Pazar , 19 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / Tetra Pak, AB Genelinde Geri Dönüşümü Artırmak İçin Yatırımlar Yapıyor

Tetra Pak, AB Genelinde Geri Dönüşümü Artırmak İçin Yatırımlar Yapıyor

Tetra Pak, Avrupa Birliği'ndeki (AB) karton ambalajların geri dönüşüm kapasitesini artırmak için tasarlanan çeşitli stratejik yatırımların duyurusunu yaptı. Bu hamle, tüm ambalaj bileşenlerinin geri dönüştürülmesini ve ham maddelerin daha uzun süre tutulmasını sağlayarak önerilen AB Ambalaj ve Ambalaj Atıkları Yönetmeliğinin (PPWR) hedeflerini destekliyor.

Tetra Pak, AB Genelinde Geri Dönüşümü Artırmak İçin Yatırımlar Yapıyor
Tetra Pak, 2023 yılında dünya çapında içecek kartonu geri dönüşümünü hızlandırmak için yaklaşık 40 milyon euro yatırım yaptı. Ayrıca Tetra Pak, daha fazla malzeme döngüselliği elde etmek için önümüzdeki yıllarda bunu daha da artırmayı planlıyor. Son girişimler ve yatırımlar, poliAl olarak bilinen fiber olmayan koruyucu polietilen ve alüminyum katmanları da dahil olmak üzere AB'nin içecek kartonlarını geri dönüştürme yeteneğini artırmayı hedefliyor. Bu gelişme, yeni işbirliklerinin önünü açarak ya da yerleşik geri dönüşümcülerin tüm malzemeleri tüketim sonrası kartonlardan yeni yüksek kaliteli kaynaklara ve mallara dönüştürme yeteneklerini güçlendirerek başarılacak. Bunlar, içecek kartonlarının 20 özel kağıt fabrikasında geri dönüştürüldüğü, poliAl'ın şu anda yedi tesiste işlendiği (ve diğer altısı da geliştirme aşamasında) AB'deki mevcut ve köklü geri dönüşüm altyapısına katkıda bulunuyor.

İsveç'te Tetra Pak ve Axjo Grubu, poliAl için İsveç, Danimarka ve Norveç'ten gelen malzemeleri barındıracak yeni bir geri dönüşüm hattı inşa etmek üzere bir fizibilite çalışması başlattı. 24 milyon euroya varan ortak yatırımla desteklenen ve yıllık 10 bin tonluk geri dönüşüm kapasitesine sahip bu son teknoloji tesis, poliAl'i geri dönüştürecek ve kablo makaraları, makaralar ve plastik saklama kutuları da dahil olmak üzere Axjo tarafından üretilen enjeksiyonla kalıplanmış plastik ürünlere dahil edecek.

İspanya'da Tetra Pak ve Trans Sabater, 2 milyon euronun üzerinde ortak yatırım yaptı ve kurulu poliAl geri dönüşüm kapasitesini yılda 3 bin tondan 10 bin tona çıkarmak için anlaşmalarını genişletti. Bu değerli ikincil ham madde, plastik dönüştürme süreçlerinde verimliliğin artırılması için benzersiz termal özelliklere sahip ve tüketici sonrası kökenli yüzde 100 geri dönüştürülmüş malzeme olduğundan, plastik vergisinden muaf olmasıyla dikkat çekiyor. Ayrıca Trans Sabater'in patentli mekanik geri dönüşüm teknolojisi, geleneksel işlemlere kıyasla peletlerin kalitesini artırıyor. Geri dönüştürülmüş poliAl için potansiyel son pazarlar lojistik, paketleme, perakende ve bahçecilik dahil olmak üzere pek çok alanda ön plana çıkıyor. Tetra Pak ve Alier, İspanya'da da Alier'i Avrupa'nın en büyük tüketici sonrası karton geri dönüşüm şirketlerinden biri haline getirecek ve şirketin kullanılmış içecek kartonlarındaki tüm malzemeleri işleyebilen entegre bir oyuncu haline gelmesine yardımcı olacak iş birliğine imza attı. Mekanik geri dönüşüm kullanılarak poliAl, çeşitli son pazarlara uygun, yüksek kaliteli peletlere dönüştürülecek. Hedef, 2025 yılına kadar yılda 15 bin tondan fazla poliAl'in geri dönüştürülmesi.

Hollanda'da Tetra Pak, kapasiteyi yılda en az 8 bin tona çıkarmak amacıyla Recon Polymers'ın poliAl geri dönüşüm tesisine 1 milyon euro yatırım yaptı. Bu yatırım, sadece sürecin verimliliğini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda Fransa, Belçika ve Hollanda genelinde materyal döngüselliği de ilerletecek. Malzemenin çok yönlülüğü, yeniden kullanılabilir paletler, iç mekanlar ve geniş formatlı 3D baskılı nesneler de dahil olmak üzere çeşitli günlük eşyalara dönüştürülebileceği anlamına geliyor.

Türkiye’de ise Tetra Pak, 1995’ten beri 9 milyondan fazla içecek kartonu geri dönüştürdü. Türkiye'de İzmir Viking Kağıt ve Afyonkarahisar AYTI Entegre firmalarına yaptıkları 2 milyon euro değerindeki yatırımlarıyla yılda toplam 38 bin ton içecek kartonunu geri dönüştürebilecek kapasiteyi oluşturdu.
Tetra Pak, Viking Kağıt iş birliği ile gerçekleştirdiği bu projeyle ekolojik Recyfiber teknolojisini kullanarak içecek kartonlarını kağıda dönüştürüyor, 250 bin ağacın korunmasına katkı sağlıyor. Afyonkarahisar'da AYTI Entegre ile yapılan iş birliği kapsamında yıllık 5 bin ton geri dönüşüm gerçekleştiriyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın iş birliğiyle TEMA Vakfı'nın yürüttüğü "Sıfır Atık Eğitim Projesi'ne ise destek veren tek özel şirket olma özelliğini taşıması ile sektörde örnek teşkil ediyor.

Tetra Pak Sürdürülebilirlik Operasyonları Başkan Yardımcısı Markus Pfanner şu yorumu yapıyor: "Bizim için bu, endüstri yatırımının ötesine geçiyor. Bu, döngüsel ekonomiye doğru dönüşümün ve gezegenin geleceğine yapılan yatırımın bir parçası. İnsan yaratıcılığı, teknoloji ve finansın kesişimindeki bu yenilikçi işbirlikleri, içecek kartonlarının sürdürülebilir gıda sistemleri içindeki değerini gösteriyor.”

PoliAl geri dönüşümüne yönelik yıllık kapasitenin 40 bin tonun üzerine çıkması, yani 4 milyardan fazla paket birimine eşdeğer olması öngörülüyor.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • BeautyEurasia İçin Yeni Tarihi Belirlendi

    BeautyEurasia İçin Yeni Tarihi Belirlendi

    16. Uluslararası Kozmetik, Güzellik ve Kuaför Fuarı –BeautyEurasia, 25-27 Kasım 2020 olarak belirlenen yeni tarihinde yerli ve yabancı katılımcı ve ziyaretçileriyle ağırlamak için hazırlıklarına devam ediyor.... Devamı »