Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Türkiye - Birleşik Arap Birlikleri Siyasi İlişkileri

Türkiye - Birleşik Arap Birlikleri Siyasi İlişkileri

Karşılıklı saygı, sevgi ve diyaloğa dayanan ilişkilerimiz her alanda memnuniyet verici düzeydedir.

Türkiye - Birleşik Arap Birlikleri Siyasi İlişkileri
Türkiye - Birleşik Arap Birlikleri Siyasi İlişkileri
Türkiye ile BAE arasındaki siyasi alanda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Karşılıklı saygı, sevgi ve diyaloğa dayanan ilişkilerimiz her alanda memnuniyet verici düzeydedir. Özellikle son yıllarda, BAE ile siyasi, ekonomik ve kültürel alanlardaki ilişkilerimizde önemli bir ivme yaşanmıştır. Karşılıklı üst düzey ziyaretler bu ivmenin korunmasında önemli rol oynamaktadır.
BAE ile ekonomik ve ticari ilişkilerimiz de, siyasi ilişkilere paralel olarak son yıllarda önemli gelişme sağlamıştır. BAE, 2010 yılında yaklaşık 4 milyar Dolar civarında bir hacimle, ülkemizin bölgedeki en büyük ticaret ortağı konumundadır. 3.3 milyar Dolarlık ihracat rakamımızla BAE, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları arasına girmiştir.
BAE özellikle müteahhitlik hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren firmalarımız için de önemli ve büyük bir pazar konumundadır. Müteahhitlerimizin BAE’nde bugüne kadar üstlendikleri projelerin toplam değeri 7 Milyar Dolar’a ulaşmıştır. BAE, başta demir ve çelik ürünleri olmak üzere, yapı malzemelerinin ihracı bakımından da ülkemiz için aktif bir pazar özelliği taşımaktadır.
Öte yandan, BAE, tarım ve hayvancılık alanına tahsis etmiş olduğu geniş kaynaklara karşın, gıda tedariki yönünden halen dışa bağımlı durumdadır. Bu nedenle, gıda, yaş meyve-sebze, hayvansal ürünler bakımından ülkemiz için önemli bir pazardır.
BAE üst yönetimi, her vesileyle Türkiye ile ilişkilerini tüm alanlarda daha da geliştirmeye büyük önem atfettiklerini vurgulamaktadır. Ülkemizin son yıllarda Ortadoğu’da izlediği aktif politika ve genelde Orta Doğu ve Avrasya bölgesinde istikrarın sağlanmasına yönelik yapıcı siyaseti, Türkiye’nin BAE’deki görünürlüğünü ve yönetim ile halk nezdindeki prestijini önemli ölçüde arttırmıştır.
Başlıca ihraç ürünlerimiz: Değerli taşlar-madenler, demir-çelik, mineral yakıtlar ve yağlar
Başlıca ithal ürünlerimiz: Değerli taşlar-madenler, alüminyum ve mamulleri, plastik ve mamulleri
Ülkemize gelen BAE’li ziyaretçi sayısı : 53.736 (2014); 51.600 (2015)
İkili İşbirliği Mekanizmaları
Karma Ekonomik Komisyon (KEK) Toplantısı: Son olarak 8. Dönem KEK Toplantısı9-11 Şubat 2011 tarihlerinde Abu Dabi’de gerçekleştirilmiştir. KEK Eşbaşkanı Başbakan Yardımcısı Sayın Mehmet Şimşek’tir.
Türk-BAE İş Forumu: Son Türkiye-BAE İş Forumu, 11. Cumhurbaşkanımız Sayın Abdullah Gül’ün ziyaretleri esnasında 2012 yılı Ocak ayında, Dubai’de yapılmıştır.
 
Bileşik Arap Emirlikleri'nin Siyasi Görünümü
Bileşik Arap Emirlikleri (BAE); Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Fujairah, Umm Al Quwain ve Ajman Emirliklerinden oluşan 7 Emirliğin biraraya gelmesiyle 1971 yılında kurulmuştur. BAE, sözkonusu 7 Emirliğin oluşturduğu bir Federasyon’dur.
BAE’nin, topraklarının ve petrol üretiminin yaklaşık % 90’ı Abu Dhabi Emirliği’ndedir. İkinci büyük Emirlik ise Dubai’dir.
Federasyonun kuruluşundan itibaren, Devlet Başkanının Abu Dhabi Emiri, Başbakanın ise Dubai Emiri olması yönünde yazılı olmayan bir mutabakat vardır. Dış politika, güvenlik, ordu ve askeri konular ağırlıklı olarak Abu Dhabi Emirliği’nin kontrolündedir.
40 üyeden oluşan Federal Ulusal Konsey ise gerçekte bir danışma meclisi niteliğinde olup, Hükümet tarafından ele alınmakta olan politika ve programların tartışıldığı bir forum görevini yapmaktadır.
BAE’de siyasi parti yoktur. BAE Devlet Başkanı, yasama ve yürütme yetkisine sahiptir. Yedi emirliğin Emirlerinden oluşan Yüksek Konsey, BAE’deki en üst düzey yetki ve karar organıdır. Yüksek Konsey’in Başkanı BAE Devlet Başkanı’dır. Devlet Başkanı, Yüksek Konsey toplantı halinde olmadığı zamanlar, bu konseyin tüm yetkilerini kullanabilmektedir. Dolayısıyla, Devlet Başkanı, yasama ve yürütme yetkisine de sahiptir.
BAE, ülkede mevcut güçlü merkezi yapı ve tek elden kontrolün de getirdiği avantajlarla Körfez coğrafyasında oldukça aktif, dış dünya ile irtibat ve etkileşimi iyi, hoşgörülü, dışa açık, batı yanlısı, uluslararası meselelere duyarlı ve katılımcı bir dış siyaset izlemektedir.
Diğer ülkelerin içişlerine karışmama, bağımsızlık, egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gibi temel ilkelere dayanan, ayrıca bölge ve Arap ülkeleri ile yakın ve dostane ilişkiler kurmaya öncelik veren BAE dış politikası ekonomik gücünün de katkısıyla son dönemlerde daha aktif ve dinamik görünüm kazanmaya başlamıştır.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR