Pazar , 28 Nisan 2024
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / Kuzey Işıkları En İyi Nerede ve Ne Zaman Görülür?

Kuzey Işıkları En İyi Nerede ve Ne Zaman Görülür?

Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi yerleri ve en iyi zamanları sizin için araştırdık.

Kuzey Işıkları En İyi Nerede ve Ne Zaman Görülür?
Kuzey Işıkları, yaşamınız boyunca şahit olabileceğiniz en büyüleyici doğal güzelliklerden biri. Kuzey Işıkları hangi ülkelerde ve ne zaman daha iyi görünür diye merak ediyorsanız bu yazımız sizin için. Bu görsel şölenin keyfini doyasıya çıkarmanız için Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi yerleri ve en iyi zamanları sizin için araştırdık.

Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) nedir?

Kuzey Işıkları, dünyanın yaklaşık 60-250 kilometre ötesinde, güneşten kopan parçaların dünyanın manyetik alanına girip sıkışmasıyla meydana geliyor. Güneşten kopup gelen parçacıklar, atmosferde gaz molekülleri ile temasa geçiyor ve renklenerek gökyüzüne yayılıyor. Kutup Işıklarının renkleri çarpışan atomların türü ve çarpmanın etkisiyle kazandığı enerjiye göre belirleniyor.

Kuzey Işıkları ne zaman görünür?

Kuzey Işıkları genellikle Mart ve Eylül aylarında yaşanan ekinoks dönemlerinde yani 23 Eylül ya da 21 Mart’a yakın zamanlarda daha iyi görünüyor. Bu tarihlerin öne çıkmasının nedeni, dünyanın manyetik alanında daha fazla güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesidir.

Finlandiya!

Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz ülkelerin başında Finlandiya geliyor. Finlandiya’da Ağustos ayından Nisan ayının ilk günlerine kadar, yani yaklaşık 200 gün boyunca Kuzey Işıklarını rahatlıkla görebilirsiniz. -25 derecelere kadar inen hava sıcaklıklarını düşünecek olursak Kuzey Işıklarını dışarıda beklemek sizi biraz zorlayabilir. Bunun için sıcak kahveden başka bir önerimiz daha var: Kuzey Işıklarını tamamen camdan oluşan iglolarda, yattığınız yerden izleyebilirsiniz.

Finlandiya’da Kuzey Işıklarını görmek için en iyi zamanlar:

Eylül – Ekim: Kuzey Işıklarını bu aylarda görme şansınız diğer aylara göre daha düşük olsa da yerde kar olmadığı için gökyüzü, sizi olabildiğince karanlık bir ortamda Kuzey Işıkları ile şaşırtabilir.

Ocak – Mart: Uzun ve karanlık gecelerin olduğu bu iki ay boyunca Kuzey Işıklarını görme ihtimaliniz oldukça yüksek.
Finlandiya’da Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz yerler:

Rovaniemi, Kakslauttanen, Saariselkä, Luosto, Nellim, Nuorgam, Utsjoki, Inari, Ivalo.

Norveç!

Norveç’te ülkenin belirli bölgelerinde özellikle Ekim ve Mart ayları arasında Kuzey Işıklarını keyifle seyredebilirsiniz.

Norveç’te Kuzey Işıklarını görmek için en iyi zamanlar:

Eylül – Ekim, Mart – Nisan: Özellikle ekinoks zamanları her yerde olduğu gibi Norveç’te de Kuzey Işıkları için uygun ortam yaratıyor.
Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Yılın genellikle en karanlık zamanları bu aylarda oluyor. Bu dönemde Norveç’te Kuzey Işıklarını görmeniz oldukça yüksek bir ihtimal.

Norveç’te Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz yerler:

Tromso, Lofoten Islands, Senja, Alta, Svalbard, North Cape, Hammerfest.

İzlanda!

Buzulları, sıcak su kaynakları ve volkanik dağlarıyla doğal güzelliklerine doyulmayan İzlanda, Kuzey Işıkları ile daha da güzelleşiyor. Kuzey Işıklarını İzlanda’da izlemek için en iyi zamanlar ise Ağustos sonu ve Nisan ortası arasında kalan günler.

İzlanda’da Kuzey Işıklarını görmek için en iyi zamanlar:

Ağustos: İzlanda’da Kuzey Işıklarına Ağustos’ta rastlamak pek kolay değil ancak ayın sonuna doğru şansınız yükseliyor. Seyahat planı yapmadan önce mutlaka Kuzey Işıklarının görülebileceği zamanları tahmin eden sitelere göz atın.
Eylül – Ekim – Kasım: Eylül ve Ekim ayında İzlanda’da geceler uzuyor. Ekim’in ilk iki haftasında ışıkları görme şansınız da yükselmeye başlıyor. Hava çok soğuk olmasa da kar yağışı da bu aylarda başlıyor.
Aralık – Ocak – Şubat: Bu üç ayda karanlık saatlerin artmasıyla doğa, Kuzey Işıklarını görmek için ideal ortamı hazırlamış oluyor. Kar yağışının da kendini iyice göstermesiyle birlikte ülke, muhteşem kış manzaralarıyla süsleniyor.
Mart: Mart ayının sonunda bahar ekinoksunun gelmesiyle birlikte güneş aktivitesi artıyor ve Kuzey Işıklarını görmek için iyi bir ortam oluşuyor.
Nisan: İzlanda’da ışıkları görmek için son şansınız diyebiliriz. Seyahatinizi yine de Nisanın son iki haftasına bırakmamanızı tavsiye ederiz.

İzlanda’da Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi yerler:

Reykjavik, Hvolsvöllur, Skógafoss, DC Plane Wreck, Jökulsárlón, Stokksnes, Kirkjufell, Hvitserkur.

Kanada!

Özellikle Kuzey Kanada bölgesi ülkenin el değmemiş doğası eşliğinde Kuzey Işıklarını keyifle izlemeniz için birçok yere sahip. Vahşi doğa manzaralarının ardından ışıldayan gökyüzü sizi Kanada’ya götürmeye yetecek. Kuzey Işıklarını Kanada’da Ekim ve Mart ayı arasında izleyebilirsiniz.

Kanada’da Kuzey Işıklarını görmek için en iyi zamanlar:

Eylül – Ekim: İstatistiksel olarak bu aylar boyunca Kanada’da Kuzey Işıklarını görmek çok kolay.
Kasım – Aralık, Ocak – Şubat: Bu dönemde günler çok kısa ve geceler çok karanlık. Bu yüzden gökyüzü açık olduğunda Kuzey Işıklarını görmek oldukça kolay. 
Mart – Nisan: Sonbahar ekinoksunda olduğu gibi ilkbahar ekinoksunda da Kuzey Işıkları, Kanada’nın kuzey bölgelerinden rahatça gözlemlenebiliyor.

Kanada’da Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz en iyi yerler:

Yukon, Manitoba, Alberta, Calgary, Nunavut, Tuktoyaktuk, Yellowknife, Whitehorse, Iqaluit, Kuujjuaq, Banff, Jasper.

İskoçya!

Kuzey Işıklarına ev sahipliği yapan bir başka yer ise İskoçya. Dunnet Head, Isle of Skye ve Northern Highlands bölgeleri ile İskoçya, ilginç bir coğrafi yapıya sahip. Eğer böylesine güzel bir ortamda Kuzey Işıklarını izlemek istiyorsanız seyahatinizi Aralık ve Şubat ayları arasına denk getirmelisiniz.

İskoçya’da Kuzey Işıklarını en iyi görebileceğiniz yerler:

Shetland, Orkney, Island of Lewis & Harris, Lochinver, The Isle of Skye, Cairngorms National Park, Galloway Forest Park, Edinburg.

İsveç!

Her yıl Kuzey Işıklarını görmek için herkesin akın ettiği bir diğer yer ise İsveç. Ülkenin birçok yerinde Kuzey Işıklarını Eylül ve Mart ayları arasında izleyebilirsiniz.

İsveç’te Kuzey Işıklarını görmek için en iyi zamanlar:

Aralık – Şubat: Bu aylar, İsveç’te Kuzey Işıklarını görmek için yılın en iyi zamanları. İsveç’te Aralık ve Mart ayları arasında, ışıktan daha fazla karanlık var, bu da size her gün Kuzey Işıklarını görmek için bol bol fırsat veriyor.
Nisan – Mayıs: Kuzey Işıklarını çok soğuk veya karlı olmadığı zamanlarda görmeyi planlıyorsanız bu aylar sizin için ideal.
Eylül-Kasım: Kuzey Işıklarını bu aylarda görmeye başlamak mümkün. Laponya kadar kuzeye giderseniz karanlık bir sonbahar gecesinde şanslı olabilirsiniz.

İsveç’te Kuzey Işıklarını görebileceğiniz en iyi yerler:

Kiruna, Jokkmokk, Porjus, Tarendö, Abisko, Björkliden, Jukkasjärvi, Lulea, Tornedalen.

Kuzey Işıklarını görmek için tüyolar:

  • Kuzey Işıklarını görmek o kadar da kolay değil. Zaman ayırın!
  • Mutlaka havanın tam karanlık olduğu saatlerde yani gecenin geç saatlerinde Kuzey Işıklarını beklemeye başlayın. 22:00 - 04:00 arası oldukça ideal bir zaman. Gerekirse sabaha kadar uyumayın.
  • Büyük şehirlerden uzak durun.
  • Ayın gökyüzünde olmadığı zamanları tercih edin.
  • Orman, göl gibi açık bir alan tercih edin.
  • Kuzey Işıkları turlarına katılın.
  • Ne zaman, nerede daha yoğun Kuzey Işığı gözlemlenebileceğinizi gösteren uygulamalardan ya da web sitelerinden faydalanın.
  • Araç kiralayın. Böylece istediğiniz zaman istediğiniz yere gidebilir, dilediğiniz yerde rahatlıkla saatlerce zaman geçirebilirsiniz.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • Fransa’nın Başkenti Paris Bir “Işıklar Şehri”

    Fransa’nın Başkenti Paris Bir “Işıklar Şehri”

    Fransa'nın Başkenti ve Dünya Turizm Merkezlerinden Biri Olan Paris 12 Milyon Nüfusu ile Avrupa'nın En Popüler Yerlerinden Biridir. Turistlerin Her Yıl Ziyaret Ettiği Dünyanın En Popüler Şehirlerinden Biri Olan Paris, Seine Nehri'nin Yanına Kurulu '' Işıklar Şehri'' Olarak da Biliniyor.... Devamı »