Salı , 03 Aralık 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Üretimde Sürdürülebilirlik Zorunluluk Olmamalı, Şirket Politikası Olarak Benimsenmeli

Üretimde Sürdürülebilirlik Zorunluluk Olmamalı, Şirket Politikası Olarak Benimsenmeli

Türkiye ‘’sürdürülebilir sanayi’’ konusunda, gelişmiş ülkeler ile kıyaslandığında, henüz yolun başında bir ülke. Son 10 yılda bu konuda farkındalık artmış olsa da özel sektöre de kamu kurumlarına da önemli görevler düşüyor.

Üretimde Sürdürülebilirlik Zorunluluk Olmamalı, Şirket Politikası Olarak Benimsenmeli
Üretim sektörüne CNC takım tezgâhları sağlayan GNC Makina bu bilinçle sanayi sektörüne hizmet etmeye çalışıyor. Otomotiv, savunma sanayi, kalıp ve medikal sanayi sektörüne yönelik makinalar getiren GNC Makina Türkiye’de sürdürülebilir sanayi politikalarının uygulanabilmesinin temelde iki önemli kritere bağlı olduğunu savunuyor. 

Birincisi karar alıcıların, sanayi sektörünü sürdürülebilirlik açısından gerekli ortam ve koşulları sağlaması gerektiği, ikincisi ise sanayi kuruluşlarının sürdürülebilirliği, bir kamu zorunluluğu olarak algılamak yerine, kendi şirket politikaları olarak benimsemesi.

Türkiye’de Sürdürülebilir Sanayi Politikalarının Uygulanabilmesi Nasıl Mümkün Olabilir?

Çetinkaya, sanayide sürdürülebilirliğin paydaşlarla mümkün olduğunu da şöyle ifade ediyor;
İlk ve önemli paydaşımız, Türkiye’de temsilciliğini yürüttüğümüz markalarımız. Bu hususta olabildiğince seçici davranıyoruz. Genel olarak iş birliği içinde olduğumuz üreticiler Almanya, Tayvan ve Japonya’da üretim yapıyorlar. Neredeyse tamamı kendi ülkelerinde ki sürdürülebilir sanayi politikaları kapsamında ve Endüstri 4.0 ilkelerini benimsemiş olarak imalat yapıyorlar. Haliyle ürettiği ürünler de üretime dahil olduklarında enerji tüketimi ve karbon salınımı konusunda oldukça verimli hatta bu konu da birçoğunun patent ve ödülleri mevcut. 
Bir diğer paydaşımız ise müşterilerimiz. GNC Makina 2019 yılında başlattığı Türkiye’de ilk defa kendi alanında kullandığı yapay zekâ algoritması ile müşterilerini segmente edebiliyor. Bu segmentasyonun değerlendirme kriterleri arasında, firmaların sürdürülebilir sanayi politikaları içerisinde üretim yapıp yapmadıkları var. Örneğin organize sanayide mi yer alıyor? Çevre ve atık ile ilgili sertifikaları var mı? Endüstri 4.0 üretim teknolojilerini kullanıyor mu? GNC Makina bu konuda farkındalığı olan müşterilere bazı ayrıcalıklar tanıyor.
Ve en önemli paydaşlarımızdan bir diğeri de personelimiz. GNC Akademi’de, personele bu konuda eğitimler veriyoruz. Amacımız, çalışanların farkındalığını artırmak ve donanımlarını güçlendirmek.

Gökhan Çetinkaya Türkiye’de faaliyet gösteren sanayicilere önerilerini ise şöyle özetliyor:
Öncelikle, bu konu hakkındaki farkındalıklarını arttırmalıdırlar. Farkındalık artmaya başladığında bilinç de artmaya başlayacaktır. Sürdürülebilir üretim politikalarının öncelikle kendileri daha sonra ise gelecek nesiller için önemli olduğunu içselleştirmelidirler.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ​Depart ve Dm Packaging Temsilcilik Anlaşması İmzaladı

    ​Depart ve Dm Packaging Temsilcilik Anlaşması İmzaladı

    Tüm dünyada 80’den fazla ülkede değirmencilik, makarna üretimi, lojistik çözümleri, gıda işleme ve paketleme endüstrileri alanlarında hızla büyüyen Depart; İtalyan paketleme makineleri üretici DM Packaging ile el sıkışarak paketleme alanındaki hizmet ağını bir kademe daha genişletti!... Devamı »