Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Asya’da PET, Yüksek Maliyetler ve Yavaş Talep Arasında Yönünü Arıyor

Asya’da PET, Yüksek Maliyetler ve Yavaş Talep Arasında Yönünü Arıyor

Çin ve Güneydoğu Asya’da PET fiyatları bu hafta çoğunlukla stabil seyretti. Piyasalar Temmuz ayının ilk yarısında bazı artışlar göstermişti. Son günlerde bölgede yeniden yükselen Covid vakaları sebebiyle talebin azaldığı ve dolayısıyla yukarı yönlü eğilimin sekteye uğradığı görüldü.

Asya’da PET, Yüksek Maliyetler ve Yavaş Talep Arasında Yönünü Arıyor
Piyasalarda 2 hafta süren yükseliş sendeledi
Önceki iki hafta boyunca, spot MEG ve PX maliyetlerinin daha evvel gösterdiği artışlar bölgedeki şişelik PET fiyatlarını yukarı çekmişti. Petroldeki kademeli artışların yukarı çektiği hammadde zinciri, Temmuz ayının başlarında teklifleri 2 ayın en yükseğine taşıdı.
Ancak son günlerde özellikle Güneydoğu Asya’da talep endişelerinin ön plana çıkmasıyla bu güçlü eğilimin sendelediği görüldü. Oyuncular, “Her ne kadar Çin’deki talep iyileştiyse de, Güneydoğu Asya’da yavaş seyreden faaliyetler satıcıların zam niyetlerine ket vurdu,” yorumunu yaptı.
 
Güneydoğu Asya’daki yavaş seyir, Çin’de iyileşen talebi gölgeledi
Artan Covid vakalarının Güneydoğu Asya piyasalarına giderek daha fazla hakim olduğu görüldü. Öyle ki Malezya, Tayland, Vietnam, Endonezya ve Kamboçya gibi ülkeler son zamanlarda rekor günlük vaka sayılarıyla karşı karşıya kaldı.
Önde gelen Güney Koreli bir üreticiden bir kaynak, fiyatların petrolün önceki artışları sayesinde hammadde maliyetlerinin fiyatları desteklediğini belirtti. Oyuncu, “Öte yandan bölgedeki pandemi kısıtlamaları talebi baltaladı. Dolayısıyla, ekonomilerin somut şekilde toparlandığı Afrika, Orta Doğu ve Amerika gibi pazarlara ihracata odaklanmış durumdayız,” diye ekledi.
Bu arada, bölgede faaliyet gösteren ve aralarında Tayland ile Vietnam’ın bulunduğu bazı pazarlarda yurtiçi PET üreticileri fiyat artışları talep etti. Bu politikalarına gerekçe olarak da Amerikan dolarının yerel para birimleri karşısında değer kazanmasını veya yükselen lojistik maliyetlerini gösterdi.
Yine de, söz konusu üreticiler, “Nihai talebin yeterli olmaması bazı imalatçıların üretimi durdurmasına veya azaltmasına sebep oldu. Bazı alıcılar fabrikalarında imalatı sürdürebilmek adına pazara dönebilir; anca bu talebin geri döndüğü anlamına gelmiyor,” şeklinde konuştu.
 
Yüksek ham petrol fiyatları, piyasalara desteğini sürdürdü
Yakın vadede nihai talebin piyasa trendini belirleyen kilit faktör olacağı düşünülüyor. Oyuncular, son talep iyileşmediği sürece bölgedeki alıcıların daha düşük fiyatları zorlayacağı kanaatinde. Şişelik PET fiyatları mevcut seviyelere yakın seyredebilir. Herhangi bir yukarı yönlü hareketi ise sadece petrol fiyatlarında yükselişin devam etmesi sağlayabilir.
Hammadde piyasalarında, WTI petrol kontratları, ChemOrbis verilerine göre son dalgalanmalara rağmen halen 3 yılın en yükseğine yakın seyretti. CFR Çin bazlı spot MEG ve PTA fiyatları ise, Temmuz’un başlarındaki artışları takiben geçen haftaya kıyasla 20$/ton gevşemiş durumda.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR