GÜVEN, KALİTE, TEKNOLOJİ
NURETTİN GEÇGEL – MITSUBISHI ELECTRIC TÜRKİYE FABRİKA OTOMASYON SİSTEMLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI
Mitsubishi Electric Hakkında:
Mitsubishi Electric'in tarihi, modern Japonya'nın gelişim tarihidir. Şirket, 1921'de Japonya'nın Kobe şehrinde okyanus gemileri için elektrikli motorlar üreten bir fabrikanın Mitsubishi Shipbuilding Co. tarafından Mitsubishi Electric Corporation adlı yeni bir şirkete dönüştürülmesiyle kuruldu. Yeni şirket o yıl popüler bir ürün haline gelen elektrikli fanı üreterek ve pazarlayarak tüketici sektörüne girdi. Daha sonraki on yıl boyunca şirket, elektrikli demiryolu trafosu geliştirme işi dâhil olmak üzere büyük ihaleler kazanmaya başladı. Daha sonraki yirmi yıl boyunca şirket bir yandan bilgisayar, gelişmiş klima sistemleri, otomobil elektronikleri, fotovoltaik teknolojisiyle çalışan uydular ve nükleer enerji üretimi geliştirme alanında öncü haline gelirken diğer yandan deniz aşırı ülkelere doğru genişlemeye başladı.
1980'den günümüze Mitsubishi Electric'in toplumun, endüstrinin ve bireylerin yararına çığır açan teknoloji ve ürünleri sunma ve geliştirme hızı etkileyici olmuştur. Söz konusu teknolojiler arasında spor sahaları için dünyanın ilk geniş ölçekli LED ekranı, tüketici pazarı için dünyanın en geniş CRT ekranı, dünyanın ilk spiral yürüyen merdiveni, dünyanın en hızlı asansörleri, dünyanın ilk ticari uçak içi İnternet servisinin arkasındaki anten teknolojisi ve daha fazlası yer almaktadır.
- Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemlerinden bahseder misiniz?
Fabrika otomasyon ürün grubumuz içerisinde; PLC’ler, operatör panelleri, frekans invertörleri, servo motorlar, robotlar, CNC kontrol ve alçak gerilim anahtarlama ürünlerimiz bulunuyor. Mitsubishi Electric olarak bizi farklı kılan en önemli özelliklerimizden biri geçmişten bugüne gelen sistem entegratörlüğü tecrübemiz. Birincil amacımız bize ihtiyaç duyulan her alanda en verimli çözümü yaratmak, makine imalatçılarının ve fabrikaların üretim güçlerine güç katmak.
- Mitsubishi Electric’in hizmet verdiği kurumlarla çalışma sürecinden bahseder misiniz?
- Otomasyon sektöründe Mitsubishi Electric’in tercih edilme nedenlerinden bahseder misiniz?
Ek olarak Mitsubishi Electric’in Türkiye’deki ekibinin 25 yılı aşkın ciddi bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olması önemli bir avantaj sağlıyor. Ayrıca Mitsubishi Electric olarak sistemleri kişiye bağlı değil, sistematik olarak kurduğumuz için ekibimize yeni bir mühendis dâhil olduğu zaman da üzerine bir şeyler koyarak ilerleyebiliyor. Bu da önemli avantajlarımızdan biri olarak öne çıkıyor. Bizimle iş birliği yapan herkes mühendislik gücümüzün sağladığı güvenin ve çözümün konforunu yaşıyor, bu konuda iddialıyız.
- Dijital fabrika konseptiniz e-F@ctory sanayicilere ne tür avantajlar sağlıyor?
Sistemin en tepeden en aşağıya kadar yönetilmesini ve aşağıdaki bilgilerin de yukarıya taşınmasını amaçlayan e-F@ctory ile bütün sistem yönetilirken daha fazla analiz yapılarak ve aksaklıkları görerek, nerelerde geliştirmeler yapılabileceğini hem üretim tarafı hem bakım tarafı hem de yönetim tarafı rahat bir şekilde gözlemleyebiliyor. Bugüne kadar fabrikaların üretim, bakım, IT ve yönetim kısımlarında kopukluklar vardı. Bu noktada Mitsubishi Electric olarak bizim amacımız fabrikaların üretim, bakım, IT ve yönetim kısımlarını birbirleriyle anlaşabilir hale getirmek ve onların anlayacağı dilden raporlar üretmek. Çünkü bir üretimci sadece üretim datalarıyla ilgili veriler istiyor, bakımcı kendisine yönelik hangi noktalarda iyileştirme yapması gerektiğiyle ilgileniyor, yönetim de bu işin genel olarak ne kadar verimli olduğunu, nasıl yapıldığını görmek istiyor. Tüm bunları e-F@ctory konseptimizle sağlayabiliyor ve bu sayede tüm birimlerin birbiriyle daha hızlı haberleşmesini ve geribildirimlerle birbirlerini daha iyi geliştirebilmelerini sağlıyoruz.
- Mitsubishi Electric’in ambalaj sektörüne yönelik çalışmalarından bahseder misiniz?
Fabrikalarda PLC kontrolörler, operatör panelleri ve ek eksenler gibi tüm Mitsubishi Electric otomasyon bileşenleri üretim sistemlerine kolaylıkla dâhil edilebiliyor. Ayrıca sisteme kameralar bağlanabiliyor ve robotlar konveyör bantları ile senkronize edilebiliyor. Bu özellikler paketleme görevlerinin güvenilir, hızlı ve sürekli şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlıyor. Yüksek hassasiyet ve hız gerektiren şişe dolumunda, hem kontrolörün sıvının şişenin ağzına yüksek doğrulukta beslenmesini sağlaması hem de köpürme ve sıvının taşma riskini ortadan kaldırmak için akış oranı ve başlık yüksekliğinin hassas bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Bu noktada markamızın iQ Platform temelli hareket kontrol CPU’su büyük avantaj sağlıyor.
Hızlı ve doğru etiketleme de paketlemenin önemli konuları arasında yer alıyor. Bir dizi boyutta gelen etiketler; soğuk ve sıcak tutkal, esnek film veya genel sarma gibi çeşitli şekillerde yerleştirilebiliyor. Etiketleme makinelerindeki kontrol mimarisinin verimlilikte mümkün olduğunca az kesinti olacak şekilde tüm bu farklı sistemleri desteklemesi gerekiyor. İşte Mitsubishi Electric’in iQ Platformu, bu gereksinimleri rahatlıkla karşılamayı mümkün hale getiriyor. Q hareket serisi yüksek hızlı kayıt işlevselliği ile etiketlerin doğru şekilde yerleştirilmesine imkân tanıyor. Mitsubishi Electric’in Q hareket kontrolörü gofret, ekmek, ilaç gibi pek çok farklı ürünün paketlenmesinde kullanılan yastık paketleme tipi makinelerin yüksek hassasiyet taleplerini rahatlıkla karşılıyor. Özel olarak tasarlanan Q serisi hareket sistemleri, birçok hareketli parçası olan karmaşık sistemler için son derece uygun bir çözüm sunuyor. Bu sistemler; kutu açma, bantlama ve transfer konveyörleri gibi makine proseslerinde hataları önlemek için gerekli olan yüksek senkronizasyon derecesini de sağlıyor.
- Tüm çalışmalarınızı gerçekleştirirken çevreye yönelik nasıl bir duruşunuz var?
Çalıştığımız firmalarda arıtma sistemlerinin otomasyonunu ve enerji yönetimi sistemlerini de gerçekleştiriyoruz. Doğanın korunmasında enerji tüketimini kontrol altında tutmak son derece önemli. Bu noktada trafolar ve jeneratörlerin kontrol edilmesiyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sadece üretim değil, enerjinin de yönlendirilmesi önemli bir konu. Hangi trafodan hangi hatlar çalışacak, enerji nasıl yönlendirilecek gibi konularda trafo ve jeneratör hat otomasyonu da yapıyoruz. İşin oldukça önemli noktalarından biri olan raporlama kısmını da kendi SCADA sistemimizin standart özellikleri ile detaylı olarak sağlıyoruz.
0 YORUM