7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor.
TOBB Iğdır Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sunay Mert önce anne olmuş, sonrasında ise girişimci. Iğdırlı bir ailenin kızı olan Mert girişimciliğe karar vermesini de şöyle anlattı:
Babam Çok Destek Oldu
“Ben liseyi bitirir bitirmez evlendim ve anne oldum. İki çocuk annesiyim. Ev kadınıyken, 2010 yılında aslında hobi olarak başladım. O zamanlar çocuklarımın biri beş, diğeri dokuz yaşındaydı. Giyim sektörüne girdim. Onu büyük bir işyerine dönüştürdüm. Iğdır’ın ilk büyük mağazalarından biri oldu. Çocuklarım da bu arada büyüdü, biri üniversite okuyor, diğeri lisede. İşe başlarken babam çok destek verdi. Erken yaşta evlendiğim için, benim işim yoktu. Ailede bu durumda olan da bir tek ben vardım. Babam da o yüzden bana çok destek verdi. Burada kadın olmak zor ama mücadelemiz bitmiyor. Başarmak için çalışıyoruz ve bunu da çevremize yansıtmaya çalışıyoruz.
Karabağ Kilimiyle İş Sahibi Yapacağız
Kadın Girişimciler Kurulu’na 4 ay önce seçildim. Öncesinde de üye olarak çalışmalarda yer alıyordum. Birçok eğitim çalışması yaptık. Finans yönetiminden, e-ticarete kadar. Geleneksel Nevruz bayramımızı rehabilitasyon merkezindeki misafirlerle geçirdik. Bundan sonraki dönemde ise kadın istihdamını artırmak için meslek edindirme kursları açtırmayı planlıyoruz. Kadınların kollarına altın bilezik takmasını sağlayacağız. SODES projesi kapsamında büyük finansmanlı bir proje olacak, bu yöndeki tüm çalışmalar tamamlandı. Hedef ise 2021 yılı. Bizim çok kıymetli ve güzel Karabağ kilimlerimiz var. Yöresel olarak yapılıyor. Biz de bu kilimler üzerine yoğunlaşmak istiyoruz. Meslek edindirme kursları açacağız. Burada hem kilimlerin üretimini yapacağız, hem de kadın istihdamını artıracağız. Karabağ kiliminin kaybolmasını önlerken, kadın istihdamını da artırmış olacağız. İlk hedefte 100 kadına ulaşabiliriz. Sonrasında bu rakam daha da artacak. Böylece Karabağ kiliminin tanınırlığını da artıracağız. Bunun dışında coğrafi işaretli ürünler üzerine de çalışacağız, bu bölgeye özel olan ürünlerin üretimini artırıp, kadınlarla bu ürünleri buluşturacağız.”
0 YORUM