Perşembe , 21 Kasım 2024
HABERLER
ANASAYFA / Makaleler / ​Dijitalleşmenin Pazarlama Süreçlerine Etkisi Nedir?

​Dijitalleşmenin Pazarlama Süreçlerine Etkisi Nedir?

İnsanoğlu, var olduğu günden bugüne kadar hem kendisini hem de kullandığı araç ve gereçleri geliştirme gayreti içerisinde olmuştur.

​Dijitalleşmenin Pazarlama Süreçlerine Etkisi Nedir?
SELİM YILDIZ İş İnsanı - Business Person

Bu gelişim ilk olarak taş devriyle başlamış sırasıyla tarım, sanayi, elektrik, elektronik ve en son olarak günümüze teknoloji ve yapay zeka ile ulaşmıştır.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte işletmelerde kendilerini geliştirme ve değiştirme ihtiyacı hissetmiştir. 1450 yılında yazılı reklam yönteminin bulunmasıyla ortaya çıkan pazarlama kavramı, 1839 yılında şehirlerin duvarlarına posterlerin asılmasıyla devam etmiştir. 1867 yılında billboardlar aracılığıyla afişler sergilenmeye başlamıştır.

1922 yıllarında ilk kez radyo reklamlarına başlanmış, 1930 yılında ilk televizyon reklamı Londra’da gösterilmiştir. 1993 yılında ilk tıklanabilir banner yayına girmiştir. Bu ise dijital pazarlamanın dijital çağına geçişin başlangıcı olmuştur. Yahoo’nun kurulduğu 1994 yılı itibariyle yeni teknolojilerin dijital pazara girdiği görülmüştür. Pazarlamanın başladığı ilk andan günümüze kadar olan süre zarfında çok büyük gelişimler olmuştur. Son yıllarda pazarlama geleneksel halden dijitale doğru çok hızlı bir geçiş yapmıştır.

Dijital pazarlama; belirli satış hedeflerine ulaşmak için teknolojiyi, interneti, sosyal medyayı doğru kullanarak reklam, tanıtım, marka yönetimi ve etkin iletişim yapma faaliyetleridir.

Günümüzde değişen müşteri beklentileri ve COVID-19 gibi piyasalarda öngörülemeyen değişimlere yol açan gelişmelerle daha sık karşı karşıya kalınması, şirketlerin alıştığı pazarlama ve operasyon yapılanmaları üzerinde büyük etkiler bırakmıştır.

Gelişen dijital teknolojiler ile iş yapış biçimleri de etkilenen şirketlerin, değişken pazar koşullarında başarılı olabilmek için geleneksel yapıdaki pazarlama stratejilerini dijital sistemlere dönüştürmesi kaçınılmaz olmuştur. Pazarlamadan operasyona kadar risk geçirmeyecek şekilde pazarlama stratejileri güncellenmiş, dijital pazarlamaya önemli oranda geçiş sağlanmıştır. 

Dijitalleşme pazarlamada verimliliği artırma, esneklik ve hızlı yanıt verebilme, maliyet azaltma, iyi müşteri hizmetleri, sürdürülebilirlik, zaman kazandırma ve benzeri birçok avantajları olduğu gibi siber güvenlik riskleri, veri gizliliği kaygıları, uygulama ve bakım maliyetleri gibi dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Dijitalleşme ile birlikte pazarlama da farklı boyut kazanmıştır. Firmalar önceden ürünlerini pazarlayabilmek için müşterilerin ayağına gidip ürünlerini pazarlamaktaydılar.

Bir diğer pazarlama şeklinde ise müşteriler mağazalara gidip ürünleri satın alıyorlardı. Dijitalleşme ile birlikte işletmeler günümüzde artık ürünlerini müşterilere ilk zamanlar posta ile daha sonra faks ile daha sonra mail ile daha sonra kısa mesaj ile daha sonra mobil uygulamalar ile hatta sosyal medya siteleri üzerinden ulaştırabilmektedirler.

Dijitalleşmenin pazarlama süreçlerine etkisi her geçen gün daha da artmaktadır. Hatta kişinin ziyaret ettiği site ve ürünlere göre verilerin toplanıp müşteriye ilgili ürünler ile ilgili reklam gönderilebilmektedir. Dijitalleşme ile birlikte sadece işletmeler kendi ürünlerini internet üzerinden satışa başlamadı, bireysel olarak ev hanımları, çalışan bireyler de özel ürünlerini internet üzerinden satabilme avantajını yakaladılar.

 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR

  • DÜNYANIN SOĞUK CENNETİ ; NORVEÇ

    DÜNYANIN SOĞUK CENNETİ ; NORVEÇ

    En geniş manâda İskandinavya denildiğinde akla aşağıdaki beş ülke gelir; Danimarka (Denmark) Başkenti Kopenhag, İsveç (Sweden) Başkenti Stockholm, Norveç (Norway) Başkenti Oslo, Finlandiya (Finland ) Başkenti Helsinki, İzlanda (Iceland) Başkenti Reykjavik İskandinavya Ülkelerinden bu sayımızda üçüncü ülkesi olan Norveç’i sizlere detaylı bir şekilde sunmaya çalışacağız.... Devamı »