Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Benim Köşem / YENİÇAĞ, TEKNOLOJİ İLE HEDEFLENEBİLİR

YENİÇAĞ, TEKNOLOJİ İLE HEDEFLENEBİLİR

Gökhan Çakar Onur Ambalaj Üretim Teknik İşler Müdürü

YENİÇAĞ, TEKNOLOJİ İLE HEDEFLENEBİLİR
       Endüstriyelleşen ve küreselleşen dünyamızda ileri teknolojinin etkin bir biçimde kullanılmasından dolayı firmaların büyük bir değişim içinde olduğunu gözlemliyoruz. Bu gözleme dayalı olarak 21. Yüzyılda her geçen gün teknolojinin önemi daha da arttığını söylemek mümkün. Bahsi geçen bu değişimin iş ve sanayi dünyasında ki karşılığı “Dördüncü Sanayi Devrimi” veya “Endüstri 4.0” olarak isimlendirilir.  
Yaşanılan bu değişime gelişen kalite standartlarını da eklediğimizde üretimin, planlama, AR-GE, kalite ve lojistik vb. alanlarında daha fazla verimlilik ve süreklilik sağlanmaktadır. Bahsettiğimiz verimlilik ve sürekliliğin çıktısı ise kaynak tüketiminin azalması olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda kaynak tüketiminin azalmasından dolayı maliyetlerin azaldığı ve sürekli kendini optimize eden bir sistem kurulmuş olur. Kurulan bu sistemin artısı ise;  kendi kendine organize eden dinamik bir yapı oluşmasını sağlamaktadır.
      Günümüzde Endüstri 4.0’ın dünyada ve ülkemizdeki üretim uygulamalarına baktığımız zaman gittikçe önem kazandığını söyleyebiliriz. Üretimin en önemli amaçlarından biriside ürünün tasarım aşamasından müşteriye ulaştırılmasıdır. Tedarik Zinciri Yönetimi olarak adlandırılan bu sürecin izlenmesi ve geri izlenebilirliği yeni nesil akıllı sistemler ile mümkün kılınmıştır. Böylece kullanım ve takip kolaylığı sağlanacak sonrasında ise yaygınlaşacaktır.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte akıllı sistem çözümleri veya yazılımlar sayesinde insan kaynaklı hataların (proses kontrolü, ürün kontrolü, rapor kontrolü vb.) önüne geçilebilmesine olanak sağlar. Sistemin basitleşmesini, kolaylaşmasını ve herkes tarafından anlaşılabilir hale gelmesini sağlar.
Üretime yapılan teknolojik yatırımlarla birlikte; personel iş gücünün azaltılması, iş güvenliği ve sağlığının arttırılması, zamandan tasarruf edilmesi sağlanır. Üretimin seri ve sürekli hale getirilmesiyle, üretim maliyetinde azalma oluşacağı için, pazarda rekabet avantajı veya kar marjı artışı sağlayacaktır.
        Üretim başta olmak üzere tüm departmanlarda “Enerji Verimliliği” konusunda Endüstri 4.0 getirmiş olduğu teknolojiler canlı izleme veya izlenilen verinin takibi sonucunda elde edilen raporların kullanılmasıyla aksiyon almak yaygınlaşacaktır. İlk yatırım kaynakları maliyetli olan bu projeler ile zamanla önemli kazanımlar oluşturmak mümkün olacaktır.
Üretim tezgahlarında kullanılan teknolojik parçaların veya ekipmanların sisteme entegre edilmesi ile makinelerde oluşan arızaların azalmasına veya bakım için durulan sürelerinin azalması gibi olumlu çıktıları olduğunu söylemek mümkündür. Bu pozitif çıktıların etkisi ile üretimin daha verimli ve yüksek kapasite ile yapıldığını görüyoruz.
Teknoloji tek bir seferlik değildir. Teknoloji sürekli, yaşayan bir canlıdır. Canlı kalabilmek içinde teknolojiyi sürekli olarak takip etmek ve uygulamak gereklidir. Her zaman maliyeti düşürmek, iş gücünü azaltmak, zamandan kazanmak, kaliteyi arttırmak, sistemi otomasyona dökmek amaçlanan hedefler olmalıdır. Bunun için sürekli olarak teknolojiye yatırım yapmak şirketleri ayakta tutan adımlar olacaktır.
İşi takip etmek işi kurmaktan daha zordur sözüne istinaden yapılan doğru yazılımlar veya otomasyon sistemleri ile verilerin takibi, analizi ve sonucunda da verimliliğin arttırılması firmalar bünyesinde olumlu sonuçlar verecektir.
Hayatımızda iş gücünde gelişen teknolojilerin daha az insan kaynağına ihtiyaç olacağı düşüncesi doğru değildir. Çünkü yeni teknolojilerin bulunması, devreye alınması ve devreye alındıktan sonra ise oluşabilecek durumlarla ilgili yeni iş güçlerine ihtiyaç duyulacaktır. Bundan önceki her sanayi devrimimde ekonomilerin büyüdüğü, insanların refahının arttığı ve daha fazla iş imkanın oluştuğunu görülmüştür.
Dijitalleşen dünyada teknolojiyi verimli bir biçimde kullanamayan şirketler küreselleşen dünyada rekabetçi olan bu ekosisteme ayak uyduramayıp olumsuz bir şekilde etkilenecektir.
Onur Ambalaj ailesi olarak tüm departmanlarda yeniçağa entegre olmaya amaçlıyoruz. Sürekli olarak teknolojik yatırımlar yaparak her geçen gün verimlilik ve kalitemizi arttırıyor, küresel pazarda ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR