MISIR’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN 5 TARİHİ YER
En kadim medeniyetlerden biri olan Mısır’a yolculuğa çıkıyoruz; nereden başlasak, nasıl anlatsak? Zira Mısır 7.000 yıllık bir geçmişi olan, Firavunlardan, Antik Mısır Tanrılarına, Bizans’tan, Roma İmparatorluğu’na, Memlüklere, Osmanlılardan, Napolyon Fransasına kadar pek çok farklı medeniyetin ve kültürün hala etkisini taşıyan topraklar burası. Hala gizemi çözülememiş pek çok tarihi yapıya sahip olan bu mistik topraklarda nereleri kaçırmamanız gerektiğini sizin için burada derledik.
Gize Piramitleri
Dördüncü hanedan krallarının mezarları (Keops, Kefken, Mikerinos) esrarengiz bir biçimde 4500 yıldır ayakta. Dünya’nın 7 harikasından ayakta kalan tek yapı en önemli cazibe noktaları arasında gösteriliyor. Modern dünya tarafından sırrı hala çözülememiş gizemli yapılar şehrin 18 kilometre batısında yer almaktadır. Gize Piramitleri dünyadaki insan yapımı en eski yapı olarak da biliniyor.
Büyük Gize Sfenksi
Antik Mısırlılar tarafından kutsal olarak kabul edilen Sfenksin, piramitleri korumak amacıyla inşa edildiği düşünülmekte. Ön ayakları üzerinde uzanmış Sfenks, 73.5 metre uzunluğa, 6 metre genişliğe ve 20 metre yüksekliğe sahip olan bu yapı, dünyanın en büyük heykeli olarak kabul edilir. Diğer piramitlerden daha yaşlı olan Sfenks aynı zamanda Tanrı Horus’un temsilcisidir. Maalesef Memluklar ve Napolyon ordusu saldırıları sırasında zarar gören heykel, yıllara meydan okuyan varlığı ile insanı büyülüyor. Bu muhteşem piramitleri rehber eşliğinde gezmek gezinize farklı bir boyut katacaktır. Üstelik tüm ulaşım rehber tarafından temin ediliyor. Öğle vakti geldiğinde yöresel lezzetlerin sunulduğu yemekler bu rehber servisine dâhil.
Coptic Cairo
Şehrin en eski yerleşkesi turistler için tam bir biçilmiş kaftan. Çevresinde Aziz Barbara Kilisesi, Aziz George Rum Ortodoks Kilisesi, Roma Babil Kulesi, Amr İbn El As Camisi, Ebu Serga Kilisesi ve Kıpti Müzesi gibi birçok önemli yapıya ev sahipliği yapmakta. Kahire’nin en eski kısımlarından biri olan Eski Kahire çok kültürlü yapısının etkisini mimaride de göstermektedir. Bu bölgede pek çok kilise, cami ve sinagog bir arada bulunmaktadır.
Eski Kahire bölgesi, firavun dininin gerilemesi ile Mısır’ın Hristiyan çoğunluğa sahip olduğu ve bu dönemin yapılarını görebileceğiniz önemli bir merkezdir. Burada bulunan Kıpti Müzesi 15.000 adet tarihi eser ile dünyanın en zengin Kıpti Hristiyanlık koleksiyonuna ev sahipliği yapmakta. 1910’da kurulan müzede Mısır’ın Hristiyanlık döneminden Osmanlı dönemine kadar olan dönemi yakından inceleme fırsatı sunuyor.
El-Ezher Camisi
Han El Halil Çarşısı’nın karşısında bulunan El-Ezher Camisi ibadete 972 yılında açılmış. Değişik kapı ve minareleri ile dikkat çekici yapı, aynı anda 20.000 kişinin ibadet etmesine olanak sağlıyor. Kahire’nin Müslüman Mahallesi’nde bulunan camii, Fatımiler döneminde açılmıştır ve zaman içinde İslam dünyasının en önemli eğitimi veren kurumlarından birine dönüşerek El-Ezher Üniversitesi’nin temelini oluşturmuştur.
Basamaklı Piramit
Mısır’ın üçüncü hanedan döneminde MÖ. 2630’da inşa edilen Basamaklı piramit, Firavun Dişçaşı ve ailesinin cenaze töreni için tasarlanmış. Antik Mısır’da Mastaba olarak adlandırılan mezarlar inşa edilir ve krallar bu mezarlarda muhafaza edilirdi. Ancak Firavun Zoser döneminde, Mastaba 6 katlı versiyonu olan ve kralın adını taşıyan yapı tarihteki ilk piramit olarak günümüze ulaşmıştır. Basamaklı Piramit, Antik Mısır’ın efsanevi mühendisi İmhotep öncülüğünde başlatıldı. Piramidinin altına inen 11 geçit mevcuttur ve içerisinde cenaze odası, firavun mezarı ve tapınaklar vardır.
0 YORUM