Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Fuarlar / ​“Olivtech iyi bir başlangıç oldu” Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı

​“Olivtech iyi bir başlangıç oldu” Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı

Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında sektörün ulusal ve uluslararası tüm paydaşları fuarizmir’de bir araya geldi.

​“Olivtech iyi bir başlangıç oldu” Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı
“Olivtech iyi bir başlangıç oldu” Yurt dışı atılımları Olivtech’te yapıldı
 
Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında sektörün ulusal ve uluslararası tüm paydaşları fuarizmir’de bir araya geldi. Sektör temsilcileri iç ve dış tüketim faaliyetlerini katılımcılar ile paylaşırken, yurt dışından gelen yabancı alıcılar ise üreticilerle görüşerek yeni pazar olanaklarını değerlendirdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen Olivtech – 9. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı kapsamında sektörün tüm bileşenleri fuarizmir’de bir araya geldi. İhracatın uzman isimlerinden yabancı alıcılara kadar herkes, Türk zeytin ve zeytinyağının kalitesini değerlendirerek dış ticaretin nabzını tuttu.
 
Fuar kapsamında gerçekleşen “Gurme Sohbetler”de zeytinyağının dış pazardaki konumuna değinen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Bilginoğulları, 2017-2018 sezonunun ülkemiz için verimli geçtiğini dile getirmenin yanında daha çok çalışılması gerektiğini de vurguladı. Türkiye’nin dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 95’ini karşılayan Akdeniz ülkeleri içinde bulunduğunun altını çizen Bilginoğulları, “Uluslararası Zeytin Konseyi’nin yayımladığı 2018/19 üretim rakamlarına baktığımızda; dünya zeytinyağı üretiminin 3 milyon ton civarında seyredeceğini görüyoruz. Bu üretimin yüzde 50’si 1,5 milyon ton ile İspanya karşılanırken, Türkiye 183 bin ton ile yalnızca yüzde 6’sına hizmet ediyor. Bu bizim için çok büyük bir kayıp. Destekler, devlet politikaları, iç ve dış tüketimi artıran hamleler ile bunu çok daha yukarı taşımalıyız” dedi.
 
Dünya standartlarına göre üretimimiz var
Sezon değerlerini ve sektörün dış ticaret hacmini katılımcılarla paylaşan Bilginoğulları, “Bir önceki sezona oranla miktar bazında yüzde 49 artışla 66 bin ton, tutarda ise yüzde 46 artışla 255 milyon dolara ulaştık. Zeytinyağında en fazla ihracat yaptığımız ilk 5 ülke Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Suudi Arabistan, İtalya ve Japonya olarak seyrediyor. İhracatımızda geçtiğimiz sezona kıyasla en fazla artış gösteren ülkelerde ise yüzde yüz birlik artışla 93 milyon dolar, yüzde iki yüz altılık artışla 12 milyon dolar olmak üzere Amerika ve Japonya birinciliği paylaşıyor. Toplam zeytinyağı ihracatımızın yüzde 51’ini dökme, yüzde 37’sini ambalajlı ve yüzde 12’sini varilli olarak yaptık. Katma değeri yüksek bir ürün olarak ambalajlı zeytinyağı ihracatımızın yükselişini sektörümüz için son derece önemli bir gelişme olarak görüyorum. Dünya standartlarına göre kaliteli bir zeytinyağı üretimimiz var ve bu yağların ambalajlı olarak ihracatındaki artışı görmek bizi sevindiriyor. İhracat hedeflerimize ulaşma konusunda umutluyuz ancak daha çok çalışmamız ve desteklenmemiz lazım.
 
“Yeni pazarları iyi değerlendirmemiz lazım”
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre dünyada 50’yi aşkın ülkede zeytin üretimi yapıldığına ancak bunun yüzde 95’lik kısmının Akdeniz ülkelerinde gerçekleştiğine değinen Bilginoğulları, “Son yıllarda ABD, Çin, Japonya, Avustralya, Arjantin, Uruguay, Peru gibi birçok ülke zeytin yetiştiriciliği yapılmaya başladı. Bizim bu pazarları iyi değerlendirmemiz lazım.  Zeytinyağı ülkemiz için çok değerli bir tarımsal değer. Aynı zamanda önemli bir de ihraç ürünü. Ancak gerek üretim ve ihracat seviyemiz olsun, gerekse kişi başı tüketim olsun potansiyelimizin çok altındayız. Türkiye’de zeytinyağı tüketimi konusunda son yıllarda önemli bir artış olmasına rağmen kişi başı tüketim iki kiloyla sınırlı kalıyor. Amerika zeytinyağı ile yeni yeni tanışmış olmasına rağmen bu rakam Amerika’da bir kilo. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği olarak, öncelikli hedeflerimiz, yüksek katma değere sahip, ambalajlı zeytin ve zeytinyağı ihracatımızın artırılması ve ihracatımızda sürekliliği sağlamak olmakla birlikte tüketim seviyemizi de Avrupa ülkelerindeki seviyelere çıkarmaktır. Bu doğrultuda Bakanlıklarımız ve Türkiye İhracatçılar Meclisi düzeyinde çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.
 
Türk zeytinyağını tanıtmak için seferber oldular
Zeytin ve zeytinyağında dış ticaretteki son gelişmeleri anlatan Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktör Yardımcısı Mustafa Sepetçi, “Zeytinyağına talep dünyada artıyor. Zeytinyağı denince kalite öne çıkıyor. Şunu da biliyoruz ki Türkiye’deki ilgili kamu kurumları, sektörler, üreticiler de artık kaliteye yöneliyor. Hal böyle olunca da Türkiye’deki zeytinyağı ön plana çıkıyor. Biz Uluslararası Zeytin Konseyi olarak gerekli eğitimleri verip iş birlikleri yapıyoruz. ABD, Kanada, Avustralya, Brezilya, Japonya, Çin ve Rusya’da Türk zeytinyağlarımızı tanıtmak için promosyon kampanyaları yürütüyoruz” dedi.
 
“İzmir zeytinin başkenti”
İzmir’in zeytin ve zeytinyağı konusunda kendini kanıtladığına değinen Sepetçi, “İspanya’da biz İzmir’i zeytinin başkenti olarak görüyoruz. Bu fuar da onun tescili. Tebrik etmek gerekiyor. Bu tür organizasyonları başlatmak kadar sürdürmek de çok önemli. Dünyada artık fuarcılık sadece tüketiciye ulaşmak değil aktörlerin bir araya gelmesi açısından da çok önemli. Dolayısıyla gayet başarılı sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum” dedi.
 
Çin’de Türk zeytinyağlarına kucak açmayı bekleyen büyük bir pazar var
Türkiye’ye ilk kez fuar sayesinde geldiklerini ve bu durumun ufuklarını açtığını dile getiren Sichuan Zeytin Geliştirme Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Lijiang Zhou, “Çin, zeytin endüstrisinin henüz daha başında ve kendini geliştirmeye çalışıyor. Sizler ise üç bin yıllık tarih ve gelenekten beslenen bir endüstrisiniz. Bu konuda sizden öğreneceğimiz çok şey var. Buraya gelmeden önce zeytin ve zeytinyağını nereden alıp tüketmemiz gerektiğini tam olarak bilemiyorduk. Fakat şimdi gördük ki burada ülkemizdeki zeytin endüstrisi için çok büyük bir pazar var.  Çeşitlilik ve kalite ile ilgili sıkıntılarımız vardı, Türkiye ile bu durum ortadan kalkacak. Sizin ülkenizde insanlar kaliteli ve çeşitli zeytinyağı üretebiliyor. Çin’de ise
Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi ülkelerle ortaklıklarımız var. Fakat bu fuar bize yeni bir ufuk açtı ve yepyeni bir pazar imkanı sundu. Ülkemizdeki insanlar için çok büyük bir deneyim edindik. Şimdi gidip onlara sektörünüzün ne kadar kaliteli olduğunu anlatacağız. Umuyoruz ki uluslararası iş birlikleri için Türkiye’deki sektör temsilcileri de Çin’e gelir. Yine umuyoruz ki kalite ve çeşitliliğinizi de Çin’e getirirsiniz. Çünkü Çin’de size kucak açmayı bekleyen çok büyük bir pazar var” dedi.
 
Türkiye ve İtalya arasında iş birliği sinyalleri verildi
İtalya’da büyük bir firma sahibi olan Helena Marcelle Vannier ise fuarı ve iki ülke arasındaki ticaret hacmini değerlendirerek, “Sektör profesyonellerini bir araya getiren güzel bir organizasyon oldu. Hem İtalya hem de Türkiye Akdeniz ülkesi olduğu için zeytinlerimiz çok değerli. Bunu tüm dünyaya duyurmak ve sektörü geliştirmek adına Türkiye’nin farklı politikalar geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. İzmir İtalyan Ticaret Odası ile görüşmelerimiz oldu. Bu sektörde Türkiye ile ülke olarak ortaklıklarımız olacak gibi duruyor. Fuara zeytinyağı üreticileriyle tanışmak ve İtalya-Türkiye ilişkilerinde yeni bağlantılar kurmak için geldim” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
“Olivtech was a good start”
 
Overseas Leaps in Olivtech
 
Within the scope of Olivtech - 9th Olive, Olive Oil, Wine and Technologies Fair, all the national and international stakeholders of the sector came together in fuarizmir. While the sector representatives shared their domestic and foreign consumption activities with the participants, foreign buyers coming from abroad discussed the new market opportunities with the producers.
 
All components of the sector came together in fuarizmir for Olivtech - 9th Olive, Olive Oil, Dairy Products, Wine and Technologies Fair organized by Izmir Metropolitan Municipality. Everybody, from the experts of export to foreign buyers, kept the pulse of foreign trade by evaluating the quality of Turkish olives and olive oil.
Levent Bilginogullari, Board Member of the Aegean Olive and Olive Oil Exporters Union, who talks about the position of olive oil in the foreign market during "Gourme Talks" held within the fair, in addition to stating that the 2017-2018 season was productive for our country, he also emphasized that we need to work harder. Underlining Turkey is one of the Mediterranean countries that meets 95 percent of the world's oil production Bilginoğul says: “When we look at the 2018/19 production figures published by the International Olive Council, we see that the world olive oil production will be around 3 million tons. 50 percent of this production is met by Spain with 1.5 million tons, while Turkey serves only 6 percent with 183 thousand tons. This a big loss for us. We need to move this up a lot, with supports, state policies, and actions triggering internal and external consumption.”
We have production in world standards
Bilginoğulları who shared the season values and the foreign trade volume of the sector with the participants said: ” In comparison to the previous season, we reached 66 thousand tons with an increase of 49 percent and reached 255 million dollars with an increase of 46 percent. The top 5 countries two which we export the most in olive oil are the United States, Spain, Saudi Arabia, Italy and Japan. In the countries with the highest increase compared to the previous season, the United States and Japan share the first place with $ 93 million with an increase of one hundred and one percent and $ 12 million with an increase of two hundred and sixty percent. 51 percent of our total olive oil exports were poured, 37 percent were packaged and 12 percent were made with barrels. As a product with high added value, I see the rise of our packaged olive oil exports as a very important development for our sector. We have a high quality olive oil production according to world standards and we are pleased to see the increase in exports of these oils in packaged form. We are hopeful of achieving our export targets, but we need to work and be supported more.
“We need to utilize the new markets efficiently.”
Bilginoğulları, who stated that  olive production is made in more than 50 countries in the world but 95 percent of it is made in Mediterranean countries according to the data of the International Olive Council says: " In recent years, many countries such as USA, China, Japan, Australia, Argentina, Uruguay and Peru have started to produce olive. We need to utilize the new markets efficiently. Olive oil is a valuable agricultural value for our country. It is also an important export product. However, both our production and export level and consumption per capita are far below our potential. Although there is a significant increase in olive oil consumption in Turkey in recent years, consumption per capita remains limited to two kilos. Although America has recently met olive oil, it is 1 kilo in America. As the Aegean Olive and Olive Oil Exporters' Association, our primary objectives are not only to increase our exports of high value-added, packaged olives and olive oil and to ensure the continuity of our exports, but also to increase our consumption levels to the ones in European countries. Our works continue in level of Ministry and Turkey Exporters Council.”
They were all together to promote Turkish olive oil.
Mr. Mustafa Sepetçi, Executive Board Deputy Director of the International Olive Council, who stated the latest updates in foreign trade of olive and olive oil says:" The demand for olive oil is growing in the world. Quality stands out when we say olive oil. We know also that the relevant public institutions in Turkey, industry, manufacturers are turning their face to quality now as well. Not surprisingly, olive oil also comes to the fore in Turkey. Not surprisingly, olive oil comes to the fore in Turkey. We, as the International Olive Council, provide the necessary trainings and cooperation. We carry out promotional campaigns to promote our Turkish olive oil in the USA, Canada, Australia, Brazil, Japan, China and Russia.”
“Izmir is the capital of olive”
Stating that İzmir has proved itself about olives and olive oil, Sepetçi says:" In Spain, we see Izmir as the capital of olives. This fair is its confirmation. We need to congratulate. It is also very important to sustain such organizations as much as it is to start. Fairs in the world are not only important to reach the consumer, but also to bring the actors together. So, I believe we will achieve some very successful results.”
There is a big market in China waiting to embrace Turkish olive oil.
Stating that they have been in Turkey for the first time thanks to this fair and this has opened their visionLijiang Zhou, Chairman of Sichuan Olive Development Association, says: “China is at the very beginning of the olive industry and is trying to improve itself. You are, however, an industry fed by three thousand years of history and tradition. There's so much we can learn from you. Before we came here, we didn't know exactly where to buy and consume the olives and the olive oil. But now we have seen that there is a huge market in here for the olive industry in our country. We had problems about diversity and quality; this situation will be eliminated with Turkey. People in your country can produce olive oil with high quality and diversity. In China, however, we have partnerships with countries such as Greece, Spain and Italy. But this fair opened a new vision for us and offered a completely new market. We have had a great experience for the people in our country. Now we're going to tell them how quality your industry is. We hope that the industry representatives in Turkey will come to China for international business cooperation. We also hope that you will bring your quality and diversity to China. Because in China there is a huge market waiting to embrace you.”
Hints were given about cooperation between Turkey and Italy
Helena Marcelle Vannier, a big firm owner in Italy, evaluating the fair and the trade volume between the two countries, says: " It was a good organization that brought together the industry professionals. Our olives are quite valuable because both Italy and Turkey are Mediterranean countries. In order to promote this to the world and improve the sector I highly believe that Turkey should develop different policies. We had meetings with the Italian Chamber of Commerce in Izmir. It seems like we will have partnerships with Turkey as a country in this industry. I came to the fair in order to meet olive oil producers and establish new connections in Italy-Turkey relations.”
İZFAŞ

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • NOVAKÜP KÜP KESİM MAKİNELERİ

    NOVAKÜP KÜP KESİM MAKİNELERİ

    Özellikler: • Makinenin tamamı gıda tüzüğüne uygun krom malzemeden üretilmiştir. Bu sayede makine paslanmaya karşı korunmaktadır. • Küp kesim ölçüleri; 5 mm ile 85 mm aralığında olup 5mm katlarında kesim yapılabilir.... Devamı »
  • Ayakkabı Kutunuzda Sürdürülebilir Poliüretanlar

    Ayakkabı Kutunuzda Sürdürülebilir Poliüretanlar

    Dünyanın dört bir yanındaki insanlar önemli değişiklikler yapmak ve moda endüstrisini de etkileyen yeni bir zihniyet olan sürdürülebilirliği benimsemek istiyor. Ancak son yıllarda çok fazla plastikten yapılmış ayakkabıları nasıl daha sürdürülebilir ve çevre dostu hale getirebilirsiniz?... Devamı »