Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Sağlık / Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?

Güneş yanığı birçok kişinin muzdarip olduğu sorunların başında gelir. Peki güneş yanığı nedir? Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nedir? Nasıl Geçer?
Yaz ayının gelmesiyle birlikte, güneş ışığının iç ısıtan sıcaklığını teninde hissetmeyi kim sevmez ki? Ancak her şeyin fazlası zarar, güneş ışınlarına fazlaca maruz kalmanın sonu güneş yanığıdır. Güneş yanığı birçok kişinin muzdarip olduğu sorunların başında gelir. Peki güneş yanığı nedir? Nasıl Geçer?
 
Güneş yanığı cildin, güneş ışığına (ultraviyole) aşırı maruz kalması sonucunda ortaya çıkar. Güneşe çok fazla maruz kalan bölgenin, akut iltihaplanmasıyla kendini gösterir. Açık cilt rengine sahip kişiler ve çocuklar risk grubunda bulunurlar. Güneş yanıkları geniş bölgelerde olduğu zaman, sistemik etkilere yol açar ve hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle güneşe çıkarken, güneş gözlüğü ve şapka gibi koruyucu aksesuarlar kullanmalı ve güneş kremi sürmeyi ihmal etmemelisiniz. 
 
Hafif dereceli güneş yanıkları sadece kızarıklık gibi belirtilere sebep olurken, şiddetli yanıklar ciltte kabarcıklara neden olur ve iz bırakabilir. Güneş yanığı, güneşin dışında solaryum gibi yapay bir ışık kaynağıyla da ortaya çıkabilir. 
 
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
 
Güneş yanığının en tipik belirtisi ciltte oluşan kızarıklardır. Ek olarak şişlik ve kaşıntı da olabilir. Ciddi derecede oluşan yanıklarda bu duruma kabarcıklar da eşlik edebilir. Şiddetli ağrı ve kabarcıklarda doktora başvurmanız gerekmektedir. Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, doktora başvurmanızı öneririz. 
• Baş ağrısı
• Ateş
• Bulantı ve kusma
• Boyun tutulması
• Titreme
• Küçük çocukların ve bebeklerin güneş yanığına maruz kalması durumunda mutlaka doktora başvurmalısınız. 
 
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
 
• Güneş yanığına maruz kaldığınızda öncelikle cildin soğutmaya çalışmalısınız. Cildinizi soğutmak acıyı hafifletir, ayrıca iltihabı da önler. Buz küpleri gibi aşırı soğuk maddeler tedavi için kesinlikle uygun değildir. Soğuk suya batırılmış steril bezler kullanmak yeterli gelecektir. Serin su ile duş almakta rahatlatıcı olacaktır. 
• Bedeniniz kuru ve gergin olacağı için bol sıvı alımı da tüketmenizi öneririz. 
• Kaşınan bölgeleri kaşımak, yaraların geç iyileşmesine neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca kaşımamaya özen gösterin. 
• Genellikle evde tedavide cilde yoğurt sürmek önerilir. Yoğurt sürmek acıyı azaltabilir, ancak ciltte oluşan iltihabı azaltan bir etkisi yoktur. Ek olarak yoğurttaki bakteriler enfeksiyonları tetikleyebileceğinden dolayı, cilde sürmekten kaçınmanızı öneririz. Diğer bir popüler yöntem olan diş macunu sürmekten kesinlikle kaçınmalısınız. 
• Aleo vera ya da papatya içeren ürünler, iltihap giderici özelliğinden dolayı iyileşme süresini azaltabilir. Ancak cildinize bir ürün kullanmadan önce o ürüne karşı alerjiniz olup olmadığını da öğrenmeniz, güvenlik açısından önemlidir. Yanık bölgelere uygulanan alkol içermeyen nemlendirici jeller ve losyonlar kullanmak iyileşmenizi hızlandırır. 
• Su dolu kabarcıklar oluştuysa, bu kabarcıkları patlamanız, enfeksiyon riskini arttırır. Bu nedenle kendi kendisine geçmesini beklemelisiniz. 
• Yanık olan bölgeler, tekrardan güneşe maruz kalmamalıdır. 
 
Güneş Yanığı Ne Zaman Geçer?
Hafif güneş yanıkları 3-5 gün içerisinde iyileşir. İlk birkaç gün ağrılı olan güneş yanığı cilt kendini yeniledikçe azalır. Orta şiddetli yanıkların ise iyileşmesi 1 hafta kadar sürer. Şiddetli yanıkların tamamen iyileşmesi ise daha uzun sürmektedir. Tamamen iyileşmeyecek güneş yanıkları için, doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ISI-TAN ISITMA SOĞUTMA’DAN ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER

    ISI-TAN ISITMA SOĞUTMA’DAN ENDÜSTRİYEL ÇÖZÜMLER

    Isıtma ve soğutma sistemlerinde büyüyen bir marka olarak öne çıkan Isı-Tan Isıtma Soğutma 2001 yılı itibariyle enjeksiyon makinalarının can damarı olan ısı kontrol (kalıp sartlandırıcı) ve su sogutma (kapalı tip Chiller) cihazlarını üretmek amacıyla hizmet sunuyor.... Devamı »