Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / Buzun, Ateşin ve Işıkların Ülkesi; İZLANDA

Buzun, Ateşin ve Işıkların Ülkesi; İZLANDA

İskandinavya Ülkelerinden bu sayımızda beşinci ve son ülkesi olan İzlanda’yı sizlere detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.

Buzun, Ateşin ve Işıkların Ülkesi; İZLANDA
En geniş manâda İskandinavya denildiğinde akla aşağıdaki beş ülke gelir;  Danimarka (Denmark) Başkenti Kopenhag, İsveç (Sweden) Başkenti Stockholm, Norveç (Norway) Başkenti Oslo, Finlandiya (Finland ) Başkenti Helsinki, İzlanda (Iceland) Başkenti Reykjavik

İZLANDA
Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Grönland’ın güneydoğusu ile İskandinavya ve Britanya Adası’nın kuzeybatısında yer alan bir ada ülkesidir. 358.708 nüfusa ve 103.000 km²  alana sahip oluşu onu dünyada en seyrek nüfuslu ülke yapıyor. Ülke nüfusunun neredeyse yarısı başkent Reykjavik’te yaşar.
 Kuzey yarımkürenin en kuzeyinde bulunan İzlanda, özellikle doğal güzellikleri, farklı yeryüzü şekilleriyle dikkat çeken bir ülkedir. Her ne kadar ismi buz ülke anlamına gelse de Gulf Stream sıcak su akıntısının etkisiyle ılıman bir iklime sahiptir. Yılın farklı mevsimlerinde 24 saat boyunca gece ve gündüz olabilir.
Başkent Reykjavik dışında Akureyri, Vik gibi bölgeleri de turistik geziler için tercih edilen bölgelerdir. Reykjavik bölgesinde görülmesi gereken başlıca yerler; Hallgrimskirkja, İzlanda Ulusal Müzesi, Arbaejarsafn Açıkhava Halk Müzesi, Reykjavik Konser ve Konferans Salonu, Laugavegur Bölgesi, Opera Binası, Einar Jonsson Müzesi ve Hayali Barış Kulesi olarak sıralanabilir.
Volkanik bir bölge olan Reykjanes Yarımadası’ndaki Mavi Lagün ise İzlanda gezisinin olmazsa olmazıdır. İzlanda'daki yaygın gelenek, soyadlarına biraz karmaşık bir açılım getiriyor. Evlatlar, babalarının soyadını doğrudan almıyorlar. Soyadı olarak babalarının isimlerini alıyorlar ve bu isme cinsiyete göre ek geliyor. Mesela Bjarnason, Bjarna oğlu demek. Babasının adı da Bjarn kökündenmiş. Kadınlarda ise dottir kullanılıyor.
 
Ekonomisi ve Para Birimi
İzlanda ekonomisinin temelini bir ada devleti olduğu için balıkçılık ve balık mamulleri teşkil etmektedir. Para Birimi, İzlanda Kronudur. NATO'da yer alıp, ordusu olmayan tek ülkedir. Bu yüzden orduya gider harcanmaz. Ayrıca ülkede kış turizmi ve termal kaynaklı turizm oldukça gelişmiştir. Ülkenin iç kesimlerinde ve termal kaynakların olduğu yerlerde lüks oteller bulunur.
 
Eğitimi ve Konuşulan Diller
İzlanda’nın resmi dili İzlandacadır. İzlandaca, Cermen dillerinden biridir ve bu dile en yakın diller Faroe dili ile Sognamâl gibi Batı Norveç lehçeleridir. Ayrıca İngilizce ve Danimarka’ca okul müfredatında zorunlu tutulduğu için ülkede her iki dil de yaygın olarak konuşulmaktadır. Diğer yaygın konuşulan diller arasında Norveçce, İsveççe, Almanca ve Fransızca yer almaktadır.
 
İklimi ve Hava Durumu
Bulunduğu enlem dairesine göre iklimi çok da soğuk değildir. Yazlar nemli ve sıcak, kışlar ise çok sert değildir. Kuzey bölgeleri güneye göre daha soğuktur.
Kuzeyde Haziran ayında güneş 18 gün boyunca hiç batmamaktadır.
 
 
 
 
 
Mutfağı
İzlanda mutfağı, toprakları tarıma elverişli olmadığından sebze-meyve açısından zengin değildir. Bir ada ülkesi olan İzlanda mutfağının temelini balık oluşturur. Mutfağın en ünlü deniz ürünleri arasında okyanus levreği, marina balığı, ıstakoz ve somon gösterilebilir.
Balık sarımsak, soğan ve tuzla marina edilerek geleneksel olarak fırında pişirilir. Kurutulmuş balık parçaları tereyağı ile birlikte yenir.
Ayrıca kurutulmuş köpek balığı eti olan Hakarl adında popüler bir yemeği vardır. İzlanda’nın en ünlü yemeklerinden biri de ezilmiş, çırpılmış ve fırınlanmış bir balık yemeği olan plokkfiskurdur. Ülkede balina eti de oldukça ünlüdür ve pek çok restoranda yemek mümkündür. Hayvancılık gelişmiş olduğundan kuzu eti ve günlük üretilen diğer doğal yiyecekler de sık kullanılır. Balıkların kutuplardan gelmesi ve kuzuların gübresiz çayırlarda otluyor olmasından dolayı İzlanda mutfağına dünyanın en biyolojik mutfağı denir.
İzlanda’nın geleneksel tatlılarından biri keklerin arasına kat kat böğürtlen reçeli konularak yapılan randalindir. Bir diğer tatlıysa skyr adındaki tuzsuz peynirle karıştırılmış krema ile birlikte sunulan yaban çilekleridir. Ülkenin milli içeceği alkol oranı yüksek olan Brennivin adındaki içkidir. Ayrıca İzlanda’nın Gull adında meşhur bir bira markası da vardır.
 
Din ve İnanç
İzlanda’da bugün topluma açık yerlerde bira ve benzeri alkollü içkiler içmek yasaktır. İzlanda halkı kendilerine özgü dillerini, kültürlerini, efsanelerini ve geleneklerini korumak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Halkın büyük kısmı Hristiyanlığın Evangelist mezhebine (%95,6) bağlıdır. Geri kalan kısmının %3,7 Protestan, %0,7’si Katolik’tir.
 
Ulaşım ve Haberleşme
İzlanda’da demir yolu yoktur. Kara yollarının uzunluğu 13 bin kilometreyi bulmaktadır. Başkent Reykjavik’te uluslararası bir deniz limanı ve havalimanı vardır. Ülkede hava yolu ulaşımı çok gelişmiştir. Ülkede irili ufaklı 98 adet havaalanı bulunur.
 
 
 
 
 
İzlanda Şehirlerinden Bazıları;
 
1-Reykjavik
Reykjavikİzlanda'nın başkenti. Yeryüzünde kutup bölgesine en yakın başkenttir. Önemli bir balıkçılık bölgesidir. İzlanda nüfusunun yarısı bu şehirde yaşar. İzlanda'nın güney batısında Faxaflöî körfezi sahilinde yer alır. Reykjavik sahil alanı, yarım adalar, koylar, boğazlar ve adalar ile karakterize edilir. 
2-Kopavogur
İzlanda'nın en büyük ikinci şehridir. Ülkenin güney-batısında kalan şehir başkent Reykjavík ve Garðabær şehri arasındadır. İzlanda'nın en büyük binası Kópavogur şehrin merkezindedir ve adı da Smáratorg-Tower'dır.
3- Hafnarfjörður
İzlanda'nın nüfus itibarıyla en büyük üçüncü şehridir. Reykjavik'in 10 km güneyinde yer alır. İzlanda'nın güney-batı kıyısında bulunan bir liman kenti ve belediyedir. Her yıl Mayıs ayında, Parlak Günler Festivali düzenlenir.
Festivalde kısa filmler izlenir ve konserler verilir. İzlanda denizcilerinin anısına düzenlenir. Her yıl yaz gündönümünde bir Viking Festivali yapılır. Yerel bar ve restoranlarda kutlanır. Viking atalarını yâd etmek amacıyla düzenlenir.
4-Akureyri
2015 yılında ‘Lonely Planet’ tarafından Avrupa’nın en gidilesi şehri seçilen Akureyri, İzlanda’nın kuzeyinde yer alan; ikinci büyük kentsel alan. Takma adı ‘the Capital of North Iceland’ yani ‘Kuzey İzlanda’nın Başkenti’ olan Akureyri, önemli bir balıkçılık ve liman kentidir.
Kent, İkinci Dünya Savaşı süresince Müttefik Devletler’ in hava üslerinden biri olarak kullanılmış ve bu nedenle de gelişmiştir. Savaş sonrasında İzlanda insanlarının kentsel alanlara göçü ile birlikte nüfus ciddi oranda artmıştır.
5-Keflavik
Keflavík şehri 16. yüzyılda kurulmuş ve zaman içerisinde İskoçlar tarafından kurulan balıkçılık endüstrisi sayesinde gelişmiştir.
Şehrin zaman içerisindeki gelişimi ABD tarafından 1940'larda inşa edilen ve halen aktif olarak İzlanda'nın en önemli uluslararası havalimanı olarak hizmet vermeyi sürdüren Keflavík Uluslararası Havalimanı'nın servise açılmasıyla da hız kazanmıştır. İzlanda içerisinde 1960'lı ve 1970'li yıllarda çıkarttığı başarılı müzisyenlerle tanınan kasaba yine bu yüzden  "Beatles Kasabası" lakabına sahiptir.
6- Höfn
Höfn veya Höfn í Hornafirði, ülkenin güneydoğu kesiminde bir İzlanda balıkçı kasabasıdır. Hornafjörður fiyortunun yakınında yer almaktadır. İzlanda'nın güneydoğusundaki en büyük ikinci şehir olan kasaba, Vatnajökull'un güzel manzaralarını sunmaktadır.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR