Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / İskandinavya’nın İncisi“İsveç”

İskandinavya’nın İncisi“İsveç”

PACKWORLD 188. Haziran sayımızda İskandinav yarımadasının, Danimarka ülkesini siz değerli okuyucularımıza tanıtmıştık. Bu sayımızda ikinci ülkesi olan İsveç’i sizlere detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.

İskandinavya’nın İncisi“İsveç”
Kuzey Avrupa’da, İskandinavya Yarımadası üzerinde bulunan İsveç, doğuda Finlandiya ve Bothnia Körfezi, batı ve kuzeyde Norveç, güney ve güneydoğuda ise Baltık Denizi’yle komşu. Ziyaretçilerini huzurlu bir atmosfer sunan İsveç, refah seviyesi, dengeli ekonomik yapısı, özgürlükçü tutumu ve eğitim sistemindeki başarısıyla dünyada yaşamak için tercih edilebilecek en iyi ülkelerden biri.
Çok kültürlü bir yapı ve güçlü politikaları ile ön planda bulunmaktadır. Ayrıca 1995 yılından beri Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer almıştır. Tarihinde birçok dine ev sahipliği yapmış bu coğrafyadaki yapılar sizlere İsveç kültürünü derin bir şekilde hissettirecektir. Yarısından fazlası ormanlarla kaplanmış bölge adını milattan önce yaşayan Svear kabilelerinden alıyor. 
2009 yılında ülkenin resmi dili isveççe olarak kabul edilmiştir. Ancak İsveççe dışında ülke 5 farklı dile sahip. Nüfusun yüzde 5’ini oluşturan İsveç Finleri, Fince’nin ikinci büyük dil olmasını sağlamıştır. Diğer azınlık diller ise Meankieli, Sami, Romanca ve Yidiş’tir.

Ekonomisi ve Para Birimi

Para birimi İsveç Kronudur. Dünyanın en zengin 7. Ülkesi olarak sıralamada yerini almaktadır. Telekominikasyon, otomotiv, ve ilaç endüstrilerinin ülke ekonomisinde önemli yer kaplamaktadır. Ekonomisininin yüzde 50’lik kısmını  ise mühendislik alanları kapsamaktadır. Ayrıca ülke dünyanın 9. Büyük silah ihracatçısı konumundadır. İsveç sosyal refah seviyesinde üst sıralarda yer alır. Fransa’nın ardından en çok yatırım yapan 2. Ülkedir.

İklimi ve Hava Durumu

İsveç’te özellikle kış aylarında termometreler -40 dereceleri görür ve uzun geceler yaşanır. Yaz ayları ise ılıman geçer.
Hava sıcaklıkları ülkenin kuzeyinden güneyine önemli farklılıklar gösterir. Bu farklılıklar güney ve orta bölgelerde ılık yazlara ve soğuk kışlara, kuzeyde ise serin yazlar ve sert kışlara sebep olmaktadır.
Yıl boyunca görülebilecek kuzey ışıkları özellikle kasım-mart ayları arasında en iyi açıdan izlenebilir.

Mutfağı

İsveç mutfağı, konumundan dolayı deniz ürünleri ağırlıklı. İsveç mutfağı, organik ürünlerle hazırlanmış basit ve besleyici yemeklerden oluşuyor. Sofistike ve karmaşık spesiyallerden uzak yalın ve modern bir mutfağa sahip olan İsveç, az malzeme ile lezzetli yemekler yaratmak konusunda uzmanlaşmış.
İsveç mutfağında en sık kullanılan malzemeler arasında, mantar, deniz ürünleri, böğürtlen, patates, kırmızı et, domuz eti, soğan, bezelye ve çeşitli sebzeler bulunuyor. İsveç mutfağı, hamur işleri, deniz ürünleri, et çeşitleri ve sütlü mamullerden oluşan zengin bir yiyecek yelpazesine sahip.
Pek çok İsveçli her perşembe bezelye çorbası ve krep (ärtsoppaochpannkakor) yiyerek büyümüştür. Bu, İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından II. Dünya Savaşı’ndan beri sürdürülen bir gelenek. İsveç’te insanlar daima tatlı bir şeyler atıştırmak için bahane bulabiliyorlar, öyle ki takvimlerinde belli şekerli ikramlara adanmış kutlama günleri bile var. Mesela tarçınlı çörek günü (Kanelbullensdag) her yılın 4 Ekim’inde kutlanıyor.

Din ve İnanç

Günümüzde İsveç'in yüzde 64,6'sı Luteran Kilisesi'ne bağlıyken, üyelerin sadece yüzde ikisi pazar ayinlerine katılmaktadır. Protestanlar dışında ülke 92 bin kişilik Katolik, 100 bin kişilik Ortodoks ve 500 bin kişilik Müslüman nüfusa da ev sahipliği yapmaktadır.

Ulaşım

Stockholm-Arlanda Uluslar Arası Havaalanı İskandinavya’daki en büyük havaalanı olup buradan 145 uluslararası rotaya düzenli uçuşlar düzenlenmektedir. Gothenburg Uluslar Arası Havaalanı ise Avrupa’da 30 rotayı birleştirmektedir. Malmo-Sturup Havaalanı da hem iç hem de dış hat uçuşları gerçekleştirir.
 
İsveç İskandinavya’da en çok ziyaret edilen ülke, bu nedenle ülkenin ulaşım altyapısı çok iyi. Ülkenin yüksek kalitede kapsama alanı olan birçok yolu ve karayolu var. Birçok büyük şehirde yoğun saatlerde trafik sıkışıklığı sorunu yerel yönetimler tarafından sürekli olarak genişleyen değişimlerle ilgileniyor. Şu anda, otoyolların uzunluğu 600.000 kilometredir. Şehirlerde iyi bir toplu taşıma ağı var. Otobüsler dışında, büyük şehirlerde tramvay ve tramvaylar da vardır. Biletler gazete kiosklarında veya biniş sırasında doğrudan sürücülerden satın alınabilir. Ücret oldukça uygun ve üç yaşın altındaki çocuklar ücretsiz binebilir. Otobüs ağı 450’den fazla rotaya sahip olduğu için Krallık’ta herhangi bir yere kolayca ulaşabilirsiniz. Ayrıca otobüslerin kesinlikle bir programa göre çalıştığını da belirtmekte fayda var. Stockholm’de de dört şubesi olan bir metro işletmesi var.
Turistler için demiryolu taşımacılığı da mevcuttur. İlk tren yolu 1855 yılında inşa edildi. Hali hazırda altı demiryolu hattı var ve bunların tümü devlete ait.
İsveç’te ayrıca su ile seyahat edebilirsiniz; Baltık ve Kuzey Denizleri arasında. Geziler büyük araba feribotları tarafından yönetiliyor. Akşamları ayrılırlar ve ertesi sabah başkentlere gelirler. Araba feribotları, iyi yemek, eğlence ve yolculuk sırasında ilginç bir kültürel program sunmaktadır. Turist sezonu en yüksek seviyedeyken, büyük yolcu gemileri ve küçük yatlar rotaları koyar.
 

1-Stockholm

İsveç’in başkenti ve nüfus bakımından da en büyük şehri olan StockholmMälaren Gölü’nün Baltık Denizi’yle birleştiği kanalda yer alan ve Stokholm Takım Adaları olarak bilinen 14 ada üzerinde kurulu. Ülkenin kültür sanat, siyaset ve ekonomi merkezi olarak da bilinen bu şehirde yaklaşık bir milyon kişi yaşıyor.
Genç, enerjik, modern, eğlenceli ve sofistike bir kent imajına sahip. Her biri kendi dönemine ait birer mimari harikası olan binaları, Arnavut kaldırımlı dar sokakları ve şehrin büyük bir bölümünü kaplayan yemyeşil parkları ile çok yönlü bir şehir.
Stockholm’de Gamla Stan (Eski Şehir), 13. yüzyıldan kalma su kanalları,RiddarholmenChurch, Stockholm Katedrali, Vasterlanggatan ve Österlanggatan caddeleri ile RoyalPalace, Nobel Müzesi gibi pek çok turistik yer bulunmaktadır.
Parke taşlı sokakları ve dar ortaçağ pasajlarıile şehir turistlere en güzel renklerini sunmaktadır.Tam bir doğasever coğrafya üzerinde bulunan şehirde tüm yeşil ve maviyi görmek mümkün.

2-Göteborg

İsveç’in güneybatısında Kuzey Denizi kıyısında yer alıyor. Başkent Stokholm’den sonra İsveç’in ikinci büyük şehri olan Göteborg, bir liman kenti olarak ülkenin dünyaya açılan kapısı. Gezilecek pek çok yeri bulunan Göteborg, her yıl düzenlenen ve İskandinavya’nın en büyük film festivali olan Göteborg Film Festivali ile tanınıyor.
16 bin farklı bitki çeşidiyle Avrupa’nın en önemli botanik bahçelerinden biri olan Göteborg Botanik Bahçesi ve Göteborg Doğal Tarih Müzesi kentin gezilecek başlıca yerlerinden. Avrupa’nın en büyük akvaryumlarını, tropik hayvanların içeride rahatça dolaştığı kapalı alan yağmur ormanlarını Göteborg’un tam ortasında bulunan Universeum bilim merkezi kentin öne çıkan adresleri.
Röhss Müzesi, Feskekôrka Balık Hali, Marstrand Adası, Carlsten Kalesi, Strandverket Sanat Müzesi, PaterNoster Deniz Feneri gezilecek yerler arasında.

3-Malmö

Malmö İsveç nüfusunun yaklaşık yüzde 7’sine ev sahipliği yapan, İsveç’in en büyük 3. şehrinin gerçekten de ziyaret etmeye değer yerlerden. İsveç’in en kültürlü şehri Malmö’nün, eşi benzeri yok
Kopenhag’ın komşusu Malmö, İsveç’in en güneydeki şehri. Öresund trenleri, her 20 dakikada bir Öresund Boğazı’nı geçerek, Avrupa ülkelerini İskandinavya’ya bağlıyor. Aynı zamanda ülkenin üçüncü büyük kenti olan Malmö, organik yiyecekleri ile de tanınıyor.
2006’da İsveç’in ilk sertifikalı adil ticaret merkezi ödülünü alan Malmö, organik ve çevreye duyarlı yatırımlarıyla adını Avrupa’ya duyurmuş bir merkez.
Malmö’nünOldTown bölgesi ve ünlü Stroget Meydanı, Södergatan, Hollywood filmlerinden fırlamış küçük semti LillaTorg, Carolikvarteren bölgesinde yer alan 1907 yapımı SanktPetri Kilisesi Malmö gezilecek yerlerin ilk sıralarında. Gezilecek yerler arasında, Malmö Kalesi (Malmöhus), TurningTorso, TurningTorso 54 kattan oluşan bu bina 190 metre uzunluğunda bir yapı.
 

4-Uppsala

Tarihi öğrenci şehri Uppsala, Stockholm’un kuzeyine doğru 1 saatlik kısa bir yolculuk kadar uzaklıkta bulunuyor. İsveç’in dördüncü büyük şehri. Uppsala, 12. yüzyıla dayanan bir tarihe sahip. Muhteşem katedrali, Uppsala Kalesi’ne ve Eski Uppsala’ya (Gamla) gezilecek yerler arasında geliyor.
Sık sık karşılaşılan Türk kafeleri ve restoranlarında kendi kültürümüzün lezzetleri, farklı sunumlarla yerini almaktadır.

5-Gotland

İsveç’in en büyük adası. Gotlar’ın ana yurdu olduğu düşünülen ve İsveç’in 25 tarihi kantonundan biri olan Gotland’da temel gelir kaynakları tarım ve turizmden oluşuyor. Gotland Adası’ndaki tek İsveç kenti olan Visby ise Baltık Denizi’ndeki en önemli Hansa kenti. Dağcılık, tırmanma ve dalış gibi outdoor sporların yaygın yapıldığı adanın her köşesi Orta Çağ tarihini yansıtan dokularla kaplı. Bu yönüyle Orta Çağı temalı pek çok festivale de ev sahipliği yapan adada, özellikle ağustos ayında gerçekleştirilen ve tarihi kostümlerin giyildiği Ortaçağ Festivali oldukça ziyaretçi çekiyor.

6. Ice Hotel

JukkasjärviIce Hotel, İsveç’in en eski köylerinden biri olan jukkasjärvi’de, Torne Nehri’nin kıyısında, kutup dairesinin 200km kuzeyinde bulunuyor. Türünün ilk ve halen en büyük örneği olan JukkasjärviIce Hotel, 66. kuzey enleminde, yalnızca 1100 kişinin ve çok sayıda köpeğin yaşadığı küçücük bir yerleşim yerinde yer alıyor. Her Kasım-Aralık ayında yeniden inşa edilen yapı Nisan-Mayıs ayında eriyor.
Yaklaşık 100 kişi kapasiteli otelde buzdan bir kilise, sinema, buzdan heykellerin sergilendiği buz sanat sergisi ve ünlü “buz bar” bulunuyor. Otelde, kuzey ışıklarını izlemek için, güneş ışığını yansıtan tavana sahip özel kabinler de bulunuyor. Öyle ki otel, kuzey ışıklarının en iyi gözlemlenebildiği bölgeye inşa ediliyor.
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • ​AMI Ve EGE'den Türkiye Plastik Sektörü İçin İş Birliği

    ​AMI Ve EGE'den Türkiye Plastik Sektörü İçin İş Birliği

    Küresel plastik piyasası oyuncularına yönelik etkinlik, yayın, danışmanlık faaliyetleri yürüten İngiliz Applied Market Information (AMI) ile plastik sektörüne yönelik yayıncılık, teknik ve kurumsal iletişim danışmanlığı faaliyetleri yürüten Ege İletişim Danışmanlığı ile iş birliği anlaşması imzaladı.... Devamı »