Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Benim Köşem / PİYASA, PAZAR, RAKİP ARAŞTIRMALARINIZ TAM VE DOĞRU MU? 5.BÖLÜM

PİYASA, PAZAR, RAKİP ARAŞTIRMALARINIZ TAM VE DOĞRU MU? 5.BÖLÜM

Hayatta yerine koyamayacağımız nadir şeylerden birisidir zaman.

PİYASA, PAZAR, RAKİP ARAŞTIRMALARINIZ TAM VE DOĞRU MU?  5.BÖLÜM
Giden birçok şeyi yerine koymak mümkündür zaman dışında. Bu yüzden iş hayatımızda da zamanı verimli kullanabilmek önemlidir başarılı olabilmek adına. Çok sık karşılaştığımız ve duyduğumuz cümlelerdir, işlerimi bir türlü yetiştiremiyorum, zaman bir türlü yetmiyor. Acaba durum gerçekten böyle midir? Gerçekten gün / hafta / ay içerisinde yetişmesi muhtemel olandan fazla iş mi yapıyoruz yoksa zamanı planlamak ve yönetmek konusunda mı problem yaşıyoruz? Bu arada belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum ki bu konuda ben de bir hayli sıkıntı yaşamış ve hala zaman zaman yaşamakta olan biriyim. Ama yıllar içerisinde fark ettim ki, işlerimi yetiştiremiyor olmamın ana sebebi zamanı düzgün yönetmiyor oluşumdu.
Peki ne yapmalı? Nasıl etmeli de zamanı daha düzgün kullanarak hem işlerimizi yetiştirebilir hale gelelim hem de daha konforlu bir çalışma hayatımız olsun.

Bugünün işini yarına bırakmak.
Öncelikle yaptığım gözlemlere dayanarak şunu söyleyebilirim. En zor gördüğümüz karmaşık işleri sürekli ötelemek gibi bir huyumuz var. Fakat farkına varamadığımız durum ötelediğimiz her işin birikerek bizi daha kısıtlı sürede daha çok iş yapmaya mecbur ettiği. Oysa bunca yıllık çalışma hayatımda hiçbir işin çözümsüz kaldığına şahit olmadım. İyi ya da kötü, olumlu ya da olumsuz her konunun muhakkak bir bitiş noktası oldu. Bu halde, herhangi bir işi ötelemenin yersiz olduğunu fark ettim. Yapılması gereken işleri biriktirmek yerine, gerekirse olumsuz sonuçlarına katlanmayı göze alarak sonuca doğru ilerlemek gerekli. Bu sayede üzerinizde iş yükünün ne kadar azaldığını fark edeceksiniz.
Bu önermeden şu sonuca varmamakta fayda var “ Olumsuz olacaksa da olsun. ” Söylemek istediğim şey bu değil. Aksine gözümüzü korkutan birçok şeyin aslında çok basit çözümleri olabiliyor. Çözüme ve sonuca odaklı hareket edildiğinde genellikle pozitif şekilde konuyu neticelendiriyoruz. Bu şekilde uyguladığımız yaklaşım tarzı ise zaman içerisinde bizim standart iş yapış şeklimiz oluyor.
Zamanı yönetme konusunda bize en büyük desteği sağladığını düşündüğüm 2 şey var.
-           İş planı yapmak
-           Ajanda kullanımı
Aslında iş planı ve ajanda kullanımı temel olarak aynı görevi yerine getirmek için kullanılıyor.
Aralarındaki fark ise birisi daha uzun vadeli planlarımızı işleyebileceğimiz, diğeri ise günlük kullanımda önemli gördüğümüz notları alabileceğimiz bir kayıt olması.

Yapılan / Yapılacak işlerin takibi, ne aşamada olduğu gibi önemli detayları işleyeceğimiz bir iş planı bizim için çok büyük bir rahatlık sağlıyor. O yıl içerisinde 9 ay sonra yapılacak bir iş / eğitim / etkinlik için iş planına giriş oluşturabilir. O tarih geldiğinde yapılması gerekenleri, konu ile ilgili muhatapları, işin bitirilmesi gerektiği tarihleri gibi bir çok detayı işleyebilir ve takip edebilirsiniz. İş planlarının
içeriğini doldurmak birazda sizin iş yapış şeklinizle alakalı olabilir.
Ajanda kullanımı ise daha çok kısa vadeli yapılacak işlerimizin takibi için faydalı olacaktır. Günlük / Haftalık / Aylık kullanarak fayda görebiliriz. İlgili gün içerisinde aldığımız bazı kısa notları takip edebiliriz. Birbiri ile ilgili konular hakkında yanlarına eklenecek tarih bilgileri ile neyi nerede arayacağımızı da bilmiş oluruz.

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • SIAL PARİS: Paris'te Ortak Tutkumuz Olan Gıdayı Kutlamaya Gelin...

    SIAL PARİS: Paris'te Ortak Tutkumuz Olan Gıdayı Kutlamaya Gelin...

    Sude Yayıncılık olarak İstanbul Ticaret Odası’nın daveti üzerine katılım sağladığımız SIAL Fuarları Tanıtım Toplantısı, İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Özer'in başkanlığında, Comexposium Gıda Fuarları Bölümü Başkanı ve SIAL Network Genel Müdürü Nicolas Trentesaux'un katılımıyla gerçekleştirildi.... Devamı »