Rıdvan MERTÖZ Kimdir?
Mesan Kilit firmanız 1979 yılında kuruldu. 2004 yılında da RSM Elektrik ve İnşaat Firmasını hayata geçirdiniz. Bu iki firma hakkında okuyucularımızı bilgilendirebilir misiniz?
Mesan Kilit, Endüstriyel kilit, menteşe ve aksesuar üretimi konusunda Türkiye pazarında lider, küresel pazarda önemli bir yere sahip, ülke ekonomisine değer katan, güvenilir, köklü ve marka değeri yüksek bir mühendislik firmasıdır. İstanbul’un Silivri ilçesinde 35000 metrekare kapalı alana sahiptir. RSM Grup ise, ihracatçı bir firma olma amacıyla kuruldu. Ancak aradan geçen zaman ile birlikte ticari bir firmaya dönüştü. RSM Elektrik, biraz daha al-sat gibi elektrik malzemeleri üreten ve satan bir firma olmakla birlikte, RSM İnşaat’ta bir gayrimenkul firması gibi inşaat yapıp satmaktadır.
RSM Grup olarak, elektrik malzemeleri sektörlerinde faaliyet gösteren Bimed’in ve ambalaj makineleri sektöründe faaliyet gösteren Betapak’ın çoğunluk hisselerini satın aldınız. Bu kapsamda yatırım süreçleriniz hakkında neler söylersiniz?
Bundan 8 yıl önce Mesan Kilit’i küresel bir şirkete entegre ederek ülkemize çok ciddi bir döviz girdisi sağlamıştık. Şimdi ise bu iki şirkete yatırım yaparak yine ülkemize döviz girdisi sağlamanın gayreti içerisinde olacağız. Bimed’in ve Betapak’ın yatırım süreçlerini yaklaşık iki yıldır Pragma ile yürüttük. Buradan kendilerine bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu iki yılın 1 yıllık kısmı aday firmaları inceleyerek geçti. Daha sonra bu firmaları eleyerek azalttık. Uyumlu olduğumuz firmaları mercek altına alarak 6 firma ile görüşmeye başladık. Bize uyumlu olduğunu düşündüğümüz 2 firmaya eş zamanlı olarak yatırım yapmaya karar verdik.
Firmaya yatırım yapmak bir makine veya gayrimenkul almaya benzemiyor. Çok ciddi bir süreçten geçmeniz gerekiyor. Bu kapsamda 2021 yılı sonundaki genel ekonomik durumdaki olumsuzluklara rağmen yolumuzdan dönmeyerek Bimed’in yüzde 60’ını, Betapak’ın ise yüzde 75’ini satın aldık. Yıllardır çalıştığımız bankalar bile yardımcı olmakta zorlandı. Üç özel ve yerli banka ile görüştük. İlk iki banka ile faiz konusunda uzlaşamadık. Akbank ile anlaştık. Finansman maliyetimiz de bu süreçte ciddi şekilde arttı. Biz yerli ve milli yatırımlarımızı artırmak istiyoruz. Koşullarının da sanayici için iyileştirilmesi lazım.
Bimed ve Betapak olmak üzere 2 satın almaya imza attığınız firmalar ile ilgili hedefleriniz nelerdir? Ek yatırımlarla ilgili detaylı bilgi aktarabilir misiniz?
650 kişiye istihdam sağlayan Bimed’in biri İstanbul diğeri Romanya olmak üzere toplam iki fabrikası mevcut. Bimed’in 2022 yılı ciro hedefi 55 milyon Euro, ihracat hedefi 50 milyon Euro’dur. Betapak’ın ise 2022 yılı ciro hedefi 17 milyon dolar, ihracat hedefi ise 10 milyon dolardır. Bimed’in ihracatı toplam satışlarının yüzde 90’ını, Betapak’ın ise yüzde 60’ını oluşturuyor. Firmaları incelerken hissedarlarının vizyonunu, pazardaki konumlarını ve
büyüme potansiyelini değerlendirdik. Bundan sonra bu firmaları büyütmek ve dünya markası yapmak için çalışmalarımız olacak. Bimed için İstanbul Hadımköy’de bize ait olan bir arazi üzerinde toplam 24 bin metrekarelik kullanım alanı olan modern bir fabrika yatırımına başladık. Betapak için de aynı bölgede bir fabrikaya geçtik. Bu firmaların teknolojisini geliştirmek için yatırımlar yapacağız. RSM Grup olarak ülkemizin büyümesinin üretimden geçtiğine inanıyoruz.
0 YORUM