Cumartesi , 27 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Çağdaş Toğlumun Değişmez Parçası "Ambalaj"

Çağdaş Toğlumun Değişmez Parçası "Ambalaj"

Olmuksan International Paper’ın Genel Müdürü Ergun HEPVAR ile piyasaya sundukları yeni ürünleri V50 hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Çağdaş Toğlumun Değişmez Parçası
1968 yılından bu yana oluklu mukavva ambalaj sektöründe faaliyet gösteren, kuruluşundan bu yana hissedarlarına, müşterilerine, tedarikçilerine, çalışanlarına ve topluma karşı daima yüksek bir sorumluluk içinde faaliyetlerini sürdüren Olmuksan International Paper’ın Genel Müdürü Ergun HEPVAR ile piyasaya sundukları yeni ürünleri V50 hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
  

1968 yılından bu yana oluklu mukavva ambalaj sektöründe faaliyet gösteren Olmuksan International Paper kuruluşundan bu yana nasıl bir yol izlemiş, hangi süreçlerden geçmiştir? Değişim ve gelişim aşamalarınız hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Firmamız ilk olarak 1968 yılında Olmuk Mukavva Sanayi ve TicaretA.Ş. adıyla kuruldu. 1984 yılında Hacı Ömer Sabancı Holding’in satın almasıyla birlikte Olmuksa Mukavva Sanayi ve TicaretA.Ş. olarak yola devam etti. 1998 yılında International Paper ile Hacı Ömer Sabancı Holding’in eşit olarak kurdukları ortaklıkla 15 sene boyunca sektörün lider şirketi olmaya devam etti. 2001’de Kav ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi satın alarak Bursa ve Manisa fabrikalarını operasyonlarına ekledi. 2010 yılında DS Smith grubunun Türkiye operasyonları bünyeye katıldı; Çorlu ve Çorum fabrikalarıyla yeni coğrafyalara genişledi. 2013’te ise 115 yıllık geçmişi olan dünya kâğıt ve ambalaj devi International Paper’ınOlmuksa’nın geri kalan tüm hisselerini satın almasıyla “Olmuksan International Paper Ambalaj ve Sanayi ve Ticaret A.Ş.” olarak sektöre liderlik etmeye devam etmektedir.

Olmuksan International Paper olarak sektöre sunduğunuz farklılıklar ve yenilikler nelerdir?

Olmuksan International Paper, Türkiye oluklu mukavva ambalaj pazarının liderlerindendir. Geri dönüşümlü kâğıt üreten iki kâğıt fabrikası ve altı kutu tesisinde 1000’e yakın çalışanıyla Türkiye’nin tüm bölgelerinde yer alan müşterilerine en yüksek kalitede ürün ve hizmet sunmaktadır.
Ürün portföyümüz, müşteri beklentilerine ve pazar ihtiyaçlarına göre belirlenir. Çözümlerimiz otomotiv ve ağır makine sektörlerinden yaş meyve ve sebze sektörüne kadar hizmet verecek çeşitliliktedir. Örneğin, en son geliştirdiğimiz ürünümüz V50, Yaş Meyve Sebze sektöründe, ambalajlanan ürünün taze kalması ve lojistik süreçlere dönük faydaları gibi fark yaratacak alanlara sahiptir. AR-GE çalışmalarımız devam ediyor; ilerleyen zamanlarda V50 gibi, müşterilerimizi mutlu edecek ve pazara yenilik getirecek yeni ürünlerimiz pazara sunulacaktır.           

Yeni ürün, yatırım ya da proje çalışmalarınız var mı? Biraz bahseder misiniz?

AR-GEdepartmanımız, profesyonel ekibi ve gelişmiş laboratuvar test koşullarında,  pazar tespitlerini izleyen yönlendirmeler ile müşterileri için fırsat yaratacak şekilde yeni çözümler geliştirmektedir. Pazar ve müşteri ihtiyaçları, tüm Olmuksan International Paper fabrikaları için periyodik olarak gözden geçirilmektedir. Değişen ve gelişen ihtiyaçların tespitiyle yatırım gerektikçe, makine parkı revizyonları başta olmak üzere muhtelif yatırımlar yapılmaktadır. Sene sonuna kadar devreye alınacak yeni yatırımlarımız da bulunmaktadır.
Sektörün büyümesine ve yöresel ihtiyaçlara göre kapsamlı yatırım olanakları da her zaman gözden geçirilmektedir.
Olmuksan International Paper olarak en üst kalite ürün, mükemmel hizmet ve üstün katma değerli müşteri çözümleri sunma hedeflerimize, yeni ürün geliştirme, yatırım çalışmaları ve yeni projeler geliştirerek sadık kalıyoruz.
 
Olmuksan International Paper tarafından piyasaya sunulan Havalı Kutu V50 hakkında biraz bilgi verir misiniz? Özellikleri ve avantajları hakkında neler söylersiniz?

Olmuksan International Paper, İş ve Ürün Geliştirme departmanlarının 2 yıllık çalışmaları sonucunda lansmanı gerçekleşen yenilikçi tasarımı “Havalı Kutu V50” ile yaş meyve sebze sektöründe bir ilk yarattı. Limon ve mandalina taşımacılığına özel tasarlanan V50, akıllı havalandırma sistemi sayesinde ağır iklim şartlarında, uzun süreli ve çoklu aktarmalarda üstün taşıma performansı sergileyen bir üründür.
Oluklu mukavva ambalajlar, tüm sektörler için çevreci çözümler sunmaktadır.  V50 ürünü ise, yaş meyve sebze sektörü özelinde, içine konan ürünün yapısı gereği havalandırma ihtiyacını karşılayacak özel tasarımı ile farklılaşmaktadır. Taban hava delikleri dikey havalandırmayı, yan panel hava delikleri yatay havalandırmayı sağlamaktadır. Yan panel deliklerinin örtüşmesi sayesinde ise araç içi havalandırma sağlanırken, kutuların istifi esnasında oluşan ikişer cm’lik hava koridorları paletler arası havalandırmayı sağlamaktadır. Bu özellikler, nakliye sırasında araç içinde akıllı havalandırma sistemini oluşturmaktadır ve bu sayede V50 ile taşınan ürünler, tüm tedarik sürecinin sonunda nihai adresine sıfır fire ile ulaşmakta ve ilk günkü tazeliğini korumaktadır.
Ayrıca ürünümüz, maliyet optimizasyonu konusunda da özel boyutları sayesinde tır içi doluluğu maksimize etmekte; hava yerine ürün taşınmasını sağlamaktadır.

Sizi rakiplerinizden farklı kılan özellikleriniz nelerdir? Biraz bahseder misiniz? 

Olmuksan, 46 yıllık tecrübesi ile hizmet verdiği tüm sektörlerin dinamiklerini yakından takip etmektedir. Müşterilerinin tedarik zincirlerini inceler ve onların ihtiyaçlarına göre çözüm üretir. Olmuksan satış ekipleri müşteri ihtiyaçlarını tespit ederken, sadece müşterilerinin değil; onların müşterilerinin de süreçlerini sorgular ve katma değer yaratan ürün ve hizmetler sunar. Bu aşamada iş ve ürün geliştirme birimlerinin hem lokal yaklaşımları, hem de global uyarlama alanları, fark yaratan çözümlerin Olmuksan müşterilerine özel olmasını sağlamaktadır. Olmuksan ismi pazarda “üstün kalite” kavramıyla özdeşleşmiştir ve firmamız söylediğini yapmasıyla ünlüdür. Bunlar en güçlü özelliklerimizdir.
 
 Yurt dışı çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz? Yurt dışında nasıl bir çalışma politikası izliyorsunuz?

Olmuksan’ın ihracat satışları, miktarsal olarak toplam satışlarının %3’lük kısmını oluşturmaktadır. Yunanistan, İngiltere, İsrail ve Ortadoğu Ülkeleri, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika öne çıkan ihracat pazarlarıdır. Farklı pazarlardan farklı ürün talepleri gelmektedir, ihracat birimleri bu talepleri en uygun kanal yönetimi, ürün çeşidi ve nakliye organizasyonu ile yönetmektedir. Tabii ki V50 örneğinde de olduğu gibi odak noktamız ihracat yapan sektörlere ihtiyacı karşılayan, güvenilir ve çevreci ambalajlar sunmaktır.
 
Tanıtım çalışmaları konusundaki düşünceleriniz neler? Yurt içinde ve yurt dışında katıldığınız/katılmayı düşündüğünüz fuarlar var mı? Biraz bahseder misiniz? 

Gelişmeye açık olan sektörümüzün tanıtıma ihtiyacı olduğu bir gerçektir.  Geri dönüşüme en yüksek katkısı olan kağıttan mamul çevre dostu oluklu mukavva ambalaj malzemelerinin tanıtımı, özellikle günümüzde çok önemlidir.  
 
Olmuksan IP olarak ayrıca, sektörümüzü ve hizmet verdiğimiz sektörleri ilgilendiren fuarları, katılımcı ya da ziyaretçi olarak takip etmekteyiz. Yıllık fuar katılım / ziyaret planlarımız çerçevesinde değerlendirerek, muhtelif ekiplerimiz ile dahil olmaktayız.  
 
Türkiye’de sektörün bugün gelmiş olduğu konumu şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak değerlendirirsek neler söylersiniz?

OMÜD’den (Oluklu Mukavva Üreticiler Derneği) alınan verilere göre, 2010 yılında Batı Avrupa ülkelerinde kişi başına 42 kg oluklu mukavva üretimi düşerken, Türkiye’de 21 kg düşmüştür.  Bu sayısal karşılaştırmalar Türkiye’de oluklu mukavva pazarının gelişmeye çok açık olduğunu göstermektedir.  Son yıllarda gördüğümüz gelişmeler de sektörel araştırmaları ve öngörüleri desteklemektedir.  Gelişmeye açık olan sektörümüz, Türkiye’deki oluklu mukavva üreticilerinin yatırım planlarını yönlendirirken, yabancı şirketlerin de doğal olarak ilgisini çekmektedir. Özellikle son yıllarda sektörümüzde yabancı şirketlerin varlığı artmıştır.  Konsolidasyonunu tamamlama sürecinde olan sektörümüzün büyümeye devam ederek 2023 yılında bugünkü pazar büyüklüğünü neredeyse 2 katına çıkartacağını öngörmekteyiz.   

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR