Pazar , 12 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / ERBAY Soğutma’dan %60’a Varan Enerji Tasarrufu

ERBAY Soğutma’dan %60’a Varan Enerji Tasarrufu

ERBAY Soğutma Satış Müdürü Faruk Kömürcü, yönelttiğimiz soruları yanıtlayarak, ERBAY’ın organizasyon yapısı ve çalışmalarıyla ilgili detaylı bilgi verdi.

ERBAY Soğutma’dan %60’a Varan Enerji Tasarrufu
Faruk KÖMÜRCÜ
Satış Müdürü

ERBAY Soğutmanın organizasyon yapısı hakkında bilgi verir misiniz?
Firmamız 1987 yılında Bayram Kömürcü ve rahmetli Erol Gökdemir tarafından kurulmuştur. 2000’li yılların başından itibaren kurumsal yapının kurulmasına yönelik çalışmalar başlanmış ve firma yönünü yurt dışı pazarlara çevirmiştir.

Geçen yıllarla birlikte firma yönetimi, dinamik yapısını korumak üzere sürekli gelişim politikasını benimseyerek Yalın Yönetim, Yalın Üretim felsefesi ile yönetimde ve üretimde yalınlaşma çalışmalarına hız vermiştir.

Firmanız sektörde müşteri odaklı ve kaliteli hizmet anlayışıyla çalışmalarına devam ediyor. Sektöre sunduğunuz ürün çeşitliliğinizi okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Su Soğutma Grupları, Su Soğutma Kuleleri, Klima Cihazları ve Shell&Tube Isı Eşanjörleri olarak 4 ana ürün grubumuz bulunmaktadır. Müşterilerimizin birçoğu sanayi kuruluşları, yani proses odaklı faaliyet gösteren endüstriyel firmalar olduğundan dolayı tasarımlarımız 7 gün 24 saat çalışmaya uygun dayanıklılıkta dizayn edilmektedir.

Plastik ve Ambalaj Sektörü için öne çıkan ürün grubumuz olan Su Soğutma Gruplarını 1,26 kW ile 2.418 kW soğutma kapasite aralığında standart olarak üretebilmekteyiz. Üretimi yapılan her bir cihaz, çalışma şartlarının simüle edildiği test standımızda kalite ve performans testlerinin tamamlanmasının ardından müşterilerimize sevk edilmektedir. Standart ürünlerimizin yanında custom üretim kabiliyetimiz ile müşteri ihtiyacına özel ürünler dizayn ederek üretebilmekteyiz.
 

Ürünlerinizi dünya genelinde hangi bölgelere pazarlamaktasınız? İhracat yaptığınız ülkelerden ve pazarlardan bahsedebilir misiniz?
2021 yılında satışımızın %55’ini yurt dışına gerçekleştirdik. Gelecek yıllardaki satış hedefimiz ise %70 yurt dışı - %30 iç pazar olarak belirlenmiştir.
Her yıl yaklaşık olarak 3 ya da 4 farklı ülkede pazarlama faaliyetlerine ağırlık vererek, belirlediğimiz kriterlere uygun firmalar ile pazarda satış faaliyetleri yürütüyoruz. Bunun yanı sıra firmamıza ulaşan farklı yurt dışı talepler ile proje bazlı işler de yapmaktayız.

Başlıca tercih edilme nedenlerinizden biri ‘Enerji Tasarrufu ile İşletme Dostu’ bir firma olmanız. Enerji verimliliği kapsamında sağlanan tasarruf ve çalışmalarla ilgili neler söylersiniz?
Enerji maliyetleri her geçen gün artmakta ve firmalar enerji maliyetlerini düşürmenin yollarını aramaktadırlar. Bu ihtiyaca yönelik geliştirilen, standart su soğutma gruplarına nazaran %60’a varan enerji tasarrufu sağlayan ürünümüz mevcuttur. Doğal Soğutma (Free Cooling) Entegreli Soğuk Su Üretici Grup olarak adlandırdığımız bu cihaz; mekanik (kompresörlü) soğutma modülü ile doğal soğutma (free cooling) modülünün entegrasyonu ve sahip olduğu özel yazılımlı mikroişlemci kontrol sistemi ile dış hava sıcaklığı ve istenilen su çıkış sıcaklığına bağlı olarak hangi modüllerin devre olacağını ve devrede olan modüllerin nasıl hareket edeceğini tespit edebilen akıllı bir cihazdır.

ERBAY olarak ürün seçiminde müşterilerinize ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? Nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?
Biz ERBAY olarak güçlü mühendislik altyapısı olan bir firmayız. Tecrübe ve birikimlerimiz; üretimini yaptığımız ürünlerin dizaynı, projelendirilmesi ve üretimi gibi süreçlerin her safhasına yansımaktadır. Son zamanlarda firmalar maalesef,  teknik özelliklerden ziyade fiyat odaklı alımlar yapmaktadırlar. Fiyat odaklı alım sonrasında kapasite yetersizliği, yüksek enerji maliyeti, teknik servis sıkıntısı gibi birçok olumsuzluklar yaşanabilmektedir. Alım yapılacak olan firmanın en azından yerinde ziyaret edilerek üretim, yedek parça ve mühendislik yapısı hakkında bilgi alınması faydalı olacaktır. Alımı yapılacak cihazın ise mutlaka sevkiyat öncesi kalite ve performans testlerinin yapılmış olması gerekmektedir.

Müşterilerinizin beklentilerini ve işletmelerin stratejik amaçlarını ekonomik seviyede karşılayabilmek adına ürünlerinizin sürekliliğini nasıl sağlıyorsunuz? Kalite kontrol süreçlerinizden bahsedebilir misiniz?
ERBAY olarak, kalite departmanımız imalatı durdurmaya yetkindir. Aksaklık veya hata giderilmeden süreç devam etmez ve kalite departmanının onay vermediği hiçbir cihaz sevk edilmez. Çok ciddi yönetilen bir test prosedürümüz bulunmaktadır. İmalatı biten her bir cihaz test standımızda performans testine ve devamında kalite testine tabii tutulur. Müşterilerimiz de arzu ederlerse bu testlere eşlik edebilmektedirler.

Bir diğer yandan sektörde uzun yıllardır tecrübe kazanmış bir mühendislik firması olarak da ürün gruplarının iyileştirme ve yeniliklerine ilişkin değerlendirmeleriniz nedir?
Standart ürünlerimizde şu an R134A, R410A, R404A ve R407C soğutucu akışkanlarını kullanmaktayız. Özellikle Avrupa Birliğine üye ülkeler düşük GWP oranına sahip soğutucu akışkanlar ile çalışan su soğutma grupları talep etmekte, bu nedenden dolayı yeni nesil soğutucu akışkanları yakından takip etmekte ve çalışmalar yürütmekteyiz.

Mevcut pozisyonunuzu korumaya çalışırsanız oyun dışında kalırsınız. Sürekli gelişim içinde olmalısınız. Bu nedenle standart ürün gruplarımız için Ür-Ge faaliyetlerimiz kesintisiz olarak devam etmekte. Gelişen teknolojiyi yakından takip ederek, sahadan elde ettiğimiz geri bildirimlerin analizi ile ürün gruplarımızın üzerinde sürekli iyileştirme çalışmaları işinde uzman mühendislik ekibi tarafından yapılmaktadır.
 
 
Sektörünüzde en çok ne tür problemlerle karşı karşıya kalıyorsunuz?
Diğer sektörlerde olduğu gibi biz de nitelikli eleman sıkıntısı yaşamaktayız.

Sizce bu durum neden kaynaklanıyor?
Bu konu biraz derin. Aile + eğitim sistemi + nesil farklılığı.
 
Meslek liselerinin öğrenciler tarafından özellikle tercih edilir formatta olması kadar, bu liselerin mesleğe uygun kişiler tarafından tercih edilmesi de bir o kadar önemlidir. Bugün maalesef, meslek liselerinden mezun öğrencilerin yüzde kaçının mezun olduğu bölümde çalıştığı sorgulanır durumdadır. İlk 4 yıllık eğitim sürecinde öğrencinin meslek eğilimi analiz edilip ikinci 4 yıllık eğitim sürecinde temel eğitimlerin yanı sıra mesleki eğitimlere başlanmalı ve üçüncü 4 yıllık eğitimin sürecinde ağırlıklı olarak mesleki eğitimler verilmelidir.
 
Her aile çocuğunun üniversite mezunu olmasını istiyor. Son dönemlerde artan üniversite sayıları neticesinde üniversiteye giriş kolay bir hale geldi. Üniversite kazanmanın da kolay olduğu bu dönemde, oluşan ihtiyaç fazlası mezunlar maalesef oyunun dışında kalmaktadır. Dün firmalar çalışan seçerken, bugün çalışanlar firma seçmekte. Z kuşağı ile birlikte gördük ki yeni nesil alışagelmiş düzen içerisinde yaşamak istemiyor, bizden farklı düşünüyorlar ve hayata bakışları çok farklı. Şirketlerimizin kendilerini güncel yaşanılan dönem beklentilerine
 göre hızlıca güncellemesi ihtiyaç değil şart olmakta.

İçinde bulunduğunuz sektörü ulusal ve uluslararası anlamda nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye ve dünyada soğutma sektörünün gelişimi hakkında neler söylersiniz?
İklimlendirme Sanayi İhracatçılar Birliği 2022 Ocak Haziran dönemi ihracat rakamı 3.363.880.779 USD. Bir önceki yılın aynı dönemine göre artış oranı %10,3. En fazla ihracat yapılan ülkelerin başında Almanya, İtalya, Birleşik Krallık ve Fransa gelmekte. Sektör ihracatçılar birliğimiz İSİB ve sektör derneğimiz İSKİD çatısı altında sektörümüzün yurt dışı bilinirliğini arttırmaya yönelik, üye firmalarımızın gelişimini sağlayacak eğitim programları, yurt dışı organizasyonları, potansiyel müşterilerin üye firmalarımızla buluşmasına yönelik birçok alanda çalışma yapmaktayız. Amacımız Türkiye’yi sektörümüzde üretim üssü haline getirmektir.
 
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Gelecek dönemlerde ERBAY Akademi’yi hayata geçirmek planlarımız arasında yer almaktadır. Bu projeyi sadece ERBAY bünyesi için değil, sektöre açık bir akademi olarak ele almak istiyoruz. Kalite ve performans testlerini yaptığımız ve cihazlarımızı çalıştırdığımız test standımızı ERBAY Akademi’nin başlangıç noktası olarak kurgulamak istiyoruz. Sektörün sadece gelişimi değil, bir bütün olarak hareket edip bütünün iyileşmesi ve gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz.


 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • 1 LT Bitkisel Yağ Dolum ve Kapatma

    1 LT Bitkisel Yağ Dolum ve Kapatma

    FILL TECHNIC Makine Dolum ve Paketleme Sistemleri her çeşit içecek ve sıvının dolum hatlarını anahtar teslimi olarak kuran bir firmadır. Gelişen yeni teknolojileri yakından takip eden firma yeni nesil dolum sistemleri ile siz müşterilerine hizmet vermektedir.... Devamı »