- Endüstriyel otomasyon, ürün kalitesini artırmaya ve sürdürmeye yardımcı olur. Manuel işlemlerde, hata oranı önemli ölçüde değişebilir. Öte yandan, imalat sanayindeki otomatik makinelerde hata oranı %0,00001 kadar düşer. Uyarlanabilir kontrol ve izleme, hata payını azaltmak için üretim sürecinin her seviyesinin kontrol edilmesine yardımcı olur.
- Yapay zeka ve makine öğrenimi çözümleri, doğru bilgileri elde etmek için veri analitiği araçları kullanılarak analiz edilebilecek ayrıntılı veriler elde etmenize yardımcı olur.
- Bilgisayarlar, robotlar ve otomatik makineler sabit bir hızda çalışır. Bu sayede üretim hızı üzerinde daha iyi bir kavrayışa sahip olmanızı sağlar.
- Otomasyonun en önemli avantajlarından biri de işyerinde güvenliği artırmasıdır. Malzemelerin yüklenmesi ve boşaltılması veya büyük makine parçalarının taşınması için robotların kullanılması kaza risklerini azaltır. Güvenlik perdeleri, çalışanların montaj hatlarına veya hızlı hareket eden bileşenlere çok yaklaşmasını önleyerek güvenliği artırır.
- Termal sensörler, üretim alanındaki sıcaklıkları sürekli olarak kontrol eder. Sıcaklıkta herhangi bir artış tespit etmeleri durumunda, sensörler bir uyarı gönderir ve üretim katındaki herkesin güvenliğini sağlamak için hemen önlemler alınabilir.
- Esnek otomasyon süreci, bir makineyi farklı bir ürün ölçümüne veya yeni bir ürüne uyacak şekilde tasarlamanıza veya yeniden yapılandırmanıza olanak tanır. Geleneksel üretim süreçlerinde çalışanları eğitmek günler hatta haftalar alabilir. Diğer bir sorun ise, işçilerin yeni sürece alışmasının zor olması ve bu da üretimde gecikmelere veya kalite sorunlarına neden olmasıdır. Öte yandan, bir makineyi veya robotu yeniden programlamak daha kolaydır ve daha az zaman alır. Ayrıca birkaç denemeden sonra tam üretime geçmeye hazır olursunuz.
- Otomasyon, çalışanları sıkıcı ve tekrarlayan görevler üzerinde çalışmaktan kurtarır. Bu, katma değer sağlayabilecekleri diğer alanlara odaklanabilecekleri anlamına gelir. Araştırma ve süreç geliştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca çalışanlar, daha hızlı sonuçlar elde etmek için robotik araç ve makineleri etkili bir şekilde kullanabilir. Çalışanlar ayrıca olumlu ve ilerici işler yapmanın kendilerini iyi hissetme faktörünü deneyimler.
- Otomatik makineler üretimi hızlandırabildiğinden işçilerin uzun vardiyalar veya fazla mesai yapması gerekmez. Çalışma saatleri azalır, bu da yaşam kalitesinin artmasına yol açar.
- Endüstriyel iletişim olmadan endüstriyel otomasyon neredeyse imkansızdır. İletişim sistemi; tüm üretim hatlarının izlenmesine ve çalıştırılmasına, güç dağıtımının yönetilmesine ve makinelerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Endüstriyel iletişim için popüler protokollerden bazıları Foundation Fieldbus, PROFIBUS, EtherCAT, EtherNET/IP ve CANopen’dır. Endüstriyel iletişim, daha hızlı veri analizine ve gerçek zamanlı karar vermeye olanak tanır.
- Otomasyon sistemleri stratejik olarak uygulanırsa işletmelerin karlılığını önemli ölçüde artırabilir. Otomasyon, ilk uygulama aşamasını geçtikten sonra maliyet, çalıştırma kolaylığı vb. açılardan sayısız fayda sağlar. Ancak bu, yalnızca kurulan otomasyon sisteminin süreç gereksinimlerinizle senkronize olması durumunda elde edilebilir.
- Endüstriyel otomasyon teknolojisi, üretim hatlarının ve diğer tesis süreçlerinin daha verimli ve güvenilir bir şekilde çalışmasına olanak tanır.
ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA GELECEKTE BİZİ NELER BEKLİYOR?
İş gücü kıtlığı ve COVID-19 pandemisi, otomasyon talebini artırdı ve otomasyon teknolojisinin erişilebilirliğinde hızlı bir evrimi beraberinde getirdi. Endüstriyel otomasyon, tekrarlayan görevleri ortadan kaldırarak sektörde çalışan insanların çabalarını daha anlamlı ve dinamik bir işe dönüştürmelerini sağlıyor.
2024 yılının sonunda otomasyon, üretim hatlarının vazgeçilmez bir parçası haline gelecek. Artan verimlilik, etkinlik, yatırım getirisi gibi avantajları göz önüne alındığında otomasyon zorlu ekonomik koşullarla başa çıkmak için birçok çözüm sunmakta. İş avantajlarının ötesinde otomasyon, işçilerin iş tatminini ve refahını artırmada kanıtlanmış sonuçlara sahip.
YAPAY ZEKA DAHA HIZLI VE VERİMLİ SÜREÇLERE İMKAN VERECEK
Geleneksel otomasyonda üreticiler tasarım aşamasından operasyona birkaç gün veya hafta içinde geçebilirler, bu da aylar veya hatta yıllar sürmektedir. Zaman çizelgesinden önemli bir ayrım sağlayan endüstriyel otomasyona hızlı geçiş; üretim verimliliğini, üretkenliği ve yatırım getirisini artırma sözü vermektedir.
“ChatGPT” ile benzerlik gösteren insan-makine işbirliğini birleştirerek endüstriyel süreçlerde verimliliği ve etkinliği artırması bekleniyor.
Programcıların robot hareketini açıkça tanımladığı hareket tabanlı robotikten; robotların süreç kısıtlamalarını anlayabildiği ve ortama uyum sağlayabildiği karmaşık görevleri tamamlamak için görev tabanlı robotiklere geçiş yapılır. Görev tabanlı robotikler, yüksek karışım düşük hacimli üreticilerin yetenekli robot programcılarına olan bağımlılığını azaltma potansiyeline sahiptir ve onların operasyonlarını başarıyla otomatikleştirmelerine olanak tanır.
Makine öğrenimi, yapay zeka kavramını daha da ileri götürerek robotların deneyimlerinden öğrenmesini ve gelişmesini sağlar. Makine öğreniminin potansiyeli sınırsızdır ve üretim kalite kontrolünü, kişiselleştirmeyi ve daha fazlasını büyük ölçüde iyileştirebilir. Bu trendlerin bir araya geldiği önemli bir kesişme noktası, fabrika zemininden doğrudan elde edilen ölçülmüş veri noktalarını kullanarak üretim süreçlerini otomatik olarak daha verimli, daha güvenilir ve üstün kaliteye optimize etme potansiyelidir. Bu, bugün başarılı bir şekilde otomatikleştirilmiş ve optimize edilmiş üretim süreçleri için gereken alan bilgisi uzmanlığının kısmen veya tamamen yerine geçme potansiyeline sahiptir.
“2026 YILINDA YAKLAŞIK 300 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK”
Fortune Business Insights tarafından yayınlanan verilere göre, küresel endüstriyel otomasyon pazarı, 2026 yılına kadar 296,70 milyar dolara çıkacak.
Statista’ya göre ise, 2020’de 183 milyar dolar olan endüstriyel otomasyon pazarı, %8’lik bir büyüme ile 2026’da yaklaşık 300 milyar dolara ulaşacak.
0 YORUM