Cumartesi , 04 Mayıs 2024
HABERLER
ANASAYFA / Röportajlar / SEKTÖRDEKİ İHTİYAÇLARINIZA KILAVUZ VE YOL ARKADAŞINIZ OLUYORUZ

SEKTÖRDEKİ İHTİYAÇLARINIZA KILAVUZ VE YOL ARKADAŞINIZ OLUYORUZ

Hasan Melih BEŞKAZALIOĞLU KOLBAY DANIŞMANLIK MÜM. MAK. İNŞ. DIŞ. TİC.VE SAN. LTD.ŞTİ. Genel Müdür - CEO

SEKTÖRDEKİ İHTİYAÇLARINIZA KILAVUZ VE YOL ARKADAŞINIZ OLUYORUZ
Firmanızın kuruluşunda hangi amaçlar ve hedeflerle yola çıktınız?
Yaklaşık 25 senedir üretim sektörü ve bilhassa plastik sektörünün içerisindeyiz. Türkiye’nin dışında Türkmenistan, Azerbaycan, Çin gibi farklı ülkelerde de yıllar içerisinde deneyimlerimiz oldu. Tüm bu deneyimlerimizi Türk Plastik Endüstrisi ile paylaşabilmek, ufakta olsa sektörün ihtiyaçlarına çözümler geliştirmek için KOLBAY’ı 2019 senesinde kurduk.
KOLBAY, bir yandan danışmanlık hizmetleri ile bir yandan da Plastik Sanayimizin ihtiyaç duyduğu makine ve ekipmanları yurtdışı kaynaklardan getirip, sanayicilerimize sunarak sektöre hizmet vermeye çalışmaktadır.
 
Her gün gelişen ve değişen teknolojiyi kendi bünyenizdeki çalışmalara nasıl yansıtıyorsunuz? Ar-Ge çalışmalarınızdan bahsedecek olursanız neler söylersiniz?
KOLBAY, üretici bir firma olmadığı için doğrudan Ar-Ge yapmak gibi bir işlevimiz yok. Lakin, Danışmanlık hizmetlerimizin büyük kısmında, müşterilerimizin ürün yada proses geliştirme süreçlerinin doğrudan merkezinde yer aldığımız projelerimiz oluyor. Elbette bu hizmetleri layıkı ile sağlayabilmek için, kendi sahamızla ilgili teknolojileri anlık olarak takip etmemiz gerekiyor. Aynı durum, Makine ve Ekipman satışlarımız için de geçerli. Günün gerisinde kalmış teknolojiler ile donatılmış makine ve ekipmanları pazarda var etmemiz zaten imkansız.
 
Bilhassa doğrudan literatür ve patent taramaları çoğu zaman büyük fayda sağlıyor. Ayrıca, yurtdışında geliştirilen makine ve ekipmanların özelliklerini güncel olarak takip etmenin de çok faydasını görmekteyiz. Ayrıca, yurtdışındaki partnerlerimiz ve makine – ekipman üreticilerimiz ile de sıkı irtibat halindeyiz ve ürünlerde ve proseslerdeki gelişmeleri anlık olarak izliyoruz.
 
Sizi sektördeki diğer firmalardan ayıran, farkınızı ortaya koyduğunuz özellikleriniz nelerdir? Müşterilerinizin sizi tercih etmesindeki en önemli faktörler nelerdir?
Doğrudan üretimin içinden, merkezinden geliyor olmamız, müşterilerimizin olası ihtiyaçlarını önceden kestirebiliyor olmamızı sağlıyor. Sadece ihtiyaçları değil, olası sorunlarını da öngörebiliyoruz. Sanırım bu önemli bir avantaj.
Fakat, müşterilerimiz ile her anlamda (gerek danışmanlık ve gerekse makine satışlarımız) ilk iletişimimizde, onları dost olarak iyi dinlemeye çalışıyoruz. Önceliğimiz, onlarla ticari bir başlangıç yapmaktan ziyade, bizleri dost olarak kabul etmeleri, sorunlarını, amaçlarını ve vizyonlarını bizimle samimi bir şekilde paylaşmalarını sağlamak oluyor.
Bundan sonrası; eğer müşterimize katkı sağlayabileceğimiz sahalar var ise bunları kendilerine tanıtmak oluyor. Müşterimizin dertlerine, beklentilerine, vizyonuna uygun olarak bizim sunduğumuz hizmetler ile bir kesişim noktası, ortak noktalar var ise, zaten ticaret de kendiliğinden başlıyor.
Ama, hiçbir müşterimize Önceliği Ticarete alarak yaklaşmıyoruz.
 
Danışmanlık ve eğitim hizmetlerinizden bahseder misiniz  ?
Hizmetlerimizin kapsamında “Eğitim” var demek istemiyorum. Zira Eğitim’in çıktıları, kalıcı davranış değişikliği yani öğrenme ile sonuçlanmadıkça, tam olarak işimizi yapmış sayılamayız. Eğitim, inanın çok uzun soluklu bir süreç.
Bizim verdiğimiz hizmete “Danışmanlık” demek daha doğru. Zira biz sadece müşterimize klavuzluk ve yol arkadaşlığı yapıyoruz. Hedeflerine ulaşabilmenin yollarını, alternatifli olarak göstermeye çalışıyoruz. Fakat seçimleri – kararları daima müşterilerimize bırakıyoruz. Zira, verilen kararların, yapılan işlemlerin sonuçları, müspet yada menfi olarak sadece müşterimizi ilgilendirmektedir. Biz, sonuçlara doğrudan etki edecek kararları, müşterilerimiz adına almamızın büyük bir haksızlık, hadsizlik olduğu görüşündeyiz.
Bizim sorumluluğumuz, olabildiğince doğru ve anlaşılabilir şekilde ve alternatifli olarak, amaca ulaşılabilecek yolları gösterebilmektir.
Bazen bir kalite problemi, bazen bir verimlilik problemi, bazen proses problemleri bazen de alınması gereken yatırım kararlarına klavuzluk etmek durumunda oluyoruz. Bazen de alınmış bir yatırım kararının içerisini teknik doneler ile doldurmamız gerekiyor.
Elbette, bir Makine mümessili olduğumuz için, sık sık da müşterilerimizin alınmış olan yatırım kararlarına uygun olan makine ve ekipman çözümlerimizi onlara aktarıyoruz.
 
Plastik sektöründe hizmet verdiğiniz alanlardan ve bu alanlarda en çok karşılaştığınız sorunlardan söz edecek olursanız neler söylersiniz? Bu konuda müşterilerinize sunduğunuz çözümler nelerdir?
2020 sensi ilk çeyreğinde başgösteren pandemi sebebiyle son bir senedir danışmanlık hizmetlerimiz hemen hemen durdu diyebiliriz. Lakin, ülkemiz sanayiinin dinamik yapısı sebebiyle makine satışlarımız yavaş da olsa ilerlemekte.
Fakat, her alanda olduğu gibi Plastik Sektöründe de ciddi bir marka bağımlılığı var. Teknik donanımı daha iyi, daha kaliteli komponentler ile donatılmış da olsa, yeni bir markayı Türkiye pazarına sokmak epey zorlu oluyor.
Enjeksiyon Makinesi olarak daha önce Türkiye pazarına hiç girmemiş bir markayı “Successor” Türkiye pazarına getirdik. Komponentler çok kaliteli, makinalarımız her müşterimize %15-30 arasında çevrim süresi avantajı sağladı. Güçlü bir teknik servis ekibimiz var. Lakin, makinelerin teknik özelliklerinden ziyade, markasına göre seçim yapan ciddi oranda bir müşteri portföyü ile karşı karşıyayız. Ama ulaşabildiğimiz her müşterimize anlatmaya devam ediyoruz, edeceğiz.
Hızın önemi, düşük enerji sarfiyatının önemi, dayanıklılığım önemi; özellikle bunların maddi olarak müşterimize sağlayacağı geri dönüşleri anlatıyoruz. Her geçen gün dinleyici kitlemiz büyüyor…
 
2020 yılını değerlendirecek olursanız neler söylersiniz? 2021 yılı için planlarınızdan bahsedebilir misiniz?
2020 yılı bizim için tanıtım yılı idi. Pandemi sebebi ile ne yazık ki çok az, küçük bir kitle ile iletişim kurabildik. Tabi bu satışlarımıza da yansıdı. Biliyorsunuz aralık ayı başındaki fuar da iptal edildi. Hedefimiz olabildiğince çok kişiye ulaşabilmek ve kendimizi tanıtabilmek idi. Bunun ilerleyen senelerde ticarete dönüşeceğini biliyorduk. Tanıtım ile ilgili hedefimizin çok gerisinde kaldık.
2021 senesi ise, toplumumuzun ve sanayicilerimizin, pandemi ile yaşamayı öğrendiği bir yıl. Daha geniş bir kitleye ulaşabiliyoruz. Değer verdiğimiz ana husus, yüz yüze görüşmeler yapmak, her bir müşterimize, kendi profesyonel alanı içerisindeki özneler ile ürünlerimizi eşleştirerek kendimizi anlatmak.
2021 senesi de ticari olarak 2020 senesinden çok yukarıda bir noktaya ulaşmayabilir lakin, bu sene atılacak adımların önümüzdeki yıllara, on yıllara damga vuracağını düşünerek, hiçbir ticari kaygı gütmeksizin, sadece kendimizi müşterilerimize doğru ifade etmeye ve kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Kendimizi ve ürünlerimizi..

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR