Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / "Paydaşlarımızla Birlikte Kazanmayı Hedefliyoruz!"

"Paydaşlarımızla Birlikte Kazanmayı Hedefliyoruz!"

"Hedefimiz endüstriyel dijital baskı dünyasında yenilikçi ve müşteri odaklı çözümlerde ilk sırada yer almak."

35 yılı aşkın sektör tecrübenizle, ihtiyaca yönelik çözümler sunuyorsunuz. Okurlarımıza firmanızdan, kuruluş aşamalarınızdan ve gelişim sürecinizden bahsedebilir misiniz?
Belirttiğiniz gibi Jetron, uzun yıllara dayanan bir tecrübe ve sektörel bilgi birikimiyle 2019 yılında kuruldu. Dijital baskı teknolojilerine geçiş yapmak isteyen firmalar için çözümler sunuyoruz. Endüstriyel baskı süreçlerinde dijital baskı teknolojilerini, Türkiye’de geliştiren ve üreten ilk ve tek firmayız.
Farklı mühendislik alanlarında uzmanlaşmış çalışanlarımızla endüstriyel baskı çözümlerinin tasarımından üretimine kadarki tüm adımları gerçekleştirebilecek donanıma sahibiz ve AR-GE/ÜR-GE’yi tüm çalışmalarımızın merkezine koyuyoruz. Böylelikle de inovatif ve müşteri ihtiyaçlarını esas alan yeni çözümler geliştiriyor ve mevcut çözümlerin yeni ve ek özellikleri için geliştirme noktaları saptıyoruz. 
Kuruluşumuzu izleyen 2 yıllık sürede odağımız ilk ticari ürün ve hizmetlerimizin hayata geçirilmesi ve pazara giriş yapılmasıydı. Geçtiğimiz sene 3. senemizdi ve odağımız; ürünlerimizin beklentileri ne kadar karşıladığının ve pazardaki boşluğu ne kadar efektif doldurduğunun test edilmesiydi ki bu testi başarıyla geçtiğimizi gururla söyleyebilirim.
Hedefimiz ise endüstriyel dijital baskı dünyasında yenilikçi ve müşteri odaklı çözümlerde ilk sırada yer almak. 
 
2. Bize ürün çeşitlerinizden ve özelliklerinden bahseder misiniz?
Sadece ürünlerimiz yok aynı zamanda sunduğumuz başkaca katma değerli hizmetlerimiz de var. O nedenle net açıklayabilmek adına başlıklar halinde gruplayacak olursam (1) Jeton D2Shape ve Jetron D2Roll olamak üzere 2 ana ürün ailesi (2) Jetron Yazılımları (3) Jetron Kimyasalları (4) Jetron Yardımcı Ekipmanları sunduğumuz başlıca ürün ve hizmetler arasında yer alıyor. 
İlk olarak; Jetron D2Shape ve Jetron D2Roll ürün aileleri dijital baskı sistemleridir. Bu noktada dijital baskıyı biraz açacak olursam; dijital baskı, en genel tanımıyla dijital ortamdaki dosyaların bilgisayardan direkt olarak baskı makinesine aktarıldığı ve basıldığı baskı tekniğidir.  Jetron, sahip olduğu Inkjet bilgisi ve uluslararası tedarik anlaşmaları sayesinde bu teknolojinin en gelişmiş halini kullanmaktadır. 
 
D2Shape ürün ailesi; plastik şişe, kova, kap, bardak, kapak, teneke kutu gibi objelerin doğrudan üzerine baskı yapabileceğiniz dijital baskı sistemleridir. 
D2Roll ürün ailesi ise rulodan ruloya hareket eden farklı enlerde materyallere baskı yapan sistemlerdir. Bu sistemler ile standart etiket malzemeleri, kuşe veya hamur kağıt, karton ve alüminyum folyo gibi malzemelere yine doğrudan baskı yapılır.
İkinci olarak; tüm müşterilerimiz için sadece donanım değil yazılımları da içerecek şekilde bütünleşik çözümler sunuyoruz. Sunduğumuz yazılımlar arasında yer alan Saga, ambalaj ve etiket sektörünün gerektirdiği tüm profesyonel iş akış yönetimi çözümlerini içermektedir. Diğer yazılımımız Fortis ise ERP ile entegre şekilde üretim sahasından anlık veri toplamakta ve elde edilen kritik verilerin analiz edilmesiyle daha verimli üretim yapılmasını sağlamaktadır.
Jetron’un önemli bir sektörel bilgi birikimiyle kurulduğunu ifade etmiştim, işte üçüncü başlığımız olan Jetron Kimyasalları’da bunu içermektedir. Renk yönetimi ve kimyasal kullanımındaki bilgi birikimimizle müşterilerimize hem en uygun çözümleri sunmak için analizler yapıyor, hem de sarf malzeme tedariği konusunda hizmet sunuyoruz.
Dördüncü başlığımızda ise Yardımcı Ekipmanlar yer alıyor. Yardımcı Ekipmanlar kapsamında, müşterilerimizin üretim faaliyetlerinin kalite planlarına uygun şekilde dizme, besleme, istifleme, paketleme ve son kalite kontrollerini gerçekleştirmek için sistemler tasarlıyoruz. 
Silindirik ambalajlar, rulo ambalajlar ve konik ambalajlar için dijital baskı makineleri üretiyorsunuz. Sizi diğer firmalardan farklı kılan özellikleriniz nelerdir? Müşteriler sizi neden tercih etmeli?
“Direct to shape” olarak adlandırılan ve direkt ürün üzerine baskı yapan Jetron D2Shape dijital baskı çözümlerimiz en kritik teknolojimiz. Silindirik ve konik ambalajlar yönelik olarak Jetron D2Shape ürün ailemiz altında üç farklı çözümümüz var: CT40, CT80 ve RB400. Her üç çözümümüz de HDPE, PP, alüminyum, teneke malzemelerden üretilmiş tüp, kova ve kap gibi objelere Inkjet tekniğiyle “doğrudan” baskı yapılması sağlıyor. 
CT40 ve CT80 çözümümüz silindirik tek tip objelere adetli baskılar için tercih ediliyor.
RB400 ise hızlı değişebilen tutma aparatlarıyla farklı ölçülerdeki malzemeler arasında pratik değişim imkanı sunan robotik bir dijital baskı makinesi.
Diğer bir çözümümüz olan CC160 ise ıslak mendil kapağı, şişe kapağı vb gibi plastik kapaklara yine doğrudan baskı yapılmasını sağlıyor.
 
Rulo ambalajlara gelecek olursak da bu alandaki iddialı ürünümüz D2Roll LB3350. O ürünümüz ise ‘‘Direct to roll” olarak adlandırılan teknolojiyi esas alıyor.
PE, PP, metalize, alüminyum ve kağıt yüzeyli standart etiketlere “doğrudan” baskı yapabilen bu sistemde CMYK (W,O,G) renk seçenekleri ve dakikada 50 metre üretim hızı bulunuyor.
Neden tercih ediliyoruz sorusunun cevabına gelecek olursak da ilk olarak dijital baskı teknolojilerine geçiş yapmak isteyen firmalara sürecin istisnasız her adımında yardımcı oluyoruz. Satış sonrası teknik servis, eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Amacımız, tek başına satış yapmak değil,  uzun dönemli iş birlikleri oluşturmak ve sektördeki dönüşümü hızlandırmak. Paydaşlarımızla birlikte kazanmayı hedefliyoruz.
 
Dijital baskı düzeltmeleri için, yazılım kilit noktada yer alıyor. Sizin yazılım konusunda yaptığınız çalışmalar var mı?
Elbette. Sunduğumuz yazılımlar arasında yer alan Saga ile müşterilerimiz dijitalleşmeyi tüm baskı süreçlerinizde sağlayabiliyor. Saga’nın Saga Lite ve Saga Pro versiyonları ile temel olarak baskı materyalleri web-tabanlı olarak sınıflandırıp depolanabilir, ayrıca grafik dosyasının sisteme yüklenmesinden basıma kadarki tüm süreci takip edilebilir. Bunların haricinde Saga Lite ve Saga Pro, baskı öncesi ve sonrasında farklı metrikleri içeren raporlamalar sağlıyor, analiz ve yönlendirmeler yapıyor. Ayrıca, baskı süreçlerindeki insan hatası potansiyelini azaltıyor. En önemlisi ise Sade, net, kolay anlaşılır ve Türkçe arayüz sayesinde yalın ve etkin baskı yönetimi imkanı sunar. 
Diğer bir yazılımız olan Fortis ise sadece baskı sistemleri değil tüm üretim sürecindeki kritik verileri izleyebileceğiz bir Manufacturing Execution System (Üretim Yürütme Sistemi) – MES’tir. 
Sunduğumuz yazılım ve kullanıcı ara yüzlerinde değişim yapabilme esnekliği sayesinde yazılımların müşterilerimiz için özelleştirilmesi de mümkündür.  
 
Türkiye’de dijital baskı sektörünün bugün gelmiş olduğu konumu, şu anda içinde bulunduğumuz piyasa koşullarını da göz önünde bulundurarak, değerlendirirsek neler söyleyebilirsiniz?
Dijital baskı teknolojilerinin kullanımı aslında sadece Türkiye’de değil, dünyada da yeni yeni başlıyor. Tüm dünyada düşük maliyetli üretim anlayışı yerini dijitalleşmeye ve üretkenliğe bırakıyor. Diğer yandan küresel arz-tedarik zincirleri de bir süredir sürdürülebilirlik konusuna ciddi bir önem veriyor. O yüzden içinde bulunduğumuz bu dönüşüm sürecinde dijitalleşme ve sürdürülebilirlik iki tane olmazsa olmaz konu, birini diğerinden ayırmak da çok mümkün değil açıkçası. Bu iki ana konuya bir alt konu daha ekleyecek olursam o da  esneklik olur. COVID-19 pandemisi ve hemen ardından gelen küresel enerji krizi, büyük bir belirsizliğe yol açtı. Ancak sonrasında hep birlikte tecrübe ettik bu belirsizlikler şekil değiştirerek devam edecek ve değişen koşullara göre esnek bir şekilde hareket edebilme ve bu koşullara adaptasyon kabiliyeti kritik derecede önemli olacak.
Ülkemiz özelinde konuya baktığımızda ise; ülkemizin Avrupa’ya olan yakınlığı ve imalat sanayinin Doğu Avrupa ülkelerine kıyasla çok daha gelişmiş olması sebebiyle bölgede bir üretim merkezi haline gelmesi için çok büyük potansiyele sahip olduğunu görüyoruz. Ancak bu potansiyeli hayata geçirebilmek için gerek dijitalleşme ve sürdürülebilirlik gerekse de esneklik konularında adım atılması gerekiyor ki özellikle yurtdışına yapılan üretimler karşılık bulabilsin. Bu üç konuya da ancak dijital baskı teknolojileri cevap verebilir.
Türkiye’de ambalaj sektöründe faaliyet gösteren üreticilerimizin makine parkurunda dijital baskı makinelerinin adedi yavaş yavaş artıyor ve bunlar genellikle Avrupa menşeili çözümler. Bunlara rekabetçi ve yerel alternatif olarak bir tek Jetron’u görebiliyoruz. Avrupalı emsalleriyle karşılaştırıldığında gerek sunduğumuz teknolojinin gerekse de verdiğimiz danışmanlık, teknik ve diğer katma değerli hizmetlerimizin bu emsallere göre oldukça iyi bir nokta olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 
 
Jetron Makine olarak tanıtım çalışmalarına önem verdiğinizi biliyoruz. 2023 yılı için fuar çalışmaları konusunda neler düşünüyorsunuz? Hangi fuarlara katılmayı tercih ediyorsunuz?
2023 yılında ilk katılacağımız fuar Mayıs ayında Interpack olacak. Interpack bildiğiniz gibi üç yılda bir düzenlenen, dünyanın en büyük ambalaj fuarı. Jetron’un ürettiği çözümler sadece Türkiye’de değil, yurt dışında da ihtiyacı karşılayan ve geleceği adresleyen çözümler, o nedenle Düsseldorf’ta yapılacak Interpack’da da yeni iş birliklerine imza atmayı hedefliyoruz.
Sonrasında Eylül ayında Brüksel’de yapılacak Labelexpo’ya katılacağız. Labelexpo, etiketleme ve ambalajlama endüstrisi için oldukça önemli bir fuar. Her yıl farklı ülkelerde düzenlenen bu fuar, baskı, etiketleme, ambalajlama, endüstriyel etiketleme ve ilgili teknolojileri sergileyen bir platform. Burada daha çok etiket çözümlerimiz üzerine yoğunlaşacağız.
Türkiye’de ise bu sene 3.kez Ekim ayında katılacağımız Avrasya Ambalaj Fuarı elbette bizim için yine çok önemli. Bu fuar, ambalaj üreticileriyle buluşarak çözümlerimizi doğrudan onlara sunmak için bizim için önemli bir fırsat. Ambalaj üreticilerinin yanı sıra önde gelen markaları ve endüstrideki uzman isimleri standımızda ağırlamaktan da büyük mutluluk duyuyoruz.
 
2022 yılını değerlendirirseniz sizin için nasıl bir yıldı? 2023 yılıyla ilgili beklenti, hedef ve düşünceleriniz neler? Bizimle paylaşır mısınız?
Jetron az evvelde belirtiğim gibi 2019 yılında ciddi bir tecrübe birikimiyle kurulmuş genç, dinamik ve çevik iş modeline sahip bir firma. O nedenle de Jetron için tam birebir karşılığı olmasa da bir start-up olarak kuruldu demek mümkün. Çok kısa sürede Jetron olarak ilk ticari ürünlerimizi hayata geçirerek pazara giriş yaptık, pazarda yenilikçi ürünlerimizde karşılık bulduk ve ürünlerimiz etkin bir şekilde ve yüksek kalitede hizmet veriyor. 2023 ile beraber scale-up’a geçiş yapıyoruz; yani büyümeye ilişkin gerekli tüm adımları atıyoruz, ölçek artırmaya başlıyoruz. Müşteri sayımızda hızlı bir artış ve farklı global pazarlarda satışa başlamak öncelikli hedeflerimiz.
Bizi farklı kılan dijital baskı süreçlerinin baştan uca her adımını kapsamamız; donanım, yazılım, sarf malzeme tedariği, yardımcı ekipman tasarımı, teknik servis ve danışmanlık hizmetleri ile Türkiye ve yurt dışında da müşteri sayımızı hızla arttıracağımızı düşünüyoruz. Bunu yaparken de konvansiyonel ürünler ile değil, müşterimizin isteğine göre şekillenmiş dijital baskı makinalarımız ve yazılımlarımız ile onların geleceğe güvenle bakabilmesini ve sürdürülebilirlikten taviz vermeden işlerini yürütebilmeleri için yanlarında olacağız. 
 
Sorularımızı yanıtladığınız için çok teşekkür ederiz. Son olarak bizlere ve okuyucularımıza aktarmak istedikleriniz var mıdır?
Öncelikle bize kendimizi anlatma fırsatı verdiğiniz için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye adına büyük bir değer yarattığımızı düşünüyoruz ve bundan dolayı da oldukça gururluyuz.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Sürdürülebilirlik Kimyamızda Var…

    Sürdürülebilirlik Kimyamızda Var…

    Akkim Kimya'nın Polimer Katkıları ve Yaşam Bilimleri AR-GE Uzmanları, yenilikçi ve çözüm odaklı anlatımıyla; sürdürülebilirlik yaklaşımlarından, Plastik Katkılarında Biyo-bazlılık oranlarından, karbon-14 ve yenilenebilir karbon içeriklerinden bahsetti.... Devamı »