Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Gündem / Sektörel dergide yer almak ne fayda sağlar ve sektörel dergide nasıl görünebilirsiniz?

Sektörel dergide yer almak ne fayda sağlar ve sektörel dergide nasıl görünebilirsiniz?

Reklam hızlı ve etkili bir tutunma aracıdır. Özellikle serbest piyasanın uygulandığı bölgelerde reklam büyük önem taşımaktadır.

Sektörel dergide yer almak ne fayda sağlar ve sektörel dergide nasıl görünebilirsiniz?
Sektörel dergilere ilan vermek sektörünüzde bilinirliğinizi arttıracağı gibi marka değerinizi de yükseltir, ürün ya da hizmetinizin pazarlama ve satış faaliyetlerine de katkı sağlar. Bu dergiler verdiğiniz hizmetler, kurumsal kimliğiniz, marka adınız, web sayfanız ve adres bilgileriniz gibi konularda bilgi verebileceğiniz alanlar sunar. Ayrıca sponsor marka olarak da bu işbirliğini yine sektörünüze özel dergiler aracılığıyla ilan edebilirsiniz.
Sektörel dergilerde basın bülteni, makale, firma tanıtımları, ürün tanıtımları, uygulama yazıları, göndererek, ilgili kişilerle yapılan röportajlar ve tanıtıcı Reklamlarla yer almak mümkündür. Ülkemizde sektörel yayın yapan birçok dergi bulunmaktadır.
Dergi reklamcılığı nedir?
Aylık, iki haftalık, haftalık gibi periyodlarla yayınlanan dergiler reklamlar açısından diğer basılı mecralara göre daha fazla detayın ve sınırsız yaratıcılığın kullanılabildiği bir mecradır. Her ne kadar teknoloji günlük hayatımızın içinde yerini giderek sağlamlaştırsa da direk müşteriye hitap etmesi açısından sektörel yayınlar, reklam açısından etkinliklerini devam ettirmektedir.
Özellikle sektörel anlamda bir doğrudan pazarlama aracı olarak şirketlerin en önemli yardımcıları olan dergiler, elektronik alanda da klasik formlarına oldukça yakın uygulamalarla yerini alabiliyor. Bu da onları sanal dünyanın giderek yaygınlaşması sürecinde tamamen savunmasız bırakmıyor. Diğer mecralarda olduğu gibi dergiler de uyum sağlayabildikleri ölçüde sanal dünyada yerlerini sağlamlaştırıyor. Ayrıca interaktif reklam uygulamaları ile dergi reklamlarının yaratıcılığa açık olma özelliği birleştiğinde ortaya çok etkileyici uygulamalar da çıkabiliyor.
Sektörel dergi seçerken nelere dikkat edilmeli?
  1. Ulusal yayın yapan ve sektörel dergileri seçin
  2. Sektörü tam kapsamasına ve sektör hakkında deneyime sahip olmasına dikkat edin
  3. Oturmuş, donanımlı bir kadroya sahip olduğundan emin olun. Derginin reklam satışı, haber ve grafik işlerini yapan ayrı birimleri olmalıdır.
  4. Türkiye genelinde en iyi kargo veya kurye firmalarıyla çalıştıklarından ve dağıtımların işletmedeki karar alıcılara ulaştığından emin olun.
  5. İyi bir tiraja sahip olan, bu rakam konusunda dürüst olan ve dergiyi yüksek tirajda basıp dağıtacak gücü olan dergilerle çalışın.
  6. Dergi dijital olarak internetten de okunabilsin. Bu görünürlüğünüzü arttıracaktır.
  7. Reklam liste fiyatı üzerinden uçurumlar kadar indirim yapan dergilerden uzak durun. Bu dergilerde ucuza reklam yapmış gibi olursunuz ama aslında paranız boşa gider.
  8. Reklamlarının içeriğinin çok yüksek bir oranını işgal ettiği dergilerde sektörü gerçekten ilgilendiren haberlerin azlığı nedeniyle hiç okunmaması ve çöpe gitmesi söz konusu olabilir.
  9. Arşiv niteliği olsun, içinde kaliteli bilgilere yer verilsin.
  10. Sadece sektöre destek olmak adına rica-minnet bir dergide yer almamaya dikkat edin.
Reklam nedir? Neden önemlidir?
Reklam talep yaratarak ve var olan talebi arttırarak üretim artışına neden olduğu ve bunun bir sonucu olarak da istihdamın ve refah düzeyinin yükselmesine, diğer bir sonucu olarak birim maliyetlerini düşürerek ve rekabet ortamını canlandırarak fiyat indirimlerine yol açtığı, yeniliklerin çoğalmasına, ürün türlerinin artmasına, kalitenin yükselmesine katkıda bulunduğu, tüketicilere çeşitli alternatifler arasından seçim yapma olanağı verdiği, bilgilendirici ve eğlendirici olduğu da bir gerçektir.
Pazarlama iletişimi öğeleri içinde üzerinde en çok konuşulan ve belki de kendisinden en çok şey beklenen reklamdır. Reklam gerek üreticiler gerekse de tüketiciler için önemli bir unsur haline gelmiştir.
Reklamın bu kadar önem kazanması ve günlük hayatın içine bu kadar girmesi farklı açılardan birçok tanımının yapılmasına imkân sağlamıştır.
İletişim açısından reklam: ‘Bir işin, bir fikrin, bir ürün veya hizmetin para karşılığında, kitle iletişim araçlarının denetiminin kullanılmasıyla, önceden belirlenen hedef kitlede istenen yönde tutum ve davranış sağlama faaliyetleridir.’
Tüketici merkezli yaklaşımlar açısından reklam: ‘Tüketiciye, üretilen ürün ve hizmetler hakkında yeterli ve doğru bilgiyi çeşitli kitle iletişim araçlarıyla iletmektir.’ Bir başka görüşe göre ise, reklam: ‘Bir ürünün veya hizmetin, bir kurumun, bir kişinin veya fikrin kimliği belli sorumlusunca tarifesi önceden belirlenmiş bir bedel ödenerek, kitle iletişim araçları ile kamuoyuna olumlu bir biçimde tanıtıp, benimsetilmesidir.’
Amerika Pazarlama birliğine göre reklam: ‘Bir malın, bir hizmetin veya bir fikrin bedeli verilerek ve bedelinin kimin tarafından ödendiği anlaşılacak biçimde yapılan ve yüz yüze satış (kişisel satış) dışında kalan tanıtım etkinlikleridir.’
Reklam, iletişim amacını gerçekleştirmeye yönelik bir araçtır. Bu doğrultuda reklam; üretici firmaların tüketici ya da aracı kuruluşlara ürünleri, hizmetleri, hizmetlere, ilişkin bilgi vermesini sağlayan ve güdüleyerek ürünün tüketicisi veya satıcısı olmaların sağlayan bir süreçtir.
Reklam, bir işletmenin ürün ve hizmetleri hakkında hedef kitleleri satın alma eylemine yöneltmek ve işletme imajını bu kitleler üzerinde oluşturabilmek için medyada yer ve zaman satın alma yoluyla gerçekleştirdiği enformasyon ve ikna etme faaliyetleridir.
Reklam ele aldığı mal ve hizmetleri hoşa giden tarafları ile tanıtarak kişilerde yeni ihtiyaçlar yaratmayı amaçlar. Ancak bu talep yaratılırken yüz yüze iletişim yerine büyük kitlelere aynı anda ulaşabilmek için kitle iletişim araçlarını kullanmaktadır.
Tüm bu tanımlardan hareketle reklamcılığı şöyle tanımlayabiliriz; bir mal veya hizmetin sürüleceği piyasası ve bu mal veya hizmetin alıcısı olacakları tarafından tanınması için yapılacak araştırmalar, reklam amacının, reklam giderlerinin ve mesaj türlerinin tasarlanması,  reklam bütçesi, reklamın ne zaman yapılacağı, hangi iletişim araçlarının kullanılacağı konusundaki kararlar ve reklam içeriğinin hazırlanması gibi faaliyetlerin bütünüdür.
Neticede bu bilgilerden yararlanarak reklamın özelliklerini şöyle sıralamak mümkün;
-Reklam, pazarlama iletişimi içerisinde yer alan bir öğedir.
-Reklam, belirli bir ücret karşılığında yapılır.
-Reklam, reklam verenden tüketiciye (hedef kitleye) doğru akan bir iletiler bütünüdür.
-Reklam, bir kitle iletişimidir.
-Reklamı yapan kişi, kurum ve kuruluş bellidir.
-Reklam ile tüketici bilgilendirilmeye ve ikna edilmeye çalışılır.
-Reklam mesajlarında mallar, hizmetler, vaatler, ödüller ve sorunlara çözümler vardır.
-Reklam, diğer pazarlama iletişimi öğeleri ile işletmenin belirlediği pazarlama stratejisi doğrultusunda saptanan pazarlama hedeflerine ulaşmak için koordineli olarak çalışır.
Reklamın Amaç ve Faydaları
Bir işletmenin satışlarını arttırmak amacıyla kullandığı pazarlama araçlarının en önemlisi reklamdır. En genel tanımlama ile reklam, ücretli şekilde yapılan/yaptırılan bir ilan ya da duyurudur. Bu nedenle reklam için ön hazırlık olarak bütçe planlaması şarttır. Daha ayrıntılı bir tanım olarak reklam, tüketicileri ya da alıcıları bir mal ya da markanın varlığı konusu için bilgilendirmek ve tüketici veya alıcıların ilgili ürünü, markayı veya hizmeti tercih etmesini sağlamak amacıyla göze ve kulağa hitap eden mesajların hazırlanması ve bu mesajların çeşitli reklam araçları(TV, internet vb.) vasıtasıyla iletilmesidir.
Reklamın Amaçları
 
Satışları Arttırmak: Reklamın temel amaçlarından biri, alıcıların çeşitli satın alma güdülerini harekete geçirmek ve bir mala olan talebi (satın alma isteğini) arttırarak, satın almaya istekli ve satın alma gücü olan tüketicilere, satışı fiilen gerçekleştirmektir.
 
Satıcı sayısını arttırmak: Reklamı yapılan mala olacak satın alma isteğindeki artış o mal, hizmet, ya da markayı satmak isteyecek olan satıcıların sayısında artışa yol açacaktır.
 
Marka Bağımlılığı Yaratmak: Reklam, uzun dönemde o mala markaya ya da hizmete olan müşteri sadakatinin artmasında önemli rol oynar. Markanın güvenilir ve sağlam olduğunu hatırlatır, marka imajını korur. Ambalajın, logonun veya marka simgesinin tanınmasını sağlar.
 
Yeni Mal ve Hizmetlerinin Tanıtımını Yapmak: Piyasaya yeni sunulan mal ve hizmetler reklam yolu ile tanıtılarak, bir yandan tüketimin artması sağlanırken, diğer yandan da tüketicilerin yaşam kalitesinin artması sağlanmış olur.
 
İşletmenin Tanınmışlık ve İtibarını Arttırmak: Reklamın önemli bir amacı da, işletmenin tanınmışlık ve saygınlığını arttırarak, insanların işletmeye olan tutumunu olumlu yönde etkilemektedir.
 
Satışları ve Piyasa payını arttırmak: Reklam sayesinde satışların artması demek, bir yandan işletme pazardaki payını arttırma imkânı bulurken, diğer taraftan da işletmenin “olması gereken” kapasitede üretim yapma imkânına kavuşması demektir. Böylelikle reklam birim başına sabit giderlerin azalmasına yol açarak işletmenin daha fazla kar elde etmesini sağlar.
 
Firmaların piyasadaki başarısı, ürettiği ürün veya hizmetler ile pazarın ve rakip firmaların durumu arasındaki uygulamalara bağlıdır.
Pazarlama konusunda firmaların elindeki en önemli araç tutundurmadır. Reklam hızlı ve etkili bir tutunma aracıdır. Özellikle serbest piyasanın uygulandığı bölgelerde reklam büyük önem taşımaktadır. Serbest piyasa ekonomilerinde işletmelerin rekabeti yoğun olarak yapılmaktadır. Bir işletmenin böyle bir ortamda, reklam yapmaması pazar payını kaybetmesine neden olabilmektedir.
Reklam, tüketici ile üretici arasında köprü görevini görmektedir. Reklam, tüketiciler için ürün ve hizmetlerini tanıtan, nereden sağlanacağını, maliyetini, nasıl kullanılacağını, tüketiciler için en uygun fiyatı nereden temin edebileceklerini, ürün ve hizmetlerin alınması durumunda onlara ne çeşit faydaları sağlayacağını anlatan bir araçtır.
İşletmeler için ise, elverişli pazarları bulmalarını sağlayan, yatırımlarını en doğru şekilde kullanmalarını sağlayan bir araçtır. Yani reklam her iki taraf için de çok önemli olmaktadır. İşletmeler, reklam araştırmalarından, hangi ürün ve hizmetlerde, ne tür değişikliklerin veya geliştirme faaliyetlerinin yapılması durumunda, tüketicilerin bunları satın alabileceklerini, beğenebileceklerini gösteren sonuçları vermektedir.
Firmalar, bu sayede en sağlıklı pazarlama modellerini geliştirmekte ve ona göre yol alarak, pazar paylarında istedikleri noktalara gelmektedir. İşletmelerin, reklam stratejilerinin yapılması esnasında, reklamın ortaya çıkardığı sonuçlar, pazarlama iletişimi öğeleri içerisinde en önemli sonuçları verebilmektedir.
İşletmeler reklamla hem ürün ve hizmetlerinin satılmasını sağlamakta hem de en önemlisi olan, kendi yapılanmalarının nasıl olması gerektiğini öğrenmektedirler.  İşletmeler için reklam, tüketicilerden çok daha fazla hatta hayati bir önem taşımaktadır.
Firmalar, reklamla hem pazarın dinamiklerini öğrenerek kendine bir yol seçebilmekte hem de pazarla ilgili satış, rekabet, markalaşma amaçlarını gerçekleştirmektedir. İşletmeler için reklam, rakip firmalarla olan mücadelede, nasıl hareket etmeleri gerektiğini belirleyen ve sonrasında da onlara rehberlik yapan bir araç olmaktadır. Bu sayede işletmeler, rakipleriyle mücadelelerinde etkin rol oynayabilmektedirler.
 
İşletmelerde Reklamın Önemi
Firmaların piyasadaki başarısı, ürettiği ürün veya hizmetler ile pazarın ve rakip firmaların durumu arasındaki uygulamalara bağlıdır. Pazarlama konusunda firmaların elindeki en önemli araç tutundurmadır. Reklam hızlı ve etkili bir tutunma aracıdır. Özellikle serbest piyasanın uygulandığı bölgelerde reklam büyük önem taşımaktadır.
Reklam, tüketiciler için ürün ve hizmetleri tanıtan, nereden sağlanacağını, maliyetini, nasıl kullanılacağını, tüketiciler için en uygun fiyatı nereden temin edebileceklerini, ürün ve hizmetlerin alınması durumunda onlara ne çeşit faydaları sağlayacağını anlatan bir araçtır.
İşletmeler için ise, elverişli pazarları bulmalarını sağlayan, yatırımlarını en doğru şekilde kullanmalarını sağlayan bir araçtır.
Yani reklam her iki taraf için de çok önemli olmaktadır. İşletmeler, reklam araştırmalarından, hangi ürün ve hizmetlerde, ne tür değişikliklerin veya geliştirme faaliyetlerinin yapılması durumunda, tüketicilerin bunları satın alabileceklerini, beğenebileceklerini gösteren sonuçları vermektedir.
Firmalar, bu sayede en sağlıklı pazarlama modellerini geliştirmekte ve ona göre yol alarak, pazar paylarında istedikleri noktalara gelmektedir.
İşletmelerin, reklam stratejilerinin yapılması esnasında, reklamın ortaya çıkardığı sonuçlar, pazarlama iletişimi öğeleri içerisinde en önemli sonuçları verebilmektedir.
İşletmeler reklamla hem ürün ve hizmetlerinin satılmasını sağlamakta hem de en önemlisi olan, kendi yapılanmalarının nasıl olması gerektiğini öğrenmektedirler.
İşletmeler için reklam, tüketicilerden çok daha fazla hatta hayati bir önem taşımaktadır. Firmalar, reklamla hem pazarın dinamiklerini öğrenerek kendine bir yol seçebilmekte hem de pazarla ilgili satış, rekabet, markalaşma amaçlarını gerçekleştirmektedir.
İşletmeler için reklam, rakip firmalarla olan mücadelede, nasıl hareket etmeleri gerektiğini belirleyen ve sonrasında da onlara rehberlik yapan bir araç olmaktadır. Bu sayede işletmeler, rakipleriyle mücadelelerinde etkin rol oynayabilmektedirler.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Brexit Türk ambalaj sektörüne yarayacak

    Brexit Türk ambalaj sektörüne yarayacak

    İngiltere'nin Brexit ile Avrupa Birliği'nden ayrılması, Türk ambalaj sektörüne yarayacak. Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, Brexit ile birlikte İngiltere'nin yeniden kendi sanayisini kuracağını ve ambalaja... Devamı »