Düzce, Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi’nde 200 milyon TL değerinde ilk faz yatırımları ile 2023 yılında faaliyete başlayan SaytekPET, 20 bin m2 alanda kurulu tesisinde şu anda 3 ton/saat kapasite ile üretim yapıyor. Yılda yaklaşık 18 bin ton rPET çapak işleme kapasitesine sahip tesis için ilk yılın ardından 2024’te 200 milyon TL’lik ikinci faz yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımın tamamlanması ile 6 ton/saat üretim kapasitesi doğrultusunda yılda 36 bin ton üretim hedefleniyor. Bu noktada tesis, 50 bin ton atık pet şişeyi tekrar üretime kazandıracak.
SaytekPET, hat yatırımlarında TOMRA ile yaptığı çözüm ortaklığı sayesinde şişeden şişeye ve PET levha üretimi gibi üst düzey uygulamalar için yüksek saflıkta çapak üretmek üzere son teknolojileri kullanıyor. SaytekPET Yönetim Kurulu Başkanı Özer Yıldırım, açıklamasında; “Saytek olarak uzun yıllara dayanan grup şirketler deneyimimizi, şimdi de geri dönüşüm alanına taşımayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik ve kaynakların verimli kullanılması, günümüzün en önemli konuları. Bu noktada hem ticari hem de çevresel fırsatlar görüyoruz. Bu fırsatları araştırarak çok sayıda geri dönüşüm tesisini ziyaret etme ve gözlemleme şansı bulduk. Çalışırken incelediğimiz TOMRA ayıklama makinelerinin hacim ve kalite hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacağına hemen ikna olduk” diye belirtti.
Tüketim sonrası PET’lerden en yüksek kaliteye
SaytekPET tesisinde çoğunlukla içecek ambalajları ve gıda ambalajları, girdi malzeme olarak işleniyor. Konumu itibariyle tüketim sonrası malzemeleri Marmara ve İç Anadolu bölgelerinden temin eden SaytekPET, şu anda yüzde yüz yerel atıklardan kazanılan PET çapakları işliyor. Üretilen flakelerin yüzde 40’ı iç pazara sunulurken, yüzde 60’ı ise ihraç ediliyor.
Özer Yıldırım; “2022 verilerine göre Türkiye’de 7.4 milyon ton plastik atık geri dönüştürüldü. Bu da yüzdesel olarak yıllık toplam üretimin yüzde 9’larına tekâmül ediyor. Ancak tabi ki burada girdi malzemenin, ilk kullanımından daha düşük bir kalitede ürün üretimi için hammadde olması söz konusu. Yürüttüğümüz işleme sürecinde, ilk ürünün tüketimi sonrası kalite kaybı yaşanmadan benzer ürünler için hammadde olarak kullanılabilmesi mümkün oluyor. Bu da fırsatlar değerlendirildiği ve doğru yatırımlar yapıldığı takdirde ülkemiz için büyük bir kaynak ve gelir kazanımı sağlanabileceği anlamına geliyor. Bu noktada yüksek kalitede ve hacimde PET çapakların üretilmesi ancak sensör tabanlı ayıklama makineleri ile mümkün oluyor” diyerek ekliyor;
“İkinci faz yatırımlarımız sonunda 50 bin ton pet şişeyi pet kimya tesislerinde üretilmesine ihtiyaç duyulmadan yüzde 100 milli ürün olarak yeniden üretime kazandıracağız. Ayrıca bu üretimimizin çevresel katkıları da bulunuyor. PET ürünlerini geri kazanmazsak PET kimya tesisleri, yüksek enerji ve karbon salınımı ile petrolden elde edilen hammadde olarak kullanımımıza sunacak ve ciddi anlamda olumsuz çevresel etkileri olacak.”
Plastik değer zincirinde çapak ayıklama, önemli halka
TOMRA Recycling Sorting Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü Serkan Orhan; “SaytekPET, plastik değer zincirindeki şirketler arasında kıymetli bir alanda faaliyet gösteriyor. Bugün, geri dönüştürülmüş içeriği artırma taahhüdünü sürdüren şirketler, yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş malzemeye erişimde büyük zorluklarla karşılaşıyor. SaytekPET’in TOMRA makinelerimizle ürettiği çapaklar, tam da bu noktada çözüm sunuyor. Sensör tabanlı optik çapak ayıklama makinelerimiz, kirlilik oranı yüksek olan girdi malzemeden bile üstün kalitede ikincil hammadde üretilmesini sağlıyor” şeklinde açıkladı.
TOMRA’nın AUTOSORT™ FLAKE ve INNOSORT™ FLAKE çapak ayıklama makineleri, kompakt tasarımları sayesinde mevcut tesislere kolayca entegre edilebiliyor. Sınıfının en gelişmiş teknolojilerine sahip bu makineler, güvenilir sonuçlar sağlıyor ve malzeme kayıplarını azaltırken yüksek kapasitede üstün kaliteli çapak üretimini mümkün kılıyorlar.
0 YORUM