Geri dönüşüm çalışmaları hızla sürüyor. ÇEVKO Genel Sekreteri İmer, “Geri dönüşüm tesisleri atık ithalatıyla değil, ülkemizde toplanan atıklarla katma değer yaratmalı” dedi.
Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı da (ÇEVKO) atıkların dönüşümü konusunda rol üstleniyor.
ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, yetkilendirilmiş kuruluş olarak görev yaptıkları 15 yıldır ekonomiye yaklaşık 40 milyar liralık katkı sağlandığını belirtti.
Yüzde 55 dönüşüm
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesinde 2020 yılı için geri dönüşüm oranının yüzde 55 olduğunu söyleyen İmer, “Buna ek olarak aynı yönetmelik kapsamında malzeme bazlı geri dönüşüm hedefleri de yer alıyor. 2020 yılı için bu oranlar, camda yüzde 60, plastikte yüzde 55, metalde yüzde 55, kâğıt/kartonda yüzde 60, ahşapta ise yüzde 15’tir” diye konuştu.
İmer, “Uluslararası Geri Dönüşüm Ofisi verilerine göre bu alanda 200 milyar dolarlık küresel bir ekonomi söz konusu. Kısaca ‘üret-kullan-at’ diye tanımlanabilecek doğrusal ekonomi modeli, hızla artan nüfusla birlikte sürdürülebilir kalkınmayı tehdit ediyor” dedi.
170 bin atık kumbarası var
ÇEVKO olarak geçen yıl 563.554 ton ambalaj atığının geri dönüştürüldüğünü belgelediklerini söyleyen Mete İmer, “2019’da Türkiye genelinde 145 belediye ile işbirliği içerisinde, ambalaj atıklarının kaynağında ayrı biriktirilmesi ve toplanması amacıyla iç mekânlara ve dışarıdaki ortak alanlara yerleştirilmesi için 170 bine yakın ambalaj atığı kumbarası gönderdik” dedi.
Nereye atayım?
Sıfır Atık ile birlikte toplama noktaları da oluşturulduğunu belirten İmer, “Vakfımızın bu doğrultuda geliştirmiş olduğu ‘Nereye Atayım’ uygulamasıyla atık toplama ekipmanları dijital haritalar üzerine işlenip, belediyelerin tüm atıkları tek bir ekran üzerinden izlenebiliyor. Ayrıca vatandaşlar en yakın toplama ekipmanını görüp talep ve şikâyetlerini ilgili kişilere kolayca iletebiliyor” diye konuştu.
0 YORUM