Greiner Ambalaj Avusturya orijinli bir firma olarak dünyanın 19 ülkesinde 34 adet üretim tesisi ile faaliyet gösteren, 5000 ‘e yakın çalışan sayısı uluslararası, yenilikçi ve Pazar liderliğini hedefleyen plastik ambalaj üreticisidir. Greiner ‘ın Türkiye pazarına girişi; hem büyük ve gelecek vadeden bir pazar olması hem de Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika Pazarlarına giriş için stratejik konumu ile anahtar ülke olarak görülmesi nedeniyle olmuştur.150 Yıllık kurumsal, 60 yılda ambalaj üretim geçmişi olan GreinerPackaging; Türkiye ‘de yaklaşık 50 yıllık geçmişi olan, sektörde de en bilinir firmalardan biri olan Teknik Plastik SealedAir ve Teknik IML firmalarını alarak; 2015 yılındaTürkiye pazarına hızlı ve etkili bir giriş yapmıştır.
Türkiye ‘de Tuzla-Tepeören de 22.000 m2 kapalı 40.000 m2 açık alanı olan üretim kampüsünde IML (in mouldlabelling) ve Thermoforming üretim teknolojileri kullanılarak gıda ve gıda dışı Sert Plastik Ambalaj üretimleri yapılmaktadır.
Türkiye pazarına giriş yaptıktan sonra, mevcut üretim şartları ve tüm fabrika altyapı baştan aşağı yenilenmiştir. Mevcut yetkin ve uzman kadrosu güçlendirilerek, nihai ürün kalitesindeki artış ile Greiner ‘in Avrupa ve Dünyadaki diğer fabrikaları ile hem operasyonel mükemmellik hem de ürün kalitesi konularında rekabet edebilir seviyeye gelmiştir.
Farklı ihtiyaçlara yanıt veren, çok çeşitli sektörlere hitap eden bir ürün yelpazeniz var. Bu ürün yelpazeniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Daha öncede belirttiğimiz gibi hem IML hem de Thermoforming üretim metodolojileri ile yapılan üretimlerde, müşteri beklentilerinin de ötesinde bir kalite seviyesi ile birlikte çok geniş bir ürün yelpazesi bulunmaktadır.
Thermoform ürün gurubunda; 68 mm çaptan 190 mm çapa, 35 cc ‘den 3.000 cc hacme kadar çeşitli ebat ve şekillerde; birçok farklı kullanım amacına yönelik ambalaj malzemeleri üretilmektedir. Aynı zamanda bünyesinde bulunan en son teknoloji baskı ve dekorasyon makine parkı ile birlikte off-set baskı, sleeve etiket giydirme, kâğıt sarma gibi dekorasyon çözümleri de müşterilerine sunabilmektedir.
Aynı şekilde köşeli ürün guruplarında da çeşitli ebatlarda, özellikle et, bakliyat, tatlı, kuruyemiş vb. üreticilerine hitap eden birçok alternatif tabak, konteyner vb ürünler de mevcuttur.
IML ürün guruplarında 2 lt hacme kadar, kalıp içi etiketleme özel üretimleri ile, başta dondurma, peynir, tatlı, yoğurt üreticileri olmak üzere pek çok alternatif ambalaj üretimleri bulunmaktadır.
2019 yılı sizin için nasıl bir yıldı? 2020 yılı ile ilgili sizden yeni bir yatırım, ürün ya da proje çalışması duyacak mıyız? 2020 yılı için hedefleriniz neler?
2019 yılı tüm sektör için olduğu gibi bizim için de gerçekten zor bir yıldı. Tüketici talebinde yaşanan daralma ve sektörde artan rekabet nedeni ile kendi iç süreçlerimizde verimlilik artışı ve maliyet yapımızda iyileştirmeler yoluna giderek kayıplarımızı telafi etmeye çalıştık.
Greiner Ambalaj olarak, en güçlü olduğumuz konulardan biri olan; yeni ürün geliştirme çalışmalarımız sürekli olarak devam etti. 2020 yılı için de şimdiden planlaması yapılmış ve alt yapısı hazırlanmış bir çok yeni ve alternatif ürünü piyasaya sunmayı hedefliyoruz. Ana misyonlarımızdan biri olan yenilikçi ürünlerin pazara sunulması ile birlikte; tüm pazara da liderlik ederek sektörün daha verimli ve yeni ürünler ile gelişmesine katkıda bulunmaktayız.
Her sene ortalama 30 civarında yeni ürünü iç piyasa ve ihracat pazarlarına sunmaktayız. 2020 yılı için de aynı oranları hedeflemekteyiz.
2020 yılında; ulaştığımız operasyonel mükemmellik seviyesini Yalın üretim metodolojileri ile daha da ileriye taşıyarak Greiner gurubu içerisindeki en iyi 3 üretim fabrikasından biri olmayı hedeflemekteyiz.Bu konuda en büyük gücümüz olan uzman ve her biri alanında tecrübeli insan kaynağımızı; çeşitli motivasyon unsurları ve etkili liderlik yaklaşımları ile üst düzeyde çalışan bağlılığı sağlamayı, aynı şekilde uluslararası seviyelerde eğitim, kongre, seminer, gelişim programları vb. destekler ile daha da yetkin hale getirmeyi planlıyoruz.
Günümüzde hızla gelişen teknoloji söz konusu. Bu doğrultuda siz teknolojiyi üretiminize nasıl yansıtıyorsunuz? AR-GE çalışmalarınız konusunda neler söylersiniz?
“do theinnovation” Greiner ‘in ana sloganlarından birisidir. Biz bu slogan ile her seviye çalışan ve üretimin her aşamasında kabul gören bir yaklaşım olarak; sürekli bir şekilde tüm süreçlerimizde ve ürün guruplarımızda daha iyisini aramak ve yenilik yapmak amacı içersindeyiz.
İçerisinde olduğumuz uluslararası çalışma gurupları ile sadece kendi bünyemizde değil, global anlamda da tüm teknolojik yenilikleri birinci elden takip etmekte ve mümkün olan en kısa zamanda kendi süreçlerimize uygulamaktayız.
AR&GE çalışmalarımız firmamız içeresinde büyük bir önem arz etmektedir. Günümüz rekabet koşullarında, pazardaki gücümüzü korumak ve liderlik edebilmek için sürekli olarak kendimizi geliştirmemizin ve yenilik yaratan ürünler bulmamız gereğinin bilincindeyiz. Bu nedenle Greiner Ambalaj Türkiye organizasyonunda AR&GE yönetimi; uluslararası niteliği ile Direktörlük seviyesinde yönetilmektedir.
2019 yılı Haziran ayı itibari ile de resmi olarak da AR&GE Merkezi kurulmuş olup çalışmalarını tüm hızı ile sürdürmektedir.
Yenilikçi anlayışımızın sonuçlarını yerel ve uluslararası yarışmalarda aldığımız ödüller ile de taçlandırmaktayız. Örnek vermek gerekirse geçtiğimiz sene birçok yeni ürünümüz Ambalaj Ayyıldızları yarışmasında ödüle layık görüldü. Yine bu sene Prag ‘da, WPO tarafından kendi geliştirdiğimiz ve dünyada ilk olan bir ürünümüz ödüle layık görüldü.
Üretim süreci de dâhil olmak üzere müşterilerinizin sipariş verme aşamasından bu yana, kalite ve memnuniyeti üst seviyede tutabilmek adına nasıl bir yol izliyorsunuz? Satış sonrasında sağladığınız teknik destek çalışmalarınız neler?
Üretim süreçlerimiz başta olmak üzere tüm iş süreçlerimizde her zaman önceliğimiz yaptığımız işin kaliteli olmasıdır. Bu anlayışı tüm seviye çalışanlara yaymak, kalite bilincinin içselleştirilmesi ve nihai ürün kalitesinin en üst düzeyde sağlanabilmesi için; Yalın Üretim teknikleri uygulamaktayız.
Teknolojiyi üretimlerimizin her aşamasında kullanarak, çeşitli otomasyon kalite kontrol sistemleri ile insan hatasını en aza indirgeyecek şekilde üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz.
En kıymetli varlığımız olan insan kaynağımızın bilgi ve yetkinliklerinin arttırılmasını amacıyla Greiner ‘in uluslararası tecrübe ve bilgisinden maksimum oranda çalışanlarımızı faydalandırarak tüm süreçlerimizin sonucunda yüksek kalite sağlamayı ve müşterilerimizi en üst seviyede mutlu etmeyi hedeflemekteyiz.
Müşterilerimiz ile her zaman çok yakın çalışarak, üretim sonrası süreçlerde de müşterilerimiz ile ilişkilerimizi devam ettirmekteyiz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha doğru anlamak, aynı dilden konuşabilmek ve beklentilerinin ötesinde çözüm üretebilmek adına tüm teknik birimlerimiz de müşterilerimiz ile sürekli ortak çalışmalar gerçekleştirmektedirler.
Satış sonrası uzman teknik kadromuz ile müşterilerimizin geliştirme, yeni ürün, tasarım, maliyet azaltma vb. çalışmalarında birebir müşterilerimize teknik danışmanlık da sağlamaktayız.
Yurt içi ve yurt dışı faaliyetleriniz hakkında nasıl bir yol haritası belirliyorsunuz? Uluslararası arenada faaliyetlerinize devam ettiğiniz için bu alanda Türkiye konumunuz hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?
Yurtiçi ve yurtdışı faaliyetlerimiz öncelikle ana stratejik planımız çerçevesinde şekillenmektedir. Ana stratejik planımız oluşturulurken global ölçekte Greiner ‘in de stratejileri dikkate alınarak Türkiye Greiner Ambalaj olarak faaliyetlerimizi planlamaktayız. Türkiye stratejik konumu nedeniyle Greiner gurubu içerisinde Asya ve Afrika ‘ya açılan çok önemli bir kapı olarak görülmektedir. Bu vizyon doğrultusunda Asya, Afrika ve Ortadoğu pazarları hedef pazarlarımız içerisinde olup bu pazarlarda genişlemek ve toplam satışlar içerisinde ihracat oranımızı arttırmayı hedeflemekteyiz.
Yurtiçinde ise katma değeri yüksek ürünler geliştirmeyi, yenilikçi ürünler yaratarak da sektörde liderlik vizyonumuzu sürdürmeyi hedefliyoruz.
Tanıtım çalışmaları konusunda neler yapıyorsunuz? Özellikle 2019 yılı içerisinde hangi fuarlara katıldınız/katılacaksınız?
Tanıtım çalışmalarını ana vizyonumuz çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışı diye ayırmak daha doğru olacaktır.
Yurtiçinde firmamızın tanınırlığı; ana üreticilerden biri olduğumuz için ağırlık hizmet verdiğimiz gıda sektör içerisinde çok yüksek seviyelerdedir. Dolayısı ile yurtiçi fuarlarda her zaman katılımcı olarak bulunmayı çok gerekli olarak görmüyoruz.
Ana stratejimiz çerçevesinde hedef pazarımız olan Asya-Afrika bölgelerinde daha çok kendimizi tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda ihracat organizasyonumuzu oluşturmuş durumdayız. Bu bölgeler içerisinde farklı iş birlikleri de yaparak müşterilerimize daha yakın olmayı hedefliyoruz.
Yine hedef pazarımızda daha yoğun bulunabilmek ve kendimizi tanıtmak adına önemli fuarlara da katılım sağlamaktayız. En son Dubai ‘de olan Golf Food Fuarına katılımcı olarak bulunduk.
2020 yılı için de aynı şekilde hedef pazarlarımızdaki fuarlara daha yoğun bir katılım planlamaktayız.
Greiner Ambalaj neden tercih edilmeli? Sizi rakiplerinizden ayıran nedir?
Greiner Ambalaj neden tercih edilmeli sorusuna ilk verilebilecek cevap “güven ve kalite” olarak özetlenebilir.
Sektördeki en kurumsal ve güvenilir firmalardan biri olarak, her zaman müşteri memnuniyetini, etik kurallar çerçevesinde ön planda tutması bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliklerimizden birisidir.
Uzman ve yetkin kadrosu, müşterilerine yakın çalışması, satış sonrası her türlü müşteri taleplerine çok hızlı bir şekilde yanıt vermesi; bizim firmamızla gurur duyduğumuz ve müşterilerimizin de memnun olduğu güçlü yanımızdır.
Greiner Ambalaj olarak müşterilerimize yaklaşımımız, yenilikçi ve dinamik yapımız ile sadece müşterilerimizi mutlu etmeyi değil aynı zamanda rakiplerimize de örnek olup, liderlik ederek sektörümüzü de geliştirmeyi hedefliyoruz.
Türkiye ve dünyadaki ambalaj sektörünü değerlendirirsek, şu anda içinde bulunduğumuz koşulları da göz önünde bulundurarak neler söylersiniz?
Ambalaj sektörünü global anlamda değerlendirecek olursak; dünyada çevre bilincinin son derece arttığı bir dönemdeyiz. Burada en nihai amaç; ambalaj kaynaklı doğal kaynak tüketiminin ve karbon ayak izi olarak özetlediğimiz, ambalaj kullanımı-üretimi nedenli çevreye olan olumsuz etkinin azaltılması olmalıdır.
Tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler; ambalaj malzemelerinin daha yüksek geri dönüşüm oranı ile kullanılması ve çevresel etkilerinin azaltılması üzerine çalışırken biz Türkiye olarak bu konuların üzerine eğilmeli ve dünyada öncü olmalıyız. Elbette bu sadece özel sektörde bireysel çabalarla değil, tüm sektör ve devlet kurumlarının da dâhil olacağı topyekün bir çalışma olarak değerlendirilmelidir.
Günümüzde ülkemizde de çevre bilinci sürekli olarak gelişmekte ve bu konuda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak sıkı rekabet şartları, üreticilerin ciddi maliyet yükleri, haksız rekabet vb. konular da sektörümüz için çözülmesi gerek zorluklar olarak karşımızda durmaktadır.
Geçmişin ambalaj alışkanlıkları yakın geleceğimiz için çok hızlı bir şekilde boyut ve nitelik değiştirecektir. Ülkemiz için bu değişime ayak uydurabilecek firmalar varlıklarını sürdürebilecek ancak kendini yenilemeyen ve teknolojiye ayak uyduramayan üreticiler ciddi zorluklar yaşayacaklardır.
Artan çevre bilinciyle birlikte oluşan kamuoyu baskısı görev başındaki hükümetleri bu konularda zorlayıcı ve sınırlayıcı yeni yasal düzenlemeleri yapmaya itecek ve altyapısı hazırlanmadan yapılabilecek düzenlemeler üreticiler için ciddi riskler oluşturabilecektir.
Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Ülkemizin lokomotif sektörlerinden biri olan ambalaj sektörünün büyüyeceği ve gelişeceği açıktır. Gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başı ambalaj tüketimi 450-500 kg civarındayken ülkemizde bu rakam 260 kg civarlarındadır. Bu fark da bu gelişmenin gideceği yönü göstermektedir.
Ambalaj sektörümüzün zorlu rekabet koşullarına rağmen, döngüsel ekonomi, daha az çevresel etki vb. konularda;yarattığı çözümlerle dünyada öncü ve örnek bir ülke olmasını temenni ederim.
0 YORUM