Çarşamba , 07 Mayıs 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Yapay Zeka ve Simülasyonla Optimize Edilmiş Üretim

Yapay Zeka ve Simülasyonla Optimize Edilmiş Üretim

Endüstri, sorumlu, esnek ve verimli bir şekilde üretim yapma zorluğuyla karşı karşıyadır. Yeni ürünlerin ve gerekli üretim konseptlerinin geliştirilmesi artık çok daha hızlı uygulanmalı ve varyantlara ve değişkenlere uyarlanabilmelidir.

Yapay Zeka ve Simülasyonla Optimize Edilmiş Üretim
Endüstriyel metaverse bu amaçla sanal, birlikte çalışabilir bir dijital alan yaratır. Burada, otomasyon konseptleri gerçek dünyada mümkün olandan çok daha hızlı ve kapsamlı bir şekilde planlanabilir, kapsamlı bir şekilde test edilebilir ve optimize edilebilir. Sanal simülasyon sadece yeni ürün ve sistemlerin geliştirilmesini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda devreye alma sürelerini, üretim kesintilerini ve maliyetli sonradan düzeltmeleri de azaltır. SCHUNK bunu yeni dijital bileşenler geliştirmek ve otomasyonun tüm alanlarında teknolojik ilerlemeyi sağlamak için de kullanmaktadır.

Esnek Üretim için Dijital İkizler
Her simülasyonun özünde, fiziksel bir nesnenin veya sürecin sanal bir temsili, yani dijital ikiz vardır. Bu model, yeni iş akışlarının ve çeşitli süreç bileşenleri arasındaki etkileşimlerin gerçek zamanlı olarak simüle edilmesini sağlar. SCHUNK, doğru dijital ikizlerin geliştirilmesinde beş aşamalı bir yaklaşım kullanır. Her aşama, sıkıştırma, kavrama ve otomasyon teknolojisinden bileşenleri ve montajları fiziksel benzerlerini yakından yansıtacak şekilde sırasıyla iyileştirir. Bu dijital ikizler yalnızca elektriksel özellikleri ve arayüzleri değil aynı zamanda kuvvet, sürtünme ve aşınma gibi fiziksel davranışları da kapsar. Şirket, yeni mekatronik paralel ve merkezli tutucular da dahil olmak üzere çeşitli ürünlerin tüm fiziksel davranışlarını dijital olarak başarıyla modellemiştir.

Önemli bir gelişme de SCHUNK'un tekrarlayan ayırma ve taşıma görevlerini otomatikleştiren yapay zeka destekli 2D Grasping Kit'idir. Bu kit, lensli bir kamera, endüstriyel bir bilgisayar, yapay zeka yazılımı ve uygulamaya özel bir kavrayıcıdan oluşur ve rastgele yerleştirilmiş parçaların değişken koşullar altında bile güvenilir bir şekilde işlenmesini kolaylaştırır. 2D Grasping Kit'in yenilikçi tasarımı, esnek ve akıllı otomasyonda yeni ölçütler belirleyerek Hannover Messe'de prestijli HERMES ÖDÜLÜ'nü kazanmasını sağladı.

Sanal Gerçekliklerin Yeniden Görüntülenmesi
Otomasyon görevlerini simüle ederek üretim gereksinimleri için hızlı bir şekilde optimize edilmiş, son derece rafine ve son derece üretken bir çözüm sunduklarını belirten SCHUNK CTO'su Timo Gessmann, “Yapay zeka sayesinde mühendisliği büyük ölçüde basitleştirebiliyoruz. Dijital araçlar ve simülasyonlar sayesinde tüm varyantlar kısa sürede dijital olarak doğrulanabilir” dedi.

SCHUNK, dijital hizmetler geliştirirken teknoloji ortaklıklarına güvenmektedir. Örneğin şirket, karmaşık otomasyon projelerini simüle etmek ve planlamak için ISG Virtous veya NVIDIA Omniverse gibi araçlar kullanıyor. NVIDIA gibi firmalarla yapılan ortaklıklar, simülasyon ve üretim optimizasyonunda yapay zeka tabanlı çözümler geliştirmek için bir katalizör görevi görüyor. SCHUNK, Endüstriyel Metaverse'deki simülasyonlar aracılığıyla yapay zeka modellerinin eğitimini desteklemek için sentetik veriler oluşturur. SCHUNK ve Schaeffler, Mart 2025'te düzenlenen ve yapay zekanın önde gelen geliştirici konferansı olan NVIDIA GTC'de, SCHUNK tarafından geliştirilen 5 parmaklı el SVH'nin bileşenleri bir muhafazaya vidaladığı, robotik alanında ortaklaşa geliştirilen simüle edilmiş bir montaj uygulaması sundu.

Uygulama, akıllı otomasyonun sınırlarının nasıl genişletilebileceğini ve endüstri için nasıl kullanılabileceğini göstermektedir. SCHUNK, endüstriyel robotlardan cobot'lara ve insansı robotlara kadar her türlü robotik için uygun kol ucu bileşenlerinin yanı sıra bu uygulamalar için açık dijital yapı taşları sunar.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR