
Polimer kimyası alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitimim sonrası plastik sektöründe uzman mühendis kadrosu ile iş hayatıma başladım. Enjeksiyon prosesi ile başlayan süreç konsantre boya (masterbatch) ve kompound sektörü ile devam etti. Bu süreçte birlikte çalışmış olduğum personel veya firmaların teknik eksikliklerini giderilmesi için seminerler verdim ve eğitim programları düzenledim. Kendi firmamı kurana kadar geçen süreçte sırasıyla üretim, kalite, Ar-Ge, satış ve üst yöneticilik pozisyonlarında bulundum. Çalışma hayatımda plastik sektörün her kolu ile ilişkim oldu ve başta otomotiv, beyaz eşya, elektrik-elektronik, elyaf, rafya, film olmak üzere sektörün hemen her branşı ile uygulama araştırma veya satış ve tanıtım çalışmaları içinde oldum. Ürün ve üretim çalışmaları yürütüp proses problemleri üzerine de çalışmalarda bulundum.
Sektörün farklı alanlarında 15 yılı aşan bir süre çalışmış̧ olmak bana bu anlamda çok ciddi tecrübe ve birikim kazandırdı. Ülkemizde bu alanda eğitimin yetersizliği sebebiyle birçok konuda yanlış̧ uygulamaların yapıldığı ve verimsizlikler yaşandığını gördüm. Bu alamdaki eksikliklerin giderilmesi amacı ile kendi firmamı kurarak çalışma hayatıma bir eğitimci ve danışman olarak devam ettim. 15 yıl önce başlayan bu girişimcilik ruhumuz 30 yılı aşan bir tecrübe ile hala devam ediyor.
Rüstem Polat Plastik Eğitim, Danışmanlık, Mühendislik daha önce ülkemizde olmayan ve sektöre yeni bir anlayışla hizmet sunmayı amaçlamış, tecrübenin ve teknik birikimin gücüne inanan, karşılıklı güven ve paylaşımla ülkemiz adına değer artışı hedefleyen özel bir eğitim ve danışmanlık firmasıdır. Ülkemizde kendi alanında kurulmuş ve polimer konularını faaliyet alanı olarak belirlemiş ilk danışmanlık ve eğitim firmasıdır. Tamamen kendine özgü bir eğitim ve danışmanlık yaklaşımı ile profesyonel tecrübemizi sektöre aktarmayı hedefledik. Kendi belirlemiş olduğumuz alanlar içerisinde, profesyonel anlamda hizmet sunan bir firmayız. Bunu yaparken ülkemiz işgücü ve malzeme kaynağının verimli kullanılması ve katma değeri yüksek yatırım ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi temel hedeflerimizdendir.
Plastik ve kauçuk sektörüne odaklanmış bir eğitim ve danışmanlık firması olarak diğer firmalardan nasıl ayrışıyorsunuz?
Sektörde, plastik odaklı kurulmuş ilk firmayız. Firmamız sadece plastik ile ilgili konu başlıklarında eğitim verir ve bunun dışındaki diğer eğitim konu ve başlıklarına müdahale etmez. Eğitim konularında uzmanlık mantığı ile en iyi olduğumuz işi yapıyoruz. Firma olarak en büyük farkımız ve özelliğimiz sahip olduğumuz uzun yıllara dayanan işletme tecrübemizdir. Özellikle vermiş olduğumuz eğitimlerimizde katılımcılarımız ile bu tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Aynı dili konuşan, aynı problemi yaşamış ve tecrübe ve birikim ile çözüm sunan birini karşılarında bulmuş olmaları katılımcımızı memnun eden en büyük noktadır.
Eğitim Programlarını geliştirirken nelere dikkat ediyorsunuz? Kimlere hitap ediyorsunuz?
Çalışma hayatımızdaki tecrübelerimiz doğrultusunda birçok başlık ve içerik ilk kurulduğumuz süreçte zaten oluşturulmuştu. Çoğunlukla plastik malzeme, üretim ve plastik kalite konuları bu eğitimlerin temelini oluşturmaktadır. İçerik oluşumlarında, tespit etmiş olduğumuz eksikler, yanlış kullanımlar ve doğru bilinen yanlışlar üzerinde farklı başlıklar belirlenmektedir. Gelişen sektörel dinamikler sayesinde daha önce çok fazla üzerinde durulmayan veya yeni regülasyonlar sebebiyle daha çok dikkate alınmaya başlayan konularda da sürekli yeni eğitim başlıklarımız oluşturulmakta ve bu alanlarda danışmanlık hizmeti sunulmaktadır.
Konumuz teknik danışmanlık, eğitim ve mühendislik olunca, plastik işleyen veya bu alanda yatırım planlayan bütün sektörler ile çalışıyoruz. Çünkü bu işletmelerin tamamında öyle ya da böyle bir plastik malzeme ve proses yöntemi kullanılmaktadır. Yatırım sürecindeki teknik destek ile birlikte ürün geliştirilmesi, üretimin verimliliği, kalite, laboratuvar kurma, personel geliştirme, maliyetlendirme çalışmaları gibi bütün süreçleri yürütüyoruz. Bu açıdan baktığımızda plastik sektörünün hiçbir işletmesini bir diğerinden ayıramıyoruz.
Ürün geliştirme süreçlerinde firmalara nasıl rehberlik ediyorsunuz?
Bunu iki şekilde değerlendirme uygun olacaktır: Birincisi mevcut üründe yapılması gereken iyileştirme çalışmaları, ikincisi ise daha önce yapılmamış bir ürünün işletmede ilk defa üretilecek olması. Her iki çalışmada firmalarımız ile imzalamış olduğumuz ve gizlik maddesi de içeren, danışmanlık sözleşmesi çerçevesinde yürütüyoruz. Danışmanlık alanında hizmet verilecek firmalarımızda yapılan ön tetkik ile bir rapor hazırlıyoruz. Bu rapor doğrultusunda eksikleri veya iyileştirilmesi gereken noktaları firma sahipleri ile paylaşıyoruz. Bir işletmenin dışarıdan bir göz tarafından üstelik profesyonel işletme ve yönetici tecrübesi olan biri tarafından incelenmesi, o ana kadar fark edilmemiş birçok detayın belirlenmesi ve düzeltilmesi için işletmeye fırsat sunmaktadır. Sonraki süreç ise yapılacak olan iyileştirme faaliyetlerinin bir plan dahilinde takibi sürecidir. Bu süreçte elbette ki teknik bilgimiz ve işletme tecrübemiz ile bir ortaklık çerçevesinde gizlilik prensipleri ile yürütülmektedir.
Eğitimlerde ise daha çok katılımcılar tarafından sunulan problemlerin çözümü konularına odaklanıyoruz. Elbette ki eğitimimizin belli bir içeriği var ancak interaktif olarak verdiğimiz bu eğitimlerde eğitim içeriğinden çok ortaya konan problemler esas alınarak içerik esnetilmekte ve bu sayede çözümlerin sunulduğu bir platform şekline dönüşmektedir. İşletme tecrübemiz sayesinde teorik anlatımdan uzak bu paylaşım katılımcılar için çok daha verimli olmakta ve işletmeye değer katmaktadır.
Dolgulu ürünler, yanmazlık ve mekanik özellik geliştirme gibi alanlarda ne tür yenilikler ve çözümler sunuyorsunuz?
Değişen ihtiyaçlara bağlı olarak, yeni ürün geliştirme veya modifikasyon çalışmaları sürekli artmaktadır. Önceki süreçlerde belirli üreticilerin hazırlayıp sunmuş olduğu malzemeler kullanılırken, şimdi daha çok işletme kendi bünyesinde bu tarz çalışmalar yürütmektedir. Kompound üretimi dediğimiz bu çalışmalar temelde maliyet dengesi veya özellik geliştirme süreçleridir. Dolgulu ürün çalışmalarında özellikle yerel kaynakların kullanıldığı özel projeler ile müşterilerimizi destekliyoruz. Bu çalışmalarda tanecik boyutuna bağlı olarak uygun karıştırma ve dağıtma ekipmanlarının üretilmesi ve kombine edilmesi yönünde yenilikleri müşterilerimiz ile paylaşıyoruz. Özellikle geri dönüşüm uygulamalarında katma değeri yüksek ürün eldesi için gelişmiş olan teknolojileri kullandırıyoruz. Yanmazlık konuları da son yılarda regülasyonlar açısında takibi yetkinlik isteyen bir ürün grubu. Burada kullanımı yasak olan malzeme grupları ve kullanılacak olanların uygun formülasyonu konularında danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Mekanik özelliklerin iyileştirilmesi, bütün kompound çalışmalarının odak noktasıdır. Burada en önemli nokta, malzeme grubu ile uyumlu katkıların tespit edilmesi ve uygun miktarda kullanılmasıdır. Oldukça yetkin olduğumuz kompound konularındaki bütün çalışmalar müşteri talebi doğrultusun gizlilik ile yürütülür.
Sektördeki firmalar malzeme kullanımında verimlilik ve kaynak yönetimi konusunda hangi tavsileri verirsiniz?
Sektörümüzde çok ciddi bir malzeme ve proses bilgisi eksikliği mevcuttur. İşletme mantığı tamamen deneme yanılma ve doğru olarak bilinen yanlışlar üzerine kurulu olarak yürüyor. Zaten firmamızın kuruluş hedeflerinden biri de profesyonel işletme tecrübemizle bu eksikliklerin giderilmesi ve bilinçlendirmedir. Bir diğer konu da sürekli olarak yetişmiş ara eleman ihtiyacıdır. Birçok platformda bu dile getirilir ancak bunun giderilmesi için tam anlamıyla bir çalışma yapılmaz, iş birliğine gidilmez ve ortaya bir proje konmaz. Her işletme hazır yetişmiş işi bilen çalışan arar, fakat maalesef bulamaz. Oysa bunun için çalışanların bir şekilde eğitilmesi ve işbaşı eğitim ve rotasyonlar ile geliştirilmesi gerekir. İşte bu noktada Rüstem Polat Plastik Eğitim ve Danışmanlık olarak verdiğimiz temel ve uygulama esaslı eğitimler ile bu eksiği gideren bir ortak olarak çalışıyoruz.
Firmanızın gelecekteki hedefleri nelerdir ve hangi alanda büyüme planlıyorsunuz?
Plastik sektörümüz hızlı büyüyen ve bununla birlikte çalışan sayısı sürekli artan dinamik bir sektördür. Bu gelişmeye paralel olarak yetişmiş̧ eleman sıkıntısı her zaman dile getirilmektedir. Bu eksikliğin giderilmesi yönünde 15 yıl önce adım atmış olduğumuz eğitimcilik faaliyetlerimiz, mevcut içeriklerimize ek olarak daha özel alanlarda yeni başlıklar ile artarak devam edecek. Özellikle danışmanlık kültürümüzün gelişmesi yönünde büyük çabamız olacak. Dışarıdan teknik danışmanlık almak konusuna işletmelerimiz henüz yeterli ve istekli değil. Öyle ki bazen tam deyimiyle çıkmaza girdiklerinde destek almak üzere bizlere ulaşıyorlar. Bu tür problemleri aşmak adına artık sektör temsilcilerimize hazır yatırım projeleri sunuyoruz. Bu doğrultuda Türk plastik sanayicileri araştırma geliştirme ve eğitim vakfının bir üyesi ve danışman kurulu üyesi olarak firmamız, sektörümüzdeki ihtiyacı olan bütün işletmelere elimizden geldiği ölçüde ulaşma gayreti içinde olacaktır.
0 YORUM