Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / FUARCILIK BİZİM İÇİN BİR BİLİMDİR

FUARCILIK BİZİM İÇİN BİR BİLİMDİR

Zeynep Ünal Öztop TÜYAP Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı

FUARCILIK BİZİM İÇİN BİR BİLİMDİR
REED TÜYAP FUARCILIK A.Ş HAKKINDA:

Reed Exhibitions 39 ülkede hazırladığı 500’ü aşkın etkinlik ile dünyanın lider organizatörüdür. 2011 yılında REED dünyanın her tarafında altı(6) milyon aktif etkinlik katılımcısını bir araya getirmiş ve milyarlarca dolarlık iş hacmi yaratmıştır. Kuruluşundan 2017 yıl sonuna kadar hazırladığı 1.618 yurt içi ve 38 ülkede 177'yi aşkın yurtdışı fuar ile 123 ülkeden 302.436 firmaya hizmet vermiş ve 200 ülkeden 55.722.878 ziyaretçiye ev sahipliği yapmıştır. 
Avrasya bölgesinde bir güç olan TÜYAP ile Dünyada küresel bir güç haline gelmiş REED Exhibitions’ın yolları 1 Haziran 2012 tarihinde kesişti. İki büyük güç arasında Reed Tüyap Fuarcılık A.Ş. adıyla bir şirket kuruldu.

Zeynep Ünal Öztop
TÜYAP FUARCILIK A.Ş

Yönetim Kurulu Üyesi ve Stratejik Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı


 
TÜYAP Fuarcılığı bizlere kısaca tanıtabilir misiniz? Grup şirketleriniz fazlalaştı bizlere bu konuda aydınlatabilir misiniz?

Tüyap Fuarcılık Grubu, Türkiye’nin ilk fuarcılık şirketi olarak 1979’da Yönetim Kurulu Başkanımız Bülent Ünal tarafından kuruldu. Türkiye’de fuarcılığın gelişiminin öncüsü olan Tüyap Fuarcılık Grubu olarak kuruluşundan bugüne kadar yurt içinde 1.801, yurt dışında ise 39 ülkede 197 fuar gerçekleştirdik. Geride bıraktığımız 42 yılda, 127 ülkeden 331 bin 643 firmaya hizmet verdik ve düzenlediğimiz fuarlarda 213 ülkeden 66 milyon 255 bin 558 ziyaretçiyi ağırladık.  İstanbul genel merkez başta olmak üzere, Bursa, Konya, Adana, Eskişehir, Kayseri ve Samsun’daki fuar merkezlerinde faaliyet gösteriyoruz. 2012 yılında dünyanın önde gelen fuar şirketlerinden Reed Exhibitions ile ortaklık gerçekleştirerek Reed Tüyap Fuarcılık Anonim Şirketi’ni kurduk ve gücümüzü büyüttük. Türkiye’de kendi fuar merkezine sahip tek özel sektör fuarcılık kuruluşuyuz. Profesyonel kadromuz ve 100’ü aşkın meslek örgütü ile uzun vadeli iş birliklerimizden güç alarak, Türkiye’de sahip olduğumuz ve işlettiğimiz 7 fuar merkezi ve 6 ülkede bulunan uluslararası ofislerimiz ile düzenli ihtisas fuarları gerçekleştiriyoruz.

Yeni Nesil Fuarcılık, My Tüyap nedir? Bizleri bu konuda bilgilendirebilir misiniz? 

COVID-19 salgını nedeniyle Türkiye’de ve dünyada fuarcılık sektörü bir değişim ve dönüşüm geçirdi. Tüyap Fuarcılık Grubu olarak 5 yılı aşkın süredir dijitale çok ciddi yatırımlar yaptık. Bu çalışmanın karşılığında biz bu döneme hazırlıklı girerek Tüyap’ın 2015’te başladığı dijital dönüşüm çalışmalarının sonucu olan MyTüyap dijital evrenini bu süreçte tüm paydaşlarımızın kullanımına açtık ve zor süreçlerde özellikle katılımcılarımıza destek olduk.  MyTüyap katılımcıların, ziyaretçilerin hatta fuarda hizmet sağlayan tüm taşeron firmaların tüm işlemlerini hızlıca yapabilecekleri bir teknolojik altyapı sunuyor. Bu platform sayesinde katılımcı firmalar profil oluşturup, ürünlerini dijital ortamda tanıtabilirken; ziyaretçiler, katılımcı firmalarla yıl boyu görüşme ve etkileşim içinde olabiliyorlar. Akıllı eşleşme sistemi ile potansiyel alıcılar zaman kaybetmeden doğru iş birlikleri kurabiliyor ve ticaretine devam edebiliyor. Tüm bu çalışmalarımızı “Yeni Nesil Fuarcılık” olarak adlandırıyoruz ve Türkiye’de fuarcılık sektöründe bir ilki daha gerçekleştirdiğimiz için gururluyuz.
 
Hangi illerde ne tür fuarlar düzenlemektesiniz? Ülkemizde düzenlenen fuarları değerlendirecek olursak neler söylersiniz, şehirlerde karşılaştığınız sorunlar ve öngörüleriniz neler olur? 

İstanbul dışında Bursa, Konya, Adana, Eskişehir, Samsun ve Kayseri’de bulunan kendi işletimimizdeki fuar merkezlerinde, değişen dönemlerde de İzmir ve Kocaeli’nde fuarlar düzenliyoruz. Söz konusu şehirlerde tarımdan endüstriye, kitaptan inşaata kadar birçok sektörde fuar organize ediyoruz. Fuarların ekonomiye can suyu olması, doğru alıcıları fuar katılımcısıyla buluşturabilmek bizim için son derece kıymetli. Tüm bunlarla beraber birçok destekçi kurum ve kuruluşun ortak paydada hareket edip, yarar sağlayacak çalışmalar için bağlantılarını kullanması fuarın niteliğini arttıran hususlardan…. İstanbul’daki bireysel yapının aksine Anadolu şehirlerinde fuarlar için iş birliğinde olduğumuz kurum ve kuruluşların fuarları ve fuarcılığı sahiplenmesi sektörümüz sürekli gelişim göstermesine olanak sağlıyor.
 
Bir fuarı düzenlemeye karar vermeden önce hangi parametrelere dikkat ediyorsunuz? Eğitim programları uyguluyor musunuz?

Fuar düzenleyeceğimiz ilde oluşan sektörel kümelenmeler, alıcı potansiyeli, şehrin hammaddeye yakınlığı, fuar alanının fiziki özellikleri, sektör derneklerinin etkinliğine kadar fuar düzenleme kararı alırken birçok parametreden söz etmek mümkün. Bu anlamda fuarcılığı biz bir bilim olarak tanımlıyoruz ve her türlü değişkeni proje ekiplerimizle analiz ederek en doğru kararı vermeye çalışıyoruz. Ek olarak, ülkemizdeki ilk fuarcılık şirketi olmanın getirdiği sorumlulukla Türkiye’nin ilk ve tek Fuarcılık Okulu Tüyap Akademi’yi de 2 yılı aşkın bir süre önce Tüyap bünyesinde kurduk. Alman Ravensburg Üniversitesi ile Sabancı EDU Yönetici Geliştirme Birimi iş birliğinde oluşturmuş olduğumuz müfredatın Milli Eğitim Bakanlığı onayını da almasını takiben şekillenen fuarcılık okulunda, gençler üniversite eğitimi sonrasında dilerlerse fuarcılık mesleği özelinde uzmanlaşarak Tüyap’ın 40 yılı aşan bilgi ve deneyiminden fayda sağlayabilecekler. Aynı zamanda kendi çalışanlarımız da Tüyap Akademi’de satış, pazarlama, dijital dönüşüm ve iletişim gibi çeşitli konularda periyodik eğitimler alıyorlar.
 
Yurt dışı fuarlarınızdan bizlere bahsedebilir misiniz? 

Tüyap Fuarcılık Grubu olarak Çin, Rusya ve Afrika’da ilk Türk ihraç ürünleri fuarlarını organize ettik ve yılda ortalama 10 yurt dışı fuara Türk milli katılımı organize etmeye devam ediyoruz. Özellikle Afrika ve Asya pazarında inşaat, gıda, tarım gibi kilit sektörlerdeki fuarlara önem veriyoruz.
 
Fuar alanı konusunda yetersizlik olduğu düşünülüyor, bu konuda fikriniz nedir? Tüyap Fuarcılık alan konusunda bugün ve ileriye dönük ne gibi adımlar atmaktadır? 

Türkiye, gerek İstanbul gerek ise Anadolu’daki kapalı sergileme alanları düşünüldüğünde fuar organizatörlerine yeterli fiziki imkanı sağlayan bir ülke. Rekabet Kurulu tarafından yayımlanan Türkiye Fuarcılık Sektör İncelemesi Raporu’nda 20 ilde yer alan kapalı alanı 5.000 m2 üzerinde olan toplam 33 adet fuar merkezi listeleniyor, bunların alan büyüklüğü toplamı 700.000 m2’nin üzerinde. Sektör için asıl gerekli olan bu noktadan sonra daha fazla fuar alanı yapmak değil, faaliyet gösteren organizatör firmaların daha profesyonel hale gelip, uluslararası fuarlar düzenlemesiyle birlikte Türkiye fuarcılık sektörünü uluslararası arenada daha etkin hale getirmektir.
 
Bir fuarı düzenleyen organizasyonun, fuarların gücü bakımından etkisi nedir? 

Fuar organizatörü hizmet verdiği tüm paydaşlar için A’dan Z’ye kadar her detayı düşünmek zorunda. Haliyle bu detaylar çeşitli senaryolar yaşandıkça çözümleri de göz önüne seriyor. Organizatörün kurumsal imajı, sahip olduğu yurt içi ve yurt dışı bağlantıları ile geçmişte organize ettiği fuarlar bir referans niteliği taşıyor. Söz gelimi katılımcı firmaları ihracat hedefinde olan bir fuar için binlerce yurt dışı daveti yapabilme potansiyeli olan bir firmayı mı seçersiniz yoksa yurt içi davetleriyle sınırlı kalanı mı? Organizatör seçiminin hem katılımcı hem de ziyaretçi açısından ticari olarak önemli bir sonucu var.
 
Pandemiye gelecek olursak Fuarlar nasıl etkilendi? Özellikle 2020’de birçok fuar iptal edildi bu konuda Tüyap Fuarcılık nasıl önlemler aldı? Yaşanan sorunları atlatmak adına ne tür çalışmalarda bulundu? 

Pandeminin küresel anlamda fuarcılık sektörünü sekteye uğrattığı aşikar. Bununla beraber fuarlarda ürün ve hizmetlerini sergileyen katılımcılar da çeşitli sektörlerde darbe aldı.  Fiziki fuarların durma noktasına gelmesi ile sektörde hizmet veren stant kurulum şirketleri, temizlik, catering, hostes hizmeti sağlayan firmalar gibi yan paydaşlarımızın işleri de ciddi boyutta olumsuz etkilendi. Tüm sektörlerde olduğu gibi fuarcılık sektörü de insan kaynağında tasarrufa gitmek zorunda kaldı. Dijitale yapılan yatırımlar dışında birçok yatırım askıya alındı. Pandemi tabii ki zor bir süreç ancak dünyada fuarcılık sektörünün iş yapış biçimlerini değiştirerek kabuğunu kırmasına da yardımcı oldu. Bu dönemde sanal fuarlara ve teknolojik çözümlere yönelik pek çok yeni ürün ve hizmetin ortaya çıktığını gördük. Uluslararası seyahat kısıtlamaları nedeni ile ziyaretçi ve katılımcıları dijital platformlarda bir araya getirip ticaret hacmini genişletecek çözümler sunmak birinci önceliğimiz oldu. Fuarların sadece fuar döneminde değil yıl boyu iş bağlantılarını güçlü tutmaya yönelik sorumluluğunun bilincini senelerdir taşıdığımız için dijital alana yaptığımız yatırımlar sayesinde paydaşlarımızla iletişimimizi güçlü tuttuk ve hız kesmeden işlerimizi sürdürdük. Tüyap Fuarcılık Grubu olarak TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi denetimlerinden geçerek TSE COVID-19 Güvenli Fuar Alanı unvanını aldık ve bu konudaki tüm hassasiyetimizi tescillendirdik.
 
2021 yılının ilk yarısında birçok fuar şirketi gibi bildiğimiz kadarıyla TÜYAP da çok fazla fuar düzenleyemedi. Yılın ikinci yarısında neler planlıyorsunuz? 

Biz Tüyap Fuarcılık Grubu olarak bu yıl fuar takvimimizi planladığımız şekilde uygulamaya başladık. İlk olarak 16-19 Mart Oyuncak ve 22-27 Mart’ta ise Kırtasiye Fuarları ile fuarlarımızı açtık. Ardından son dönemlerde yıldızı parlayan karavan sektöründe ilk kez düzenlediğimiz Karavanist Fuarı’nı 2-13 Nisan tarihlerinde ziyaretçilerimizle buluşturduk. 25-28 Mayıs 2021 tarihleri arasında ise 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF’21 ile çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sonrasında ise 2-4 Haziran Expomed Eurasia Fuarı, 7-11 Haziran Konya Tarım Fuarı ve 9-12 Haziran Eskişehir Endüstri Fuarı ile takvimimizi uygulayacağız.  Yeni nesil fuarcılık anlayışımızla yıl boyunca fuarlarımızda sektörlerin buluşma noktası olmayı ve önemli iş bağlantılarının kurulmasına olanak sağlamayı sürdüreceğiz. İçinden geçtiğimiz dönemde her ne kadar fuarlarda geçici bir duraksama yaşanmış olsa da fuarlar sektörlerin buluşma noktası olma özelliğinden hiçbir şey kaybetmedi. 2021 yılında da güvenli fuarlarda ticarete tüm gücümüzle destek vermeye devam edeceğiz.
 
Packworld Türkiye dergisi olarak bizler ve sektörümüz; Plastik, Ambalaj, Gıda ve Otomasyon sistemleri fuarlarını özellikle merak ediyoruz. Bu ana dört sektörümüzle ilgili fuarlar için ayrı ayrı neler söylemek istersiniz?

Ambalaj Fuarımız grup şirketimiz olan Reed Tüyap Fuarcılık tarafından Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) iş birliğinde ve sektördeki önemli derneklerin desteğiyle tam 26 yıldır organize ediliyor. Yaklaşık 2 milyar 28 milyon dolar dış ticaret fazlası vererek cari açığa pozitif katkı sağlayan ambalaj sektöründe düzenlediğimiz fuarla her yıl 1000'in üzerinde katılımcımızı yurt içinden ve yurt dışından yaklaşık 60.000 profesyonel alıcı ile buluşturuyoruz. Fiziksel fuar öncesinde, 20-24 Eylül tarihlerinde dijital platformumuz Business Connect üzerinden organize edeceğimiz Networking Haftası’nda üç farklı etkinlik ile nokta atışı iş birlikleri gerçekleşecek. “Baskı & Konverting”, “Gıda ve İçecek”, “Endüstriyel ve Tüketici Ürünleri” etkinlikleri sayesinde katılımcılarımız potansiyel müşterilerinin ve yeni iş ortaklarının sadece bir tık uzağında olacak. Ziyaretçilerimizin katılımcılarımıza ve katılımcılarımızın da ziyaretçilerimize karşılıklı olarak ulaşabilecekleri Business Connect platformunda, fiziksel fuarda veya dijital ortamda buluşmak için toplantı organize etme, online mesajlaşma ve video konferans hizmeti bulunuyor. Avrasya Ambalaj Hybrid+, 17 Aralık 2021 tarihine dek online platform üzerinden devam edecek. Food-Tech Eurasia ise 15. kez profesyonel ziyaretçilerle buluşacak. Her iki fuar da bu sene hibrit olarak gerçekleşecek, fiziksel fuarın yanı sıra fuardan önce online etkinlikler ve fuar sonrasında online toplantılar olacak. Bu şekilde fuarlara gelemeyen sektör profesyonelleri katılımcılar ile bir araya gelebilecek. Avrasya Ambalaj İstanbul Hybrid+ ve Food-Tech Eurasia Hybrid+ eş zamanlı olarak 20-23 Ekim 2021 tarihinde gerçekleşecek. Yine PAGEV iş birliğinde organize ettiğimiz Plast Eurasia Fuarı ise 30. kez kapılarını açacak. Her yıl fuarımızda 100’ü aşkın ülkeden 50.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçiyi Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde plastik sektöründe yeni iş birlikleri kurabilmeleri amacıyla ağırlıyoruz. Uzun yıllardır katılımcı ve ziyaretçi memnuniyet oranları %90’ın üstünde seyreden fuarımızı daha da ileriye taşımak için yurt dışında 6 ülkede bulunan ofislerimiz ve temsilciliklerimizle oldukça yoğun çalışıyoruz. Avrupa’da her yıl düzenlenen en büyük plastik endüstrisi fuarı olan Plast Eurasia’nın unvanı bizim için son derece önemli, son gerçekleştirdiğimiz fuarda 4 ülkeden milli katılım sağlanmıştı.

COVID-19 kapsamında organize edeceğiniz Fuarlarda alınan önleyici tedbirler nelerdir? 

Yeni dönemde “ticaret için sağlık” mottosuyla fuarlarımızı düzenleyerek, paydaşlarımızın sağlığını önemsiyoruz. Tüyap Fuarcılık Grubu olarak Sağlık Bakanlığı’nın yönergelerine uygun bir biçimde fuarlarımızı düzenleyerek, Türk Standartları Enstitüsü’nün COVID-19 Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Belgelendirme Programı şartlarını yerine getirerek TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk ve tek fuarcılık şirketi olduk. Yeni süreçte fuarlarımıza; sıkı hijyen uygulamaları, ateş ölçümü, sosyal mesafeye uygun ortak alanlar, havalandırma sistemlerindeki iyileştirmeler ve HES kodu ile katılımcı ve ziyaretçiyi kabul ederek, 2 bin 250 metrekare üzerine kurulan kayıt alanı ve fuar alanının dışına kurduğumuz ‘izolasyon odası’yla bu alanda öncü olduk. Ayrıca pandemi süreci başlamadan önce de kullandığımız bazı uygulamaları iyileştirerek paydaşlarımıza sunuyor ve temassız fuar deneyimini tam anlamıyla yaşatmak istiyoruz. MyTüyap mobil uygulamamız ile fuarı ziyaret etmeyi planlayan herkesin online fuar davetiyesini kolayca alması ve yaka kartında yer alan QR kodunu fuar merkezi girişindeki turnikeye okutarak alana temassız geçişi, riski daha da azaltacak.  Yeni dönemde fuarlarımızda gerek seyahat engeli, gerek kişisel tercihleri sebebi ile fuarı ziyaret edemeyen alıcıları da firmalarımız ile buluşturacak şekilde dijital platformlarda hazırlıklarımızı yaptık. Seyahat kısıtlamaları nedeniyle gelemeyen uluslararası katılımcılarımıza yönelik uzaktan katılım paketleri ve dijitalde kendilerini temsil edebilecekleri ekstra çözümler planlıyoruz.
 
Fuar katılımcı ve ziyaretçilerinizin gerekli bilgilerini alıyorsunuz, bu kişisel verilerin korunması adına neler yapıyorsunuz. Gönül rahatlığıyla size istemiş olduğunuz bilgilerimizi verebilir miyiz? 

Gönül rahatlığı ile kişisel bilgilerinizi Tüyap ile paylaşabilirsiniz. Katılımcılarımız ve ziyaretçilerimizin tüm kişisel verilerini 6698 Kişisel Verilerin Korunması kanununa uygun olarak işliyoruz. Tüm verilerimizi güncel tutuyoruz ve güvenliğini sağlıyoruz. Bu kişisel verileri katılımcı ve ziyaretçilerimizin daha aktif bir fuar deneyimi geçirmeleri için alıyoruz.
 
Son olarak okuyucularımıza; farklılaşmak adına ne gibi adımlar atmalarını tavsiye edersiniz? Görüşlerinizi paylaşır mısınız?

Bu soruya sadece bir fuarcı değil hizmet verdiğimiz tüm sektörlerin ihracat dinamiklerinin nabzını tutan bir paydaş gözüyle cevap vermem doğru olacaktır. Günümüz şartlarında özellikle yurt dışı pazarlarda etkin olmak isteyen bir oyuncunun odaklanması gereken temel unsurlar var. Bunun başında tabii ki kendi ürünleri için doğru uluslararası fuarları seçip firmasını en etkin şekilde temsil etmek geliyor. Fakat tüm sektörlerde yoğun bir dijitalleşme görüyoruz, özellikle COVID-19 etkisi ile bu süreç her zamankinden daha hızlı işliyor. Bu nedenle katıldıkları fuarların dijital platformlarına da en az fiziksel fuarın kendisi kadar önem verip firmanın, ürün ve hizmet tanıtımlarını doğru yapmak ve platform üzerinden gelen talepleri aktif olarak karşılaması önemli. Buna ek olarak rakiplerinden ayrışmak isteyen bir firmanın muhakkak güncel bir web sitesi, kendinden haberleri duyurabileceği aktif kullandığı çeşitli sosyal medya hesapları, farklı pazarlardan alıcılar ile rahat iletişime geçmek için yabancı dil bilen ihracat uzmanları olması çağımızın olmazsa olmazlarından. 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Güzellik Sektörünün Buluşma Noktası; BeautyEurasia

    Güzellik Sektörünün Buluşma Noktası; BeautyEurasia

    Türkiye ve Avrasya’nın lider sektör ve iş birliği platformu olan BeautyEurasia, 12 Haziran’da kapılarını açıyor. Yurt dışından yoğun talep ve ilgi gören BeautyEurasia’da 40 ülkeden 600’ün üzerinde profesyonel satın almacıyı katılımcılarla buluşturmak için hazırlıklar sürüyor.... Devamı »
  • Dünyada Bir İlk: Heinz’den Ketçap Sigortası

    Dünyada Bir İlk: Heinz’den Ketçap Sigortası

    Heinz Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Heinz müşterilerinin %48’inin düzenli olarak ketçap kazalarıyla karşılaşması ve %91’inin her zaman bu riske değer olduğunu söylemesi üzerine ketçap lekelerine ve dökülmelerine karşın 57 talebi kapsayan ketçap sigorta poliçesi sundu.... Devamı »