Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Haberler / ​Metal Ambalaj: Sonsuz Geri Dönüşümün Adresi

​Metal Ambalaj: Sonsuz Geri Dönüşümün Adresi

Sonsuz geri dönüşümlü metal ambalaj, Sarten ev sahipliğinde gerçekleşen “Metal Ambalajın Sürdürülebilirliği ve Pazardaki Konumu” konferansında masaya yatırıldı.

​Metal Ambalaj: Sonsuz Geri Dönüşümün Adresi
Konferansa gıdadan kozmetiğe, boyadan enerji sektörüne kadar Türkiye’den ve dünyadan üst düzey 300 sektör temsilcisi katıldı.

Düşük ağırlığı, yüksek dayanıklılığı ve uzun raf ömrü ile metal ambalaj, sürdürülebilir ve sonsuz defa geri dönüştürülebilir olmasıyla pazar payını giderek arttırıyor. Yükselen çevre bilinciyle yeni bir trend haline gelen metal ambalajın 2016 yılında küresel çapta 115 milyar dolarlık pazar payına sahip olması öngörülüyor. Türkiye’de ise 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip ambalaj sektöründe metalin payının artması bekleniyor.

Türkiye’nin en büyük ambalaj şirketi Sarten’in ev sahipliğinde 17 Nisan’da Point Hotel Barbaros’da gerçekleşen “Metal Ambalajın Sürdürülebilirliği ve Pazardaki Konumu” başlıklı konferans, Sarten CEO’su Zeki Sarıbekir, Avrupa Metal Ambalaj Birliği (EMPAC) CEO’su Gordon Shade ve İletişim Direktörü Ellen Wauters’ın yanı sıra, BİM Operasyon Komitesi Başkanı Galip Aykaç, 25 yıllık Sainbury’s pazarlama deneyimiyle Alison Austin ile ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Konuşmasında her türlü ambalajın önemine dikkat çeken Sarten CEO’su Sarıbekir, metal ambalajın hijyenik, içinde sakladığı ürüne uzun raf ömrü sağlayan ve doğaya zarar vermeden sonsuz geri dönüştürülebilen bir ambalaj türü olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
 “Metal ambalaj hem tüketiciye hem de çevreye fayda sağlar. Bu üstünlüklere rağmen metal ambalajın pazarda ve tüketicilerin algısında hak ettiği yerde olup olmadığı tartışılan bir konu. Sarten olarak bu konuda öncülük ediyoruz. Her üç yılda bir düzenlemeyi arzu ettiğimiz bu konferans aracılığıyla da hem sektörü hem de tüketicileri daha iyi bilinçlendirerek, metal ambalaj algısını olması gereken yere getirmek için el birliğiyle çalışmamız gerekiyor.”

Sarten’in uluslararası pazarda global bir oyuncu ve marka olmayı hedeflediğini söyleyen Sarıbekir, “Dünya devi Mitsui ile bir süre önce gerçekleştirdiğimiz ortaklık bizim bu hedef doğrultusunda daha emin adımlarla ilerlememizi sağlayacak.” dedi.
Toplantının yabancı konuklarından EMPAC CEO’su Gordon Shade ise şöyle konuştu:

“Sürdürülebilir ambalaja olan talep hayatımızın bir gerçeği. Şirketler bu konuya eğilmezlerse ticari stratejilerinde rakiplerine yenilme riskiyle karşı karşıya kalıyorlar. Avrupa’da geri dönüşüm oranı ortalama yüzde 73 ve en çok metal geri dönüştürülüyor. Avrupa’da bu ortalamayı 2020’de yüzde 80’e çıkarma sözümüz var. Bugün Türkiye’de geri dönüşüm oranı yüzde 54, bu oranın artması için müthiş bir potansiyel taşıyor. Metal farklı ve kalıcı bir malzeme. Sonsuz geri dönüştürülebiliyor olması sebebiyle döngüsel bir ekonomi oluşturuyor. Türkiye de bu döngüsel ekonominin bir parçası olmalı.”
İngiltere’nin en önemli market zincirlerinden Sainsbury’s bünyesinde uzun yıllar sürdürülebilirlik çalışmalarını başlatan Alison Austin ise “Sarten ev sahipliğinde düzenlenen bu etkinlik, gıdanın korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi açısından ambalajın sahip olduğu olumlu rolün daha iyi anlaşılması için sektörü ve müşterileri bir araya getiriyor. Toplantı ticarî açıdan sürdürülebilirliğe büyük katkı sağlıyor.” açıklamasında bulundu.
Konferansın öğleden sonra gerçekleşen ikinci oturumunda ünlü reklamcı Levent Erden’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde metal ambalajın farklı sektör temsilcileri açısından önemi ele alındı. Panele Zeki Sarıbekir, Alison Austin, Ambalaj Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Aslıhan Arıkan,  Ege Zeytin ve Zeytin Yağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Gürkan Renklidağ  ve TOTAL Oil Türkiye Lojistik Direktörü Yaşar Taşkıran katıldılar.

Sarten Hakkında

1972 yılında kurulan Sarten, Türkiye'nin en büyük entegre ambalaj üreticisidir. Sarten, şu anda gıda ve ev eşyalarının yanı sıra motor yağları ve kimyasal ürünler gibi çeşitli amaçlarda kullanılan metal ve plastik ambalaj kutuları üretmektedir. Sarten, Türkiye ve Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya gibi komşu ülkelerde, yaklaşık 1.500 şirkete ürün tedarik etmektedir.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR