Sektör temsilcilerini bir araya getiren ve yoğun ilgi gören “PlastikÇalıştayı”na, İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, İKMİB Plastik Komite Başkanı Mehmet Uysal, İKMİB temsilcileri ve sektörün önde gelen firmalarının temsilcilerininyanı sıra, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Ticaret Bakanlığı, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Eximbank ve Sektör Dernekleri temsilcilerinden 84 kişi katıldı.
Plastik sektörünün yol haritası konuşuldu
İzgören Akademi’den Koray Çelik’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda “Değer Odaklı İletişim” başlıklı bir seminer verildi.İki günlük çalıştay süresince gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantılarında ise “Türkiye’de üretimi olmayan hammadde tedariği için istenen ithalat vergilerinin azaltılması ve bu hammaddeleri üretmek isteyen firmaların desteklenmesi, mevzuatlardan kaynaklı bürokratik engellerin kaldırılması, sektöre eğitimli/kalifiye personel yetiştirilmesi ve bunun için üniversitelerle iş birliği yapılması, ihracatta kaybedilen ülkelerin geri kazanılması, Dış Ticaret Temsilcilikleri’nin yetkinliklerinin artırılması ve mümkünse yeni STA’ların yapılması, sektörün ihracatta karşılaştığı temel sorunlar (Rekabet, markalaşma, fiyat dezavantajı), geri dönüşümün tüm dinamikleriyle ele alınması (İthalat ve ihracat açısından), devlet tarafından ihracatçıya sağlanan fuar katılım desteği gibi teşviklerin artırılması ve bu desteklerin firmalara sık sık anlatılması, mamul plastik ürünlerde ithalata ilişkin koruma ve yüksek enerji maliyetleri” gibi sektörü ilgilendiren temel sorunlar ele alınarak çözüm önerileri ve sektörün yol haritası konuşuldu.
Hedef, plastikte kilogram başı ihracat değerini ortalama 3 dolara çıkarmak
Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, plastik sektörünü değerlendirerek, 2018 yılında yaşanan iç Pazar daralmasının,başta otomotiv, beyaz eşya,mobilya vemutfak eşyaları sektörlerinin en önemli tedarikçisi olan plastik sektörünü olumsuz etkilediğini dile getirdi. Dövizdeki aşırı hareketliliğin, ticaret savaşlarının, AB ülkelerindeki ekonomik yavaşlamanın ve Suriye sorunundaki çatışma ortamının sürüyor olmasının büyük ölçüde hammadde bakımından dışa bağımlı olan plastik sektörü için önemli sorunlar olduğunu söyleyen Pelister, “Buna rağmen 2018 yılında genel ülke ihracatımız içinde 4 defa ikinci olan kimya sektörümüz harikalar yarattı. İçinde bulunduğumuz 2019 yılında da bugüne kadar sektörelbazda,üst üste 8 defa ihracat ikinciliğini sürdürdük. Geçtiğimiz Mayıs ayında 1.9 milyar dolarlık ihracatımız ile aylık bazda rekor kırdık. İkinciliğe yerleşmemizde plastik sektöründen aldığımız güç önemli ve sektörün rolü çok büyük. Kimya sektörü ihracatımız gerek değer, gerekse yüzdesel olarak artmaya devam ediyor. Bununla birlikte plastik sektöründe kilogram başına ihracat değerimiz 2.2 dolar. Öncelikli hedefimiz bu değeri ortalama 3 dolara yükseltmek” dedi.
“Özel bankaların da faizleri düşürmesini bekliyoruz”
Sanayici ve ihracatçılar için en önemli unsurların başında finansmana ulaşmanın kolaylığı ve finansman maliyetinin düşüklüğü geldiğini ifade eden Pelister, “Bu noktada da hem ülkemizde hem ABD ve AB genelinde faizlerin düşme eğilimine girmesi bizleri umutlandırıyor. Buna ek olarak ülkemizde bankacılık sektörünün de aynı eğilimde olmasını bekliyor ve sık sık bunu dile getiriyoruz. Kamu bankalarının bu yöndeki kararlarının özel bankalar tarafından da devam ettirilmesi elzem” şeklinde konuştu.
“Sıfır Atık ve Geri Dönüşüm konularını yakından takip ediyoruz”
Ülkemizde plastik hammaddesi üretecek büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu kaydeden Pelister, PETKİM ve SOCAR dışında Adana bölgesinde gerçekleştirilecek yatırımın ilk adımı olarak geçtiğimiz günlerde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesini işaret etti. Son dönemde sıfır atık kapsamında kamuoyunda da önemli yer tutan plastik kullanımı vegeri dönüşüm konusunun, çevre ve döngüsel ekonomi perspektifi çerçevesinde ele alındığını vurgulayan Pelister, konunun daha iyi anlatılması, yakın dönemde şekillenen mevzuatın iyileştirilmesi, plastiğin çevreci ürün olduğuna daha fazla vurgu yapılması hususunda önerilerin dile getirildiğini belirtti. Buna bağlı olarak da geri dönüşüm ithalatının zorlaşması konularıyla ilgili Ankara’da çeşitli toplantılara katıldıklarını ifade edenPelister, konuyla ilgili birtakım görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini söyledi.
0 YORUM