Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Gezi Notları / İskandinav Yarımadası

İskandinav Yarımadası

İskandinavya Avrupa'nın kuzey kısmında yer alan coğrafi bölgenin adıdır. İskandinav ülkeleri Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda'dır.

İskandinav Yarımadası

İskandinavya Avrupa'nın kuzey kısmında yer alan coğrafi bölgenin adıdır. İskandinav ülkeleri Danimarka, İsveç, Norveç, Finlandiya ve İzlanda'dır. İskandinav Yarımadası Avrupa ve Asya kıtalarında toprakları olan Kuzey Avrupa'da yer alan bir yarımadadır. İsveç ve Norveç'in tamamı, Finlandiya'nın kuzey batısı ve Rusya topraklarındaki Pechengsky Bölgesi İskandinav Yarımadası'ndadır.
İskandinavya denildiğinde bazen İskandinav Yarımadası (ScandinavianPeninsula) ya da İskandinav ülkeleri (Nordiccountries) kastediliyor olabilir.

İskandinav ülkeleri
En geniş manâda İskandinavya denildiğinde akla aşağıdaki beş ülke gelir;  Danimarka (Denmark) Başkenti Kopenhag, İsveç (Sweden) Başkenti Stockholm, Norveç (Norway) Başkenti Oslo, Finlandiya (Finland ) Başkenti Helsinki, İzlanda (Iceland) Başkenti Reykjavik

Danimarka (Denmark)
Kuzey Avrupa‘da yer alan Danimarkaİskandinav Yarımadasındaki en küçük ülke. Büyük bir bölümü Jylland Yarımadası üzerinde bulunan ülke, güneyinde Almanya, doğusunda İsveç ve Baltık Denizi, batısında Kuzey Denizi ile çevrili. Nato’nun kurucu üyeleri arasında bulunan ülke 1973’ten beri Avrupa Birliği üyeleri arasında yer alıyor. 7,314 kilometrelik kıyı şeridine sahip olan ülkeye Kopenhag başkentlik ediyor. Zeeland ve Amager Adaları’nın kıyısında yer alan şehir, önemli turizm ve ticaret merkezi konumunda. Avrupa’da, karayolu ve demiryolu taşımacılığının yapıldığı en büyük birleşik köprü olan Öresund Köprüsü başkent Kopenhag‘ı ve İsveç’in Malmo şehrini birbirine bağlıyor.
Avrupa’nın en çağdaş ve insan haklarına duyarlı ülkelerinden biri olan Danimarka, masallardan fırlamış rengarenk evleri, hareketli sokakları, lezzetli yemekleri, tarihi eserleri ve göz alıcı mağazalarıyla İskandinavya’nın en akılda kalan yerlerinden.
İlk olarak Vikingler’in hüküm sürdüğü bir ülke olan Danimarka, 980 yılından beri bağımsızlığını koruyor. 400’den fazla adadan oluşan ülke, yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük adası Grönland ile Faroe Adaları’nı da içinde bulunduruyor.
İskandinav ülkelerinin en güneyindeki ülke olan Danimarka, resmi adıyla Danimarka Krallığı olarak biliniyor. İsveç’in güneybatısında ve Norveç‘in güneyinde bulunan ülke, yaklaşık 43 bin kilometre karelik bir alana yayılıyor.
Günümüzde mutlak monarşiyle yönetilen ülkede yaklaşık 5,5 milyon insan yaşıyor. Ülke nüfusunun %90’ını Danimarkalılar oluşturuyor. Kalan %10’luk kısmın çoğunluğunu ise Bosnalı göçmenler oluşturuyor.
Danimarka’nın tek resmi dili, Danca’dır. Faroe Adaları ve Grönland ise kendine özgü dillere sahiptir. Almanca da ülkenin Güney Jutland bölgesinde yaygın olarak konuşulan bir dil olarak bilinir. Bölge, Versay Anlaşması ile Almanya’dan ayrıldığı için bu bölgede yaygın olarak Almanca konuşulur. Danca, Hint-Avrupa dillerinin Kuzey Cermen koluna ait bir dildir. Danca’nın İsveççe ve Norveççe ile çok az bir bağa sahiptir. Ülkenin büyük bir bölümü, ikinci bir dil olarak İngilizce konuşur. Ülkenin %86’sı İngilizce bilmektedir. İngilizceden sonra ülkede en yaygın yabancı dil ise Almancadır. Ülkedeki yaklaşık 26 bin kişinin ana dili Almancadır. Ayrıca ülkede üçüncü en yaygın yabancı dil ise İsveççedir.

Danimarka İklimi ve Hava Durumu
Danimarka, ılıman iklim özellikleri gösteren bir ülkedir. Ülkenin iklimi, yazın serin ve kışın ılık olma özelliği gösterir. Danimarka’da ölçülen en yüksek sıcaklık değeri, 36,5 derecedir ve en düşük sıcaklık değeri ise -31 derecedir. Danimarka’da yılın 179 günü yağışlı geçer ve ülkede yıllık ortalama metrekare başına yağış miktarı 765 milimetredir. Ülkedeki en nemli mevsim sonbaharken en kurak mevsim ise ilkbahar olarak bilinir. Danimarka, Atlas Okyanusu ve Avrupa Kıtası’nın arasında kalan bir bölge olduğu için hava durumu sık sık değişebilir. Ülkede yılın yaklaşık 72 günü güneşli geçer. Deniz ve okyanus etkisinde ılıman bir havaya sahip olan ülkede her 2 günde bir yağmur ya da kar yağıyor. Ülkenin %65’i ormanlık ve tarım arazisinden oluşuyor. Çeşitli hayvan türlerine ve bitki örtüsüne ev sahipliği yapan ülkede 300’den fazla kuş türü bulunuyor ve ayrıca memelilere de rastlanıyor.
Küçüklü büyüklü 400 adadan oluşan Danimarka Grönland ve Faroe Adaları’na ev sahipliği yapıyor. Bu adaların 70’inde insanlar yaşıyor. Dünyanın en büyük adası olan Grönland Adası, 2 milyon 175 bin kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. %80’ni devasa buz tabakasıyla kaplı olan adanın tabanı deniz düzeyinin altında bulunuyor.

Danimarka Mutfağı
Ülkenin mutfağı, İskandinav ülkelerinin ve Kuzey Almanya’nın mutfağı ile büyük benzerlikler gösterir. Ülkede yapılan yemeklerde kullanılan ana malzemeler; et, balık ve patatestir. Danimarka’nın yemekleri büyük oranda mevsimseldir. Bu mevsimsellik; ülkenin tarımsal geçmişinden, coğrafyasından ve çetin kışlarından kaynaklanır. Çavdar ekmeğine çeşitli malzemelerin konulmasıyla elde edilen smørrebrød adı verilen sandviç, ülkenin en çok tüketilen yiyeceklerinden biridir. Ayrıca, ülke mutfağında frikadeller ve hakkebøf gibi et yemekleri ve flæskesteg gibi balıkla yapılan yemekler de bulunur. Danimarka, Tuborg ve Carlsberg marka biraları ile adını duyurmayı başarmış bir ülkedir.

Danimarka Ekonomisi ve Para Birimi
Danimarka, AB’nin resmi para birimi olan Euro’yu kullanır. Danimarka, yüksek gelir grubunda yer alan bir ülke olarak dikkat çeker. Nüfusun çoğunluğunun gelir eşitliğine sahip olduğu ülkede hayat standartları oldukça yüksek. Dünyanın en yüksek kişi başına düşen gelirine sahip ülkesi olan Danimarka dünyadaki en az yolsuzluk yapılan ülkelerin de arasında. Ülke, 2017 yılında satın alma gücü paritesi bakımından 16. sırada yer almaktaydı. Ayrıca ülke işçi hakları bakımından en gelişmiş ülkeler arasında bulunur.

1945’e kadar tarım sektörünün ağırlıklı ekonomik aktivite olduğu ülkede bu yıldan sonra hizmet ve sanayi sektörü ağırlık kazanmaya başlar. Başlıca ekonomik kaynaklarının başında balıkçılık gelmektedir ancak hayvancılık ve tarımda oldukça gelişmiştir. Arpa, buğday ve şeker pancarı en çok yetiştirilen ürünlerdendir. Önemli sektörlerinin arasında rüzgâr enerjisi, ilaç, sağlık ekipmanları, gıda işleme ve inşaat sektörleride bulunur.

Danimarka Kültür
Danimarkalı fizikçi NielsBohr 1922 yılında Nobel Fizik Ödülü‘nü almasıyla, Danimarkalı yazar HansChristian Andersen Çirkin Ördek Yavrusu öyküsüyle tüm dünyada tanınıyor. Bir oyuncak çeşidi olan Lego ‘İyi oyna’ anlamına geliyor ve Danimarka merkezli THE LEGO GROUP adlı şirket tarafından üretiliyor. Walt Disney, Kopenhag’da Tivoli Bahçesini ziyaret ettikten sonra Amerika’da bir Disneyland yaratmak fikrine kapılmış.

Çıtır kızartılmış bol maydanoz soslu domuz eti ya da Stegtflaskmedpersillesovs Danimarka’nın resmi milli yemeği kabul ediliyor. Oldukça beğenilen bir Danimarka birası olan Carlsberg tüm dünyaya ihracat ediliyor.
Hygge Danca iyi vakit geçirmek, keyfini çıkarmak anlamına geliyor. Danimarkalılar genellikle kış aylarında hygge sözcüğünü çok telaffuz ederler, sevdikleriyle beraber bir şeyler yiyip içerken, sohbet ederek, zaman geçirmekten hoşlanırlar.
Dünyanın en küçük oteli Danimarka’da, sadece 2,4 metre uzunluğu 3 metre genişliği olan çift kişilik tek bir odadan oluşan Central Hotel, Central Cafe birinci katında yer alıyor. JanusFriis Danimarkalı girişimci, Skype adlı internet telefon şirketini yaratarak, 2011 yılında 8,5 milyar dolara Microsoft şirketine satmayı başardı.

Danimarka’da Din ve İnanç
Ülke nüfusunun yüzde 79’uLutheryan mezhebinde olan Danimarka Ulusal Kilisesinin üyesidir. Yüzde dörtlük kısım Müslüman dinine mensuptur ve ikinci en büyük din topluluğunu oluşturmaktadır. Geriye kalan yüzdelik kesim Ateizm, Musevilik ve diğer inançlara sahiptir.

Danimarka Gelenekleri
Danimarka halkı pek dindar olmasa da geleneklerinin birçoğu, Hristiyanlık ve Pagan gelenekleri ile doğrudan bağlantılıdır. Tüm dünyada kutlanan Paskalya, Noel, Yeni Yıl gibi etkinliklerin çoğu Danimarka’da da kutlanır. Danimarka’nın komşuları olan İsveç ve Norveç ile gerçekten güçlü bir kültürel bağı bulunur. Ülkenin kültürü, sosyal olarak en ilerici kültürlerden biri olarak kabul edilir. Örneğin Danimarka, eş cinsel evliliklerini yasal kılan ilk ülkelerden biridir. Tevazu ve sosyal eşitlik, Danimarka kültüründeki en önemli kavramlardan birkaçı olarak göze çarpar.

Danimarka Nasıl Bir Yer?
Danimarka, tarihi ve doğal güzellikler açısından oldukça zengin bir ülkedir. Ayrıca ülkede sosyal eşitliğe, gelir eşitliğine ve alçak gönüllülüğe büyük önem verilir. Tüm bunların yanı sıra ülke, Avrupa’nın en güvenli ülkeleri arasında yer alır.  Danimarka, gelenekler bakımından epey zengin bir ülkedir. Gelir eşitliği konusunda önemli adımlar atmayı başardığı gibi kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerdendir.

Danimarka’da Ulaşım
Danimarka’da şehirlerarası ulaşım ve Danimarka’ya başka ülkelerden ulaşım, karayolları ve demiryolları aracılığıyla rahatlıkla yapılabilir. Great BeltFixed Link adı verilen köprü sayesinde ülkenin birçok bölümüne ulaşım kolaylıkla sağlanabilir. Kuzey Denizi’ne ve Baltık Denizi’ne kıyısı olan ülkelerden, Danimarka kıyılarına sayısız miktarda feribot seferi bulunur. Kopenhag’da ulaşım, metro hattı ve banliyö trenleri ile rahatlıkla yapılabilir. Diğer şehirlerdeki inşaatı süren raylı sistemlerin 2020’ye kadar bitmesi hedefleniyor. Danimarka’da özellikle gençler ve turistler için en çok kullanılan ulaşım araçlarından biri de bisiklettir. Günümüzde ülkenin 12 bin kilometrelik bisiklet yolu bulunur. Danimarka’da toplu taşıma kullanımı oldukça yaygındır çünkü ülkede yeni bir araba almanın maliyeti vergiler nedeniyle epey yüksektir. Kopenhag Havalimanı, ülkenin en yoğun havalimanıdır ve her yıl 25 milyonun üzerinde yolcu taşımasıyla bilinir. Ülkenin en yoğun diğer havalimanları ise Billund Havalimanı, Aalborg Havalimanı ve Aarhus Havalimanı’dır.

Danimarka da Gezilecek Şehirler
Danimarka’da gezilecek yerlerin başında başkent Kopenhag gelir. Ülkenin bir diğer rağbet gören şehri ise Aarhus’tur. Bu şehir, her yıl yapılan ve sekiz gün süren caz festivali ile ünlüdür. Ayrıca şehirde Eski Viking mimarisinin izleri görülebilir ve şehir bu nedenle sıkça ziyaret edilir. Danimarka’nın bir diğer önemli şehri Odense ise HansChristian Andersen ile ünlüdür. Şehrin her tarafında Andersen’in heykellerine rastlanabilir. Şehirde eski bir Viking kalesi, Funen Manastır’ı ve Aziz Kanute Katedrali ziyaret edilebilir.

 

1-Küçük Deniz Kızı Heykeli

Birçok turist, Kopenhag’ı Tivoli Bahçeleri’ni ve Küçük Deniz Kızı Heykeli’ni görmek için ziyaret eder.Danimarka’nın en ünlü turistik mekânı olan ve Langelinie Limanı kıyısında yer alan Küçük Denizkızı Heykeli (TheLittleMermaid), her yıl milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. 1913’te Edvard Eriksen tarafından tasarlanan heykel, 1.25 m uzunluğunda, çıplak göğüslü ve kuyruklu bir denizkızı formunda. Kopenhag’ın simgesi olan bu küçük heykel Tivoli Meydanı‘nda, kaide görevi gören kaya üzerinde oturuyor.

2-Frederiksborg Sarayı

Milli Tarih Müzesine ev sahipliği yapan Frederiksborg Sarayı bir gölün tam ortasında konumlanmış. 17.yy. başlarında inşa edilen kale, o zamanlar Danimarka Kralı olan KingChristianIV’ün konutuydu. 1878 yılında ise müze haline getirildi. Sarayın koridorlarında gezerken duvarlardaki sanat eserlerini oldukça dikkat çekiyor. İskandinavya’daki en iyi sanat koleksiyonlarından biridir sarayda sergilenen. Bahçede ise özel botlarla gölde gezi yapılabiliyor.

3-Oresund Köprüsü

Bu mühendislik harikası olan köprü İsveç şehri Malmö ile Kopenhag’ı birbirine bağlıyor. 8 km uzunluğundaki bu köprü, demiryolu ve karayolu ulaşımını sağlıyor. 2000 yılında açılan köprüden günde 17 bin araç geçiyor. İsveç’e geçmek için bu köprüyü kullanılıyor, Havayolu ile havadan da bu köprüyü görmek mümkün.

4-Kronborg Kalesi

Kronborg Rönesans’ın en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir. 1574 yılında inşaatı başlamış olan kale tam İsveç ile Danimarka sınırında bulunmaktadır. Uzun yıllar boyunca Danimarka’yı korumuş olan kale, ciddi kararkarın alındığı bir karargah olmuştur. Ziyaretçiler bu kaleyi hem içeriden hem de büyük bir ilgi ile geziyorlar.

5-Den Gamle By

Tarihle ilgileniyorsanız bu açık hava müzesini kesinlikle kaçırılmaması gereken biryer. 1909 yılında kurulan bu müzede Danimarka’nın farklı yerlerinden toplanmış 100 farklı yapıyı görebilirsiniz. Bir köy hayatının örneği şeklinde tasarlanmış müze, size Danimarka tarihindeki hayat tarzı hakkında da çok şey anlatacak.

6-Legoland Billund

Billund size son çeyrekte tek bir markayla bir şehrin nasıl değişebileceğini gösteriyor. Bu meşhur marka ise Lego. Billund, Lego’nun doğduğu yer. Sahip olduğu Legoland ile Billund sanal alemden fırlamış gibi rengarenk bir dünya.Danimarka’da çocukların en çok sevdiği yer olan Legoland’de yetişkinler de keyifli zaman geçiriyor. Legoland’da dünyanın en meşhur binalarının legodan yapılmış örnekleri, legodan kurulmuş şehirleri çocuklar merakla ve keyifle izliyor. Legoland’da bazı bölümler sadece ve sadece küçük ziyaretçiler için ayrılmıştır, ebeveynlerin bile girişi yasaktır.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR