Cumartesi , 18 Ocak 2025
HABERLER
ANASAYFA / Derneklerden / Ambalaj İhracatında Hedef Avrupa

Ambalaj İhracatında Hedef Avrupa

Ambalaj ihracatı 7,5 milyar dolar seviyesine yaklaştı

Ambalaj İhracatında Hedef Avrupa
Ambalaj sektörü 2022 yılını 7,5 milyar dolarlık ihracatla kapattı. Türkiye Ambalaj Sektörü 2022 İhracat ve İthalat Raporu’na göre, Türkiye 2021’e göre ambalaj ihracatını yüzde 15 artırmayı başardı. Yapılan ihracatın yüzde 60’lık kısmının Avrupa ülkelerine gerçekleştirildiğine dikkat çeken Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, “İhracatımızın yüzde 60’ını Avrupa’ya yapsak da Avrupa pazarındaki payımız yüzde 10 seviyelerinde. Eğer bu oranı yüzde 20 seviyelerine çıkarabilirsek sadece Avrupa’ya 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmiş oluruz. Türkiye ambalaj sektörü yaptığı yatırımlar ve teknolojideki gücüyle bu seviyeleri rahatlıkla yakalayabilir.” ifadelerini kullandı.
 
Türkiye Ambalaj Sektörü 2022 İhracat ve İthalat Raporu açıklandı. Buna göre 2021’de 6 milyar 491 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ambalaj sektörü 2022’de bu rakamı yüzde 15 artırarak 7 milyar 467 milyon dolara çıkardı. Ambalaj ihracatında miktarda da artış yaşandı. 2021’de 3 milyon 83 bin ton olan ambalaj ihracatı 2022’de 3 milyon 257 bin tona yükseldi. Ambalaj türüne göre ihracatın dağılımına bakıldığında ilk sırada yüzde 63’lük payla plastik ambalajlar yer aldı. Plastik ambalaj ihracatı geçen yıla göre yüzde 11 artışla 4 milyar 732 milyon dolara çıktı. Ambalaj ihracatında ikinci sıra yüzde 25’lik payla kağıt/karton/oluklu mukavva ambalajların oldu. Yüzde 22’lik artışın yaşandığı kağıt/karton/oluklu mukavva ambalaj ihracatı 1 milyar 834 milyon dolar seviyesine ulaştı. Metal ambalajlar ise sektörün ihracatında yüzde 8’lik pay alarak üçüncü sırada yer aldı. Metal ambalaj ihracatı 479 milyon 502 bin dolardan 603 milyon dolara yükseldi. 2022 yılında toplam ambalaj ihracatında ilk 10 ülke ise şöyle oluştu: Birleşik Krallık, Almanya, Irak, İtalya, İsrail, ABD, Fransa, Rusya, Hollanda ve Bulgaristan. Ambalaj sektörünün 2022’de gerçekleştirdiği ithalat ise 4 milyar 832 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yıl söz konusu ithalat 3 milyar 794 milyon dolar seviyesindeydi. Böylece ambalaj sektörü 2022’de ülke ekonomisine net 2 milyar 635 milyon dolarlık katkı sağlamış oldu.
 
INTERPACK’TA İLK 3 ÜLKEDEN BİRİ OLDUK
Almanya’da yakın dönemde düzenlenen interpack Fuarı hakkında da değerlendirmelerde bulunan Zeki Sarıbekir, şunları söyledi: “interpack dünyanın en büyük ambalaj fuarı ve 3 yılda bir düzenleniyor. Fuarı 143 bin kişi ziyaret etti. Türk ambalaj sektörü olarak fuara en büyük katılım gösteren 3 ülke arasındaydık. Ev sahibi Almanya ve onu takip eden İtalya’dan sonra Türkiye, Çin ile üçüncü sırada yer aldı.” dedi.
 
ALMANYA’DAKİ ÖDÜLLERE TÜRKİYE DAMGA VURDU
Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı katkısıyla, Reed TÜYAP iş birliğinde her yıl düzenlenen ve 2022’deki 18. Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması’nda birinci olan İstanbul Medipol Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencisi Zeynep Özel’in, ‘WorldStar Student’ yarışmasında da Altın Ödül almaya hak kazandığını ve dünya birincisi olduğunu hatırlatan Zeki Sarıbekir, öğrencinin projesiyle aynı yarışmada Pazarlama kategorisinde de Gümüş Ödül aldığını, Almanya’da interpack Fuarı sırasında düzenlenen WorldStar ödül töreninde Zeynep Özel’in ödüllerine kavuştuğunu söyledi. Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından düzenlenen WorldStar 2023 yarışmasına ise 41 ülkeden 488 başvuru yapıldığını, Türkiye’nin ise en çok ödül alan ilk 5 ülke arasında yer aldığını vurgulayan Zeki Sarıbekir, “Böylelikle ödül töreninde Türkiye olarak öğrencilerimizle 16, firmalarımızla ise 14 ödül almış olduk. Hem ödül alan öğrencilerimizle hem de firmalarımızla gurur duyduk. Bu vesile ile bu yıl 19’uncusu düzenlenen Ambalaj Tasarımı Ulusal Öğrenci Yarışması 2023 için başvuruların devam ettiğini de hatırlatmak isterim.” diye konuştu. 
 
 

0 YORUM

YORUM YAPIN

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER BAŞLIKLAR