Yönetmelik kapsamına giren otomatik tartı aleti kullanıcısı, periyodik muayene için 28.02.2014 tarihinden önce bir yetkili muayene kuruluşuna başvuru yapmalıydı. (Örnek cihazlar; otomatik dolum yapan makineler, torbalama kantarları, otomatik dolum baskülleri, bant kantarları, bantlı kontrol kantarları, vb…) Ticari olarak kullanılmayan otomatik tartı aletleri için ise cihaz imalatçısından, “ALIM SATIMDA KULLANILAMAZ” ibareli etiket sağlanarak cihaza yapıştırılması gerekmektedir. Dolayısıyla ticari olsun, olmasın, tüm otomatik tartı aletlerinin yönetmeliğe uygunluğunun denetimi, cihazları kullanan firmaların sorumluluğundadır. Bu konuda cihaz üreticilerinin de müşterilerini bilgilendirmeleri gerekmektedir.
Yeni yönetmeliğin yorumlanmasındaki hataları gidermek için ekte doğru ve yanlışlara ilişkin açıklamamız ve firmaların tip onay temin etmek için hangi seçenekleri bulunduğuna dair açıklamamız yer almaktadır.
Ekler:
- Yeni Yönetmeliğe İlişkin Doğrular ve Yanlışlar
- Makine İmalatçılarının Tip Onay almaları için izleyeceği alternatifler
4 Eylül 2013 tarihli “Tartı Aletleri Muayene Yönetmeliği”’ne göre Doğru’lar ve Yanlış’lar.
Yanlış
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETim ticari işlemlerde kullanılmıyorsa, hiçbir işlem yapmama gerek yoktur.
Doğru
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETi ticari işlemlerde kullanılmıyorsa, sistemin üzerine ALIM ve SATIMDA KULLANILAMAZ ibaresinin iliştirilmesi gerekir. Bu işlem için kullanıcı üreticiyle irtibata geçmelidir.
Yanlış
2009 yılından önce aldığım OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETlerim için herhangi bir işlem yapmama gerek yoktur. Damgasız kullanabilirim.
Doğru
2009 yılından önce aldığım OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETleri, eğer ticari işlemler için kullanılıyorsa, yine muayene ve damga zorunluluğuna tabidir. Tip onayının bulunması zorunlu olmasa da, periyodik muayene zorunludur. Bunun için şubat ayının son gününe kadar bir yetkili muayene servisine başvuru yapacaktır.
Yanlış
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİ sadece indikatörü değiştirilerek damgalanabilir.
Doğru
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİnin damgalanabilmesi için sistemin tamamının onaylı olması ya da onaylı tipe uygun hale getirilmesi gerekir. Bunun için detaylı bir değerlendirme yapılır. Gerektiği durumlarda mekanikte ve yük hücrelerinde değişim yapılabilir. Sadece indikatörün onaylı olması yeterli değildir. Sistemin onaylı olması gereklidir.
Yanlış
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİmin periyodik muayene ve damgasını bakanlık ölçü ayar memurları veya üretici firma yapabilir.
Doğru
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİnin periyodik muayene ve damgasını “Yetkili Muayene Servisleri” yapabilir.
Yanlış
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİnin Tamir sonrası muayene ve damgalarını tamirciler yapabilir.
Doğru
OTOMATİK DOLUM VEYA ÖLÇÜM YAPAN TARTI ALETLERİnin Tamir sonrası muayene ve damgalarını yetkisi olan cihaz üreticisi firma, yetkili muayene servisi ya da bakanlık memurları yapabilir.
Yanlış
Muayenelerde damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş olan tartı aleti tespit edilmesi durumunda yetkili muayene servisleri ceza kesebilir.
Doğru
Muayenelerde damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş olan tartı aleti tespit edilmesi durumunda yetkili muayene servisleri tartı aletinin bulunduğu il müdürlüğüne bir bildirimde bulunur. Ceza kesemez.
Yanlış
Yetkili muayene servisleri kendi insiyatifleriyle firmamıza gelip tartı aletlerini denetleyebilir.
Doğru
Yetkili muayene servisleri yalnızca firmanın başvurusu ile firmaya gidebilir, tartı aletlerinin muayene ve damgasını yapabilir.
Yanlış
Yetkili muayene servisleri tamir yapabilir.
Doğru
Yönetmeliğin 17. Maddesine göre; Yetkili muayene servisleri, muayene hizmeti sunacağı tartı aleti üreticisi ile ticari bağı olmayan üçüncü bir taraf niteliğinde olmak zorundadır. Periyodik veya stok muayenesini yaptıkları tartı aletinin tasarımı, imalatı, bir araya getirilmesi, uygunluk değerlendirmesi, tamir veya bakımında yer almaması gerekmektedir. TAMİR YAPAMAZLAR.
EK-2
Makine İmalatçılarının Otomatik Dolum veya Ölçme Yapan Tartı Aletlerine Tip Onay almaları için izleyeceği alternatifler
Alım satımda kullanılsın veya kullanılmasın, tüm otomatik tartı sistemlerinin tip onay sertifikasının olması şarttır. İndikatörün tek başına tip onaylı olması asla yeterli değildir. Bununla beraber makine imalatçılarının indikatör ve yük hücresi kullanarak tip onaylı sistem üretmelerinde temel olarak iki yöntem vardır.
1. Yeni Tip Onay Alma: Makine üreticisi İndikatör ve yük hücrelerinden oluşan ve mekaniğini kendisi kurduğu bir sistem üzerinden kendisi tip onayı alabilir. AB onaylanmış kuruluşu gelip testleri yapar, sistem testlerden geçerse artık kendi modellerini üretebilirler. Başvuru ve test ücreti ödenir.
2. Paralel Tip Onay Alma: Tip onayına sahip bir otomatik tartı aletine paralel tip onayı almak için sistemin üreticisiyle irtibata geçilir. Üreticinin yazılı onayı sonrasında AB onaylanmış kuruluşuna paralel tip onayı için başvuru yapılır. Gerekli dokümantasyon sonrasında test prosedürüne gerek kalmaksızın paralel tip onay belgesi alınabilir. Burada sadece başvuru ücreti ödenir. Otomatik Dolum Sistemi imalatçısı paralel tip onayı aldığı sistemi üretirken, tip onay belgesinde belirtilen teknik özelliklerle beraber, indikatör ve yük hücresi gerekliliklerine birebir sadık kalmak zorundadır.
İlk Damga, muayene ve periyodik damga: Hangi şekilde belgelenirse belgelensin, Tip onaylı olarak piyasaya sürülen otomatik tartı aletlerinin muayene ve damgası için iki yol vardır;
- Sistemin üreticisi yapabilir. Ama yapabilmesi için, kalite sistemine AB den onay alması gerekir.
- İkinci yol ise AB den onaylı test kuruluşlarına gidebilir. İlk muayene ve damga hizmetini onlardan satın alabilir.
0 YORUM