Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / “ÇEVREYİ PLASTİĞİN DEĞİL İNSANLARIN KİRLETTİĞİ VURGULANMALIDIR”

“ÇEVREYİ PLASTİĞİN DEĞİL İNSANLARIN KİRLETTİĞİ VURGULANMALIDIR”

Yedek Parça depomuzdan gerekli yedek parçaları müşterilerimize sunuyor, hızlı ve özenli servis hizmeti veriyoruz. Hedefimiz müşterilerimizin kesintisiz ve hassas çalışan makinalarla üretim yapmasıdır.

“ÇEVREYİ PLASTİĞİN DEĞİL İNSANLARIN KİRLETTİĞİ VURGULANMALIDIR”
Engin MALCAN, ARBURG PLASTİK ENJ. MAK. SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ., Genel Müdürü

Plastik işleme için yüksek kaliteli plastik enjeksiyon makinaları üretiyorsunuz. Plastik sektörüne hizmet veren firmanız şu anda bulunduğu konuma gelebilmek için nasıl bir süreçten geçti, biraz bahseder misiniz?

Alman aile şirketi ARBURG, dünyanın önde gelen plastik enjeksiyon makinası üreticilerinden olup, ürün paleti 125 ile 6500 kN aralığında enjeksiyon makinaları, katmanlı üretim için Freeformer ve Robot Sistemlerinden oluşmaktadır. Bu mamüller sadece Almanya’da Lossburg’taki fabrikamızda üretilmektedir ve “made in Germany” kalitesindedir. Organizasyonumuz 26 ülkede 35 kendi şirketi ve 100’den fazla ülkede de temsilci şirketten oluşup, dünya çapında 3.300 kişi çalışmaktadır. Türkiye’de Türkiye Plastik Pazarına hizmet veren ARBURG şirketlerinden biridir. Bu yıl kuruluşumuzun 25. yılını kutlamaktayız.

ARBURG Plastik Enjeksiyon Makinaları olarak hangi sektörlere yönelik üretim yapıyorsunuz? 

Türkiye Plastik Pazarında üretim yapan her sektöre hitap etmekteyiz. Ağırlıklı olarak elektrik elektronik, medikal, otomotiv, ambalaj ve sulama sistemleri için mamül üreten firmalar müşterilerimizdir. Makinalarımız hassasiyet, hız ve sürdürülebilirlik adına tercih edilmekte, müşterilerimiz katma değerli ürünler üretmeleri nedeniyle ihracata daha fazla hitap edebilmektedirler.
 
Dünya çapında 100'e yakın ülkede satış öncesi ve sonrası desteği sunuyorsunuz. Satış sonrasında müşterilerinize sağladığınız teknik destek çalışmalarınızı nasıl sağlamaktasınız? 

25 yıldan bu yana ARBURG’un kendi şirketi olarak, Almanya merkezimizde geniş çaplı eğitim almış mühendis kadromuzla servis vermekteyiz. Servis için gerekli özel takım ve aletler de merkezimiz tarafından sağlanmakta, bünyemizde bulunmaktadır. Yedek Parça depomuzdan gerekli yedek parçaları müşterilerimize sunuyor, hızlı ve özenli servis hizmeti veriyoruz. Hedefimiz müşterilerimizin kesintisiz ve hassas çalışan makinalarla üretim yapması olup, bunun için oluşturduğumuz koruyucu bakım planları mevcuttur. Doğru ve etkin kullanım için müşterilerimizi detaylı eğitiyoruz.
 
Piyasaya sunduğunuz ya da sunacağınız yeni bir ürün/proje çalışmanız var mı?

Ağırlıklı olarak Türkiye Plastik Pazarında satılan hidrolik tahrikli enjeksiyon makinalarına ilave olarak, farklı amaç ve sektörlere yönelik üretilen komple elektrikli (GOLDEN ELECTRIC, ALLDRIVE) ve hibrit elektrikli (HIDRIVE ve HIDRIVE PACKAGING) modellerimiz yeni modeller olarak göze çarpmaktadır. Üst tonajlardaki modellerimizde de yeni dizayn (clamp design)  makinalar yeni kontrol ünitesi (Gestica) eşliğinde ürün paletimize ilave edilmiştir. Bu modellere kullanım kolaylığı ve hassasiyet için ilave destek paketleri eklenmiştir. Çok komponentli yeni modelimiz MORE’da Fakuma Fuarı’nda sergilenmiştir. Katmanlı üretim için Freeformer adlı mamülümüz de geliştirilmiş, Robot Sistemleri yenilenmiştir.

ARBURG olarak hizmet verdiğiniz alanlardan ve bu alanlarda en çok karşılaştığınız sorunlardan söz edecek olursanız neler söylersiniz? Bu sorunlara getirdiğiniz çözümler nelerdir?

Daha önce de belirttiğim gibi müşterilerimiz katma değerli ürün üreterek ihracatlarını arttırmaktadırlar, bu hedefe katkımız olmasında mutluluk duymaktayız. Bu vesileyle yatırımların daha çok kaliteli kalıp, makina ve ekipman yönünde yapılması uzun vadede ülkemizde kullanılacak plastik parçaların kalitesinin yanında ihracat için üretilecek mamüllerin de daha fazla talep görmesi ve ülke ekonomisine toplamda daha fazla katkı sağlayabileceği kanısındayız. Makinalarımızı temiz ve bakımlı şekilde kullanan müşterilerimiz uzun yıllar kaliteli parça üretimi sağlarlar, bu nedenle makinaların bakımlarına çok önem vermeleri gerekir. Koruyucu bakım ve eğitim programlarımızı takip etmelerini bekleriz.

Rekabetin yoğun olduğu bu sektörü ulusal ve uluslararası anlamda değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?

Plastik kullanımı olarak uluslararası anlamda çok iyi bir seviyeye ulaşmamıza rağmen, ürün maliyetleri olarak halen çok düşük seviyedeyiz. Bu da bizi ucuz ürün üreten ülke konumundan çıkaramamakta, ürünlerin kalitesi ve katma değerini arttıracak Ar-Ge çalışmalarını her firmanın daha fazla yapması, ulusal alanda söz sahibi olmak için ihracat oranını arttırmaya çalışması gerekmektedir. Bilhassa Covid -19 pandemi dönemi tedarik zincirindeki sıkıntıları beraberinde getirmiş olduğundan, Avrupa’ya yakınlığımızı ülkemize bir fırsat olarak görmek ve Avrupa’ya ihracatımızı arttırmamız gerekmektedir. Bu da maalesef düşük kalitede, ucuz kalıp ve enjeksiyon makinaları ile kısıtlıdır.
 
ARBURG, her gün gelişen ve değişen teknolojiyi kendi bünyenizdeki çalışmalara nasıl yansıtıyor? Ar-Ge çalışmalarınızdan bahsedecek olursanız neler söylersiniz?

ARBURG olarak son yıllarda iki dünyayı hedefledik. Oluşturulan müşteri portalı “arburgXworld “ ile müşterilerimizi dijital dünya ile birleştirmekteyiz. Müşterilerimiz makina parkurları, detayları, servis talepleri, yedek parça detayları, üretim planlamaları, hesaplamalar vs. ile ilgili geniş bilgilere bu portaldan ulaşabilmektedir. Diğer dünya ise “arburgGREENworld” adıyla sürdürebilirlik ve geri dönüşüm konusunda yapılan çalışmalardır. Fuarlarda, seminer ve webinarlarımızda bu konulara ağırlık vermekteyiz. Web sayfamızdan da detaylara ulaşılabilmektedir. Bunun yanında daimi geliştirilen bir mamül paleti ve yani modeller söz konusudur.

Plastik atıklardan söz edecek olursak, sizce yeterli çalışmalar yapılıyor mu? Sizin bu konuda getireceğiniz çözüm önerileri neler olur?

Gerek firmalar gerekse sivil toplum kuruluşları bu konuda gerekli çalışmaları yapıyorlar. Bilhassa PAGEV’in ciddi çabaları mevcut. Buna rağmen çevre kirliliğini sadece plastik atıklar oluşturmakta gibi bir algı hâkim ve bunu yenmek için plastiğin hayatımızdaki yerini, fayda sağlayan yönlerini ve uygulamaları öne çıkarmak gerekmekte. Bu amaçla ARBURG merkezimizde Covid-19 pandemisinin başlaması ile hızlı şekilde partner firmalarla beraber oluşturulan projelere imza atmış, medikal alanda çalışmalar yapmıştır. Bu vesileyle plastiğin medikal alanda ciddi faydalarının olduğunu göstermiştir. Ambalaj sektöründe de geri dönüşümden kazanılmış hammaddelerle üretim yapılarak çevreye katkı sağlamayı amaçlayan çalışmalar ve uygulamalar da fuarlarda sergilenmektedir. Çevreyi plastiğin değil insanların kirlettiği vurgulanmalıdır.

2022 yılıyla ilgili beklenti, hedef ve düşünceleriniz neler? Bizimle paylaşır mısınız?

2022 yılının pandemiden çıkışın kuvvetleneceği bir yıl olmasını umuyor, sektörde ihracat ağırlıklı çalışmaların da artacağını bekliyoruz. Bunun da yatırımları arttırması gerekecektir. Yüz yüze görüşmelerin kısıtlandığı, dijital dünyanın farklı bir yapıyı beraberinde getirmesi, dijitalizasyon ve sürdürülebilirlik konusunda çalışmaları olan firmalara fayda getireceğini düşünmekteyiz. Ayrıca seçim yılı öncesi bir yıl olmasının da yatırımlarda ivmenin artacağı beklentisini getireceğini söyleyebiliriz. Hedefimiz müşterilerimize bu geçişte en fazla katkıyı sunabilmek, katma değerli üretim için gereken kaliteli makinaları belirlemektir. Bugüne kadar 25 yıldır ARBURG’un kendi şirketi olarak verdiğimiz özenli hizmeti takdir eden müşterilerimize teşekkür eder, bu trene katılmayı düşünen ama katılamamış tüm üreticileri bizi tanımaya, makinalarımız ile farklı bir dünyaya ulaşmaya davet ediyoruz. Her üreticinin farkı yaşamak için bir ARBURG makinası olması hedefimizdir.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bu yıl içinde pandemi koşullarında aksiyonlarımızda kısıtlı hareket ettik. Sene içinde ağırlıklı olarak çeşitli temalarda sunduğumuz webinarlar ile müşterilerimize ulaştık. Benzer şekilde ARBURG merkezimizden de her ayın son Perşembe günü “arburgXvision” adı altında yayınlar yaptık ve yapmaktayız. Fakuma fuarı ilk yüz yüze ulusal fuar oldu. Halen ülkemizdeki fuarlara katılmayı ziyaretçiler adına riskli bulmakta, bu nedenle yıl sonunda şirketimizde 01-03.12.2021 tarihlerinde “25.yıl open house” adı altında hijyen kuralları ve sınırlı katılımcı ile seminer düzenleyeceğiz ve komple elektrikli makinamızı sergileyeceğiz. İlgilenen firmaların bizimle irtibata geçmesini ve katılım göstermesini bekleriz. Gelecek yıl Türkiye’de webinar ve seminerler düzenleyecek, ARBURG’un düzenleyeceği iç fuar olan ‘Teknoloji Günleri’ne ve ‘Düsseldorf K Fuarı’na katılacağız. Mevcut ve potansiyel müşterilerimizden de yeniliklerimizi görmek ve yaşamak için katılım bekleriz.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR