Pazar , 24 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Influenza (İnfluenza,Grip) Nedir?

Influenza (İnfluenza,Grip) Nedir?

Kış aylarının ve mevsim geçişlerinin en büyük dertlerinden birisi influenza. Haydı gelin grip influenza nedir, neden olur? Nasıl geçer? Yakından bakalım.

Influenza (İnfluenza,Grip) Nedir?
Influenza (grip), Orthomyxoviridae ailesinde bulunan, tek sarmallı bir RNA virüsüdür. Çoğunlukla yılın ekim ayından başlayarak, mart sonuna kadar olan dönemde oldukça fazla görülen, bulaşıcılığı yüksek olan bir solunum yolu hastalığıdır. Mevsimsel influenza virüslerinin çok sayıda alt tipi vardır. Influenza virüsleri hasta kişiden, sağlıklı bir insana kolaylıkla bulaşabilmektedir. Kapalı alanlarda daha hızlı yayılım gösterir. Bu nedenle kış ayları influenza virüsünün en çok arttığı dönemi oluşturmaktadır. 
Influenza virüsü; üst solunum yolları, bronşları ve akciğerleri etkileyebilmektedir.
 
Influenza virüsünün 3 türü bulunmaktadır. 
 
Influenza A: Grip hastalığı daha ağır seyreder ve büyük salgınlara yol açabilir. 
Influenza B: Çoğunlukla daha küçük çocuklarda görülür, daha hafif seyreder. 
Influenza C: Daha çok hayvanlarda hastalığa sebep olan bir türdür. 
 
Influenza (Grip) Nasıl Bulaşır?
Influenza (grip) genellikle, hasta olan kişilerin; konuşması, öksürmesi, hapşırması, hasta olan kişiyle tokalaşma ya da sarılma ve enfekte yüzeylere temas etme sonucunda bulaşır. Hastalıktan korunmak için, influenza sezonunda kalabalık ve kapalı ortamlardan mümkün olduğu kadar uzak kalmaya çalışmalısınız. Hasta kişiler ile temas etmemeye özen göstermeli, elleriniz sık sık yıkamalı, açık havada yürüyüş yapmalı ve kişisel hijyen kurallarına özen göstermelisiniz. 
Bulaştırıcılık çoğunlukla, belirtilerin başlamasından 1 gün önce başlar ve 7 gün boyunca devam eder.
 
Influenza (Grip) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Influenza (Grip) tedavisi, antiviral tedavi ve destek tedavi olmak üzere iki şekilde planlanır. Bağışıklık sistemi güçlü olan hastalara semptomları azaltmaya yönelik tedaviler uygulanır ve vitamin desteği ile bağışıklık sistemini güçlendirmek amaçlanır.  
Antiviral tedavi ise bağışıklık sistemi güçlü olmayan kişilere uygulanır. Bu tedavide amaç, solunum yolunda bulunan influenza (grip) virüsünü baskılamak ve ciddi olabilecek yan etkilerini önlemektir.  Dünyada yapılan bilimsel çalışmalar, influenzadan korunmanın en etkin yolun aşı olduğunu göstermiştir. Bu nedenle risk grubundaki kişilerin aşı yaptırması önerilmektedir. Risk grubunda olan kişiler, hekim reçetesi ile grip aşılarını ücretsiz olarak yaptırabilirler. 
 
Influenza (Grip) Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar 
• Influenza (grip) gibi hastalıklarda yapılan en büyük yanlışlardan birisi, bilinçsiz antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotik bakterilerde etkilidir ancak; viral enfeksiyonlarda hiçbir etkisi yoktur. Bundan dolayı, bilinçsiz antibiyotik kullanımı, hastalıkla ilgili şikayetleri geçirmeyeceği gibi, bağışıklığı düşürerek hastalığın seyrini daha kötü etkileyecektir. 
• Influenza ile soğuk algınlığının birbirine karıştırılması, hastanın etkin tedaviye ulaşmasını engeller. Soğuk algınlığının semptomları daha çok; burun ve geniz akıntısı, gözlerde yanma ve batma, ishal ve mide bulantısı gibi belirtilerdir. Soğuk algınlığında çoğunlukla ateş görülmezken, influenza (grip) virüsünde ateş görülür. Soğuk algınlığında, baş ağrısı ve boğaz ağrısı pek yaşanmazken, gripte yaşanır. Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığında görülür, gripte ise görülmeyebilir. Gripte öksürük yaygın belirtiler arasındayken, soğuk algınlığında nadiren görülür. 
 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ​En Yeni Robotik Teknolojiler WIN EURASIA’da Sergilenecek

    ​En Yeni Robotik Teknolojiler WIN EURASIA’da Sergilenecek

    Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyüyen ve gelişen robotik teknolojilere dair en trend ürünler, Hannover Fairs Turkey Fuarcılık A.Ş. tarafından 7-10 Haziran 2023 tarihleri arasında, “Endüstri gelecekle buluşuyor” mottosuyla düzenlenen WIN EURASIA – World of Industry Fuarı’nda sergilenecek.... Devamı »