Geri dönüşüm hammaddeleri ve teknolojilerine dair son trendlerin vitrine çıktığı fuara; Çin, Rusya, Hollanda, Almanya, Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Azerbaycan başta olmak üzere pek çok ülkeden geri dönüşüm firmaları katıldılar. Fuarın ilk gününde de PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Kongresi gerçekleştirildi ve 7 farklı kategoride düzenlenen PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Ödülleri yarışmasında seçkin jüri tarafından değerlendirilen ve finale kalan markalara da ödülleri verildi.
2025 Plastik Geri Dönüşüm Sektörünün İhtisas Fuarı RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı, gelecek sene 8-10 Mayıs 2025 tarihlerinde TÜYAP’da ikinci kez ziyaretçilerine kapılarını açacak. İlk yılında büyük ilgi gören fuara, önümüzdeki yıl yerli-yabancı birçok marka şimdiden başvuru yaptı.
YÜKSEK TALEP NEDENİYLE YENİ STANTLAR AÇILIYOR
Avrupa Plastik Üreticileri Birliği’nin (European Plastics Converters - EuPC) de desteklediği RePlast Eurasia Fuarı’na yurt içi ve yurt dışından çok sayıda marka ve temsilcileri katılırken, başta Avrupa olmak üzere dünyanın farklı noktalarından yoğun ilgi dikkat çekti.
Fuar açılışında konuşan PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülkemizin, yeşil ekonomiye entegrasyonunu hızlandıracak RePlast Eurasia; geri dönüşüm sektöründe hammaddeden makina ve ekipman teknolojilerine kadar endüstrimizin tüm yeniliklerine ev sahipliği yaptı. Ülkemizde faaliyet gösteren en önemli geri dönüşüm markalarının yer aldığı fuarımıza ilk yıl ciddi katılım memnuniyet vericiydi. Yeşil Mutabakat Yol Haritası ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya için atıklar, stratejik hammadde haline dönüştü. Atık savaşlarının yaşanmaya başladığı konjonktürde ithal hammaddeye bağımlı olan Türkiye, geri dönüşüm sektörünü güçlendirdiği oranda cari açığını azaltma ve yeşil dönüşüme entegre olma şansını yakalayacak.
Geri dönüşüm çağının başladığı önümüzdeki dönemde atıkların, petrol gibi değerli hale geleceği süreci birlikte yaşayacağız. Tüm sektörler, geri dönüştürülmüş hammaddeye ulaşmak için birbirleriyle rekabete girecekler. Devletler, kendi atıklarına sahip çıkmak için pek çok regülasyonu devreye alırken, özel sektöre bağlı markalar söz konusu atıklarla üretimlerini gerçekleştirmek için deyim yerindeyse kıran kırana rekabete girişecekler. Tüketiciyi teşvik edecek kaynağın ayrı toplama sistemleri, etkin atık yönetim sistemleri ve geri dönüşüm sürecine dahil edecek depozito sistemine benzer çözümler sunmalıyız” şeklinde konuştu.
PAGÇEV PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM KONFERANSI VE ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
PAGÇEV olarak, Türkiye’nin yeşil dönüşümde proaktif rol alması gerektiğine odaklanarak RePlast Eurasia Fuarı’nı hayata geçirdiklerine dikkat çeken Eroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fırsat ve risklerin yan yana olduğu Yeşil Dönüşümde, PAGÇEV Yeşil Dönüşüm ve Teknoloji Derneği olarak taşıdığımız sorumluluğumuzun bilinciyle RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm ve Hammaddeleri Fuarı’na ev sahipliği yaparak Türkiye’nin değişen ve dönüşen yeni ticaret paradigmasında lider olmasının yolunu açmayı hedefledik.
Aylar süren hazırlıklarımız neticesinde düzenlediğimiz RePlast Eurasia Fuarı’mızla eş zamanlı olarak PAGÇEV Plastik Geri Dönüşüm Konferansı’mızı da gerçekleştirdik. Uluslararası markaların yer aldığı ve birbirinden önemli sektör liderlerinin konuşmacı olarak katıldığı konferansımızın içinde bir de PAGÇEV Geri Dönüşüm Ödül Töreni’ni icra ettik.”
2024 PAGÇEV PLASTİK GERİ DÖNÜŞÜM ÖDÜLLERİ
2024 PAGÇEV PLASTIC RECYCLING AWARDS
• Plastik Paketleme ve Ambalaj Malzemeleri (Plastic Packaging and Packaging Materials)
1. Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş. – Burkasan Plastik Atık Yönetimi ve Çevre Danş. Hizm. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.
2. Nestle Waters ( Erikli) Türkiye
3. Korozo Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.
• Otomotiv, Elektrikli veya Elektronik Ürün (Automotive, Electrical or Electronic Product)
1. Burpol Polimer Plastik San. Tic. A.Ş.
2. Eurotec Mühendislik Plastikleri San. ve Tic. A.Ş.
• Ev, Mutfak Gereçleri ve Eğlence (Home, Kitchenware and Entertainment)
1. Pegasus Hava Taşımacılığı A.Ş. - Sem Plastik San. ve Tic. A.Ş. - Certiloop Yeşil Dönüşüm Sertifikasyon Hizmetleri A.Ş.
2. MTM Plastik Geri Dönüşüm San ve Tic. Ltd. Şti.
• Altyapı ve İnşaat Malzemeleri (Infrastructure and Construction Materials)
1. Metroplast Ambalaj Teks. San. ve Tic. A.Ş.
2. Gurbetçiler Plastik San. ve Tic. A.Ş.
• İnovasyon ve Teknoloji: Ürün Teknolojisi (Innovation and Technology: Product Technology)
1. Plastic Biolive Biyolojik ve Kimyasal Teknolojiler Sanayi ve Tic. Anonim Şirketi
2. Plastic Move
3. Selçuk Üniversitesi
• İnovatif Geri Dönüşüm Makineleri (Innovative Recycling Machines)
1. Altech Makine Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi
2. Balyemez Ar-Ge Makine Kimya ve Çevre Teknolojileri San. Tic. A.Ş.
• Plastik Geri Dönüşüm Elçisi – (Plastic Recycling Ambassador)
1. Ali Kantur
0 YORUM