Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Ürünler / Robot Destekli Paketleme Hatları İle Daha Verimli Çalışma Ve Daha Az Hata

Robot Destekli Paketleme Hatları İle Daha Verimli Çalışma Ve Daha Az Hata

Robot Destekli Hat Sayesinde Daha Verimli ve Daha Düşük Hata Olasılıklı Bir Süreç Ortaya Çıktı.

Robot Destekli Paketleme Hatları İle Daha Verimli Çalışma Ve Daha Az Hata
Combilo, Hollanda, Waddinxveen'de faaliyet gösteren, taze sebze ve meyvelerin ithalatı, ihracatı, paketlenmesi, depolanması ve dağıtılması alanlarında faaliyet gösteren uzman bir firma. Başta sera sebzeleri ve sert meyveler olmak üzere ürünlerin bazıları perakende satışa gönderilmeden önce şirket tarafından paketlenmektedir. Kırmızı, sarı ve yeşil dolmalık biberden oluşan her bir paket, -trafik ışıkları- paketlenmesi yoğun iş gücü gerektirir. Combilo’daki akıllı paketleme hattı için Omron tarafından sağlanan delta robotlar ve görsel denetim sistemleri sayesinde, sistem entegratörü EasyPack Technologies, dolmalık biberlerin seçilmesi ve yerleştirilmesi sürecini otomatik hale getirdi. Sonuçta, daha verimli ve daha düşük hata olasılıklı bir süreç ortaya çıktı.
Combilo, Avrupa'nın tanınmış perakendecileri ve toptancıları dahil olmak üzere tedarikçileri ve müşterileriyle birlikte çalışarak, tüketicilere her gün taze meyve ve sebze sağlamaktadır. Bazı ürünler paketlenmeden teslim edilse de başta domates, dolmalık biber ve salatalık olmak üzere ürünlerin önemli bir bölümü teslim edilmeden önce paketlenmektedir.
Combilo Üretim Müdürü Marcel Villerius, birçok paketleme hattından oluşan paketleme departmanından sorumludur. Son birkaç yıl içinde paketleme verimliliğini artırmak için bir dizi önlem hayata geçirilmiştir. Villerius konuyla ilgili şunları söylüyor: "Örneğin, departmanın yerleşimi şirket içindeki lojistiği optimize edecek şekilde yeniden düzenlendi. Sürekli olarak verimliliğimizi artırmanın yollarını arıyor ve işleyişimizi mümkün olduğunca otomatik hale getirmeye çalışıyoruz."
"Trafik Işıklarını" Paketleme
2015'ten bu yana tesis, her birinde bir kırmızı, bir sarı ve bir yeşil dolmalık biber bulunan "trafik ışığı" paketleri için kurulan paketleme hattının bir parçası olan robota ev sahipliği yapıyor. Tesiste her yıl milyonlarca paketleme işleminin gerçekleştiği beş hat bulunuyor. Villerius durumu şu şekilde açıklıyor: "Konvansiyonel paketleme hattında yedi kişi çalışır. Bir kişi tepsileri her renkten dolmalık biberlerle doldurur. Ardından üç kişi dolmalık biberleri banda doğru renk sırasına göre elle yerleştirir. Dolmalık biberler paketleme makinesine üçlü setler halinde girer ve burada filmle kaplanır. Operatör paketleme makinesinin başında durarak makineye gelen dolmalık biberleri kontrol eder ve hataları giderir. Dolmalık biberler paketlendiğinde, otomatik kantar paketin ağırlığını kontrol eder. Paket yeterli ağırlıkta değilse hattan çıkarılır. Hattın sonunda duran iki personel ise "trafik ışıklarını" kasalara yerleştirir ve paletlere istifler."
Robotlar
Combilo, dolmalık biberlerin üçlü gruplar halinde paketlenmesi sürecini daha verimli hale getirmek için robot destekli bir hat satın almaya karar verdi. Robot destekli hattı geliştiren şirket EasyPack Technologies'in Direktörü Jeroen Bugter'ın konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: "Otomatik hat, büyük oranda geleneksel hat ile aynı işi yapar. Bir çalışan tepsileri her renkten dolmalık biberlerle doldurduktan sonra üç robot dolmalık biberleri banda yerleştiren çalışanların görevini üstlenir. Robotlar dolmalık biberleri alarak paketleme makinesine gitmeden önce doğru renk sırasıyla yerleştirir. Paketleme makinesi aşamasını takip eden süreç ise aynıdır."
Yük Hücreleri ve Görsel Denetim
Tek başlarına izlendiklerinde robotların rolü sınırlı gibi görünse de, robotların kontrol mekanizması akıllı bir konsept üzerine kurulmuştur. Villerius konuyla ilgili şunları söylüyor: "Cisimlerin elle seçilmesi, çok fazla ürün içeren, çok ağır veya çok hafif olan paketler oluşması ve paketlerin hattan çıkarılması gibi sonuçlara neden oluyor. Robotların başlangıç noktası her bir paket için 500 gramdır. Dolmalık biberler sıralanır ve 140-160, 160-180 ve 180-220 gram ağırlıklarla sınıflandırılarak gönderilir. Bantlara entegre edilen yük hücreleri dolmalık biberleri robotlara aktarmak için kullanılır. Hücreler, her bir dolmalık biberin ağırlığını ağırlık dönüştürücüye bildirir. İlk iki robot bir dolmalık biberi aldığında iki konveyör bandı arasında seçim yapabilir. Son renk için bulunan dört bant sayesinde robot, daha fazla seçenek arasından seçim yaparak 500 grama en yakın paketi daha kolay şekilde hazırlayabilir."
Ancak süreç bununla sınırlı değil. Dolmalık biberler tartıldıktan sonra üç kameradan oluşan görsel denetim sistemi pozisyonu, dolmalık biberlerin konumunu ve sap kısmının şeklini sisteme bildirir. Bu bildirim sayesinde sistem, dolmalık biberin tam olarak nasıl paketlenmesi gerektiğini hesaplar ve dolmalık biberi bant üzerinde doğru pozisyon almasını sağlayacak şekilde döndürür. Villerius'a göre, şekillerinin çok fazla çeşitlilik göstermesi nedeniyle dolmalık biberlerin paketlenmesi zordur. Ayrıca saplarının çok sert olması nedeniyle, ambalajın yırtılmasını önlemek için sap kısımları içe bakacak şekilde paketlenmeleri gerekmektedir.
Omron tarafından sağlanan ekipmanlar
Otomatik paketleme hattının geliştirilmesi iki şirket tarafından gerçekleştirildi. Projeyi gıda sektörü için paketleme makineleri geliştirip üreten genç şirket EasyPack Technologies yüklendi. EasyPack, elektronik bileşenler ve kontrollerle ilgilenen düzenli ortağı Rons Electronics Supplies ile yakın çalıştı. Yük hücreleri ve ağırlık dönüştürücü dışında robot uygulamasının tüm kontrol mekanizması ise Omron tarafından sağlandı.
EasyPack Technologies şirketinden Jeroen Bugter kurulumda kullanılan komponentleri şu şekilde açıklıyor: "Üç adet Omron R6Y Delta-3 robot kullandık. Derinlemesine temizlenebilen suya dayanıklı bu robotlar çok yüksek hijyen standartlarının belirlendiği gıda sektörü için çok önemli. Her bir robotta üç robot kolunu ve dönüş eksenini kontrol eden dört servo sürücü bulunuyor. Omron ayrıca üç kameralı FH-5010 görsel denetim sistemi ve konveyör bandı kontrolörleri sağladı. Her bir robotun servo sürücüler için kendi kontrol kutusu vardır. Bunun yanı sıra her biri, NJ501 robot kontrolörüne ve bantlara yönelik en az 27 frekans kontrolörüne sahiptir. Bu robot kontrolörü; ağırlık, pozisyon ve bant hızı bilgilerini işleyerek üç delta robotu yönetir. Paketleme makinesine robotların hızını kontrol eden bir enkoder yerleştirilerek robotlarla paketleme makinesinin tam olarak aynı hızda çalışması sağlanmıştır. Burada fark yaratan özellik, montaja dahil olan tüm Omron komponentleri ve kontrolörlerinin veri alışverişini EtherCAT ağı üzerinden gerçekleştirmesidir."
Rons Electronics Supplies, kurulumu yapılandırmak için Omron tarafından sağlanan Sysmac Platformu'nu kullandı. Direktör Ron Schinkel'e göre, bu platform makinenin nasıl izleneceğini ve kontrol edileceğini programlamanın verimli ve esnek bir yolu. Robotlar ve paketleme hattı, operatörün ağırlık, pozisyon ve bant hızı gibi parametreleri basit resimli şemalarla yapılandırmasına ve kontrol etmesine olanak sağlayan bir dokunmatik ekran kullanılarak çalıştırılır. Ekranda hata mesajları da görüntülenir.
Ürün Besleme ve Reddetme
Villerius konuyla ilgili şunları söylüyor: "Hattan çıkarılan paketler manuel olarak açılmalı ve dolmalık biberler hattın başına geri dönmelidir. Zaman alan bu süreçte dolmalık biberler ekstra taşımaya maruz kaldığı için kalitede düşüş görülmektedir. Robotları kontrol eden yük hücreleri ve ağırlık dönüştürücü, paketlerin çok büyük bir bölümünün istenilen ağırlıkta olmasını sağlıyor. Robotlar harcadığımız zamanı, hattan çıkarılan paketlenmiş ürün sayısını ve kullanılan paketleme malzemesini azaltmayı sağlıyor." 
Villerius, yeni robot destekli hattan oldukça memnun. Test denemeleri ve ayarlamalar ile geçen bir yılın ardından, hattın performansı gerçekten olağanüstü. Robotlar insan gücünden tasarruf sağlıyor ve robot destekli hat, tam zamanlı çalışan başına geleneksel hatta göre %30 daha fazla verimlilik sunuyor. İş için uygun personeli bulmanın gün geçtikçe zorlaştığı düşünüldüğünde bu bilgi iç rahatlatıyor.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut Teknolojisi Nedir?

    Bulut teknolojisi internet tabanlı sisteme depoloma olanağı sunuyor. Yer ve zaman fark etmeden, istediğiniz zaman kullanabileceğiniz bu veriler, yetersiz depoloma sorununu en aza indiriyor.... Devamı »