Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Geri Dönüşüm / ​Yüksek Kaliteli Geri Dönüştürülmüş İçeriğe Ayak Uydurmak

​Yüksek Kaliteli Geri Dönüştürülmüş İçeriğe Ayak Uydurmak

Geri dönüştürülmüş plastik içerik üretiminin talebi yeterince karşılayamaması, endüstride büyük zorluklar yaratıyor.

​Yüksek Kaliteli Geri Dönüştürülmüş İçeriğe Ayak Uydurmak
Geçiş süreci yaşayan plastik endüstrisi, birçok zorlukla karşı karşıya bulunuyor. Bunlardan en önemlisi, sürekli artan talebi karşılamak üzere yeterli hacimlerde, yüksek kalitede ikincil ham madde sağlanabilmesi oluyor. Son yıllarda plastik üretim oranları, eşi görülmemiş bir şekilde artış yaşadı. Plastics Europe verilerine göre, küresel plastik üretimi, 2021'de 390,7* milyon metrik tona ulaşırken bunun 352,3 MT'u işlenmemiş (%90,2) ve sadece 32,5 MT'u (%8,3) tüketim sonrası geri dönüştürülmüş plastiklerden oluşuyor. Toplam plastik üretiminin türlerine göre dağılımı, daha detaylı incelendiğinde, yaklaşık 180,5 milyon tonluk üretim oranlarıyla poliolefinlerin çoğunluğu oluşturduğu görülüyor. Piyasada plastik üretiminin yüksek olmasına ve daha fazla artış beklenmesine rağmen, geri dönüşüm oranları ve yüksek kaliteli geri dönüştürülmüş malzemelere erişim düşük kalmaya devam ediyor. Mevzuat ve geri dönüştürülmüş içerik hedeflerinin giderek daha katı ve zamana duyarlı hale gelmesiyle mevcut çözümlerin potansiyelini ortaya çıkarmak daha da önem kazanıyor. 

Geri dönüşümün mevcut durumuna bakıldığında, toplamadan ayıklamaya ve geri dönüşüme kadar atık yönetimi altyapılarının dünyanın birçok ülkesinde daha olgunlaştığı ancak mevcut kapasitelerin geri dönüştürülmüş reçineye yönelik sürekli artan talebe hâlâ ayak uyduramadığı görülüyor. Gerekli hacimleri ve nitelikleri üretecek ölçekte çözümler oluşturmak için daha fazla yatırıma ihtiyaç bulunuyor. Bu durumda bazı çıkmazlar, sensör tabanlı çapak ayıklama çözümleri ile aşılabiliyor. Geri dönüşüm sürecinin bir parçası olarak çapak ayıklama, poliolefinler (PO), polietilen tereftalat (PET) ve sayıları giderek artan diğer uygulamalar için hem kalite hem de hacim farkını azaltıyor. En yeni çapak ayıklama teknolojisini kullanan geri dönüşüm tesisleri, daha fazla malzeme türü yakalayabiliyor, verimliliği en üst düzeye çıkarabiliyor ve operasyonlarını kârlılıkla sürdürebiliyor.

Geri Dönüştürülebilir Malzemenin Kalitesinde Kuantum Sıçraması
Çapak ayıklama, plastik geri dönüşümünün önemli bir adımı. Tek bir malzeme türü ve/veya renginde yüksek saflıkta mono fraksiyonların oluşturulmasını sağlayarak hedef fraksiyonların ekstrüzyona gitmesinden önceki son saflaştırma adımı oluyor. Bu nedenle, geri dönüşümün vazgeçilmez bir süreci olarak geri kazanılan malzemelerin nihai kalitesini ve verimini doğrudan etkiliyor. Gelişmiş çapak ayıklama ile geri dönüşümcüler, ürün kalitelerini kolayca iyileştirebiliyor ve yeni gelir akışları yaratabiliyor. 

Yüksek Hacimli Üstün Ham Maddeler Elinizin Altında
Diğer işleme makineleriyle karşılaştırıldığında çapak ayıklama makineleri, ham madde tutarsızlığının üstesinden gelmek için bir çözüm oluyor. Kompakt boyutlu bu makineler, kurulum kolaylığı ve kullanım esnekliği ile hem küçük hem de büyük operasyonlar için sağlam bir yatırım olduklarını kanıtladılar. Gelişmiş çapak ayıklama çözümleri, geri kazanım ve saflık seviyelerinden ödün vermeden değişkenlik gösteren kirlilik seviyelerini işleyebiliyor. Geri dönüşüm sürecinin temel bir parçası olan gelişmiş teknolojilerle donatılarak düşük kaliteli girdi malzemesini en zorlu kalite gereksinimlerini bile karşılayan saf çapaklara dönüştürmeye yardımcı oluyorlar. Böylece geri dönüşüm tesislerinin daha önce geri kazanılamayan bir malzemeye erişmelerini ve mevcut fraksiyonlardan maksimum değeri kazanmalarını sağlıyorlar. 

Parlak Bir Gelecek 
Bugün hem var olan hem de gelecekteki talepleri karşılamak için geniş bir çapak ayıklama ürün portföyü mevcut. Daha fazla malzeme tedarik etme veya operasyonlarını büyütme arayışındaki plastik geri dönüşümcüleri, sınıfının en iyisi çapak ayıklama sistemlerine güveniyor. İster PET, PP veya PE, şeffaf, mavi, yeşil veya diğer opak renkli malzemeler olsun, günümüzün gelişmiş sistemleri yüksek saflıkta, tek malzemeli ve renk ayrımlı fraksiyonlar üretiyor. Ayrıca zorlu koşullara rağmen büyük hacimleri işleyebiliyor ve yüksek kaliteli ikincil ham madde üretiyorlar. Çapak ayıklama makineleri, yerden tasarruf sağlıyor ve güvenilir bir şekilde maksimum verimlilik sağlayan öngörülebilir sonuçlar üretiyor. Sistemin esnekliği ile birleşen verimlilikleri, hızlı bir yatırım getirisi sunarken operatörler için kısa ve uzun vadede rekabet avantajı sağlıyor.
Potansiyel çapak ayıklama, çok umut verici ve ileriye dönük bir adım. Bu teknolojiler, geniş ölçekte entegre edildiğinde, modern ekstrüzyon ve koku giderme süreçleriyle birleştirildiğinde, plastik geri dönüşümünün geleceğinde evrimsel bir değişiklik yaratacak.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Deniz Ürünleri Paketleme

    Deniz Ürünleri Paketleme

    Ülkemiz; iklim, toprak yapısı üç tarafı denizlerle çevrili gölleri, barajları, akarsuları ve kaynak suları ile su ürünleri potansiyeli bakımından oldukça şanslı bir ülkedir.... Devamı »
  • Üretimde Yeni ve Değişen Taleplere Adaptasyon Şart

    Üretimde Yeni ve Değişen Taleplere Adaptasyon Şart

    Sanayi 4.0 uygulamalarının ihtiyaç duyduğu yüksek hızlı ve güvenilir bir endüstriyel haberleşmenin faydalarından yararlanmayı sağlayan Zamana Duyarlı Ağ (TSNTime Sensitive Network), değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatlarının oluşmasını sağlıyor.... Devamı »