Sağlıktan gıdaya, teknolojiden perakendeye kadar tüm sektörlerin kilit noktasında bulunan paketlemede yapılan en ufak hata bile üreticileri ciddi anlamda zora sokabiliyor. Prestij kayıplarına dahi yol açabilecek bu aksaklıkların önüne geçebilmek her zaman aynı standart ve yüksek kalitede paketleme yapabilen cobot’larla mümkün oluyor.
Paketlemede bir diğer kritik nokta ise üretim ve paketlemenin aynı hızda olması oluyor. Zamanın, ürünlerin tazeliği için son derece önemli olduğu gıda sektöründe, paketlemede yaşanan zaman kaybı, ürünlerin hızlı bir şekilde bozulmasına yol açabiliyor. Hızlı kurulabilen, programlanabilen, farklı üretim süreçleri arasında son derece hızla geçiş yapan cobot’lar, sektörde yeni başarı hikâyelerinin yazılmasında önemli bir rol üstleniyor.
Daha yaşanabilir bir dünya yaratıyor
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için robot teknolojilerini erişilebilir kılmak amacıyla 2005 yılında kurulan Universal Robots, cobot’ ların sağladığı esnek üretim, verimlilik ve kar artışını birçok sektör için ulaşılabilir hale getiriyor. Bugün 50 binden fazla cobot, dünyanın birçok ülkesinde onlarca sektöre; maliyet avantajı, üretimde esneklik sağlarken kar artışını doğal kaynak ve hammadde kullanımını da minimumda tutarak yapıyor. Hızlı teslimat süresinin en önemli piyasa belirleyicisi olduğu günümüzde cobot’ lar, paketleme süresini de kısaltarak, sektörde rekabeti de belirliyor. Cobot’lar çalışanları fiziksel olarak zorlu, tekrarlayan ve monoton işlerden kurtararak, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi riskleri ortadan kaldırıyor. Ambalaj maliyetlerini büyük ölçüde azaltıyor, daha az atıkla çevre dostu yaklaşımı destekliyor.
Yatırımını 6 ayda geri aldı
İsveç Eslöv şehrinde yer alan Orkla Foods için kremalı vanilya üretiminin paketleme bölümünde görev alan UR10 cobotu, esnek çalışması, kolay programlanarak hızla üretime geçmesiyle yatırımı 6 ay gibi oldukça kısa sürede geri aldı. Marketler ve perakende zincirleri için vejetaryen ve gurme ürünler üreten Kuzey Avrupa’nın lider üreticilerinden İskandinav Atria, yirmi dört saat kesintisiz hizmet ihtiyacını UR5 ve UR10 cobot’larıyla karşıladı. Karides, zeytin, enginar, güneşte kurutulmuş domates, sarımsak ve diğer özel ürünlerin, üretim bandı durmadan işlenmesini sağlayan otomasyon sistemi, firmaya üstün rekabet avantajı sağladı.
Elle yapılan paketleme maliyeti artırıyor
Cobot’lar paketleme ve ambalaj sanayisinde optimize edilmiş verimlilik sağlıyor. Yani cobot’lar, her zaman doğru ve güvenilir bir şekilde paketleme işlemi gerçekleştiriyor. Paketleme - paletleme ve ambalajlamada kesinti olmaz ve bu durum üretim sürekliliğini garanti ediyor. İnsanlarla iş birliği içinde çalışan ve çalışanların işlerinin kolaylaştırılmasına yardımcı olan cobot’lar çalışanları fiziksel olarak zorlu ve tekrarlayan görevlerden kurtarıyor. Bu durumun bir diğer avantajı ise iş ve çalışan güvenliğidir. Paketlemenin insanlar tarafından elle yapıldığı işletmelerde çalışanlar için monoton ve tekrar eden iş zorlukları meydana geliyor. Elle yapılan paketleme ayrıca maliyetleri artırırken bu da pazarda fiyat rekabetini düşürüyor. Tüm bu olumsuz sonuçlardan kurtulmanın tek çözümü ise üretim modeline uygun cobot’ların paketleme bantlarına kurulmasıyla oluyor.
8 saatlik vardiyada 1200 paketleme gerçekleştiriyor
Elektrik tesisatı ve dağıtım teknolojisinde dünya pazar liderlerinden Gustav Hensel GmbH ve Co. KG'de görev alan UR10 model cobot, çalışanları sıkıcı ve monoton kutu paketleme işinden kurtardı. UR10, Dahl Automation tarafından ayrı ayrı üretilen bir vantuz kullanarak sekiz saatlik vardiyada yaklaşık bin 200 paketleme gerçekleştiriyor. Cobot’lar, çalışanları yüksek riskli alanlarda çalışmaktan ve monotonlaşan işlerden kurtarıyor. Cobot’lar ayrıca daha önce üretim alanındaki bir çalışanın cobot uzmanı ya da cobot bakım teknisyeni gibi kalifiye alanlara geçişinin de önünü açıyor.
3 kilodan 16 kilograma kadar farklı kapasiteler sunuyor
Universal Robots cobot’ları, hızlı yatırım geri dönüşü, enerji verimliliği, kesintisiz üretimiyle işletmelerin maliyetlerini düşürüyor. Cobot’lar bu avantajları ile küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelere üretim gücü kazandırıyor. 3 kilodan 16 kilograma kadar farklı kapasiteler sunan cobot’lar, ayrıca uç elleri değiştirilerek montajdan boyamaya, vidalamadan etiketlemeye, paketlemeden cilalamaya, enjeksiyon kalıplamadan kaynağa kadar tüm işlere entegre edilebiliyor.
UR10 cobot’lar ile paketleme hatlarının optimizasyonu sağlandı
Sanofi, Fransa Tours şehrinde 300 kişinin çalıştığı tesisine, çalışanların iş yükünü azaltmak ve hayatlarını kolaylaştırmak için 7 adet UR10 cobot alarak paketleme hatlarının optimizasyonunu sağladı. Proje kapsamında ilk olarak tesisteki paketleme-paletleme hatlarının entegrasyonu ile organizasyon optimize edildi. Ek olarak tablet veya kapsülleri taşıyan kutuların paketlenmesi aşamasında taşınan yük ve operatör hareketleri azaltıldı, bu sayede verimlilik artırıldı.
0 YORUM