Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / Shrink Paketleme, Kullanım Alanları ve Avantajları

Shrink Paketleme, Kullanım Alanları ve Avantajları

Ürününüz için uygun shrink makinesi tercih edilmesinde birden fazla faktör rol oynuyor.

Shrink Paketleme, Kullanım Alanları ve Avantajları
www.maripak.com 
 
Shrink Paketleme Kavramı
Shrink paketleme imalathaneden çıkan ürünün son haline gelerek, tüketiciye korunaklı bir şekilde ulaşmasını sağlamak amaçlı uygulanan bir paketleme yöntemidir.
Shrink kelime anlamıyla; küçülmek, daralmak, büzmek, büzülmek, çekmek anlamlarına gelmektedir. Shrinkleme ‘polywrapping’ ya da shrink film ‘wrapping’ olarak adlandırılan paketleme yöntemi ise, paketlenmek istenen ürün ya da ürünlerin esnek özel plastik filmle sarılması, daha sonra filmin ısı etkisiyle büzüştürülerek, ürünü saran ya da birden çok ürünü bir arada tutan bir ambalajın oluşturulması işlemine denir.

Shrink paketleme işlemi nasıl gerçekleşir?
Shrink paketleme yöntemi ile paketlenecek olan ürünler elle ya da otomatik konveyörler aracılığı ile paketleme makinesine kadar getirilir. Shrink paketleme makinesine yerleştirilmiş olan çift katlı filmin içerisine ürünleriniz yine elle manuel olarak ya da otomatik olarak yerleşir ve sonrasında filmin diğer üç tarafının da kesilmesi ile ürünün etrafında bol duran bir poşetleme işlemi gerçekleşmiş olur. Bazı ürünlerde shrinkleme ihtiyacı olmaz ve bu bol poşet hali ile tüketiciye sunulur. Bu bağlamda shrink tüneline ihtiyaç olmaz ve sadece kesim işlemini gerçekleştirecek olan bir makine tercih edilebilir.

Bol poşet ile sarılmış ürün eğer shrink tünelinden de geçerse, shrink filmi ürünün formunu alarak, tamamen korunaklı bir hal almaktadır. Çok tercih edilen bu paketleme yöntemi konusunda Maripak Ambalaj 32 yıllık tecrübesiyle sektör lideri konumundadır.

Shrink Paketleme Yöntemi Kullanım Alanları
Ürün dış ambalajının şeklini alabilen shrink paketleme yönteminin pek çok kullanım alanı vardır. Biçimde paketleme yapmak, ürün paketinin açılmasını engelleyecek ikinci bir katman oluşturmak,  et, peynir, balık tarzı ürünlerden sızabilecek sıvılar için bariyer oluşturmak, teşhir beklentisi olan ürünlerin parlak bir kaplamayla dikkat çekmesini sağlamak bu kullanım alanlarından yalnızca birkaçıdır.

Shrinkleme yöntemi endüstriyel ürünlerin imalatı ve muhafazasında da kullanılır. Bu boyutta bir shrinkleme işleminde oldukça güçlü ısı yayan bir ısı tabancası kullanılır ve daha ağır ve güçlü film plakaları tercih edilir. Denizcilikte kullanılan bot gibi diğer araçlar, bina ve köprü yapımında kullanılan yapı malzemeleri, palet üzerinde dizili ağır ancak muhafaza gerektiren ürünler için palet üstü shrink uygulamaları kullanımı yaygın örneklerdir.
 
Hangi Ürünlere Shrink Paketleme Yapılabilir?
Shrink paketleme yöntemi hemen her türlü ürünün paketlenmesinde kullanılmaktadır.  Dondurmadan çikolataya, puzzle kutusundan yumurtaya, halıdan profil ve borulara kadar birçok farklı üründe shrink paketleme yöntemi uygulanmaktadır.
 
Shrink Paketleme ile Sağlanan Avantajlar Nelerdir?
  • Ürünlerinizi çoklu olarak bir araya getirme imkânı sunar.
  • Ürünlerinizin rafta şık bir şekilde sergilenmesini sağlar.
  • Tüketicinin ürünlerinizi ilk açan olması sağlanır.
  • Ürününüzün pürüzsüz, şeffaf ve parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar.
  • Ürününüzün nakliye sırasında temiz kalmasını ve korunmasını sağlar.
  • Shrink paketleme, müşteriye ürünün paketini açana kadar başka kimseler tarafından açılmadığını ispatlar.
  • Ürünün dış ortamla ilişkisini azaltarak yağlanma, rutubet, suyun yıpratıcı etkisi ile diğer dış etkilere karşı ürünü korur.
  • Ürünün şeklini alır, böylelikle ürüne tok ve gergin bir görsellik değeri verir. Ürünlere albeni kazandırır ve satışa hazır hale getirir.
  • İki ya da daha fazla küçük paketi tek bir paket haline getirir.
  • Ürünlere kemirgen veya haşereler tarafından zarar verilmesini engeller.
  • Dergi gibi ürünlerde ürünün sahibine ulaşmadan okunmaması ve böylelikle kağıt kalitesinin korunmasını sağlar.
  • Üzerine kullanım talimatı, barkot gibi kağıtların yapıştırılması mümkündür.
Shrink Paketleme Sistemi Tercih Edilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ürününüz için uygun shrink makinesi tercih edilmesinde birden fazla faktör rol oynar. Paketlenecek ürünün boyutları, ağırlığı, ihtiyaç duyulan üretim kapasitesi gibi veriler doğru makine seçimi yapılması için gerekli olan öncelikli bilgilerdir. Üretim hacminin belirlenmesi, alınacak makinenin otomatik veya manuel sistemlerden hangisi olacağına karar vermek açısından önemlidir. Bunun yanında shrink paketleme sisteminin başka sistemlere entegre olup olmayacağı da değerlendirilmelidir. Ürünler daha ağır ve grupluysa kalın film ambalaj uygulamaları ve ürüne uygun shrink makinesi tercih edilmelidir. Paketlerin boyutları büyükse paketleme üniteleri de büyük olacaktır.
 
Shrink Film Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Shrink işleminden istenilen sonucun alınabilmesi için kullanılan shrink film de önem arz eder. Filmi paketleme amacınıza ve ürününüzün özelliklerine göre belirlemeniz gerekir.  Ürünler rafta sunum yapılacak boyutta ise ince shrink film uygulamaları tercih edilmelidir. Ağır ve gruplu ürünlerin bir arada tutulmasını amaçlayan, fonksiyonel bir paketleme işlemi yapacaksanız daha kalın bir shrink filmi tercih edilir.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • XLP 60x, Birinci Sınıf Baskı Kalitesi Sunuyor

    XLP 60x, Birinci Sınıf Baskı Kalitesi Sunuyor

    XLP 60x yüksek performanslı etiket yazıcısı, endüstriyel baskı zorlukları için uyum sağlıyor. İki farklı ekran, çok sayıda seçenek ve çeşitli yapılandırılabilir arabirim seçenekleri, talebiniz için etiket yazıcısını oluşturmanıza olanak tanıyor.... Devamı »
  • "BİZ KONSAYIZ"

    "En önemli gücümüz; üründe, hizmette ve iletişimde kaliteli ve sürdürülebilir başarıya olan inancımızdır."... Devamı »