Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Öksürük Nedir? Neden olur? Öksürüğü Ne Keser?

Öksürük Nedir? Neden olur? Öksürüğü Ne Keser?

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında, 7’den 70’e herkes mutlaka bir kez de olsa soğuk algınlığı ve öksürük nöbeti geçirmiştir. Peki, öksürük neden olur?

Öksürük Nedir? Neden olur? Öksürüğü Ne Keser?
Öksürük refleksinin tetiklenmesine neden olan pek çok durum mevcuttur. Latince tussis olarak adlandırılan, öksürük bazen mikrop ve virüslerin etkisiyle gelişebileceği gibi, kimi zamanda alerjik bir reaksiyon olarak karşımıza çıkabilir. Bazı öksürük çeşitleri, nedenine bağlı olarak insanın yaşamı boyunca devam edebilir. Bazıları da oluşan hastalığa bağlı olarak, hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte iyileşir.

ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?
Öksürük ile ilgili bilinmesi gereken en temel konu, öksürüğün bir savunma sistemi olduğudur. Bu nedenle öksürüğü geçirmeye çalışmak yerine öksürüğe neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir.

Bulunduğunuz ortamı havalandırarak, sigara ve diğer tütün ürünlerinden uzak durarak, bulunduğunuz odanın nemli tutarak, soğuk ortamdan kaçınarak, burnu temizleyerek, yastığın dik ve hafif yüksek olmasını sağlayarak ve parfüm gibi kokulardan uzak kalarak öksürüğü nispeten azaltabilirsiniz.

KURU ÖKSÜRÜK NEDİR? NASIL GEÇER?
Öksürükte balgam bulunmuyorsa, gıcıklanma hissi ile bir öksürük mevcutsa, bu öksürük çeşidi kuru öksürüktür. Kuru öksürüğün oluşma sebebi; nezle, farenjit, grip, astım vb. hastalıklar olabilir. Kuru öksürük tedavi edilmezse, boğazda tahriş ve yanma hissi çoğalır. Kuru öksürük çoğunlukla bronş tedavisiyle düzelir. Bulunduğunuz ortamın kuru ve havasız olması öksürüğü öksürüğü daha çok tetikleyeceği için oda nemlendirici kullanabilirsiniz. Oda nemlendiriniz bulunmuyorsa, odanızı sıklıkla havalandırmalısınız.

YAŞ (BALGAMLI) ÖKSÜRÜK NEDİR? NASIL GEÇER?
Öksürüğe, koyu kıvamlı sıvı akıntılar eşlik ediyorsa, bu duruma balgamlı öksürük denir. En çok kış aylarında, soğuk algınlığı hastalıklarında görülür. Bu hastalıklara, bronşit, astım, zatürre, akciğer hastalıkları örnek verilebilir. Balgamlı öksürük şikayetlerinde su tüketimi oldukça önemlidir. Su tüketmek kuruluk ve akıntının tahriş edici özelliğini azaltır. Pastil kullanımı da boğazınızı rahatlatarak, balgamın tıkadığı solunum yollarını açılmasını sağlayarak rahatlatır. Sıcak bir duş almak, oda spreyleri parfüm gibi kokulardan uzak durarak ve ılık bitki çayları tüketerek, bu süreci daha hafif geçirebilirsiniz.
Viral kaynaklı oluşan enfeksiyonlarda, bağışıklık sisteminin desteklenmesi, öksürük şikayetinin kontrol altında tutulması açısından önemlidir. Gerekirse şikayetlerin azalması için doktorun önerdiği ilaçları kullanabilirsiniz. Öksürüğün kontrol altına alınabilmesi için, mutlaka altında yatan sebep tespit edilmelidir. Bundan dolayı ani başlayan ya da kronikleşmiş sizi rahatsız eden öksürük probleminiz var ise sağlık kuruluşlarına başvurulmalı, hekimlerden destek alınmalıdır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR