Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Küçük Şeyler İçin Büyük İmza

Küçük Şeyler İçin Büyük İmza

Tetra Pak ve İstanbul İl Milli Eğitim MüdürlüğüOkullarda Geri Dönüşüm Eğitimi İçin Protokol İmzaladı.

Küçük Şeyler İçin Büyük İmza
Dünyanın gıda işleme ve paketleme çözümlerinde lider şirketi Tetra Pak’ın, 2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve İstanbul Üniversitesi’nin bilimsel onayıyla devam ettirdiği, Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesi için Tetra Pak’la İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Protokol kapsamında Tetra Pak, İstanbul genelindeki okullarda öğrencilere ‘geri dönüşüm’ temalı Küçük Şeyler Doğayı Yeniler eğitimi verecek. Proje ile 2015 sonuna kadar 50 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
 
Gıda işleme ve paketleme çözümlerinde dünya lideri Tetra Pak, sosyal sorumluluk çalışmalarında eğitim, gıda güvenliği ve çevre konularına öncelik veriyor. Bu amaçla 2004’ten bugüne ülke çapında yaklaşık 1.150.000 ilköğretim öğrencisine çevre konusunda eğitimler verilen ‘Küçük Şeyler Doğayı Yeniler’ projesi 2015 yılında da devam edecek. Projenin yürütülebilmesi için İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tetra Pak arasında protokol yenilendi. Protokol sonucunda 2015 yılı içerisinde İstanbul’da 50 bin öğrenciye ulaşılacak.
 
Protokol imza töreni, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer YILDIZ, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Temel Eğitim Şube Müdürü Timur TUĞRAL, Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat ÇALIŞKAN ve Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Çevre Müdürü Umay YILMAZ’ın katılımıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.
 
Tetra Pak’ın, sosyal sorumluluk çalışmalarında, eğitim, gıda güvenliği ve çevre konularına öncelik veren projelerde İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün paydaşı olmaya devam ettiğini kaydeden İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Küçük Şeyler Doğayı Yeniler Projesinin paydaşı olmaktan son derece mutluyuz. Projenin içeriği aslında projenin adıyla doğru orantılı olarak minik yüreklerin küçük çabalarının birleşerek tasarruf, geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji kaynakları hakkında bir farkındalık oluşturma amacı taşımakta. Proje içeriğinde yer alan animasyon karakterleri çocuklarımızın hayal dünyasına yönelik çizgi kahramanlar olduğu için, çocuklarımızın projeye olan ilgisinin hep süreceğine,projeyi sahipleneceklerine ve alması gereken mesajları, bilgileri güle oynaya öğreneceklerine inanıyorum. Çünkü insan sevdiği, gönül verdiği, kendisini eğlendiren ve mutlu eden etkinlikleri severek yapar ve alışkanlık haline getirir. Bu yönüyle projeyi ayrıca önemsiyoruz. Bu etkinlikler ve animasyonlar sayesinde çocuklarımıza verilmesi gereken mesajları ve bilgileri artık öğrenmeyle öğreteceğimizi düşünüyorum.” dedi.
 
“Bana balık verme balık tutmayı öğret” sözünü hatırlatan Yıldız, “Projede öğrencilerin aktif olarak katılacağı eğitimlerin yer almasının projenin hedefine ulaşmasında etkili olacağını düşünüyoruz.” diye konuştu. Yıldız, “Proje paydaşımızın daha önceki yıllarda projeyi uygularken öğrencilerimizden, öğretmenlerimizden, okul idarecilerimizden gelen önerileridikkate alarak eğitim içeriğini güncellemesi proje paydaşımızın samimiyetini ve sosyal yönünü görmemizi sağlıyor. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü olarak şahsım adına, öğrencilerimiz adına proje paydaşımız Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat ÇALIŞKAN’a, Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Çevre Müdürü Umay YILMAZ’a onların nezdinde projede emek verecek herkese, İl Milli Eğitim Temel Eğitim Şube Müdürüm Timur TUĞRAL’a ve ekibine, projenin başarıya ulaşmasını sağlayacak okul idarecilerime ve geleceğin mimarları değerli öğretmenlerime teşekkür ediyorum. Projenin çocuklarımıza, İstanbulumuza hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi. 
 
2004 yılından bu yana sürdürdükleri proje kapsamında bugüne kadar 1.150.000 öğrenciye ulaştıklarını ve geri dönüşüm eğitimi verdiklerini ifade eden Tetra Pak Türkiye ve Kafkaslar Genel Müdürü Nejat Çalışkan ise, “Geçtiğimiz yıllarda eğitim etkinliğimizin içeriğini günümüzün modern gelişmeleri ışığında yeniledik. Eğitimlerimizi öğrenciler açısından öğrenmeyi kolaylaştırıcı, etkileşimli ve interaktif bir hale getirdik. Küçük Şeyler Doğayı Yeniler projemizle, öğrencilere içecek kartonu ambalajlarının geri dönüşümlü olduğunu vurgulayarak, 3 istasyondan oluşan kitimiz ile “geri dönüşüm deneyimi” yaşatıyoruz. Böylelikle geri dönüşmesi için ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri alışkanlığını kazandırmayı hedefliyor ve küçük çaba ve dokunuşlarla doğanın nasıl korunabileceğini göstermek istiyoruz.” diye konuştu.
 
Tüm içeriği Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin desteğiyle hazırlanan eğitimlerde ilköğretim öğrencilerine doğal kaynakların tasarruflu kullanımının önemi anlatılırken, yenilenebilir kaynakların önemine de vurgu yapılıyor. Öğrenciler, çevreye ve geri dönüşümle ilgili konuları, konusunda uzman öğretmenlerinin anlatımıyla dinlerken proje için yaratılan iki sevimli arı karakteri Kaşif ve Yaprak onlara eşlik ediyor. Geri dönüşüm temalı animasyon filmlerinin ardından, öğrenciler okullarda kurulan 3 istasyondan oluşan geri dönüşüm setleri ile geri dönüşüm işlemini uygulamalı olarak deneyimleme fırsatı buluyorlar.
 
“Küçük Şeyler Doğayı Yeniler” Hakkında

2004 yılında Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde başlattığı ve 2014 yılından itibaren İstanbul Üniversitesi'nin bilimsel onayıyla devam eden proje, geleceğin yetişkinleri olacak çocuklara, atıkların ülke ekonomisine geri kazandırılması için doğru değerlendirilmesi gerekliliğinin aktarılmasını amaçlıyor. Uzman eğitmenler eşliğinde ilkokul 2.,3., 4. sınıf, ortaokul 5. sınıf öğrencilerine, neden ambalaj atıklarını diğer atıklardan ayrı biriktirmeleri gerektiği anlatılıyor. İçecek kartonu ambalajının kâğıda nasıl geri dönüştürüldüğü çocukların da katıldığı geri dönüşüm seti uygulamasında uygulamalı olarak gösteriliyor. Eğitimlerdeki ana içerikler; doğal kaynakların verimli kullanımı, yenilenebilen ve yenilenemeyen kaynaklar, atıkların ayrı biriktirilmesi, içecek kartonlarıyla geri dönüşüm deneyimi olarak sıralanabilir. Eğitimin ‘geri dönüşüm deneyimi’ bölümünde ise öğrenciler, geri dönüşümün tüm adımlarını canlı olarak görebiliyorlar.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Vigor PLC Teknolojisi

    Vigor PLC Teknolojisi

    Neredeyse her projede rahatlıkla kullanabileceğiniz Vigor PLC ile artık makinelerinizin otomasyon maliyetleri azalıyor kabiliyetleri artıyor.... Devamı »
  • Ambalaj Sektörü Starlarını Arıyor

    Ambalaj Sektörü Starlarını Arıyor

    Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2024 başvuruları başladı. Yarışmada ilk 3’e giren öğrenciler, para ödülünün yanı sıra ‘ASD & TÜYAP Öğrenim Bursu’ ile öğrenim hayatları boyunca yılda 12 ay burs hakkı kazanacak.... Devamı »