Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Endüstrinin Gözdesi Otonom Araçlar

Endüstrinin Gözdesi Otonom Araçlar

ZGN Otonom & Robotik CEO’su Özgün Yabalak: ''Türkiye sanayisi, endüstriyel dijital dönüşüm kapsamında otonom araçlara büyük ilgi gösteriyor.''

Endüstrinin Gözdesi Otonom Araçlar
Türkiye, sanayide Endüstri 4.0 sürecini hızlı şekilde benimseyerek erken harekete geçen ülkeler arasında yer alıyor. Bu sürecin ilk safhası olan dijital dönüşüm süreci Türkiye endüstrisinde hızlı bir şekilde ilerliyor. İlk yıllarda sıklıkla enerji ve otomotiv gibi yüksek cirolu sektörlerde dijital dönüşüm başarıları göze çarpsa da bu dönüşümün günümüzde tüm sektörlerde kendini belirgin bir şekilde gösteriyor. Üretim alanında ise dönüşümün ilk aşaması olan araç otonom sistemleri yoğun bir şekilde uygulanıyor. 

Otonom operasyon sistemleri alanında çözümler sunan yerli girişim ZGN Otonom & Robotik CEO’su Özgün Yabalak, otonom araç kullanımının Türkiye’deki geleceğine ilişkin şunları söyledi: “Türkiye, uzun yıllardan beri süre gelen ve çözüm aranan birçok angarya ve zorlu sürecin Endüstri 4.0 ile birlikte hızlı ve kolay bir şekilde çözüme ulaşabileceğine olan inancını her zaman korudu. Endüstri alanında son yıllarda yapılan yatırımlara baktığımızda da özellikle pandemi etkisinden sonra sanayicimizin bu konuya pozitif yaklaştığını söyleyebiliriz. 

Gerçekçi olmak gerekirse bizden önceki mevcut çözümlerle otonomi uygulamaları Türkiye’de oldukça dar bir çerçevede gerçekleştirilmiş ve sektörde çok kısıtlı bir uygulama imkanı bulabilmiştir. Bu durum özellikle otonom araçlara karşı sektör genelinde ön yargılı bir yaklaşım olmasına neden olmuştu. Son iki yıl içerisinde ZGN Otonom ve Robotik’in otonom araç alanında aktif olması ve kendisini gösterip sektörde birçok uygulama yapmasıyla birlikte, firmalar ZGN’deki gelişmiş otonom operasyon çözümlerini görmeye başladı ve bu da durumun lehimize değişmesine yardımcı oldu. Pandeminin de etkisiyle birlikte insansız operasyonların özellikle üretim sektörü için ne kadar önemli olduğunu da net bir şekilde görmüş olduk.

2019 yılında 500 manuel endüstriyel taşıma aracına karşılık 10 otonom araç tercih edilirken bu oran günümüzde 300 manuel endüstriyel taşıma aracına karşılık 70 otonom araç tercih edilmesine kadar gelmiştir. Aradaki makas her geçen gün daha da kapanmaktadır. Bu nedenle yapılan piyasa araştırmalarına göre 2028 itibariyle depolama-lojistik, imalat, gıda, demir-çelik, dayanıklı tüketim malları, yan sanayi gibi daha birçok sektörde otonom araç kullanım tercihi manuel araç tercihiyle kafa kafaya gelecektir. 2040 yılına doğru da manuel araçların sadece coğrafi ve saha koşullarına bağlı, daha çok açık alanlı çalışmalarda kullanımının devam edeceği görülüyor.
Prototipleri ve denemeleri devam eden otonom araçlar özellikle maden ve inşaat sektöründe yoğunlukla devam ediyor. Bunun yanında endüstride kamyon, tır gibi araçlara her türlü hava koşulunda yükleme – indirme yapacak otonom araç çalışmaları da devam eden çalışmaların başında geliyor” dedi.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR