Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / YAVUZ EROĞLU İKMİB BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU!

YAVUZ EROĞLU İKMİB BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU!

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu: Değişime inan, çözüme oy ver

YAVUZ EROĞLU İKMİB BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU!
Türkiye’nin ihracattaki yıldızı kimya sektörünün temsilcisi İKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) başkanlığı için adaylığını ilk açıklayan isim PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu oldu. 6000'den fazla ihracatçıyı temsil eden İKMİB’inçözüm üreten bir yapıya kavuşması için aday olduğunu açıklayan Eroğlu, “Firmalarımızın ihracatlarını arttırıp, kolaylaştıracak bir değişim yapmak için geliyorum. Bugüne kadar başardıklarımız sadece bir başlangıç.Değişime inanan ve çözüm arayanların oylarını istiyorum” dedi.

Türkiye’nin ihracat hacmi en yüksek sektörlerinden biri olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’de seçim heyecanı başladı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, İKMİB Başkanlığı’na aday olduğunu açıkladı. “Değişime inan, çözüme oy ver” sloganıyla başkanlığa adaylığını koyan Eroğlu, sektörün sorunlarını ele alma ve çözme zamanının geldiğini söyledi.
Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleştirilen basın toplantısında, Türkiye’nin en katma değerli sektöründe ihracatçılarınkötü birlik yönetimi vesistemden kaynaklanan sorunlarla mücadele ettiğini belirten Eroğlu, değişim çağrısında bulundu. Kimya sektörünün ihracatın yıldızı olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Sektörün aktörlerine yol gösteren, çözüm üreten, ekonomiyi büyüten bir İKMİB için yola çıkıyoruz” dedi.

Türkiye’de bazı ihracatçı birliği başkanlarının ‘suya sabuna dokunmaktan kaçındığını’ve sektörün sorunlarıyla mücadeleetmek yerine ‘yapıyormuş’ gibi görünmeyi tercih ettiğini belirten Eroğlu şöyle devam etti:
“Yurtiçi ve yurtdışı STK’lardaki görevlerimde çok değerli deneyimler kazandım. Türkiye’de elini taşın altına koymayan ama ‘elini şöyle taşın altına koy’ diyen STK’lar gördüm. Dünyanın gelişmiş ve kalkınmış ülkelerinde STK’lar ekonomiyi yönlendirir, sektörlerin sorunlarını doğru makamlara iletir ve çözene kadar mücadele eder. İçinde bulundukları sektör için çalışır sorunlara çözümler üretirler ve o çözümler ekonomiye destek olduğu gibi o ülkenin de ilerlemesini sağlar.İşte bu yüzden ben de bugün taşın altına elimi koyuyorum. Beni seçtiğiniz PAGEV’de elde ettiğim deneyimle, sanayici ve ihracatçı kimliğimle, Türkiye ve sektörümüz için değişim için İKMİB başkanlığına adaylığımı açıklıyorum. Değişime inanıyorum. Bu değişim için bugün ilk adımı atıyor ve yola çıkıyorum.”
 
 
 “Beş yıldızlı değişim planımız var”

Değişim çağında değişimden kaçılamayacağını belirten Yavuz Eroğlu, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı:
“Küresel ekonominin bütün aktörleri, içinden geçtiğimiz teknoloji çağında çok hızlı bir değişim yaşıyor. Bu öyle bir rüzgar ki değişmeyen tarih oluyor. Bir parçası olduğumuz sektörün dinamikleri bizi dönüşmeye, sürdürülebilir olmaya, daha çok üretmeye ve değer yaratmaya zorluyor. Atacağımız her adım, çözeceğimiz her sorun Türkiye ekonomisini yükseltecek bir tuğla olacak. Bu nedenle değişim diyoruz, hemen diyoruz. Sektörümüz için beş yıldızlı bir değişim planımız var. İlk olarak astronomik aidatlara son vermeyi planlıyoruz. İhracatçılardan alınan yüksek ve zorunlu aidatları hemen düşüreceğiz. İKMİB neden sadece ihracatçıdan yapılan kesintinin sefasını sürüyor. Birlik ihracatçının sırtından geçinmek yerine kendi gelirini elde edebilir. Biz bunu sağlayacağız. ‘Türk İhraç Ürünleri Fuarı’ düzenleyeceğiz. Müşterileri Türkiye’ye getirerek hem ürünlerimizi hem de ülkemizi tanıtacağız. Pazar çeşitliliği için fuar sayımızı arttırırken, fuar katılım bedellerini aşağı çekeceğiz.Uygulayacağımız ‘İhracatçıya özel nakliye hizmetleri’ projesiyle, limanlardaki tekel yapının gücünü kırarak firmalarımızın nakliye masraflarını azaltacağız.UR-GE projelerinin sayısını ve en önemlisi kalitesini arttıracağız. Gezmek için değil, mal satmak için UR-GE projeleri yapacağız.Devlet teşvikleri,Eximbank kredisi, gümrük sorunları gibi birçok konuda destek isteyen ihracatçılarımızın zaman kaybetmemesi adına Ankara ofisi de açacağız ve sorunların çözümünde nokta atışı sağlayacağız. Ve en önemlisi ‘israfa dur’ diyeceğiz. İKMİB’in yılda 25 milyon TL’lik geliri var. Yönetimdekilerin  ‘Business Class’ uçuşlar gibi gereksiz lükslerini, ihracatçıdan zorunlu kesintiyle yaptığı, hedefe yönelik olmayan seyahatleri ve tüm gereksiz sonuç getirmeyen 'içi boş' projeleri iptal edeceğiz.İhracatçının cebinden çıkan paralar, ihracatçının sorunlarının çözümünde kullanılacak.”

“Yıkmak için değil çözmek için adayım” diyen Yavuz Eroğlu, tüm İKMİB üyelerini oy vermeye çağırdı:
“Değişimin önünde tek bir engel var;seçime katılım oranı. Birliğimizde seçimlere katılım oranı yüzde 5’lerde seyrediyor. Bizler için çalışacak, sorunlarımızı dile getirecek, çözüm bulacak başkanın kim olacağına üyelerimizin yüzde 5’i karar veriyor. Bu nedenle Nisan 2018’i İKMİB için ‘milat’ kabul edelim. Birlikte değişime inanalım, çözüm için oy verelim…”

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu liderliğinde ihracatçı şirketlerin önünü açan icraatlardan bazıları:
 
 
 
·         Sektörlerin yurt dışında tanıtımını sağlamak amacıyla kurulan “sektörel tanıtım grupları” zaman içinde amacından saparak adeta Türk’ü Türk’e tanıtır hale gelmişti. Ayrıca yapılan her ihracatta, ihracatçılardan yapılan kesintiler de iki katına çıkarılmıştı. Yavuz Eroğlu tarafından yapılan çalışmalarla sektörel tanıtım grupları kapatılması yolu açıldı ve ihracatçılardan yapılan ekstra kesintilere son verildi.
 
·         Hammadde ithalatında, gümrükte hammaddenin orijinal olduğunu tekrar kanıtlamak gibi hem vakit alıcı hem de maliyet artıran  uygulamaya son verildi.
 
·         Limanlarda tekele varan yapıların çıkardığı “tartım ücreti” uygulamasından vazgeçildi. Tartı sahibi ihracatçılardan ücret alımı tamamen kaldırıldı, tartısı olmayan ihracatçılardan alınan fahiş bedel 60 TL ile sınırlandırıldı.
 
·         İran-Türkiye arası ticarette, karşılıklı mütekabiliyet esasına göre İran’dan yapılan tüm ithalat ve ihracatlarda konsolosluk tasdik şartı bulunuyordu. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu tarafından yürütülen mekik diplomasisi sayesinde ekstra ücrete yol açan bu mağduriyetin giderilmesinin yolu açıldı. Bu fırsattan yararlanarak hammadde fiyatlarını artıran spekülatörlerin de önüne geçildi.
 
·         PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu tarafından başta Gümrük Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar nezdinde yürütülen çalışmalarla kanunda yeri olmayan ve fahiş bedellere varan “ordino masrafı” 150 TL’ye düşürüldü. Kanun dışı bu bedelin tamamen sıfırlanması için çalışmalar devam edilecek.
 
·          Menfaatlerini korumak isteyenlerin “Böl, parçala, yeniden başkan ol” stratejisiyle en güçlü ihracatçı birliklerinden İKMİB’i parçalara bölerek küçük küçük başkanlıklar yaratma planının önüne geçildi ve İKMİB’in varlığı korundu. Bu sayede gelecekte ortaya çıkabilecek etkisiz ve ihracatçı için ekstra masraflı küçük birliklerin önüne geçildi. 





YAVUZ EROĞLU KİMDİR?


YAVUZ EROĞLU 
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı
TOBB Plastik, Kauçuk Ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı
SEM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı


Yavuz Eroğlu 23 Ocak 1973 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun olmuş, Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Marmara Üniversitesi Yönetim Organizasyon Bölümü’nde Yüksek Lisans yapmıştır.
Eroğlu, iş hayatına aile şirketi olan SEM Plastik’te başlamıştır. Çocukluğunda yaz tatillerini çalışarak geçirdiği SEM Plastik’te, 1996 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra tam zamanlı olarak çalışmaya başladı. Plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren ve hızla büyüyerek kısa zamanda büyük başarılara imza atan SEM Plastik’te; üretim, satış ve ihracat gibi çeşitli kademelerde görev almıştır. 1997 yılında sektörün ilk ihracatını gerçekleştirmiştir. Eroğlu, kurucusu olduğu SEM Global A.Ş. ve Credoy Polimer’in de Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Yönetimde bulunduğu dönem içerisinde Harvard Üniversitesi kuruluşu Allworld Network değerlendirmesinde SEM Plastik Türkiye’nin ve Bölgenin en hızlı büyüyen yüz firması arasına girmiştir. 2008 yılında Filistin’de yaptığı Plastik Tek Kullanımlık Ambalaj yatırımıyla, hem bölgedeki üretime yönelik tek endüstri yatırımını gerçekleştirmiş hem de yaşayan en büyük işletmecilik gurusu addedilen Micheal Porter’in “Shared Value” – “ Toplumla Paylaşılan Değer” sunumuna örnek vaka olarak girmiştir.

Yavuz Eroğlu aynı zamanda, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı'nın (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı, TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı, EUPC (Avrupa Plastik Mamul Üreticileri Birliği) Yönetim Kurulu Üyesi, Waste Free Oceans (Atıksız Denizler Vakfı) Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Başkanı ve MECC (Ortadoğu Ticaret Merkezi) Danışma Kurulu Üyesidir.

Yavuz Eroğlu çeşitli ülkelerde Plastik Sanayisi, Geri Dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Ambalajlar, Ticaret Finansı ve Girişimcilik üzerine konferanslar vermektedir. Plastikleri öğrencilere öğretebilmeyi amaçlayan Eroğlu, "Geçmişten Geleceğe Plastikler Tarihi" adını taşıyan kitabı Türkçeye kazandırmıştır. Çok iyi derecede İngilizce bilen Eroğlu, ayrıca Almanca ve Fransızca da bilmektedir. Yavuz Eroğlu 3 çocuk babasıdır.  
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • HANNOVER MESSE 2020, Temmuz ayına Ertelendi

    HANNOVER MESSE 2020, Temmuz ayına Ertelendi

    Deutsche Messe A.G, Almanya’nın Hannover şehrinde 20 – 24 Nisan 2020 tarihlerinde gerçekleştirmeyi planladığı HANNOVER MESSE Fuarını 13 - 17 Temmuz 2020 tarihine erteleme kararı aldı. Şirketten yapılan açıklamada söz konusu kararın son dönemde etkisi dünya genelinde artıran Corona virüsünün etkili olduğu belirtildi.... Devamı »
  • FEYDAŞ'dan Aglomer Makinesi

    FEYDAŞ'dan Aglomer Makinesi

    Aglomer Makinesi - Aglomer makinesi sıkma ve diğer kurutucu ürünlerden gelen plastikteki rutubet (nem oranını sıfıra indirerek, diğer hammaddelerle birlikte karıştırılarak hammaddenin yüksek oranda kaliteli ve homojen bir ürün olarak ortaya çıkmasını sağlayan çok kapsamlı bir makinedir.... Devamı »