Mitsubihi Electric İleri Robot Teknolojilerini Sunar…
Türkiye’nin Sanayi 4.0’a adaptasyon sürecinde önemli bir yer tutan, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Nurettin Geçgel ile otomasyon sektörünün geleceğinde rol oynayacak trendler, Avrasya Ambalaj Fuarında sergiledikleri ürünler üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Okurlarımız için kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1970 yılında Giresun’da doğdum. Orta öğretimimi İstanbul’da tamamladım. Uludağ Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme bölümünden mezun oldum ve 1992 yılında otomasyon sektörüne adım attım. O tarihten beri sektörün içerisindeyim. Çalışma hayatıma Mitsubishi Electric’in Türkiye Distribütörü olan Genel Teknik Sistemler’de (GTS) başladım. Bildiğiniz gibi 2012 yılından bu yana Mitsubishi Electric, Türkiye’deki operasyonlarını kendi yapılanması ile Mitsubishi Electric Türkiye olarak gerçekleştiriyor. Ben de bu organizasyonda Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapıyorum.
Türkiye’nin Sanayi 4.0’a adaptasyon sürecinde otomasyon sektörü neden önemli? Sanayiciler bu sürece hazır mı?
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de fabrikaların, daha fazla ürün çeşidine ve kişiselleştirilmiş ürünlere standart ürün fiyatları ile ulaşmak isteyen tüketicilerin taleplerine yanıt verebilecek şekilde kurgulanması gerekiyor. Ülkemizin global arenada rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini artıracak bu gelişim sürecinde üretim kalitesini artırıp maliyetleri düşürmek daha da önemli hale geliyor. Mitsubishi Electric olarak, Türkiye’de gerek büyük ölçekli firmaların gerekse KOBİ’lerin Sanayi 4.0 ile ilgili farkındalıklarının oluştuğunu ve bu çerçevede fabrika otomasyon sektöründeki yeniliklere açık olduklarını gözlemliyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu alandaki yatırım kararlarında önemli ölçüde artış yaşanacağına ve Türkiye’nin Sanayi 4.0’a adaptasyonunun hızla gerçekleşeceğine inanıyoruz.
Otomasyon sektörünün geleceğinde rol oynayacak trendlerden bahseder misiniz?
Dördüncü Sanayi Devrimi kapsamında otomasyon sektörünün geleceğinde dijital dönüşümün hâkim rol oynayacağını söyleyebiliriz. Kişiselleşen tüketici taleplerinin çok daha akıllı ürünlerin üretimini gerekli kılacağını ve bu çerçevede bugün seri üretim yapan pek çok fabrikanın yakın gelecekte dijitalleşerek özel ve kişisel üretime doğru şekil alacağını öngörüyoruz. Gerçek ve dijital hayatın anlık olarak birbirleriyle çok daha fazla iç içe olacağı yakın gelecekte dünya genelindeki pek çok fabrikada tüm makineler, robotlar, sistemler ve insanların da internet üzerinden birbirlerine bağlanarak kesintisiz iletişim içinde olacaklarını söylemek mümkün. Bu gelişmelerin ışığında; üretimde verimliliğin artacağını, hammadde ve kaynak tüketiminde önemli ölçüde azalma yaşanacağını, bu sayede çevreye çok daha duyarlı bir üretim ekosisteminin kurulacağını düşünüyoruz. Akıllı fabrikalarda üretimin her aşamasına entegre olan robotların üretimdeki hata miktarını büyük oranda azaltması bekleniyor.
Biz de fabrika otomasyonu ve ileri robot teknolojileri konusunda dünyanın önde gelen markalarından biri olarak, yaşanan bu hızlı değişim sürecinde Türk sanayisine geleceğin dijital fabrikalarını bugünden kurma imkânı sunuyoruz. Mitsubishi Electric’in 2003 yılından bu yana kendi fabrikalarında kullanarak geliştirdiği dijital fabrika konsepti e-F@ctory ile üretim tesislerinde robotlar dâhil tüm yeni nesil ürünler internet üzerinden haberleşebiliyor. Bu sayede fabrikaları kişiselleştirilmiş ürün ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirerek global rekabet ortamına uyum sağlamak çok daha kolay hale geliyor.
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemlerinin faaliyet alanları ve farklılıkları hakkında bilgi verir misiniz?
Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri Bölümü olarak satış, satış sonrası hizmetler ve ürün yönetimi konularında hizmet veriyoruz. Fabrika Otomasyon ürün grubumuz içerisinde; PLC’ler, operatör panelleri, frekans invertörleri, servo motorlar, robotlar ve CNC ürünleri bulunuyor. Mitsubishi Electric olarak bizi farklı kılan en önemli özelliklerimizden biri geçmişten bugüne gelen sistem entegratörlüğü yapımız. Biz sadece ürün satmıyoruz, aynı zamanda çözüm sunuyoruz. Müşterilerimizle satıcı-alıcı ilişkisinin çok ötesinde partnerlik çerçevesinde işbirliği geliştiriyoruz. Görüştüğümüz her bir fabrikanın ihtiyaçlarını en ince detayına kadar sorguluyor ve istenilen prosesi işletmeye en yüksek faydayı sağlayacak şekilde kurgulayarak hayata geçiriyoruz. Her firmanın prosesini gerçekleştirirken yapacağımız mühendislik çalışması aslında onların var olan sisteminin bir ayağı. Dolayısıyla çalıştığımız fabrikalarda yapılar birbirine benzer gibi gözükse de detaya indiğimizde tamamen birbirinden farklı olduklarını görüyoruz. Burada önemli olan unsurun, fabrikanın ihtiyaç ve isteklerini doğru analiz ederek bunları en efektif biçimde gerçekleştirmeye çalışmak olduğunu düşünüyoruz.
Mitsubishi Electric olarak tüm çalışmalarımızı kalite, sorunsuzluk ve sürekli iyileştirme felsefesiyle sürdürüyoruz. Dünya çapında ürünlerimizi kendimiz dizayn edip üreten bir markayız ve tüm ürünlerimizi yüzde yüz kalite kontrolünden geçirerek üretiyoruz. Aynı zamanda bu ürünleri kendi fabrikalarımızda da kullanıyor ve sürekli geliştiriyoruz. Fabrika otomasyonu konusundaki tüm ürünleri üretebilen bir marka olarak da sektörümüzde farklılaşıyoruz. Ürünlerimizin dizayn ömürlerinin çok yüksek olması üretim hatlarında ani duruşlar olmasının önüne geçiyor. Tüm bu nedenlerden dolayı Mitsubishi Electric ürünleri dünya genelinde tercih ediliyor.
Mitsubishi Electric’in ambalaj sektörüne yönelik çalışmalarından bahseder misiniz?
Sanayicilerin güven içinde işlerini emanet edebilecekleri sağ kolu olmaya aday, insan kolu veya eline yakın hassasiyette çalışan robotlarımız üretimin her aşamasında büyük kolaylık sağlıyor. Yüksek performans ve esneklik sağlarken aynı zamanda maliyetleri düşüren ve çalışan konforunu artıran robotlarımız paketleme sektöründe yoğun olarak tercih ediliyor. Hızlı üretim, dozajlama ve paketlemenin olduğu sektörlerde çok sayıda robotlu çözümümüz bulunuyor. Şişeleme, dikey ve yatay paketleme, etiketleme gibi paketlemenin her aşaması için ileri teknoloji otomasyon ürünleri sunuyoruz. Yüksek hassasiyette ve yüksek hızlı, kolay programlanabilen ve kullanılabilen, maliyet tasarrufu sağlayan ve tüm bu yönleri ile fabrikalara sorunsuz üretim imkânı tanıyan paketleme çözümlerimizle öne çıkıyoruz.
Fabrikalarda PLC kontrolörler, operatör panelleri ve ek eksenler gibi tüm Mitsubishi Electric otomasyon bileşenleri üretim sistemlerine kolaylıkla dâhil edilebiliyor. Ayrıca sisteme kameralar bağlanabiliyor ve robotlar konveyör bantları ile senkronize edilebiliyor. Bu özellikler paketleme görevlerinin güvenilir, hızlı ve sürekli şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Yüksek hassasiyet ve hız gerektiren şişe dolumunda, hem kontrolörün sıvının şişenin ağzına yüksek doğrulukta beslenmesini sağlaması hem de köpürme ve sıvının taşma riskini ortadan kaldırmak için akış oranı ve başlık yüksekliğinin hassas bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Bu noktada markamızın iQ Platform temelli hareket kontrol CPU’su büyük avantaj sağlıyor.
Hızlı ve doğru etiketleme de paketlemenin önemli konuları arasında yer alıyor. Bir dizi boyutta gelen etiketler; soğuk ve sıcak tutkal, esnek film veya genel sarma gibi çeşitli şekillerde yerleştirilebiliyor. Etiketleme makinelerindeki kontrol mimarisinin verimlilikte mümkün olduğunca az kesinti olacak şekilde tüm bu farklı sistemleri desteklemesi gerekiyor. İşte Mitsubishi Electric’in iQ Platformu, bu gereksinimleri rahatlıkla karşılamayı mümkün hale getiriyor. Q hareket serisi yüksek hızlı kayıt işlevselliği ile etiketlerin doğru şekilde yerleştirilmesine imkan tanıyor. Mitsubishi Electric’in Q hareket kontrolörü gofret, ekmek, ilaç gibi pek çok farklı ürünün paketlenmesinde kullanılan yastık paketleme tipi makinelerin yüksek hassasiyet taleplerini rahatlıkla karşılıyor. Özel olarak tasarlanan Q serisi hareket sistemleri, birçok hareketli parçası olan karmaşık sistemler için son derece uygun bir çözüm sunuyor. Bu sistemler; kutu açma, bantlama ve transfer konveyörleri gibi makine proseslerinde hataları önlemek için gerekli olan yüksek senkronizasyon derecesini de sağlıyor.
Bu yıl 24.’sü düzenlenen Avrasya Ambalaj Fuarı’nda hangi ürünlerinizi sergilediniz?
Mitsubishi Electric olarak Avrasya Ambalaj Fuarı’nda dinamik ve yenilikçi yaklaşımımızla öne çıktık. iQ-F FX5UC yaylı terminal, grafik operatör paneli ve servo sürücü MR-JE-C ürünlerimizin tanıtımını gerçekleştirdik. Sanayi 4.0’a yanıt olarak sunduğumuz dijital fabrika konseptimiz e-F@ctory’nin oluşturulmasını sağlayan bir otomasyon stratejisi olan iQ Otomasyon Platformu’nu da sergiledik. Yeni nesil ileri robot teknolojilerimizin yanı sıra MAPS (Mitsubishi Electric Adroit Process Suite) teknolojisi, MR-J4 serisi servo sürücüler, FR-A840 serisi frekans inverteri ve otomatik vibrasyon bastırma fonksiyonu kiosklarıyla da sektör profesyonellerinin dikkatini çektik.
0 YORUM