Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / Biz İnsanların Hayatının Her Anına Dokunuyoruz

Biz İnsanların Hayatının Her Anına Dokunuyoruz

CEM BAKİ SİNAL: "2022 yılı bizim için rekorlar yılı oldu, mevcut kapasitemizi yapmış olduğumuz inovatif projelerle hiçbir ek yatırım yapmadan artırarak 68 yıllık tarihimizin en çok adet üretimine sahip olduk."

Biz İnsanların Hayatının Her Anına Dokunuyoruz
1. 1955 yılında kurulan Perfektüp’ün kuruluş aşamaları, yapılanması, gelişim süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Perfektüp 1955 yılında kurulmuş bir firma. Biz 1955 diyoruz ama bağlı olduğumuz, BELL Holding’in kuruluşu 83. Yılına girdi. BELL Holding daha önce İtalyan -Türk ortaklığı iken, daha sonra tamamen bir Türk firması haline geldi. Şirketimizin sahibi halen Manzini ailesi. İtalyan asıllı fakat; Türkiye’yi ve Türk’leri çok iyi bilen ve seven insanlar. Belki 80, belki de 100 yıldır burada yaşıyorlar. Tüm yatırımlarını her şeylerini Türkiye üzerine kurmuş bir aile. 
Perfektüp; yıllar içerisinde büyüyerek alüminyum tüp üretimiyle başlayan serüvenini monoblok aerosol kutu, alüminyum bariyerli lamine tüp ve plastik bariyerli lamine tüp alanlarında da faaliyet göstermeye başlayarak genişletmiş ve bu sektörde bir dünya markası olma yolunda hızla ilerlemiştir.  
 
2. Ürün gruplarınızdan ve ürünlerinizden bahsedebilir misiniz?
Perfektüp; İstanbul’da 4, Bulgaristan 1 ve İtalya’da 1 olmak üzere toplam 6 üretim tesisinde alüminyum tüp, monoblok aerosol kutu, alüminyum bariyerli lamine tüp ve plastik bariyerli lamine tüp üretmektedir. İlaç, kişisel bakım, kozmetik, ev bakımı, gıda ve kimya/kırtasiye sektörlerindeki müşterilerine hizmet veren Perfektüp, doğrudan tüketiciye yönelik ürünler üretmese de tüketicilerin her gün kullandığı birçok ürün için ambalaj üretmekte ve onlara hayatın her anında dokunmaktadır. Sabah kalktığınızda dişlerinizi fırçalarken kullandığınızı diş macununun, tıraş olurken kullandığınız tıraş köpüğünün, ellerinizi yumuşacık yapan kremlerin ya da işe giderken sıktığınız deodorantların arkasındaki Perfektüp vardır. Bugün, eczaneye gidin elinizi uzatın, aldığınız ürünün alüminyum tüp olmak şartıyla, bunun %75 %80’nini biz üretiyoruz. Her bir ürünümüz ama her bir ürünümüz; 600 milyon adet tüp, 160 milyon aerosol kabı, 220 milyon lamine tüp tek tek kontrol edilir. Kameralarla, insan gözüyle ve basınçla. Dünyanın 50'ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz. 
Yıllık üretim kapasitelerimiz:
Alüminyum Tüp: 600 milyon
Aerosol kutu: 160 milyon
Lamine Tüp: 220 milyon


 
3. Perfektüp olarak, çevreye duyarlı olduğunuzu biliyoruz. Bu bağlamda yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir? Sürdürülebilirlik adına yaptığınız çalışmalar bulunuyor mu? Biraz okuyucularımıza bahsedebilir misiniz?
 
Perfektüp olarak daha yaşanabilir bir dünya için sorumluluklarımızın bilincinde hareket ediyor, projelerimizi bu yönde geliştiriyoruz. Alüminyum tüp ve aerosol kutularımızı PCR ve PIR içerikli alüminyum pulları ile lamine tüplerimiz ise geri dönüştürülebilir PBL malzeme kullanarak üretebiliyoruz. AR-GE araştırmalarımız ile aynı ürünü daha az alüminyum ve plastik kullanarak üretirken, inovatif çözümlerle sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor ve karbon ayak izimizi azaltıyoruz. Üretimde kullandığımız suyun tekrar tekrar kullanımına olanak sağlayan patentli projemiz ile su ayak izimizi azaltırken, enerji tasarrufu da sağlıyoruz.
Yeni kurulacak olan Kırklareli fabrikamızda özellikle çevre ile alakalı inanılmaz tedbirler alıyoruz. Bütün arazimizdeki yağmur sularını biriktireceğiz. Buralardaki suyu tekrar çevirerek kullanacağız. Çatımızda yaklaşık 3.2 MW güneş enerjisi panellerimiz olacak. İhtiyacımız olan enerjinin önemli bir kısmını kendimiz üreteceğiz. RTO, yani Rejeneratif Termal Oksitleyici tesisi kuracağız. 
Buradaki fabrikamızda da çevreyi hiç kirletmemeye çalışıyoruz. Uçucu parçacıklar var, zararsızlar ama bunları da toplayıp, büyük seramik yakıcılar arasına alıp kül haline getireceğiz. Bu dünyadaki bütün modern fabrikalarda kullanılıyor. Türkiye’de kendi sektörümüzde bir ilk olacağız. 
 
4. Sosyal sorumluluk projeleri, Perfektüp için nerede yer alıyor? Yaptığınız projeler bulunuyor mu?
 
Perfektüp olarak her zaman kendimizi topluma karşı borçlu hissediyor, toplumun kültürel ve sosyal gelişimine katkılar sunuyoruz. Uzun yıllardır Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası sponsoruyuz, gençlerin sanatla iç içe olmasını istiyor ve onları desteklemekten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Ayrıca Orman Genel Müdürlüğü ve Tema Vakfı ile Türkiye’nin ağaçlandırılması konusunda uzun yıllardır çalışıyoruz, bu konuda en son Kırklareli’nde 10.000 ağaçlık bir hatıra ormanı yarattık.
Bunların yanı sıra, kendi çalışanlarımızın çocuklarının resimleri duvarlarımızda bulunuyor. Onunla ilgili bir resim yarışması düzenliyoruz. Bu sene 23. resim yarışmasını düzenledik. Onların her birine ödüller veriyoruz. 
 
5. Geçtiğimiz nisan ayında 88 yıllık Tubettificio Favia’yı satın aldığınızı biliyoruz. Bu bağlamda büyümek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

Avrupa’ya biraz daha yakın olmak istedik. İlk adımı Bulgaristan’da attık. Bulgaristan’da çok modern 4 hattı olan bir fabrika kurduk. Daha hızlı büyüyebilmek için, Avrupa’nın daha ortasına gelmek istedik.
Epey bir çalışmadan sonra, kapasite artırımı ve bir dünya markası olma hedefimizi desteklemek adına İtalya'nın önde gelen ve belki de bu alandaki en eski alüminyum tüp üreticilerinden Tubettificio Favia'yı satın aldık. Bu satın alım ile çalışan sayımız 650’ye yaklaştı ve üretim kapasitemiz de artmış durumda. Tabii diğer bir en önemli faktör ise 88 yıllık bir know-how ı satın almış olmamız, bu birleşmesi bize yeni pazarların kapasını açarken sektörün geleceğini belirlemede bizi önemli bir aktör haline getirdi. Bu firma 25 yıldır hiçbir müşteri şikayeti almamış mükemmel bir fabrika. Ancak bu da yeterli gelmedi, şimdiden 2024 yılının siparişlerini alıyoruz. Dünya’da da büyük talep var. Türkiye’de de var. O yüzden bundan 4-5 sene önce yeni bir yatırım kararı daha aldık. 

 
6. Evet, Kırklareli’de temelerini atmış olduğunuz bir üretim tesisi inşaatınız bulunuyor. Üretim tesisinize bu yıl içinde yaptığınız ya da önümüzdeki dönem içinde yapmayı planladığınız yatırımlar hakkında bilgi verir misiniz?
 
Yeni hatlara ihtiyacımız vardı, kapasitemiz talebe yetmiyordu o zaman 5-6 altı sene önce yeni yatırım yapılma kararı alındı.
Perfektüp, “Dünya markalarının tercih ettiği marka” vizyonu ile tüm hedeflerini ortaya koymakta ve bu doğrultuda planlamalarını yapmaktadır. Perfektüp olarak başarılı olmanın sürekli kendimizi geliştirmekten ve yenilemekten geçtiğini biliyor bu doğrultuda hareket ediyoruz. 
Yeni yatırım olarak;
Kırklareli’nde inşa ettiğimiz yeni nesil üretim tesisimiz ile iş hacmimizi, üretim olanaklarımızı ve sürdürülebilirlik potansiyelimizi dünya standartlarının üstünde bir seviyeye çıkarıyoruz. Toplam 76.000 m2 kapalı alana sahip olacak yeni tesisimizin 35.000 m2’si alüminyum tüp, 30.000 m2’si ise aerosol kutu üretimine ayrılacaktır. Geri kalan 11.000 m2’lik alanda ise AR-GE departmanı, sosyal faaliyet alanları ve departman çalışma odaları yer alacaktır. Çatısındaki solar paneller ile kendi enerjisini kısmen karşılayan, entegre iç sistemler ile katı atıkları depolayarak dönüşüme sokan, sıvı atık arıtma tesislerine sahip, yağmur sularını toparlayarak kullanma suyu olarak değerlendirilebilen, çevreye salınan zararlı gazları arıtarak atmosfere verebilen yeni tesisimiz ile sürdürülebilirlik konusunda dünya standartlarını yakalayacağız. 
 
7. Peki Kırklareli’deki fabrikanızdaki ilk üretim ne zaman olacak?
 
Kırklareli’deki fabrikamıza ilk üretime gelecek yıl mart yılında başlamayı planlıyoruz. İnşaat başladı, Covid’ten dolayı biraz yavaşladı ama şu an tüm hızıyla devam ediyor. İlk hattımızı sipariş ettik. Ama tedarik zincirinin zorlaşması nedeniyle, eskiden 8-9 ayda imal edilen bir hat şimdi 24 aya çıktı. O bizi birazcık üzüyor. 
 
8. Yurt dışı çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
 
Üretimimizin yaklaşık neredeyse yarısını ihraç ediyoruz. Biz katma değeri yüksek ürünler ihraç ediyoruz. Bugün İstanbul Sanayi Odası ya da devlet istatistiklerine bakarsınız, ihracatımızın kilo değeri 1 dolarken bizim ki 12 dolar. 
Perfektüp yaklaşık 50 ülkede 200’e yakın müşterisine ihracat yapmaktadır. Neredeyse faaliyetimizin olmadığı bir kıta veya ülke yok diyebiliriz. 68 yıllık tecrübenin ve her zaman müşteri memnuniyetini ön planda tutmamız dünyanın her yerinden markaların bizi tercih etmesini sağlamaktadır. 
 
9. Hangi fuarlara katılım gösteriyorsunuz? 2023 yılı için katılmayı düşündüğünüz fuarlar hangileridir?
Geçen Interpack fuarındaydık. Covid pandemisinden sonra, insanlar birbirini çok özlemişler. Avrupa’daki rakiplerimizle bile sarılıyoruz. İnsani ilişkiler özlendi. 
- Bu sene METPACK fuarı da vardı, Interpack fuarından ayrı olarak ona da katılım gösterdiniz mi?
 
Bizim ekiplerimiz ikiye ayrıldı. Orada da yer aldık. 

Her sene yerli ve yabancı birçok fuara katılım gösteriyoruz. 2023 yılında katılım göstereceğimiz fuarlar şöyledir:
- ADF Paris
- Cosmetic Business Münih
- Expo Pack Meksika
- CPHI Bercelona
- Beauty World Dubai
- Avrasya Fuarı İstanbul
 
10. 2022 yılı sizin için nasıl geçti 2023 yılı için hedefleriniz nelerdir?
Covid döneminde de, ondan önceki dönemde de hiçbir şekilde kapasitemiz azalmadı, taleplerimiz azalmadı. 2022 yılı bizim için rekorlar yılı oldu, mevcut kapasitemizi yapmış olduğumuz inovatif projelerle hiçbir ek yatırım yapmadan artırarak 68 yıllık tarihimizin en çok adet üretimine sahip olduk. Önümüzdeki 1,5 sene içerisinde yeni hatlarımız gelene kadar tüm gücümüzle hatlarımızın verimliliğini arttırmaya çalışıyoruz. 2023 yılı da benzer şekilde çok iyi gidiyor şu an bu yılın tüm kapasitesini doldurmuş bulunuyoruz, bu konuda en büyük hedefimiz Kırklareli üretim tesisimizi bir an önce aktif hale getirmektir. 
 
11. Son olarak okuyucularımıza, neler söylemek istersiniz?
 
Öncelikle geldiğiniz için çok teşekkür ederiz, ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz ama durmadan ülkemiz için üretmeye devam ediyoruz.
Umarız önümüzdeki yıllar hepimiz için çok güzel işler yaptığımız başarılarla dolu yıllar olur.

CEM BAKİ SİNAL 
CEO

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR