Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / PLASTİK SEKTÖRÜNÜN YIL SONUNDA %3,9 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

PLASTİK SEKTÖRÜNÜN YIL SONUNDA %3,9 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

Plastik sektörünün 2018’in özellikle ikinci yarısında agırlıgını hissettiren kur sokunun yaralarını bu yılın son iki çeyreginde sarmaya basladıgını dile getiren Gülsün, sözlerine su sekilde devam etti: “2019 yılsonu üretimi, hala 2017 yılındaki ya da 2018 yılının ilk yarısındaki seviyenin altında seyrediyor olsa da 2018’in ikinci yarısında görülen dip seviyeden çıkılmıs bulunuyor. Bu baglamda, üretimin miktar bazında 2018 yılına göre %3,9’luk bir artıs ile yılı kapatması beklenmektedir. Sektörün

PLASTİK SEKTÖRÜNÜN YIL SONUNDA %3,9 BÜYÜMESİ BEKLENİYOR

Plastik Sektörü 2019’da Ihracat ve Stoga Çalıstı 
Açıklamalarına devam eden Gülsün: “plastik mamul ihracatının yıl sonu itibarıyla %1,2 artmasını bekliyoruz. Öte yandan ihracat kalemlerimiz arasında en yüksek artıs %7,5 ile plastik hammadde ve yarı-mamul ihracatında yasandı. Özellikle plastik geri dönüsüm sektörünün hurda ithalatı sonrasında bunları granül olarak ihraç ettigini gözlemliyoruz. Bu ihracatın, hammadde ve yarı-mamul kalemindeki ihracatı gözle görünür biçimde arttırması dikkat çekiyor” dedi. 

Stoga yönelik üretimin ise hammaddede neredeyse son 10 yılın en düsük seviyelerinin görülmesine baglı oldugunu belirten Selçuk Gülsün, “2018 yılında üretimdeki daralmanın stoklardan karsılanması da söz konusu stok degisiminde ayrıca etkili oldu” dedi. 

2020’de Kırılganlıklar Devam Ediyor ​
2020 yılına iliskin öngörülerini sıralayan PAGDER Baskanı Gülsün, uluslararası ekonomi ve siyasetteki istikrarsızlıgı besleyen ticaret savasları gibi güç savaslarının devam edebilecegini vurguladı. Bununla birlikte, dünya kredi kosullarındaki sıkılasmanın yanı sıra kendileri dısındaki ekonomik alanları da etkileyebilecek AB, Çin, Japonya vb. ekonomilerde yavas büyümenin devam edebilecegi de öngörüler arasında bulunuyor. 

Ayrıca Selçuk Gülsün: “2020 yılında Türkiye ekonomisi üzerinde kırılgan uluslararası iliskilerden kaynaklanan baskılayıcı konjonktürün devam edebilecegi öngörülebilir. 

Bununla birlikte CDS primlerinde görece sınırlı oranda saglanan iyilesmeye ragmen ülkenin uluslararası plandaki risk algısına baglı kırılganlık ve hassasiyetlerinin devam edecegi beklenebilir. Son olarak, üretim tarafında göreli iyilesmelere nazaran tüketim ve yatırımlardaki kırılganlıgın 2020’de de devam edecegi öngörülebilir” dedi. 

2020, Plastik Sektörü için Yeni Meydan Okumalar Barındırıyor ​
PAGDER Baskanı, 2020 için özellikle küresel kosullardaki istikrarsızlıktan plastik sektörünün de etkilenmeye devam edebilecegini dile getirirken; otomotiv, beyaz esya ve insaat gibi endüstrilerde devam edecek olan daralmanın sektör üzerindeki baskılayıcı etkisinin sürebilecegini ifade etti. 

Gülsün, meydan okumaları ise su sekilde sıraladı: “ihracat, 2020 yılında sektör büyümesinin arkasındaki ana itici güç olma özelligini yitirebilir. Özellikle dünya ticaretindeki daralmanın ve AB pazarlarındaki yavas büyümenin sektör ihracatını da etkileyebilecegi öngörülmektedir 

Büyüme üzerinde baskı olusturabilecek bir diger unsur olarak ise yatırım istahsızlıgı dikkat çekmektedir. Yatırımlardaki durgunluk, 2020 yılı boyunca da devam edebilir. 

Ayrıca 2020 yılı için iç talebe dayalı güçlü bir büyüme artısı, faiz indirimlerine ragmen baskı altında bulunan tüketim harcamaları ve sürükleyici sektörlerdeki daralma göz önünde bulundurularak muhtemel olarak degerlendirilmemektedir. 

Özellikle bu kosullar altında plastik sektörünün 2020 yılında söz konusu degiskenlik ve belirsizliklere baglı olarak %3’ler mertebesinde bir büyüme gösterebilecegi tahmin edilmektedir. 2020’nin gündemleri arasında özellikle sanayi 4.0, kompozit teknolojileri, geri dönüsüm ve biyoplastikler kalmaya devam edecektir”. 

Çare, Verimlilik Artısında 
Söz konusu konjonktür dahilinde Türkiye ekonomisinin ve sektörlerin kısa vadeli ol-masa bile orta vadeli planlarında çare olarak simdiden verimlilige yönelmeleri gerektiginin altını çizen PAGDER Baskanı Selçuk Gülsün: “kurumsal-yapısal reformların gündemde tu-tulması faydalı olabilir. Özellikle yeni uluslararası sermaye çek-me noktasında kısa ve orta vadeli planların devreye alınması gerekebilir. Bununla birlik-te verimlilik gündemi kapsamında teknoloji, bu gündemin bir boyutu olarak ele alınabilir. Özellikle üretkenligimizi arttıracak teknolojiye odaklanmak gerekebilir. Diger taraftan, verimlilik gündeminin en önemli boyutlarından biri isgücü verimi olarak degerlendirilebilir. Bunun için egitim reformuna ihtiyacımız olabilir. 

Ayrıca yatırımlarımızdaki verimliligi de arttırmak faydalı olabilir. «hangi sektörlerin kümelenme stratejileri var, master planları var? Sınırlı kaynaklarla dogru ve etkili yatırımlar yapabiliyor muyuz?» gibi soruların cevaplarına odaklanmak gerekebilir” dedi. 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR