye ediyorum. Tesisteki makinaların sürekli çalışır durumda olması, sık sık arıza yapmaması gerekiyor. Bu nedenle üretici ya da satıcı firmadan, referans olarak kullanıcılar istenmeli ve bu kullanıcılardan bilgi alınmalıdır. Kullanılan malzeme, işçilik, otomasyon ekipmanlarının kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Bu konuda ülkemizde marka olmuş deneyimli firmalar tercih edilmelidir diye tavsiyede bulunabilirim.
Türkiye’de gıda makineleri sektöründeki genel problemleri ve sunduğunuz çözüm önerilerini değerlendirecek olursak neler söylersiniz?
Gıda makinaları sektörü, ülkemizin en önemli sektörlerinden biridir. Gerek yurt içinde, gerekse yurt dışında yapmış olduğumuz, makine ve ekipmanlar başarıyla çalışmaktadır. Bununla da bu sektöre emek vermiş bir kişi olarak gurur duyuyorum. Tabii ki bu başarıların yanı sıra, makine sektöründe olan genel sorunlar bizim sektörümüzde de bulunmaktadır. Finansman, nitelikli işgücü eksikliği, malzeme teminindeki zorluklar gibi sorunları gıda makinaları sektöründe de yaşamaktayız. Bunların çözümü de hükümetimizin, bu sektöre ilgi ve desteği ile ancak çözülebilir. Bunun haricinde gıda makinalarına ait, bir sivil toplum kuruluşunun, olmayışının sıkıntılarını yaşıyoruz. Profesyonellerce yönetilen bir çatı altında toplanacağımız bir kuruluşumuzun olması durumunda sorunlarımızı tek elden güçlü olarak ilgili makamlara iletme yetisine sahip oluruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde, bizler de ilgili fuarlarda temsil yeteneğini elde ederiz. Bu da bizlerin ihracat rakamlarımızı artırmamızı sağlar.
Son olarak eklemek istedikleriniz?
Şirket olarak, kuruluşumuzdan bu yana dürüst, güvenilir olmayı, modern teknolojiyi müşterilerimize sunmayı ve onların memnuniyetlerini ön planda tuttuk. Şu anda 2. kuşak şirketimizi yönetiyor ve bu ilkeleri harfiyen uyguluyor. 3. kuşak yöneticilerimizin de bu ilkeleri harfiyen uygulayacaklarından eminim. Firma olarak, dünyanın çeşitli bölgelerinde, çeşitli ülkelerinde tesisler kurduk, devam eden işlerimiz var. Ülkemizi de gururla temsil ediyoruz. Ülkemizin gıda üretimi konusunda marka olmuş firmaların da bizlere güvenerek, makine ve ekipmalarını bizlerden almalarının ve tesislerini bize emanet etmelerini bekliyorum.
NECİL BÜYÜKPAMUKÇU - GEMAK GIDA ENDÜSTRİ MAKİNALARI VE TİCARET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI
0 YORUM