Prototip Kalıplama ve Seri Kalıplama Arasındaki Farklar
Plastik enjeksiyon kalıplama, üretimi yapılacak parça adedine göre prototiplemede ve nihai seri parça üretiminde kullanılacak şekilde iki kategoriye ayrılmaktadır. Ancak iki amaç için üretimde de yöntem aynıdır. Uygun maliyetli, fonksiyonel ve mekanik dayanımı istenilen ölçülerde parça üretmeyi sağlar. Fark yalnızca kalıbın kendisine bağlı olmaktadır.
Prototip Kalıp ile kalıplamada üretim süreci CNC işlenmiş kalıba, eriyik termoplastik enjekte edilmesi ve soğutulması ile gerçekleşir. Süreci ‘hızlı’ yapan nokta, kalıp üretiminde kullanılan geleneksel çelik yerine alüminyum malzeme kullanılmasıdır. Maliyetten avantaj sağlayan bu malzemede kalıptan çıkan parçalar yine de son kullanıma uygun özelliktedir. Her türlü plastik mühendislik malzemesi kullanılabilir, bu sebeple bu üretim yönteminde kalıp tek malzemeden üretilse dahi üretimi yapılacak parçalar için geniş malzeme seçeneği bulunmaktadır. Prototip kalıplamada temel amaç, kalıbın üretim sürecini hızlandırmak ve toplam üretim maliyetini düşürmektir.
Özetle Prototip Kalıplama:
Geniş malzeme seçeneği sunar.
Az ve orta adetli seri üretime uygundur.
2 - 4 hafta aralığında ilk enjektesi yapılan parçalar teslim edilebilir.
Standart enjeksiyon kalıbına göre daha düşük maliyetlerle üretim yapılır.
Seri üretime geçmeden tasarım doğrulama yapmaya izin verir.
Prototip Kalıplama Ne Zaman Kullanılır?
Tasarım ve malzeme testlerini tamamlarken ve maliyetleri değerlendirirken,
Seri üretime geçirilecek parçaların işlevselliğini test etmek gerektiğinde,
AR-GE üretkenliğini artırmak ve ürünü pazara çıkışını hızlandırmak gerektiğinde,
<10.000 adetli üretim talepleri olduğunda tercih edilebilir.
Seri Üretim Kalıbı, yüksek miktarlarda parça üretimi ihtiyaç olduğunda çelik malzemeden üretilen, böylece prototip kalıplara göre daha uzun ömürlü olan kalıplara denir. Bu üretim yönteminde amaç, kalıbı dayanıklı malzemeden üreterek yüksek adetler için parça başına maliyeti düşük tutmaktır.
Seri üretim amaçlı üretilen kalıplar daha karmaşık yapıdaki parçaların üretimine izin verir ve sağlam, yüksek kaliteli çelik kullanılarak üretilir. Kalıbın uzun süre dayanması gerektiğinden iç doluluk oranı daha fazladır. Bu sebeple kalıp maliyeti prototip kalıp üretimine kıyasla daha fazladır. Ancak, yüksek adetler için parça başına gelecek maliyet daha düşüktür. Kalıpların üretim süreci prototip kalıplamaya göre daha uzundur.
Özetle Seri Kalıplama:
Son kullanım parçalarının seri üretiminde kullanılır.
Binlerce ve milyonlarca parçalara kadar yüksek ölçekli üretim serileri için uygundur.
6-8 hafta aralığında ilk enjektesi yapılan parçalar teslim edilebilir.
Prototip kalıba göre daha yüksek üretim maliyetlerine sahiptir.
Daha karmaşık yapıda ürünlerin üretimine imkan sağlar.
Seri Üretim Kalıplama Ne Zaman Kullanılır?
Tasarım ve konfigürasyon tamamlandığında ve amaç adet başına en uygun maliyetle seri üretim yaptırmak olduğunda,
Yüksek miktarlı üretilecek parçaların tutarlılığı önemli olduğunda,
>10.000 adetli üretim talepleri olduğunda,
Kalite kontrol belgeleri ve kalıp nitelik raporları ile üretim yapmak gerektiğinde tercih edilebilir.
Xometry Türkiye Enjeksiyon Kalıplama Hizmeti
Projelerinizde ister tasarımlarınızı doğrulayacak prototipleme aşamasında olun, ister tasarımı ve testleri tamamlamış seri üretime geçecek olun; online üretim tedarik hizmeti sürece başta hız katmak üzere birçok kolaylık sağlayacaktır.
Xometry Türkiye, enjeksiyon kalıplama hizmeti alan müşterilerimizin siparişlerini geniş üretim ağımızdaki alanında en nitelikli üretim partnerimizin boş kapasitesi ile eşleştiriliyor. Xometry Türkiye olarak bütün üretim, kalite kontrol ve teslimat sürecini ele alıyor ve her yeni durumda sizleri otomatik olarak bilgilendiriyoruz.
- XOMETRY TÜRKİYE
0 YORUM